10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Polívečky

A polivečka by nebyla? Tuto větu slýchám často a tak jsem si vypracovala poměrně široký receptář polívek. Předem upozorňuji, že se nejedná o žádné slavnostní výtvory. Cílem je polívka chutná, rychlá, s minimem ušpiněného nádobí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jakub S. 23.5.2008 7:23

Rajskou polívku ani omáčku jsem celé dětství neměl taky rád.

A teď - oboje, s citem a láskou udělané - jé - Ale do školní jídelny jsem začal chodit až v sedmé třídě, tak to bude možná obecným způsobem přípravy - ?

A ještě podotýkám, že Slováci říkají nudlím rezance. Že byste sa s bratmi rodnými dohovorili, viete? Nuž tak.

EvaŽ 23.5.2008 7:23

Re: Re: To je u nás tak,

samozřejmě čas jít spát,ne psát (i když to je překlep zde pochopitelný a snad omluvitelný;-P)

Zdena b.p. 23.5.2008 7:22

Re: Polévky jakékoliv

Karolíno, neboj. Já si myslím, že se vypršelo a vás čeká docela hicna. Na coursing jsem brala pláštěnku a ani jeden z mých klobouků (mám 3 a na všechny jsem hrdá :-)). Prostě jsem se obávala, že bych sluníčko kloboukem zaplašila. Tak pláštěnku a místo klobouku kapesník s uzlíky. Bude ti slušet. ;-P. Tak, ať se daří.

EvaŽ 23.5.2008 7:20

Re: To je u nás tak,

tedy to je nádhera, čas polívek, čas omáček... Time for every purpose under heaven .. nejen čas vstát a čas jít psát, čas žít a čas umírat...jak říká jedna slavná píseň. Pro děti je to čas polívek, čas buchet, čas omáčekVVV. Strrrášně mě to ptěšilo v tom blázinci

Jakub S. 23.5.2008 7:19

Zjazzovat jídlo, to je nádhera!

Ale kristepane, padesát kilo za rok - neblázněte, lidi. Tos to jenom tak naschvál přehnala, že? Doufám? Polovičku, dejme tomu - no mně se to mluví, když za desetiletí přiberu pět kilo a v pase pět centimetrů, že. Ale to je spíš zásluha genů - rodiče byli bohatí, koupili mně rychlé spalování! (To nemám ze sebe - ale od koho?!)

Zdena b.p. 23.5.2008 7:16

Re: Polivky,

Hani, myslím, že by to byl bohulibý počin. Já bych mohla z hubnutí sepsat diplomku, ale zkušenosti jiných jsou vítané. Se mnou vždycky zacloumá marodění. A zejména ATB. (tentokrát mi ho nadělili jen 2 sady). Jelikož jsem už 2 měsíce schopná "bez vady" tak jsem se do toho HU-HU (hubnutí s humorem) pořádně obula. Oznamuji - 8 (je to vzácná chvíle, že jsem to na sebe vyzvonila, asi jsem ještě mimo duševní provoz) A jedu dál. ;-)

alimo 23.5.2008 7:16

Re: Polivky,

No jestli !!!! Sem s nimi, fčera bylo pozdě !:-D Zdravím do Emeriky HankoV

alimo 23.5.2008 7:12

Polívečky....

Přednosta je polívkovej, já ne...Ale protože je i dobrej kuchař, vaří rád a každé jídlo jen jednou, protože se nikdy naprosto přesně znovu nepovede:-D, tak si vaří i polívky, které já tedy jen ochutnávám. Polívky dobré a poctivé. Ne, že by mi nechutnaly, ale mám dojem, že kdybych baštila ještě i ty polívky, tak se budu fakt kutálet:-D

Xerxová dík, tisknu a zakládámR^V

Karolína 23.5.2008 7:12

Polévky jakékoliv

opravdu můžu a miluju! Tohle mi, milá Xerxová, skutečně nedělej! Slintám tu jak velbloud a už bych si nějakou z nich dala. Teď jsem o víkendu dělala hustou fazolovou s klobáskou, špekem a hojností cibule. Moc se povedla. Já u těchto hustých zeleninových polévek vždycky tak třetinu rozmixuju, aby se zahustily a stála v nich lžíce. Má drahá polovice to nesnáší, zato já si šmakuju. On vůbec polévky nemusí, ale miluje rajskou (zvláštní, jako dítě nejedl ani rajskou polévku ani omáčku pod vlivem školních jídelen, ale ode mne ji dost často vyžaduje). Rozmixuju starší rajčata, která předtím povařím s cibulkou ve vývaru. Pak přidám protlak - tak 1 plechovčičku, chilli papričky nebo koření, zahustím, je-li zapotřebí, trochou škrobové moučky a mohu, ale nemusím 1 šálek zakysané smetany. Pak už jen povařím, přikořením a na talíři posypu strouhaným sýrem. Někdy dávám nudličky. Pokud byste někdo někdy jel na Slovensko, tak doporučuji koupit si tam domácí nudličky. Jsou asi 10 cm dlouhé, v takových malých balíčcích s modrými nebo červenými proužky, tenké, široké nudličky nebo mají i jiné tvary. Něco tak vynikajícího jsem nikdy u nás nekoupila! Až se dostanu k fotečkám (čekám na zprovoznění nového počítače), tak pořídím obrázek toho obalu! Vřele všem doporučuji. Nic levného, ale mňamka obrovská! Všem přeji krásný víkend a držte nám na rally EVA a ADAM palce, ať vše proběhne tak, jak má. Hlavně počasí! V dešti je to nepříjemné pro všechny, pro nás pořadatele i pro závodníky.

