28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Saláty trochu jinak

Je horko u nás i u vás a v tomhle období vařená tepla jídla nás moc nelákají. Ale mísa salátu, bageta a máslo; z toho už je večeře. Anebo přidat jako osvěžující přílohu?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vave 17.8.2007 10:01

áááá, to je nádhera!

Elegantní a pikantní saláty od elegantní a pikantní dámy zpoza loužeVV a k tomu neméně půvabné saláty domácí provenience od tuzemských děvčátek krásných! 8-oVVVVVV

Už si to kopíruju všechno, ale netisknu, čekám do odpoledne, co ještě přibude, tak jen pište, piště! :-):-):-)

veram 17.8.2007 9:18

Jéje,

už si hraju na Pavlovova psa! Polykám sliny, aby nekapaly do klávesnice. Mimochodem, dámy, i tím prý podle tajči názorů nám zvyšujete zdravíčko? Prý se říká slinám zlatá voda a polykání zvyšuje zdravotní odolnost. A léčí povrchové rány. No to vlastně znají pejsci, kočky a maminky dětiček, když se léčí štípnutí od komárů :-D:-D:-D. A vzhledem k obsahu lyzozymů a pod. je to asi pravda

LENKA S 17.8.2007 8:52

TAK SALÁTKŮ SE VÁM ZACHTĚLO? TEDY MLSEJTE, ALE SLANĚ

 TĚSTOVINOVÝ

90  g suchých  bezvaječných   těstovin ,  100-150 g měkkého a dobře roztíratelného sýra  (apettito, veselá kráva, maratónec apod,),  200 g ( jedno malé  balení  ) zakysané smetany(200g), 4-5 rajčat, 1větší salátová okurka,  2-3 paprikové lusky ( možno i různobarevné, třeba  bunt), 50 g hrubě strouhaného eidamu a pokud  snesete, tak aspoň jedna malá  červená cibule nebo kousek  pórku, kousek najemno nakrájené šunky, měkkého salámu. nebo  kousky  jakkoli upraveného  kuřecího   maso.

  Postup: V míse rozpatláme vidličkou  tavený sýr spolu se smetanou  a přidáme k tomu  všechnu zeleninu, kterou jsme omyli a předem nakrájeli na menší kostičky,   , hrubě nastrouhaný eidam a   další  suroviny.. Vše promícháme a  necháme  asi  2 hodiny v chladu rozležet.

 Těstoviny uvaříme takto: Do hrnce dáme  asi 2 litry  vody, kterou přivedeme nejprve k varu, a pak teprve osolíme( voda se  bude  vařit mnohem rychleji, než kdybychom ji solili hned na počátku) .Ppřivedeme opět k varu. Poté vsypeme těstoviny. Zase přivedeme do prudkého varu, ale vaříme jen  1 minutu. Pak  necháme přikryté poklicí těstoviny  5 minut dojít. Poté vodu slijeme a okapané těstoviny přimícháme k zeleninové směsce. Ochutnáme a dosolíme nebo opepříme dle chuti. Vychladíme nebo  můžeme podávat ihned. Za několik hodin po dohotovení je salát baštička moc veliká.

LENKA S 17.8.2007 9:08

pokračování salátků

ŘEDKVIČKOVÝ 2 svazky červených ředkviček, 100g taveného, roztíratelného a  měkkého sýra, 150 –200 g bílého jogurtu nebo taky zakys.smetany, 1 střední, oloupaná salátová okurka, pepř a sůl dle chuti.

Postup:Sýr s jogurtem rozpatláme v míse a přidáme k tomu očištěnou a na drobné kousky  nakrájenou  okurku a kolečka  ředkviček. Vše promícháme a necháme trochu rozležet, aby se vytvořila  šťávička  a podáváme.

