19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Polívečky

A polivečka by nebyla? Tuto větu slýchám často a tak jsem si vypracovala poměrně široký receptář polívek. Předem upozorňuji, že se nejedná o žádné slavnostní výtvory. Cílem je polívka chutná, rychlá, s minimem ušpiněného nádobí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vave 23.5.2008 10:59

Re: Re: Re: Re: Re: Jojo,

Ano! Určitě není lepšího dárku pro naší Anku.  Říkala mi, že teta Zdena b.pVV má ouška tuze dobrá! ;-)

Matylda 23.5.2008 10:50

Re: Re: Zase pěkných pár chytrých a důležitých zkušeností a zvyklostí.

Mně se nejvíc líbil popis výroby carského kohoutka. Achilla vlastní můj táta a občas podle něj vyrobí boršč. Pak ho musíme dva roky chválit, a pak možná vyrobí znovu. A pokud jde o holoubata- můj děda choval holuby a občas donesl holoubata na jídlo. Dodneška si pamatuju, jak to smdělo, když je babička oškubala a pak takové ty chlupy opalovala nad sporákem. Proto jsem za rodinného zmlsance, když tvrdím, že holoubata vážně nemusím!

Matylda 23.5.2008 10:35

Re: Polévky jakékoliv

Ty slovenské nudle se u nás občas koupit dají, ale jsou takové atypické- při vaření se natáhnou do délky. Nikdy jsem to nepochopila. Ale chuťově skvělé. Bohužel, synka nepřinutím jíst nudle, protože mu nějak tvarově vadí- jinak si do té polívky můžu nacpat co chci, písmenka, hvězdičky, mušličky... ale ty nudle vážně ne. Sousedovic kluk se nad nudlemi otřepával taky a tehdy jsem to nechápala- no, dneska nechápu taky, ale akceptuji, možností je hafo.

Bubu 23.5.2008 10:13

Re: Re: Re: Re: Re: Jojo,

Musím potvrdit, že Barbuška uši miluje a uzené obzvlášť. A tohle bylo zřejmě přímo lahůdkové (soudím podle frekvence vrtění a poposedávání při mém straaašně pomalém rozbalování). Posílá děkovné oblíznutí od hlavy až k patě.

kaca 23.5.2008 10:07

přidávám se

k polífkové rodině. Já si polévku koneckonců i odpustím, ale zbytek rodinky ani omylem. Tak přidávám mou oblíbenou zeleninovou:

zelenina co dům dá na větší kusy rozporcovaná a sušené houby se nahází do velkého hrnce s kmínem a vodou a vaří se do měkka. Měkká zelenina se rozpatlá takovým tím udělátkem na brkaši. Dochutí se česnekem, solí, pepřem, vegetou, krátce se povaří, doplní případně (není nutností) kroupama a na závěr se nadrolí majoránka. A ač celer nikdo z rodiny nemá rád, v téhle polévce je prostě nutný a dodá ten správný říz!

Zdena b.p. 23.5.2008 10:00

Re: Re: Re: Re: Jojo,

Jestli ten dotaz patří mně, tak přednosta už se nenachytá. Loni bylo 50 obrázků s infantilní říkankou, kterou jsem tenkrát vypotila za pochodu k pecku s barevnou tiskárnou. Letos jsem to jen vydolovala a znovu natiskla. Letos jich bylo asi o 30 víc, ale něco taky zůstalo doma pro psí kámoše  v okolí. Asi už nevymyslím úspěšnější dárek pro většinu hafích účastníků. :-) Naši kočičáci tím pohrdají, jako každým uzeným

Bubu 23.5.2008 9:48

Re: Re: Re: Re: Polévky jakékoliv

Mívala jsem opravdové babiččiny nudle. Opravdu od babičky. Moje neuvěřitelně vitální babička (byla tu s námi do 95 let a až do konce byla soběstačná, pak upadla, zlomila si nohu, lehla a do měsíce... ach jo... je to 3 roky). Tahle babička pro mé mlsné, nežravé a hubené dítě, co rádo polívky (hlavně poctivý vývar s domácími nudlemi) dělával nudle. Takže jsme na každé návštěvě nafasovali babiččiny nudle, flíčky, fleky a hrst domácích makarónků (flek ještě mokrý se navine na špejli na struhadle). Díky babi.VV 

Zdena b.p. 23.5.2008 9:43

Re: Re: Re: Re: Polévky jakékoliv

Já, když mám vepřový vývar, tak dám trošku másla a opražím (jen lehce do růžova) krupičku a plesknu na to 2 vejce. Udělá se za stálého míchání taková, no něco mezi žmolenkou a kousky. Na to naleju vývar, plesknu mraženou zeleninu a houby (většinou taky mražené) a dochutím vegetou (nebo něčím podobným). Zasypu petrželkou, nebo jiným zeleným. Je to právě z rodu receptů FIK-FIK.