alimo 23.5.2008 7:08

Re: Zase pěkných pár chytrých a důležitých zkušeností a zvyklostí.

jasně, že vím kterého, patří k  zlatému fondu mých kuchařek, které jsou nejen kuchařky. Podobnou radost mi udělala kuchařka od Zdeňka Trošky, kterou jsem dostala od Jéžíška:-). Pobaví a taky se podle ní dá i dobře vařit.

Fallowa 23.5.2008 6:58

polívečky

já moc nemusím,výjimku tvoří bramboračka,zabijačková a na vánoce rybí.Ale když jsem měla ještě tři chlapy v chalupě,polívky byly denně.Kluci milovali hlavně "hašépolívku" :nahrubo nastrouhaná zelenina a mleté maso se dá vařit,osolíme,opepříme a když je maso měkké(to je brzy),rozmíchám trochu polohrubé mouky ve vodě a polívku zahustím - opravdu jen trochu-,nechám přejít var a nandavám posypanou navrch pažitkou.Výsledek-není ani hustá,ani krémová,ale zasytí.

Vave 23.5.2008 6:43

To je u nás tak,

že o polívku jako součást hlavního jídla nikdo moc nestojí. Když byly děti malé, to ano, vařívala jsem hlavně vývary s nudlemi - ty mohly kupované či domácí, ale jsou vždycky vařené zvlášť a servírované v misce, každý si nabere, co hrdlo ráčí. Nudle, nebo jiná těstovinová zavářka, v oblibě bývala písmenka, teď to jsou malé mušličky.

Zato u nás obstojí polévka jako samostatný pokrm, hlavně v zimě. Pravda, repertoár nemám moc velký ... zelňačka, kulajda, bramboračka, gulášovka, hrachovka, sem tam vývar, a zas dokola.

Tak jsem Ti vděčná, milá XerxováVV,  za tenhle Polívkovník! Tádoš roste, a určitě nastane zase čas polívek ... a taky čas buchet .... a omáček ... :-)VV:-)

Hana W 23.5.2008 2:11

Re: Re: Zase pěkných pár chytrých a důležitých zkušeností a zvyklostí.

Zkumavko, moje babicka mecova taky pamatovala predvalecnou slavu holoubat. Pak bydlela v Praze v Krakovske ulici  se svou dceru a rodinou a ja tam bydlela s nema. Byt mel svetlik. Ve svetliku sidlili holubi. My jsme bydleli v mezzaninu, takze holubi nam byli blizko. Babicka, uz starenka, ac neuveritelne ciperna, si vsimla, ze holubi maji mlade. Trvala na tom, ze sestrenice a ja ve spravnou dobu musime do svetliku a lapit holoubata, a babicka je udela na madlich, nebo kaparech nebo co. Vzhledem k tomu, ze ti holubi jedli odpadky a hnus, tak se nam do te akce nechtelo. A babinka pouzila svou magickou vetu - pockejte holky, az zas prijde valka... Nejak nas to nepresvedcilo a ke skode prazskych pamatek holoubata prezila. Ona prozila prvni svetovou dost tezko a druha ji taky moc nesvedcila, neb bydleli v prvni zone odsunu ze Sudet, a pak dedecek neco zdedil, ale zas prisel 1948...

hana W 23.5.2008 1:38

Re: Zase pěkných pár chytrých a důležitých zkušeností a zvyklostí.

Jo, toho Achilla mam tady taky. Obcas se k nemu uchyluju.

hana W 23.5.2008 1:37

Polivky,

to je moje, hlavne fcil. Ted se muj prednosta rozhodl jit na dietu - a hlasim, ze za 3 tydny shodil asi 7 kg. A je to rozumna dieta - zadne  new age, proste rozumne jidlo, v mensim mnozstvi, hodne celozrnnych veci, ne moc moucneho a nejaky pohyb. Jeho planem je shodit za rok 100 liber - cca 50 kg. Potes nas panbuh. takze delam dost polivek - ridkych. Pro vas na diete, nebo tech, co o tom uvazuji, zde jsou dve "odlehcene" varianty tradicnich ceskych.