 

ZELENINOVÝ S FRANCOUZSKOU ZÁLIVKOU Do mísy  dáme  po jedné polévkové lžíci plnotučné  hořčice, medu a 8% octa a vše dobře promícháme  na  jemnou  a hladkou kašičku. Pak  teprve přidáme všechnu různou zeleninu, kterou máme rádi a máme ji doma : dobře rukou pomačkané nudličky červeného , bílého  nebo obojího   zelí, papriky, na kostičky nakrájená  rajčata, mrkev, pórek ,cibuli, jablko i  se slupkou,  na menší kousky  natrhaný hlávkový salátek,kuřecí masíčko)vařené, zbytky pečeného bez kůže aj) atd a uvařené  těstovinky…. Vše promícháme a necháme v chladu rozležet. Lze dosolit a opepřit, ale není to nutné.

MaRi 17.8.2007 9:14

Re: pokračování salátků

TO JE DOBŘE, ŽE SES DALA ZASE VIDĚT. JÁ VÍM, NENÍ TO SNADNÉ. ALE PROSÍM, POPŘEJ PETŘE K SVÁTKU I ZA NÁS.

LENKA S 17.8.2007 9:28

MARI, MĚLA JSEM BÝT DNES V PRAZE, JEL ALE JEN JIŘÍ SÁM

PETŘE  PŘÁNÍ  VYŘÍDÍME  A  DĚKUJU I  ZA  NI.

LENKA S 17.8.2007 9:25

Re: pokračování salátků- JEDEN CELEROVÝ PRO TOHO, KDIO RÁD CELER SYROVÝ

CELEROVÝ SALÁT

1 středně  velký  syrový  celer , 1-2 HRSTI RUBĚ  SEKANÝCH   VLAŠSKÝCH OŘECHŮ,1-2 JABLKA  (LZE I  SE  SLUPKOU). 3 pomeranče, 1 citrón, trocha  cukru

Postup: Celer  oloupeme  ,  jemně  nastrouháme ,  dáme  do mísy  a zakápneme   citrónem, aby  nezhnědl.  2  pomeranče oloupeme  a  nakrájíme na  kostičky,  ze  3.  pomeranče  vymačkáme  šťávu , dodáme   kostičky  neb  plátky  z jablek   bez  jádřinců  a   ořechy. Dle  chuti  dosladíme  cukrem(lze  i medem).Vše  promícháme a necháme  asi 2 hod odležet. 

Hana Williamson 17.8.2007 19:39

Re: Re: pokračování salátků- JEDEN CELEROVÝ PRO TOHO, KDIO RÁD CELER SYROVÝ

PEKNE MNAMOZNI RECEPTIKY. HLAVNE TEN CELEROVY SE MI ZALIBIL, I KDYZ U NAS SEHNAT CERSTVY CELER JE DOST TEZKE.

VSECHNO NEJLEPSI PETRE K SVATKU;  DOUFAM, ZE SE DARI LEPE A BUDE JESTE LEPE O HODNE VIC.

Beda 17.8.2007 9:48

Re: pokračování salátků

LENKO, POPŘÁD NA VÁS MYSLÍMR^ A DNES JEŠTĚ PŘIDÁVÁM PŘÁNÍ PETŘE K SVÁTKUV

LENKA S. 17.8.2007 10:27

DEDO, DÍKY. VYŘÍDÍM.

LENKA S 19.8.2007 7:52

JÁ TRDLO NEDODALA A NEUVEDLA,

ŽE  DOBRÉ JE   ZAKYSANOU  SMETANU  OCHUTIT  1 ŽÍCÍ  SÓJOVÉ  OMÁČKY. TO JE  DODATEK  PRO  TOHO, KDO SÓJOVKU   SNESE  A  MÁ JI  RÁD.

Li 17.8.2007 8:30

Mňam mňam mňam:-)

Saláty skvělé, zálivky ještě lepší R^ Jestli budou broskve tak hádejte co budu zítra vařit ;-P;-P;-D

YGA 17.8.2007 8:26

Teda Hanko,

saláty mám taky ráda - ten hruškový by šel - momentálně je u nás doma sezóna hrušek, tak zkusím. Ale nejvíc mě zaujalo ta grilovací marináda, protože sice zelenina i ovoce jsou dobré věci, ale masko je masko, marnýplatný ;-).

LENKA S. 17.8.2007 10:30

YGO, POSÍLÁM TI EMILEM NĚKOLIK TIPŮ MARINÁDU.