LA 23.5.2008 9:40

Re: Re: Re: Jojo,

A kolik jich loni "zkontroloval"?

Zdena b.p. 23.5.2008 9:35

Re: Re: Jojo,

Ano, ten. On mi ty uši syslil do mražáku a pak najednou vyudi. Běžně je na prodej nedělá. Byla jich krabice od banánů. Jenomže tím všechno nekončí. To musím dát po cca 15 ks do trouby a dosušit jako pusinky na 50 st. Vůůůůně jde celým domkem. Tak na toto období situuji páníkovi čočku s pořádným kusem uzeného, nebo jiné uzené pochoutky. První sušení loni jsem tohle nedomyslela a to si nepřejte tu závist, která s ním cloumala. ;-D

LA 23.5.2008 9:33

Polívčičky

já ráda, i když je nevyžaduji pořád. Jen drůbeží vývar a jakékoliv polévky z něj udělané nejím. Česnečku dělám z vývaru (většinou hovězí žebro), vždy nechám vychladnout a seberu tuk, žebro rozdělím mezi polévku a žebrající čumáčky (větší část), přidám česnek v hojném počtu, brambory na kostičky a majoránku. Nakonec rozmíchám vajíčko. Kdekdo jí rád.

Na dršťkovou polévku obvykle kupuji vařené drštky, takže čištění a vaření odpadá. Pokud se mi nepodaří sehnat malé množství, rozdělím je do několika baličků a dám do mrazáku. Tam vydrží.

Náhodou se mi podařilo přijít na zmrzlinu pro psy: rozvaříme prasečí tlapičku, přidáme strouhanou vařenou mrkev, nožičku obereme, maso rozkrájíme na drobné kousky, kosti dáme příslušnému psovi. Do kelímků od jogurtu nalejem vývar s masem a mrkví a dáme lehce zamrazit (ne na kost). Pomocí teplé vody dostaneme zmrzlinu z kelímku a servírujeme mimo koberec, nejlépe venku.

Zdena b.p. 23.5.2008 9:28

Re: Re: Polívky - to je moje parketa!

Úplně noumání, Úďo ;-D. Já přeberu uvařené skelety do sklenice (jsou tam i žužlinky = chrupavky). To ale přednostovi neva a užírá jim taky. Pak prohlašuje, že to mají málo slané. Bodeť jo, když jim to nesolím, ale jen zahušťuju malou hrtkou rýže a jemně strouhanou mrkví uvařenou v troše zbylého vývaru. To jsem před cestou do Daňkovic nestihla. Měli jen masínko a to podezřele rychle zmizelo. :-) Co nadělám. Asi těch skeletů budu muset brát 2x tolik.

Bláža 23.5.2008 9:17

mňammňam

Já chci polífku! Úplně teď hned! A od Xerxové!:-)

Xerxová 23.5.2008 9:11

Re: Re: Re: Polévky jakékoliv

Babiččiny nudle jsou ty jediné, co občas u nás projdou. Ale strouhání (drobení) nekupuju, protože je opravdu hned - z jednoho vajíčka je ho dost. Půlku nastrouhám do aktuální polívky a druhou půlku nasuším na někdy příště... Viz fotodokumentace;-D Mimochodem - ty fotky jsou divně barevné, takové vybl...té. Reálné polivečky byly barevnější - za to nemůže Dede, ty fotky nebyly povedené... ale dělat další nešlo - nebyla už polívka;-)

EvaŽ 23.5.2008 8:58

Re: Polívky - to je moje parketa!

Koukám, že kdekdo obohacuje svůj stůl zbytky od psů (od koček méně, na lidskou výživu mají přece jen menší spotřebu;-D). A to to původně bylo obráceně;-P. Nojo, uměli si to ti chlupatci vybrat. (Aby to nevyznělo jako kritika, i my uvříme polívku z masa, vývar nám, maso psům - a na rozdíl od Xerxové obvykle neužíráme;-PV;-D)

Ostatně včera jsem ukládala do lednice vařené mleté (i s polívkou) pro štěňata v hrnku - polívkáči. Hrnek jsem odložila na stůl, než jsem si udělala v lednici místo, máma se zmocnila hrnku a štěňatům upila. No, pro štěňata je to vždy čerstvé;-), tak se žádná škoda nestala.

karakal 23.5.2008 8:55

Re: to jsem moc ráda,

JJ, to znam. Nejhorsi je to vymyslet. Uz jsem nekolikrat inspiraci z mlsotniku pouzila a vzdy s uspechem.

