Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Podzimní inspirace
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
zana 8.11.2008 12:40Re: Placičky ze sušičky To je správnej zodpovědnej přístup. |
Karolína 8.11.2008 11:57Placičky ze sušičky Milí Zvířetníci, v Praze prší (konečně trochu vody!) a je nevlídno, tak sedím u počítadla, překládám nějaké návody, učím se srovnávat fotky, vařím, koukám přitom na televizi, ale první, co jsem dneska udělala, byly návody na dřeňové placky, sušenou zeleninu a další využití sušičky do Mlsotníku. Dede jsem to už odeslala, tak možná někdy příští týden, až na mne dojde řada, máte inspiraci na velmi netradiční pohoštění. Přeji všem krásný víkend. |
zana 8.11.2008 10:02Re: Hurá, placičky se daří šikovná |
zana 8.11.2008 10:01Re: tak já se teda přiznám Hanko, už to odešlo. |
Hana W 8.11.2008 3:30Re: Halo, Dostala jsem se domu az po devate, museli jsme jit vyplatit Karlika z opravny - vysli jsme relativne levne, byla to praskla vodni pumpa a motor jsem nezavarila - huraaaa. Pak jsme museli jit koupit novou pracku. Jerky je fajn. Nejcastejc z hoveziho a s ruznyma prichutema. Vozime to napr. v aute na delsi cesty, je to takove sussi, energeticky vydatne a clovek se od takoveho jidla za jizdy nezasvi*ni. Ale musi se to dost zvejkat. Da se to delat doma v tech susickach, ale jeste jsem to nezkousela, i kdyz susicka nam byla kdysi nadelena. Kulturni zajimavost: Ano, delali to Indiani, ale to slovo jerky, jako od "jerk" zjevne prislo z Jamajky, protoze tam se tak rika ruznym korenicim smesem na maso. Vyborne je i nalozene v teriyaki omacce. |
RenataE 7.11.2008 23:41Hurá, placičky se daří a já hloupá ty drtky z moštu vyhazovala Na první ochutnání je to to samé, co prodávají v biopotravinách ve formě malých trubiček. Asi to taky dělají z odpadu z moštáren |
Hanča 7.11.2008 23:04Re: TERRO, NEVADILO BY, KDYBY BYL ÚPŘEDPIS JEN Z CUKETY? JSOU TO ROSTLINY OPŘÍBUZNÉ Tuhle omáčku / pomazánku dělám taky, je fakt vynikající (přidávám navíc ještě kari a česnek). |
RenataE 7.11.2008 22:48Re: Halo, Mívají to v prodejnách zdravé výživy. |
Matylda 7.11.2008 22:08Re: Prosba o specifikaci materiálu, resp. názvu: Jakube, přiznávám, že jak jsem koupila, tak prodávám. Prostě jsem ten recept dostala s tímhle názvem a s tímhle rozpisem ingrediencí. Nad věrností reálií jsem nehloubala, jen jsem byla zvědavá, jestli je to dobré. A je! |
Jakub S. 7.11.2008 22:01To se dostane - a já si to s rozkoší kupuju a zvýkám - v těch božských busech brněnské (!) Student Agency. Někdy i několik druhů. Vlastně pemikan, že. Myslím že je to z Kanady či z US. |
Jakub S. 7.11.2008 21:59Křížaly se u mě suší na voskovém papíru na radiátorech celou topnou sezónu, roky. Když si chci pohrát, dělám citronové, skořicové, anýzové, medové - ovšem chce to opatrně obracet a odlepovat. Náročné na čas. Tou rychlostí na té teplotě to jde pomalu. Ale je to radost. A znáte to: takové to domácí žvýkááníí...! A hruškové - bože. Jo a eště jsem dělával speciální - doprostřed jablečného plátku vsadil kousek ořechu. Přežranost, no. |
zana 7.11.2008 21:59Re: Halo, Veram, jí se to, dokonce se to - poměrně výjimečně - dá koupit. Je to docela dobrý. |
veram 7.11.2008 21:48Re: Halo, Jůůů, tak jsem to našla, tady. Ono je to sušené maso! A to se opravdu jí? A připravuje doma? |