POKUD  ALE JSEM   NESMÁZLA   TVOU  ADRESU

YGA 17.8.2007 11:31

Re: YGO, POSÍLÁM TI EMILEM NĚKOLIK TIPŮ MARINÁDU.

JUŽ SE TĚŠÍM - JÁ STRAŠNĚ RÁDA MARINUJU MASO - A NÁSLEDNĚ HO PAK I POŽÍRÁM. JESTLI NEMÁŠ MAJLU, TAK PŘEDÁVÁM grbavcicova@gradiant.cz ANEBO JEŠTĚ TENTO - TEN JE LEPŠÍ, PROTOŽE HO MÁM I DOMA yveta.grb@seznam.cz

PŘEJI TI KRÁSNÝ A JEŠTĚ LEPŠÍ DEN. TAKY PŘEJI VŠECHNO NEJLEPŠÍ PETŘE A PEVNĚ VĚŘÍM, ŽE JE JÍ JIŽ LÉPE.

Olčava 17.8.2007 8:16

Hani, to vypadá náramně!

Hlavně ty zálivky. Já vždycky saláty pocákám trochou olivového oleje, zakápnu citrónem nebo octem a trochu osolím a víc se s tím nepářu, ale tyhle vyzkouším!

Zdena b.p. 17.8.2007 8:00

Tak to opravdu vypadá moc zajímavě.

:-P:-P Mňam.

zana 17.8.2007 7:22

Ty saláty

vypadají fakt dobře, mňam, ten hruškovej;-)

Zuzka 17.8.2007 7:19

Toto je čínské mučeníčko!

Já jsem, prosím, nesnídala a tady hned taková nálož dobrot! Škoda, že jsme právě dojedly broskve, které teta se strejčkem dovezli z dovolené v Bulharsku. Hned bych je vyzkoušela použít do salátu.

Rpuť 17.8.2007 7:05

Jo saláty, to já můžu...:))

A zy zálivky zní taky dobře. Česnek nedávám snad jen do štrůdlu, tak asi použiju dvojnásobnou dávku;-)

zana 17.8.2007 7:21

Re: Jo saláty, to já můžu...:))

Rputi, zkus slanej štrůdl;-D

týna 17.8.2007 7:28

Re: Re: Jo saláty, to já můžu...:))

slanej štrůdl se slaninkou a špenátem. nebo s houbama. nebo s uzeným a se zelím. uuuuáááá dobrota;-P

LFSH 17.8.2007 7:30

Re: Re: Re: Jo saláty, to já můžu...:))

No tak, nedělejte mi chutě.!

týna 17.8.2007 7:50

Re: Re: Re: Re: Jo saláty, to já můžu...:))

a to počkejte, až já si jednou pořídím troubu, tak taky napíšu něco móóóc dobrýho;-P

Zdena b.p. 17.8.2007 7:59

Re: Re: Re: Re: Re: Jo saláty, to já můžu...:))

Týno, zkus se poohlédnout po Remosce. Já roky jinak nepekla a považuju ji za skvělý i když hodně fousatý vynález. Uděláš v ní všechno.

týna 17.8.2007 9:06

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jo saláty, to já můžu...:))

něco na ten způsob jsem dostala nedávno k narozeninám-je to skleněný, dvoupatrový a dá se v tom dělat docela dost věcí. ale trouba je trouba;-)

YGA 17.8.2007 9:32

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jo saláty, to já můžu...:))

Trouba je trouba ;-D - to mi připomína ten starý vtip. Jak to bylo? .... "A v čem vaši maměnka pečú koláče, když trúba je ve sklepě?"

MaRi 17.8.2007 9:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jo saláty, to já můžu...:))

;-D připojím variantu: čím vaši maměnka tlučú mak, když je trdlo v hospodě?

Olčava 17.8.2007 8:08

Re: Re: Re: Jo saláty, to já můžu...:))

No a s kuříčkem, to je taky bájo. To tady někdo dával k lepšímu ( omlouvam se, už nevím kdo) mezi svinstvama;-)

Olčava 17.8.2007 8:11

Re: Re: Re: Re: Jo saláty, to já můžu...:))

hmm:-/ ne že bych psala nějak rychle, ale kuříčko mělo být kuřecí masíčko