9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Podzimní inspirace

Protože je podzim, vylovila jsem dva recepty na zpracování jeho plodů - jablka a dýně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
terra 7.11.2008 14:52

Re: Správně, Matyldo

Bez obav, Honzo. Ani při té nejhorší vůli bych tě nezařadil do kategorie "tupé individuum":-D

jiný Honza 7.11.2008 14:48

Re: Správně, Matyldo

Na děti a zvířata mám MLP, tam startuju rychle. A to druhé si budu pamatovat - jestli se setkáme, budu si dávat bacha na to, kdyby začala mluvit "pomalu, potichu a zřetelně" a dám se na ústup.;-D

jiný Honza 7.11.2008 14:46

Re: Správně, Matyldo

Je to jednoduché - jedna krabice byla omylem založena mezi jiné věci (MLP uklízela špajz). Našel jsem ji až když jsem chtěl začít sušit letošní. ;-D

Hana W 7.11.2008 14:20

Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá

Kdepak terro, nam ten den prave zacina. je tady 8:20 rano.

Hana W 7.11.2008 14:17

Re: tak já se teda přiznám

Zano, sel ti mejlik ode mne z domu. Dosel?

zana 7.11.2008 14:16

Re: Správně, Matyldo

Matyldo, že jo? Neumím si představit zásobu sušenejch jablek, kterou bych nezpracovala...

zana 7.11.2008 14:15

Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá

taky:-)R^

zana 7.11.2008 14:09

tak já se teda přiznám

Kandovaný ovoce nerada;-P. Maximálně v hořký Studentský kokoládě;-). Ale ta buchta, zejména s hruškama...

terra 7.11.2008 14:08

Re: Správně, Matyldo

Honzo, to nebude věkem - trpělivost nikdy nebyla moje silná stránka, na to mám MLP. Ne, vážně, ona dokáže mít s věcmi a zvířaty trpělivost docela neskutečnou. A s dětmi, samozřejmě. Co nesnáší, to jsou tupci (od přírody nebo z přesvědčení), ale v tomhle případě startujeme oba stejně rychle... A mimořádně nebezpeční jsme, když  začneme na takové individuum mluvit pomalu, potichu a zřetelně. :-D

terra 7.11.2008 13:59

Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá

HanoW., moc díky za link a za nápady, angličtina nevadí:-D. Prohlédnu, pročtu - a upřímně řečeno, vaření "variací na dané téma" mi vyhovuje. Potřeboval jsem ten základní postup, protože vůbec netuším, jak to bábinka vyráběla. Krásný den přeji (ehm, tedy, to co z něj u vás zbývá).

Bubu 7.11.2008 13:54

Tak dýně, nee

Dýni my neradi, ani kandovanou. Kandované ovoce snášíme pouze a jedině v marokánkách. Ale těch by zase mohla být plná vana. Po citronátu se podívám, mlsná huba si žádá rozšíření obzorů.

A tu buchtu zkusím, znám několik receptů s nastrouhanýma jablíčkama, tak testnu i tuhle. Vypadá to dobře.

Dnes odpoledne jedu na malý předsraz abiturientů, příští rok se chystá velká akce, náš gympl bude mít stoleté výročí a my budeme mít 25 let od maturity.

Hana W 7.11.2008 13:37

Re: Variace na buchtu

Ten na babovku mam nekde zalozeny. Ale v tom tvem receptu bych proste jen nahradila jablka tvrdyma hruskama. je to jine - ty hrusky se tak nerozpecou jak jablka a vysledek je chutny.

Bubu 7.11.2008 13:36

Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá

Já chci být u Karolíny sousedka. ;-) Sušená rajčata mám moc ráda, používám do těstovin a vozím si je z Itálie (tam jsou za čtvrtinovou cenu). Maminka mého nejdražšího má sušičku i plantáž rajčat a zkoušela je sušit, jenže pak nevěděla, co s tím. Navrhovala jsem olej, česnek, bazalku, ale nechytla se. Teď mám recepísek a třeba budu mít i domácí sušená rajčata.:-)

A gratuluju, každá přemožená kontrola je úctyhodná. Já tu už 3 dny bojuju s můrou-důrou-inventůrou výpočetní techniky v celém baráku (6 pater, 2 křídla,...). Achich ouvej, to je boj. Hydra však již umdlévá, zdá se, že vítězství je blízko (a našli jsme vše), teď ještě zápis a bude to. Hurá.

