29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Rumfordská polévka

Uklízet knihovnu je hrozná práce - hlavně časově náročná. Jeden, v tomto případě jedna, totiž neodolá a alespoň do poloviny knih nahlédne - a začte se… a neštěstí je hotové. Mezi asi 50 knihami, do kterých jsem se začetla byl i "Receptář ve znamení zvěrokruhu". Otevřela jsem namátkou na straně 73 - a konečně dozvěděla, co to vlastně byla rumfordská polévka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
WWW 19.4.2006 1:40

Zdravim mila Hano ! Podobne si to dela Magda, kdyz chce jen zeleninovou veceri, jako ze zhubne. Jen predtim jeste podusi karotku. Na muj laskavy pokyn prihodi vetvicku tymianu a par listku salveje !

Zdena bez psa 19.4.2006 6:47

Tady postřelená husa, tady prosííím :))))

Velmi opatrně se vám míchám do mlsotníku, protože to není moje silnice, ale prosíííím, recept na ty cuketové lodičky přinesla kdysi moje dcerka (to jí bylo slabých 12) a perfektně nám je "vystřihla" ke snídani a pozóór, přinesla do postele. A tak, když je peču, mají stále i ten slavnostní nádech. :-):-P

tojefuk 19.4.2006 8:15

Re: jeste k zucchini

NO COMMENT!

Zdena bez psa 19.4.2006 10:37

Vždyť já víííím,

Ty ďubky v zeleninovém salátu jsou bleble nebezpeční vitamíni a zelenina je nejlepší pasírovaná přes vepřové ;-D.

JoVo 18.4.2006 21:45

Rýže v mikrovlnné troubě a v tlakovém hrnci - (plastovém papiňáku) !!!

:-P Pro mikrovlnné trouby je určen tlakový hrnec firmy Tescoma OKAY č.341702. V tomto hrnci připravujeme už několik roků rýži podle následujícího receptu: 220 g rýže, 1/2 lžičky rýže, 15 g másla nebo lžíci oleje, 1/2 l vody, 1 cibuli, 3-5 hřebíčků. Do tlakového hrnce vložte vypranou rýži, sůl, máslo nebo  olej a cibuli do které zapíchete hřebíčky. Zalijte vlažnou vodou a promíchejte. Vaříme v MT cca 5 minut při výkonu 350 W, potom zvyšte výkon na 750 W a vařte ještě cca 15 minut. Poté vyjmeme tlakový hrnec, rýži promícháme a hrnec znovu uzavřeme a necháme rýži ještě cca 10 minut odstát. Přeji dobrou chuť všem mlsotníkům i ostatním rodinným příslušníkům.8-o

jiný Honza 18.4.2006 21:49

Re: Rýže v mikrovlnné troubě a v tlakovém hrnci - (plastovém papiňáku) !!!

Co je to plastový papiňák?

RenataE 18.4.2006 21:50

Re: Re: Rýže v mikrovlnné troubě a v tlakovém hrnci - (plastovém papiňáku) !!!

Taky si to moc nedovedu představit, ale nabízí se mi přesmyčka plapiňák.

jiný Honza 18.4.2006 21:54

Re: Re: Re: Rýže v mikrovlnné troubě a v tlakovém hrnci - (plastovém papiňáku) !!!

To jako, že je v něm vše plam plam? Brrrrr...

JoVo 18.4.2006 22:08

Re: Re: Rýže v mikrovlnné troubě a v tlakovém hrnci - (plastovém papiňáku) !!!

8-oStačí zajít do Tescomy a pod výše uvedeným č. výrobku zjistíte, že to není plam,plam, ale podle návodu ideální pro vaření potravin při zvýšeném tlaku, zejména rýže a pod. Upozorňuji, že jsem to dal na vědomí a nikomu to nevnucuji!!! Vaříme v tomto hrnci již několik let a pořád se to tomu hrnci i té rýži líbí.:-P

RenataE 18.4.2006 22:11

Re: Re: Re: Rýže v mikrovlnné troubě a v tlakovém hrnci - (plastovém papiňáku) !!!

Milý JoVo, vždyť my si jen tak trochu děláme legraci.

Lady 20.4.2006 11:38

Re: Re: Re: Re: Rýže v mikrovlnné troubě a v tlakovém hrnci - (plastovém papiňáku) !!!