veram 7.11.2008 21:39Halo, Hanka W. tady náhodou někde není? Co je to, prosím, jerky? Tedy v gastronomii. Narazila jsem na tuhle stránku a vrtá mi hlavou, co za dobrotu to připravují? |
RenataE 7.11.2008 21:26Re: Tak dýně, nee Citronát se dá zcela běžně koupit, hledej někde kolem rozinek. Ale je to ten už nakostičkovaný, ve vaničce. Ten kusový jsem v ČR nikdy neviděla, jen v Německu. |
RenataE 7.11.2008 21:24Re: Prosba o specifikaci materiálu, resp. názvu: Lze jistě i z hladké, jen bude třeba vychytat konzistenci těsta. |
RenataE 7.11.2008 21:22ty placky z ovocné dřeně mě inspirovaly. Před chvílí jsem dělala mošt a tak jsem ty zbytky nahňahňala na papír a dala sušit do trouby. To jsem zvědavá, jestli to k něčemu bude. Teda k jídlu |
Jakub S. 7.11.2008 21:21Prosba o specifikaci materiálu, resp. názvu: Americká - když je to z polohrubé mouky? Údajně se v US hrubá ani tahle mouka nedá dostat. Tož jak? |
zana 7.11.2008 20:34Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá Karolíno, to jsme dvě, já taky až do (značné) dospělosti banány nejedla. Dneska si ho teda vezmu, když mi ho cpou, ale nehrnu se. Takový recept, jak píšeš, jsem zkoušela, ale nějak mi to taky nesedlo. Vlastně jediná úprava, která mi chutná, je uspokojivě jednoduchá - mám moc ráda banán rozmixovaný v bílém jogurtu. |
zana 7.11.2008 20:28Re: tak já se teda přiznám ano, děkuju, odepíšu co nejdřív. |
LENKA S 7.11.2008 19:59Karolíno, to je jedno z mých životních kréd. A DODÁM JEŠTĚ SLOVA MNOU MILOVANÉHO A CTĚNÉHO WERÍŠKA. ŘÍKAL TO TAKTO: "LIDSKÁ BLBOST JE VĚČNÁ, ALE NEVYLÉČITELNÁ" BOHUŽE L TO PLATÍ A ČÍMDÁLVÍC. MÁM JEŠTĚ JEDNO OD WERÍŠKA PO¨ŘEVZATÉ MOUDRO,KTERÝM SE SNAŽÍM TZAKY ŘÍDIT. ZNÍ: " DEN, KDY JSME SE ANI JEDNOU NEZASMÁLI, JAKO BYCHOM ANI NEPROŽILI." ZDRAVÍM A KRÁSNÝ VÍKEND VŠEM PŘEJUU UŽ ASI PODRUHÉ. |
LENKA S 7.11.2008 19:44TERRO, NEVADILO BY, KDYBY BYL ÚPŘEDPIS JEN Z CUKETY? JSOU TO ROSTLINY OPŘÍBUZNÉ DĚLÁM CUKETOVÉ "UNCLE BENC" A JE VÁŽNĚ SKVĚLÉ. ANGLICKY NEUMÁM, TUDÍŽ NEVÍM, JAK TO DĚLAJÍ ANGLIČANI. POSÍLÁM TI TEN RECEPT,NENÍ Z MÉ HLAVY, ALE RODINA TOHLE MIJULE A TVOŘÍM KAŽDOROČNĚ MOC SKLÍNEK.UŽ JSEM TO KDYSI UVÁDĚLA V MLSOTNÍKU POD CUKETAMI, ALE ZKUS A UVIDÍŠ SÁM. CUKETOVÁ „UNCLE BENC“ –(vynikající!) Po 1kg očištěných cuket a paprik, 500g cibule, 6lžic sójové omáčky, 2 lžíce worschestru,2lžíce jakéhokoliv cukru, 1 lžíce soli( lze i míň),250ml oleje, 1500g jakéhokoliv kečupu, 6 mrkví, feferónky neb chilli opapričky i se semínky dle chuti a chtěné ostrosti, pro „plechové huby“ lze přiddat i balíček pálivé mleté papriky . Postup: Vše oloupeme , velké cukety a papriky zbavíme semen a nakrájíme je i s cibulí na menší kousky , nebo je i s oloupanou mrkví hrubě nastrouháme. Vložíme do hrnce a společně s ostatními přísadami (krom kečupu) a dusíme doměkka. Pak jemně rozmixujeme, přidáme kečup a ještě 20 minut povaříme. Horké plníme do sklínek, zavíčkujeme a při 80°C sterilujeme 30 minut. Omáčku lze použít jako pomazánku( místo té rajčatové) na těsto u syrové pizzy nebo ji mažeme na plátky masa nebo chleba a podáváme k uzenině či uzenému masu místo hořčice a nebo kečupu. |
JanaBa 7.11.2008 15:21Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá Rajčata v oleji si kupuji italská, jsou docela dobrá. Mě by spíše zajímala ta sušená placka z ovocné dřeně. Takovou dobrotu nemůžeš jen tak nakousnout! - receptíček by nebyl? |