Hana W 7.11.2008 13:30

Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá

Terro: samozrejme nemuzu znat recept, o kterem mluvis, ale tady je link na zakladni technologicky postup. Chute jdou upravit. tenhle recept je v podstate italsky - Italove necim podobnym napr. plni ravioli. A tu salvej muzes vypustit, ja bych tam soupla neco jemne usekanych jalapeno papricek a pripadne krapet hnedeho cukru, aby to melo tu nasladlou do ostra chut. Je to anglicky - omlouvam se. nemam ted cas se s tim piplat.

http://www.foodnetwork.com/recipes/tyler-florence/butternut-squash-sauce-with-sage-recipe/index.html

Jo, a slo by to udelat z kazde jine podzimni tuhe dyne.

LA 7.11.2008 13:10

Re: Správně, Matyldo

Tak nevím, buď máme tak malou spotřebu nebo jsme dostali z Bruselu výjimku. :-/ Jablek je dostatek (padané sbíráme jen kvůli přesunu na kompost), ořechů dostatek (i psi si louskají), malých bobulí byl též dostatek, víno jsme nastačili sníst, salát též...

jiný Honza 7.11.2008 13:06

Re: Správně, Matyldo

Asi už jsem starý, ale pokud mám čas, klidně si sednu na štokrdli a trhám a trhám a myslím při tom na blbosti. A úpak to doma ještě očistím a zadžemuju (kecám - to posledním děláme společně s MLP. Ona míchá a kibicuje a já kmitám. ;-P

terra 7.11.2008 13:03

Re: Správně, Matyldo

Tak to asi byl letos fakt nějaký jablečný mor - dopadli jsme špatně s letními, podzimními i zimními (a to se v předchozích letech zrovna ten zimní Gloster mohl samou úrodností přetrhnout...)8-o Ani ořechů nebylo tolik. Nejvíc bylo všelijakých těch malých bobulí - rybíz, angrešt, maliny, ostružiny... Já je miluju - ale na česání bych si někdy raději pozval brigádu:-/.

terra 7.11.2008 12:57

Re: Správně, Matyldo

Kousek za Prahu a Chuchelské závodiště, Honzo.:-D

jiný Honza 7.11.2008 12:50

Re: Správně, Matyldo

U nás letos taky bída. A padané shnily, nebyl čas. Snad napřesrok.

jiný Honza 7.11.2008 12:49

Re: Správně, Matyldo

Díky za info. Až na něj narazím, vyzkouším. Zdravím... kam že to? ;-P

Matylda 7.11.2008 12:40

Re: Správně, Matyldo

Co? Moc sušených jablek? Tak tahle situace díky mně ještě nenastala- likviduju ve velkém- nemám ráda sladké a čokoládu, zato po sušených jablkách bych se utloukla. No a nám se letos jaksi neurodily, takže mám smůlu;-(

terra 7.11.2008 12:37

Re: Správně, Matyldo

Honzo, citronát je obchodní název pro kandovanou kůru z učitého typu cirusu - Citrus medica nebo Citrus limonimedica, kterému se česky říká cedrát. Má mimořádně silné žluté oplodí, kvůli kterému se vlastně pěstuje, protože malý citronek uvnitř má málo šťávy a není nic moc... A moc dobře se pozná, z čeho údajný "citronát" pochází - má i odlišnou chuť. Patřil by do "lepšího" pečiva, ale pořád to není úplně obvyklý sortiment. Narozdíl třeba od Itálie (jenže tam jim roste jako nám dýně8-o - tedy skoro sám od sebe, ve stylu "zapíchnu sazeničku a počkám"...). Mávám na sever...

terra 7.11.2008 12:14

Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá

Jé, Karolíno, tyhle sušené "amolety" vyrábí MLP - i z míchaného ovoce, ale já vždycky mlsně trvám na tom, že tam bude alespoň jeden banán...:-D Ale sušená rajčata neumíme - to dám doma k lepšímu (ať mám taky nějakou specialitu, ne?).