VVTy různé přílohy jsou zajímavé, ale tak se vařívala rýže už dávno na sporáku v obyčejném hrnci, který se potom ještě strčil pod peřinu. Nemyslíte, že jak plasty, tak mikrovlnka nejsou moc dobré pro zdraví?

Tojefuku, co to byl za nápad vypěstovat velké cukety? ty by u nás nežrala ani prasata. Vždyť se musí sklízet 15centimetrové, tenkrát jsou lahůdkové.

JoVo 18.4.2006 22:02

Re: Rýže v mikrovlnné troubě a v tlakovém hrnci - (plastovém papiňáku) !!!

!!Oprava v receptu došlo k chybě po 220 g rýže má následovat 1/2 lžičky soli a ne rýže.Omlouvám se!!!!;-(;-(;-(;-(;-(

jiný Honza 18.4.2006 22:03

Re: Re: Rýže v mikrovlnné troubě a v tlakovém hrnci - (plastovém papiňáku) !!!

JoVo a co ten plampiňák???

RenataE 18.4.2006 22:09

Re: Re: Re: Rýže v mikrovlnné troubě a v tlakovém hrnci - (plastovém papiňáku) !!!

Našla jsem ho na netu. Vypadá přesně jako plampiňák.

jiný Honza 18.4.2006 22:17

Re: Re: Re: Re: Rýže v mikrovlnné troubě a v tlakovém hrnci - (plastovém papiňáku) !!!

Fakt, vypadá to jako plampiňák... Jen cena chybí...

JoVo 18.4.2006 22:11

Re: Re: Re: Rýže v mikrovlnné troubě a v tlakovém hrnci - (plastovém papiňáku) !!!

:-DMilý jiný Honzíčku, kdo nevěří ať tam běží!8-o

jiný Honza 18.4.2006 21:14

Do prrr.......

Pane WWW, zase jsme se těsně minuli. 8-( Tentokrát jsem 5x reloadoval a na váš příspěvek jsem stejně nenavázal. Moc by mě zajímalo, co tak světoborného děláte s rýží. A abych se přiznal, tak cukety považuji pouze za náhražku brambor v plackách. Nicméně přiznávám, že vámi popisovaný druh neznám. Možná je jiný (nebo to bude rukama). 8-)))

WWW 18.4.2006 21:22

Zdravim jiny Honzo. Blbne mi v praci poitac, tak k te ryzi snad zitra. Dve naplnene a zapecene cuketky s rajcatama a listovou bazalkou mam jeste v lednicce. Skoda, ze nemuzete ochutnat. Jsou vyborne i studene !!.....

jiný Honza 18.4.2006 21:40

Re: Zdravim jiny Honzo. Blbne mi v praci poitac, tak k te ryzi snad zitra. Dve naplnene a zapecene cuketky s rajcatama a listovou bazalkou mam jeste v lednicce. Skoda, ze nemuzete ochutnat. Jsou vyborne i studene !!.....

Ochotně vám věřím, nicméně já mám v ledničce kousek čerstvě vyuzeného bůčku - uzeno v pátek a právě váhám, zda pozřít v tuto pozdní hodinu a opět si vyčítat to hrubé překročení povolené váhy (jsem benevolentní, povolil jsem si 98 kg, má lékařka doporučila cca 80 kg, teď mám 101) nebo být přísný a jít spát.... Váhám 8-)))

WWW 18.4.2006 21:47

Coz o to, ten bucek bych si taky dal. Mam casto podobne dilema jako vy jiny Honzo. Jen svou zravost se snazim vycitat nekomu jinemu. Vite ze to docela funguje? Oni se mi pak omlouvaji, ze jsem se tak nezrizene prezral ac jsem se tesil na pust .

jiný Honza 18.4.2006 21:53

Re: Coz o to, ten bucek bych si taky dal. Mam casto podobne dilema jako vy jiny Honzo. Jen svou zravost se snazim vycitat nekomu jinemu. Vite ze to docela funguje? Oni se mi pak omlouvaji, ze jsem se tak nezrizene prezral ac jsem se tesil na pust .