Ja polevky rada treba jako samostatne jidlo. Podle me pak se po nich netloustne. Prednosta rad o vikendu polevku pred hlavni jidlo. No ale kdyz si dam polevku i hlavni jidlo, tak se prejim a rozhodne se po tom tloustne :/. Na druhou stranu prednosta obcas i uvari ;).

Nekdo nize zminoval rajskou. U nas sem to ja, kdo ji ma zafixovanou ze skoly a nema ji rad. Ale kdyz rajskou udela prednosta, tak ji zbastim s chuti :)).

EvaŽ 23.5.2008 8:48

Re: Re: Re: To je u nás tak,

Jakube, problém mám stejný. Vím že jde původně o citát z knihy Kazatel, 3 (to číslo jsem si už nepamatovala), ale tu píseň zpíval určitě Pete Seeger (od něj ji znám, to už je let) Jestli to byl on, od koho je původní, nevím.

Bubu 23.5.2008 8:48

Polívky

Musím tu vyventilovat jednu, pro mne neobvyklou, polívku. Vaří ji moje sestra, vyčetla ji někde jako dětské jídlo (synoveček má 4roky) a celá rodina ji miluje. Synoveček jí říká oranžová polívka. Je z červené čočky. V hrnci na oříšku másla osmahnout nahrubo postrouhanou větší mrkev a bramboru a nasekaný česnek, přisypat hrst červené čočky, zalít vodou, okořenit solčankou (taky jedna vegeta bez glutamanu). Uvařit do měkka (10-15min) a pak rozmixovat tyčovým mixerem. Ochutnat, dosolit, přidat trošku saturejky, na talíři dozdobit lžící kyselé smetany (pro dietku vynecháme, nebo dáme bílý jogurt) a sekanou pažitkou.

Karolína 23.5.2008 8:30

Re: Polivky,

Hani zdravím do Ameriky! Přijedeš-li do Čech, ozvi se mi, mám pro Tebe pytel sušených hub, většinou hřibů! Má drahá polovice totiž miluje chodit na houby a nosí mi jich koše! Já houby jím strašně ráa a zpracovávám je na spoustu způsobů - mrazím samotné, se sádlem, nakládám do soli, suším, nakládám do octa, vařím houbové polévky, omáčky, dělám houbová jídla, co mne napadnou, ale nejde to spotřebovat! Mám sušených opravdu dost, tak se přihlaš, ráda se podělím!

Bubu 23.5.2008 8:26

Re: Re: Zase pěkných pár chytrých a důležitých zkušeností a zvyklostí.

uchyluju nebo "achilluju"?

Já ho taky ráda. To musel být ale mlsoun. S ním by se mi to vařilo......

Karolína 23.5.2008 8:24

Re: Re: Polévky jakékoliv

Jo jo, máš pravdu, babiččino strouhání tu koupím také, je vynikající! Úplně jsem na něj zapomněla. Po polévkách se asi opravdu může tloustnout, když jsou zahuštěné a plné dobrot (např. dršťková, ve které stojí lžíce), pak si po ní dáš svíčkovou se 6, tak to asi ano! To se asi tloustne vesele! Ale já mám zkušenost taky jen s hutnou polévkou k obědu s kouskem chleba a úplně to stačí, když člověk potřebuje něco dělat a nemá čas vařit. Nebo dorazíš na chalupu v zimě nebo na podzim, vše je zvlhlé, studené, zatopíš ve všech kamnech, odbedníš okna, vybalíš a mezi tím vším se vaří na kamnech horká a vydatná polévka, třeba i z pytlíku, ale krásně zahřeje a hned se tam líp vegetuje, než se domeček vytopí. A vývary jsou vyloženě jen "vycpávka" do žaludku!

Bubu 23.5.2008 8:17

Re: Polévky jakékoliv

Nudle do polívky - tady u  nás na (skoro) Vysočině se občas vidí Babiččiny nudle, nechci dělat reklamu, ale tyhle nudle si ji zaslouží, neb jsou opravdu skoro jako od babičky. Už jsem měla i Babiččino strouhání (moje babička tomu říkala drbání, možná od drobení?) a bylo taky mňam. Jinak polívky jsou fajn, já jsem polívková a junior též. Jen můj nejdražší je až na vyjímky nemusí. Zato si ulítává na obírání kostí z polívky, a tak ho musím nutit pískat, aby chlupatcům zbylo.