Bramboracka:  Nasprejuju olej olivovy (nebo malounko olivoveho z flasky), a lehce oprazim cibuli, cesnek, a platky mrkve. Zaleju vyvarem z Podravky (neni tucna jak Masox nebo muj oblibeny Karpatsky bujon) nebo koupenym bez tuku kurecim vyvarem, pridam jednu ci dve mensi brambory na platky, hrstku susenych hub (hec, jeste mam dva pytliky - jeden od Vraneho n. Vlt., druhe od Trebice - Jeseniky uz dosly). Zadne zahustovani. Pridat vhodne mnozstvi zelenych nati, a pro vetsi vyzivu na osobu asi 1/4 hrnku varenych krupek - jsou zdrave! Pripadne doplnit na sucho v troube opecenou bagetou.

Cockova:Nasprejuju olej olivovy (nebo malounko olivoveho z flasky), a lehce oprazim cibuli, cesnek, a platky mrkve. V CR bych pridala celer.  Zaleju vyvarem z Podravky atd. Hodim hrsticku cocky - ne tolik, aby v tom lzice stala, spis aby ty cocky plavaly. Nakonec pridam cerstve nate a dle chuti zakapnu citronem, prip. i neco citr. kury. Kdyz ma prednosta vic pohybu, tak za odmenu to jeste zasypu oprazenyma kostickama slaniny nebo pridam krapet smetany (kavove). Nahodou takhle udelanou cockovou dlabali synovec a neter, kdyz byli jeste mali a znali jen tu ceskou hustou. Dodnes si ji pamatujou a kdyz jsem v Olomouci, tak to po mne chteji - v tom pripade se slaninou.

A, Xerxova, hadej, co u nas bylo k veceri - cesnecka tebou sepsana, a pote salat.

Jo, mimochodem, Chet z toho hubnouciho klubu nosi velmi chutne recepty a napady. Ma-li nekdo zajem, takbych to dala casem dohromady.

hana W 23.5.2008 1:06

Re: Zase pěkných pár chytrých a důležitých zkušeností a zvyklostí.

Jak moc miluju Sandtnerku na peceni - mam tady vydani po babicce ze 30. let a ty pecici stranky uz po letech vypadaji jak pergamen - tak na vareni mi zas tak moc nesedi. Uz jsem to tady jednou mozna psala, ze na velkou flakotu hoveziho 4 kulicky pepre a 2 noveho koreni, atd.  - neni zrovna pro mne to ono. Ale kdyz chci nejaky tradicni recept, tak pani Sandtnerovou blahe pameti krapet zjazzuju. To proti tomu Rettigova - ta korenicko a bylinky mela moc rada.

Zdena b.p. 22.5.2008 23:51

Re: Zase pěkných pár chytrých a důležitých zkušeností a zvyklostí.

Já vím kterého myslíš. Četli jsme ho nahlas a jednou jsme umírali při bramboračce. Jak se musel ujednotit, jestli bude krájet na kostičky, nebo na nudličky a jáhly byly hrdé a nespojily se s ničím. A ta zlatá jíška chachacha. Já bych to snad dala do kupy i pomocí archeologie ve vlastní hlavě. ;-D A nezapomenutelné obrázky od mnou milovaného p. Borna.

zkumavka 22.5.2008 23:41

Re: Zase pěkných pár chytrých a důležitých zkušeností a zvyklostí.

Jakube,Sandtnerku mám,ale něco fakt už asi nedokážu.A mohlo to být dobré..Polévka z holuba.Tedy nemám proti holubům nic,naopak,ale sehnat dobrýho do tý polífky,to už asi ne.

Jakub S. 22.5.2008 23:11

Zase pěkných pár chytrých a důležitých zkušeností a zvyklostí.

Uznání, dík! - Vybavuje se mi vědecky klasifikační přístup k polévkám u pí Sandtnerové... ale už jsem jich pěkných pár dělal. V podstatě to de aji po těch osmdesáti letech. A měl bych po hodně letech zase rozevřít dalšího boha - Achilla. Víte kterého, že?

zkumavka 22.5.2008 23:10

to jsem moc ráda,

že poskytuješ inspiraci ! Za sebe bych řekla,že nejhorší je vymyslet co vůbec uvařit. Polévka u nás musí být vždycky.

Malý dotaz : Jak to děláš,milá Xerxová,že seš tak štíhlá a pěkná ženská? Ty polívečky,to chce potom velké probíhání s Betkou. Jinak to není možné.