Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Hano,
dík za pěkný článek a spoustu inspirace!
Pro YGU - po zadání pojmu "červená řepa" mi ve vyhledávači na Labužníkovi vylezlo tohle, snad se aspoň něčím inspiruješ.
Re: Hano,
Jo, tak to "tohle" nějak nejde vložit, je to tady: http://www.labuznik.com/search_result.php?query=%E8erven%E1+%F8epa&relation=AND&order=nazev+ASC&in=all
Re: Re: Re: Hano,
Aha, nějak to nechodí, omlouvám se. Najdi si www.labuznik.com - tam "vyhledávání", do okýnka napiš "červená řepa" a mělo by Ti vylézt cca 65 receptů na teplé i studené zpracování, osobně dost doporučuju tu "šubu" (je to tam ve víc variantách), opravdu dobrý salát, ale spíš na zimu, než na teď.
Teda Hanko,
jsem tady asi poslední a už s "křížkem po funuse", ale tvoje saláty se mi moc líbí. Musím je zkusit a to hned zítra. Jdu vybrat který, ale musím do něčeho kousnout, protože polykám naprázdno.
Nikdy jsem ovšem nezkusila recept našich prababiček
červenou řepu sterilovanou jako kompot na sladko se skořicí, citronovou kůrou a rybízovou šťávou
Re: Nikdy jsem ovšem nezkusila recept našich prababiček
Tyy, jo! To musi jit. Ja jsem mela nekde kdysi cervenou repu nalozenou v cemsi, co vzdalene chutnalo pomerancem a vubec to nebylo spatne!
Re: Nikdy jsem ovšem nezkusila recept našich prababiček
Na to taky brzo skočím - a to je recept prababiček odkáď?
Velmi zajímavé recepty
a u žádného ze salátů si nedovedu ani vzdáleně představit chuť výsledného produktu. Tož nezbývá nic jiného než to zkusit. Začnu asi hruškovým, ten mě láká nejvíc, hrušky i nivu mám moc ráda.
Dotaz
Co s červenou řepou? Tchyně mi ji donesla darem (joj, tomu já říkám danajský dar - řepu moc nemusím, ale její syn jo, tož se s tím musím nějak popasovat ). Já ji vždycky jenom nastrouhala, přidala cibuli a promnuté zelí, zalila salátovou zálivkou - sůl+cukr+ocet+voda - a přidala olej. Jde s tím dělat i něco jiného?
Re: Dotaz
Jejda, honem pište někdo něco o řepě, to by mě taky zajímalo. Já znám jen tu nakládanou, a pak čerstvou řepnou šťávu (ta mi moc chutná, mňam), ale prý se toho za syrova nemá moc najednou. Je to pravda?
Re: Dotaz
1) výborná je nastrouhaná s jablky, sladkokyselou zálivkou a křenem
2) taky se nakládá krájená na plátky na sladkokyselo, prokládaná jádry vlašských ořechů a plátky česneku
3) nastrouhat, vmíchat kysanou smetanu a křen a dochutit octem, cukrem, pepřem, solí
Ve všech případech ji napřed uvaříme a pak oloupeme... a strouháme nejlépe v gumových rukavicích
Re: Dotaz
Urcite! Jedna moznost je ji napred ovarit ve slupce. ja to delam tak, ze do vody dam trochu soli, celeho cerneho pepre dle chuti, nove koreni cele (dost) bobkovy list (malo), trochu cukru, krapet octa - tim si podrzi barvu a zaroven tim imituju sladkokysely namet repy nakladane. Jeste nejake jine koreni, ale fcil si nevzpomenu (jsem v praci a nejde klimatizace, cili hlubsim myslenkovym pochodum se nedari). Povarime dle velikosti a stari - holem hodiny. Az mekke, proplachnout studenou vodou, oloupat - tak kuzicka z toho hrasne sjede, nakrajen na platky. Takhle z toho netece uz tolika cervene stavy a nebarvi to jidlo kolem, ale zustane tomu ta krasna zemita chut. V teto fazi to s trochou vody z vareni zamrazuju. na vareni stary kastrol - obcas to pot/vora barvi.
Pak primichat do ruznych salatu - nabizi se polsko/ruska kombinace vajicka natvrdo a varene brambory. Ja bych k tomu soupla i nejake fazole z konzervy - protoze tam se zas kombinuje ta zemita chut. Napr. cizrna. Zalivku spis dokysela - pripadne s troskou kopru?
No a co takhle dobry husty borsc? Jej, to bych si dala.
Tady se taky cele pecou v troube i se slupkou, pokapane trochu olejem, pak se to sloupne, orestuje, osoli, opepri, treba krapet rozmaryny a je to dobre jako priloha k pecenemu masu.
Re: Re: Dotaz
při nakládání červené řepy se používá fenykl - je to to koření?
Ále jendže - dá-li se do boršče řepa, už to není boršč,
alébrž takový trochu podivný chlodnik (polsky - s přeškrtnutým l) čili cholodnyk (rusínsky - ukrajinsky). Totiž...