Neodpustím si vyvrátit jeden mýtus o polívkách - že prý se z nich tloustne. Pchá. Tloustne se (pokud je člověk zdravý) hlavně z mlsné huby a nenažranosti a já to musím vědět, přesně takhle jsem si své špeky a mírnou nadváhu (chicht, prej mírnou) uhnala. Ale  vážně - když si dám k obědu polívku (málo tučný vývar), tak si nacpu pupek vodou a knedlík se mi tam vejde tak 1 max. 2. A navíc si doplňuji tekutiny, kterých není nikdy dost. Takže já hlasuju PRO polévky.

Zdena 23.5.2008 8:12

Polívky - to je moje parketa!

Od té doby, co kupuji vepřové nožičky čubě, míváme luštěninové polévky pravidelně. Uvařím dobře očištěné vepřové nohy, vývaz nechám vychladnout, seberu a vyhodím tuk, naředím gelé v hrnci a namočím luštěniny... To je dobrota!

jindra 23.5.2008 8:11

Polívky

vařím často a ráda.Když vařím maso pro Paschu,tak o vývar se doma perou,on ho má rád nalít na granule,ale páníček chce polívku.Čím větší hrnec,tím lepší.Nikdy nezbyde.Díky za inspiraci,vytiskla jsem si a určitě vyzkouším.Kosatce posíláme pohlazení a podrbáníV

Xerxová 23.5.2008 7:44

Re: Jojo,

Spřátelený řezník je ten od vepřových oušek?? Myslím, že ti Kosatka ani nepoděkovala - ucha většinu sežvýkala při předání, malý kousek jsme dovezli domů - zmizel hned po návratu ;-D. Že prý uši značky Zdena b.p. jsou skvělé ;-):-) Dík

Xerxová 23.5.2008 7:41

Re: to jsem moc ráda,

Do štíhlé mám daleko -  podle BMI mám mírnou nadváhu... ;-)

Jakub S. 23.5.2008 7:40

Re: Re: To je u nás tak,

Time for every purpose under heaven ..  odkud, od koho, z čeho to je? Prosím!

Ta píseň je magická, znám ji osmatřicet let - už ta přesnost vypovídá o tom, jak mě chytla. Ale  k d o  to zpívá?

Jenom kdyby někdo nevěděl: kniha Kazatel, 3. A v ekumenickém překladu je to uvedeno takto: Všechno má určenou chvíli a veškeré dění pod nebem svůj čas: ...a pak následuje ve dvou sloupcích ten výčet, ke kterému nelze nic dodat, jenom mlčet.

Alča 23.5.2008 7:39

Jejda, polívečky!

Ty já v podstatě nesmím (nemůžu masové vývary a luštěniny), ale můj chlap je má rád. Takže když vařím, tak i s polévkou, kterou následně zamrazím a přednosta pojídá kdykoliv.

A jeden recept na rychlou a dobrou polévku (vaří ji moje maminka):

Na rozpuštěném másle zesklovatíme cibulku a vrazíme několik vajec, ochutíme dle zvyku - já dávám sůl, pepř, papriku, mletý kmín (vzniklou smaženici klidně ochutnáme). Zalijeme vodou, dochutíme Vegamixem (Vegeta bez glutamanu), přidáme cokoliv - zbytek vařené rýže, nebo těstovin, nebo brambor, nebo nudle - pokud nedáme, nakonec přidáme osmaženou housku. Necháme přejít varem, podáváme. Občas se podaří, že je na snídani smaženice a na oběd smaženicová polévka...;-)

Zdena b.p. 23.5.2008 7:36

Jojo,

I můj přednosta je na poblifky. Vzhledem k tomu, že vařím i kuřecí skelety, (pochopitelně pro plyšáky) tak mám i dobrý vývar. Spřátelený řezník prodává vařené drštky v rozumném balení. Propláchnu ve vařící vodě a vystřihnu drškatici raz - dva. A mám našplháno. Jindro díky za inspiraci. Já jen když dávám do polívčičky mrkev, tak si ji nejdřív orestuju s cibulí a česnekem na troše oleje, pak tam dám celer a zasypu moukou (většinou polohr. To je vlastní patent, abych ušetřila další nádobí. Promíchám se zeleninou, orestuju a pak zaleju STUDENÝM vývarem. Než se uvaří zelenina s brambory, tak je i mouka provařená.

Jakub S. 23.5.2008 7:30

A Petr Novotný!

Jak ho nesnáším - roky - jako baviče, tak ty knížky - to je radost, inspirace, počtení. Včetně úpravy a vůbec. Jsou to ovšem vlastně sborníky, že.