Jóó, to bych rád. Jenže má lepší polovička spinká s prcky, puboška se učí (třídní schůzky nedopadly nejlépe), čokli dostali granule - tak na koho (a koho) mám svádět??? No odolal jsem - ochutnal jsem vajíčkovou pomazánku (holt už skončily velikonoce, ale musím svou lepší polovici pochválit - se salámem je to super), zakousnu pár oliv a asi zkusím ten hlad zaspat. 8-)))

tojefuk 19.4.2006 8:21

Re: Re: Zdravim jiny Honzo. Blbne mi v praci poitac, tak k te ryzi snad zitra. Dve naplnene a zapecene cuketky s rajcatama a listovou bazalkou mam jeste v lednicce. Skoda, ze nemuzete ochutnat. Jsou vyborne i studene !!.....

Já bych neváhal ani minutu! A ke svačině mám králíka - konkrétně zadní nohu - s pórkovou nádivkou, na zakousnutí plněná vejce, usmívá se to na mne a já musím čekat, protože sem každou chvíli vtrhne pracovní proces a nemohl bych si vyšmakovávat!

RenataE 18.4.2006 19:11

Jak na to?

Taky máme rádi zapékané cukety. Moje tchýně pěstuje žluté, zelené i pruhované. Ale nikdy ji nedokážu přesvědčit, aby mi dala cuketu ve stádiu 15 cm délky. Vždycky zakvílí "přece nebudu vraždit miminka!" a cuketu nevydá, dokud neměří aspoň 45 cm a na zapékání je tedy zcela nevhodná. Tyhle přerostlé obryně jsou ale dobré na grilu - rozpůlit, vydlabat semínka, napříč nakrájet na plátky, grilovat, lehce potřít olejem s česnekem (Medvídku, i olejem bez česneku, nebo pálivým), osolit. Solit až po grilování!

Poradí mi někdo, jak tchýni vyrvat cuketí miminka:-)?

Iva 18.4.2006 19:16

Re: Jak na to?

tak mě akorát napadá, že ji jednou pozvat na oběd z cuketek;-). Pak už si třeba dá říct.

RenataE 18.4.2006 21:40

Re: Re: Jak na to?

Nápad je to jistě zajímavý, ale obávám se, že bych si připadala jako blázen, kupovat cukety na trhu a nechat je tchýni;-D. Podotýkám, že svou tchýni mám ráda a její vztah k cukeťátkům je jednou z mála vad na jejím tchýním profilu.

Iva 18.4.2006 22:08

Re: Re: Jak na to?

No jo, ale jinak ji asi nepřesvědčíte;-), jednak mňamkou a jednak začnete psychicky vydírat;-D" Vidíš(te) a já jsem je kvůli tobě(vám) koupila, abys(te) věděla, oč přicházíš(te) ;-D;-D;-D;-D, když se nevaří i z těch malých.

Ale jinak přesně toto dělá babička. Jenže já tu cukýnu taky brala jako nastavení leča nebo guláše, tak mi to až tak nevadilo.

possum 18.4.2006 17:57

tojefuk,

zdravim, a lituji, ze ti prodali stareho klokana. Kde ho kupujes?

No, aspon ze se ti ten syrek vydaril. :-)

A jen mezi nami, cukety pro me taky existovat nemusi. :-/

Ta bramborova kase na bramborove placky jde s hladkou moukou. Vetsinu veci jsem se tu naucila delat s hladkou moukou, kdyz jsem jinou moznost nemela. A ted poslednich par let je tu Continental, ale to pry je jako polohruba. A krupice (jako krupice na kasi) taky do vseho nejde.

possum 18.4.2006 17:50

Dalmatin,

ja vim, ze se do me WWW zase pusti, ale ryze - samozrejme v mikrovlnce!!

Na jeden hrnek ryze, 1a 1/2 hrnku vody, trosku soli, trosku oleje, par hrebicku. Vlnime 4minuty, zamichame a vlnime dalsi 4 minuty. Podle mnozstvi ryze a sily mikrovlnky, mozna dalsich par minut. Pak nechat dojit par minut. Vybrat hrebicky, ktere jsou vsechny na povrchu a je to. :-P

WWW 18.4.2006 20:24

Ano ano, ehm ! Ryze se da opravdu udelat vselijak !!!

D. R. 18.4.2006 20:26

Re: Dalmatin,

A prosím -- vlníte to přikryté nebo nepřikryté? Když ano, tak čím? Zatím jsem jenom mikrovnkový ohřívač (s výjimkou ovesné kaše), tak se potřebuju poučit...:)))