Dovolila bych si nesouhlasit,
i moje echt ruská kuchařka praví, že do boršče řepa patří, do ruského i ukrajinského
Re: Dovolila bych si nesouhlasit,
A je nutno dodržet přesný výrobní postup, aby se od řepy neobarvily brambory A chlodnik je polévka studená, takže z jiného kotlíku
Re: Ále jendže - dá-li se do boršče řepa, už to není boršč,
Souhlasim v tomto s Renatou. Uz mam tu terminologii obcas zmatenou, ale Jakub ma asi na mysli v podstate bujon/vyvar ochuceny cervenou repou. mela jsem to parkrat v Polsku - studene i ne. A videla jsem to pod i pod nazvem borsc. Ale dal do maticky Rusi je to s ruznym varenym masem, bramborama, zelim, regionalne dle chuti i jine prisady, a, jak pravila Renata, zvlastni zpusob pridani cervene repy, aby nebylo zeli a brambory ruzove. Spociva to v pridani octa ve spravnou dobu. Dokonci se kysanou ci kyselou smetanou na taliri. Toz tak.
Su nadšený: ty kombinace!
Eště sem nečetl vaše vejšplechty, ale honem musím říct, že tyhle pro tradiční středoevropany nemožné (u milostivé paní MDR či Sandtnerky nepředstavitelné, že) kombinace já po troškách zkouším a ověřuju už desetiletí. Tak rozhodně co nejdřív tohle všecko zkusím. A pak ti, Hani, (ne)milosrdně sdělím svůj závěr. Ale neboj, předem vím, že nebude zlý.
Bryndza (u nás se říká brymza) - ano!! Ale ledový salát - nikdy mě nepřipadal jako bez chuti - vůbec... ? Možná už opakuju po vás ostatních, promiňte. Nevadí, nespa?
Re: Su nadšený: ty kombinace!
pravda, ledovej salát mám taky ráda ... i když ho barbarsky připravuju rozříznutím na dvě půlky. Jednu dám do ruky přednostovi, druhou ukusuju jáNaopak nerada celer, zejména řapíkatý. To je pak halt těžký...
Re: Re: Su nadšený: ty kombinace!
Hele, do toho vytvoru Ambrosie ten rapikaty celer nemusi. On je tam, aby to krupalo. Neni receptu, aby se nedalo neco nahradit. A fcil mne napadlo, po inspiraci od Lenky S, co takhle trochu cervene reddkvicky pro krupavost a riznost?
Re: Su nadšený: ty kombinace!
No nahodou Retigova, kdyz se to dobre procte, pouzivala obcas velmi zajimava koreni, ktera nejak zacatkem 20. stoleti zjevne vymizela z ceskych kuchyni anebo se jejich pouziti omezilo na minimum. Protoze kdyz si pak jedne precte Sandtnerku, tak se divi, kam ten festival chuti sel. Sandtnerova pouzije na jednu peceni 2 bobulky toho a 3 onoho, snitku petrzelky.... Tak to ja si tam obcas neco prectu, zamyslim se, podrzim zakladni technologicky postup a uz to jedu vlastni hlavou - a to uz jsem byla v CR, teda pardon, v mem pripade v CSSR. Ovsem Sandtnerova na cukrovi je parada, tam to delam doslova (skoro vzdycky).
K ledovemu salatu mam asi nechut proto, ze zkraje meho pobytu zde to byl casto jediny salat, ktery byl bezne k mani. Udajne ma tez ze vsech hlavkovych variant nejmene zivin. Ovsem komu chutna, tak se tim nic nezkazi.
Ja jsem k jidlu vzdy mela pristup ponekud inovatorsky. Tesim se na kritiku.
Téééda Hani
recepty jsou skvělé a odlišné od zde běžných, rozhodně vyzkouším a děkui za prima tipy!!! Přesně tohle jsem potřebovala
Oprava - dodatek.
Nejak jsem to po sobe dobre neprecetla, nez jsem Dede odeslala prispevek, a tudiz u zalivky na Ambrosii chybi ze pridame ... dle (ne)sladkosti) citrusu neco medu." Omlouvam se za nedopatreni.
Ambrosia -
- jídlo olympských bohů jsou ve skutečnosti houby, základem je muchomůrka červená a kropenatec motýlovitý. Důrazně nedoporučuju jíst !!!! Nejsme bozi.
Ovšem Hani, tyto saláty, to je teda nářez, v dohledné době některý z nich zcela jistě učiním a sním, ba přímo sežeru. Vypadají báječně i jenom napsané.
Re: Ambrosia -
Medvědí mlsoun, on by snad ani nebaštil červenou muchomůrku? (to druhý neznám) Ale růžovka by snad šla?
Re: Ambrosia -
Ambrosía = nesmrtelná, zázračná. - Ale ambrosie v botanice není houba, nýbrž drobná rostlinka - americky ragweed(s).