MaRi 7.11.2008 15:21Re: Správně, Matyldo tak ořechovky se jim zachtělo?? A co meruňky, už se chystají nebo už dokonce jsou zkapalněny? |
terra 7.11.2008 15:12Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá Ale to je pak chybná definice, Karolíno: ty máš ráda banány, ale ušlechtile zpracované. Ta syrová chuť a konzistence ti prostě přijde fádní. Já banány smím (nepochybně i podle tvých receptů) - běžně je používám jako "pohon" při fyzické námaze. Jenže - tak jako dokážu vyjmenovat tucet druhů zeleniny, kterou opravdu nemusím, na žádné mému patru odporné ovoce si nedokážu vzpomenout. I na tom tomelu si najdu něco dobrého. |
JanaBa 7.11.2008 15:10Re: Správně, Matyldo Ano prosím, Terro, znám. Pomalu, potichu a zřetelně na mne mluvila maminka, když jsem byla to individuum. A ještě to zdůraznovala tím, že mě přitom oslovovala Janičko. Když jsem nebyla individuum, říkala mi Jano. |
Karolína 7.11.2008 15:06Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá Banány jsou snad jediné ovoce, které opavdu nemusím!!! Nikdy mi to, ani jako dítěti, nechutnalo a asi to nikdy nehrozí! Jako "čipsy", tzn. sušené, chroupat k vínku večer u televize, to je jiná, ale sníst banán syrový, to mne nikdo nepřinutí! Chudák maminka, trpěla, když stála v dobách hlubokého míru a souznění fronty na banány a pak je shnilé vyhodila, protože holčička si kousla, když už byla donucena, a šla to sousto vrátit do kanalizace. Ale takový banán na másle pečený, s karamelem, flambovaný koňakem a s čokoládou a šlehačkou a vaječňákem navrch, jo, tak to je jiná. To se takhle vezme banán, oloupe (nejlepší jsou takové ty asijské maličké, hodně sladké) a vloží do pánvičky s rozpáleným máslem. Tím se nešetří. Opeče se pomaličku po obou stranách dohněda a při tom opékání se na něj sype krystalový cukr, který v tom másle karamelizuje. Když máme banán téměř hnědý, do šťávy nalijeme koňak, necháme projít po obou stranách ještě jednou, pak stáhneme plamen a zapálíme zbytek (pokud úplně alkohol vyšuměl, klidně dolijeme dalšího panáka). Oflambovaný banán se zkaramelizovanou omáčkou z cukru a másla přeložíme na teplý talířek a zalijeme čokoládovou polevou, pak přidáme šlehačku a vaječný koňak a podáváme. Je to prostě dokonalá souhra chutí! |
YGA 7.11.2008 14:58Re: Správně, Matyldo Nápodobně - letos u jablek nevídaná úroda (ale to bude také tím, že jsme letos kopali studnu a Jenda poctivě nosil vodu ve džberech ke stromkům) a s ořechy taky problém nebyl - již ořechovka zdraje ve sklepě (nejkvalitněji zpracované ořechy ) - Brusel k nám letos nedohlédl . |
Karolína 7.11.2008 14:55Re: Správně, Matyldo Úplně vidím sebe, jak při setkání s blbcem zpozorním, zmlknu a začnu být obezřetná, posléze začnu hovořit pomaličku, potichoučku, zřetelně, ale graduji! Je-li to v kanceláři, asistentka, sedící naproti, zpozorní rovněž a čeká, jak se to bude dál vyvíjet. Jest to osoba inteligentní, tudíž vycítí, kdy má pomoci či kdy má opustit bojiště. Je-li to doma, přednosta urychleně opouští vymezený prostor a prchá směrem kamkoliv, neb ví, jak to bude pokračovat a raději se neplete. Aby náhodou taky neutrpěl nějakou škodu! Nejhorší nehoda na světě je srážka s blbcem! |
terra 7.11.2008 14:54Re: Ta dýně je opravdu moc dobrá No jo, jasně - on tady už je pátek odpoledne a zdá se, že jsem při konci týdne poněkud zmaten...Tak dobré jitro, tam za vodou |