A ještě  k dýním: u nás se dělaly dýně na mnoho způsobů zvláště kvůli strejdovi Oldovi, který je miloval - a bydleli s tetou v panelákovém 2+1 bez balkonu. Já to jako dítko a posléze mlaďas moc nemusel, ale na jednu z těch dýňových specialit po létech vzpomínám - a už není, kdo by mi řekl, jak se to dělalo. Byla to taková pikantní, lehce nasládlá studená (a relativně trvanlivá) omáčka k masům, tehdy to na mě asi bylo moc ostré, ale teď... nevíte někdo, jak se to dělá? A když víte, řeknete? Prosím, slintám....:-)

Karolína 7.11.2008 12:07

Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá

No, jak už jsem psala před chvílí, gratulovat se bude až to martyrium doopravdy skončí, ale já mám pocit, že opravdu problém nebude!

Teď mne právě napadlo, že sem umístím do Mlsotníku recepty na tu dřeň a taky na příjemné dárečky, které moc nestojí, jen ten nápad, ale hospodyňkám udělají určitě radost. A vánoce tu jsou cobydup!!!

Karolína 7.11.2008 12:02

Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá

No, ještě tak úžasně negratuluj, kdo ví, co přijde 13.11., kdy se bude pokračovat u nás ve firmě!!! Ozvi se příští týden, ráda Tě uvidím. Já jsem ve středu od LenkyS dovezla spoustu věcí pro charitu a až toho bude ještě o jeden pytel více, tak to tam všechno vezmu najednou. To bude zas radosti

Receptík na sušená rajčata je jednoduchý jak pár facek: rajčata vyzrálá nakrájíme na širší plátky, asi tak půl cm, jsou-li plátky úzké, strašně se seschnou a neprolne jimi ten olej a je to samá slupka. Nechávám slupku, nechávám jádra, prostě tak, jak jsou. Ideální jsou rajčata masitá s tenčí slupkou, neosvědčily se mi takové ty "soudečky". A nesuším špičky a konce rajčat. Usuším a poskládám do vhodné sklenice. Mezitím si připravím olivový olej, který nahřeju na teplotu, ve které vydrží ponořen prst. A ochutím čím chci - pro ostřejší chuť vložím papričku chilli, může být také sušená. Pro zajímavější použití, např. na pizzu přidám oregano, na špagety přidávám bazalku. Když dělám speciální sýrový koláč se sušenými rajčatym a šunkou, tak přidávám do nich i tymián a další voňavé bylinky nebo drcené sušené houby. Pak tím olejem sušená rajčata jednoduše zaliju a zavíčkuju a dám do špajzky a nechám pár týdnů odležet. Rajčata nasají olej a jsou vynikající. Mám tak 3-4 skleničky s patentním víčkem a dávám je s oblibou i sousedům jako dárečky.

jiný Honza 7.11.2008 12:01

Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá

Gratuliju k úspěchu!

A prosím o ty recepty - sušičku máme už několik let, ale zatím v ní byly jen jabka, hrušky, švestky. Ta sušená dřeň mě zajímá - dětičky rády ovoce a míváme ho dost. (Chybí prosící smajlík.)

jiný Honza 7.11.2008 11:58

Re: Správně, Matyldo

Citronát neznám, ale na tu dýni se chytáme taky (máme 3) a jabka snad taky ještě nasuším. Vloni jsem to přehnal - dojídali jsme je, když už byla čerstvá letošní. ;-D

Matylda 7.11.2008 10:53

Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá

Gratuluji k výsledku kontroly. Receptík na ty sušený rajčata by nebyl? Jo a za týden jedu do Prahy, tak se ti ozvu.

LA 7.11.2008 10:37

Re: Variace na buchtu

Nebude to něco jako galantýna z husy? ;-)

Zdena b.p. 7.11.2008 9:48

Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá

Karolíno, posílám velikou gratulaci k úspěšnému poločasu. Myslím ta tebe dááááál a dáááál:-)