MLSOTNÍK: Nevíte co s rajčaty? Zkuste tohle!
DOMÁCÍ KEČUP
2 kg zralých (i přezrálých a měně na jídlo vhodných) rajčat, 250 g cibule, 250 g jablek (platí totéž jak o rajských), 5 paprikových lusků, 5stroužků česneku, 1 pol.lžíce (pro méně ostrý jen čaj lžička) mletého pepře, 30g soli, 0,5 č. lžičky mleté skořice, 3bobkové listy, 150g cukru, který se ale dává až úplně nakonec.
Postup:
Očištěnou a omytou zeleninu a ovoce pokrájíme na malé kousky, přidáme tam vše ostatní KROMĚ CUKRU a dáme za občasného promíchání dusit na mírný oheň. Po 30 minutách vyjmeme bobkový list a vše propasírujeme přes jemné síto nebo velice jemně rozmixujeme. Pak teprve dodáme cukr.
Společně provaříme asi 15 minut. Horký kečup plníme do vysterilizovaných (v mikrovlnce na plný výkon po dobu1-2 minut) sklínek a uzavřeme vyvařeným víčkem.
Je možné i hotový kečup sterilizovat při 80°C po dobu 15 minut, ale nutné to není. Sní se dříve, než by se stačil pokazit.
MARMELÁDA Z RAJČAT
2,5-3 kg zralých rajčat, 1,3 kg cukru (krupice či krystal), 2 vanilinové cukry, 2 kávové lžičky kyseliny citrónové, 150 ml rumu, 2 pektogely.
Postup:
Rajčata nakrájíme ne kousky a rozvaříme na kaši. Propasírujeme, aby nebyla semínka a slupky a vaříme asi hodinu. Pak přidáme cukr a vanilk.c, a opět povaříme asi 40 minut. Nakonec podle návodu na želírovacím prostředku přidáme pektogel a kyselinu. citronovou. Horké plníme zase do vysterilizovaných sklínek. A obracíme dnem vzhůru, aby chytly.
CHUTNEY (ČATNÍ)
500 g nakyslých (lze i nezralých jablek), 80 g jemně krájené cibule, 200 g na plátky krájených vyzrálých rajčat, 40 g cukru krupice, po špetce mletého zázvoru, mletého hřebíčku, po 0,5 č. lžičce bílého pepře, soli a hořčičného semínka, 250 ml estragonového octa, 150g rozinek.
Postup:
ocet, na kousky pokrájená jablka a nakrájená, neloupaná, strouhaná jablka bez jádřinců pomalu a na mírném ohni dusíme se všemi ostatními přísadami asi 20 minut. PAK VŠE VELMI JEMNĚ ROZMIXUJEME. Horké plníme do sklínek a po uzavření víčky sterilujeme při 80°C po dobu 15 minut
(Další druhy čatní budou uvedeny za týden...)
RAJČATOVÁ POLÉVKA S KUKUŘICÍ
140 g rajčat. protlaku nebo rozdušených a propasírovaných rajčat, po jednom červeném a zeleném paprikovém lusku, 1 střední cibule, 1 prolisovaný stroužek česneku, 30 g másla, 2 lžíce hladké mouky, špetka mletého pepře, 1 kostka cukru (=0,5 č. lžičky cukru krupice), šťáva z 1 citrónu, 200 ml zeleninového vývaru (i z kostky), špetka mleté sladké papriky, 250 g sterilované kukuřice, sušená nebo čerstvá bazalka, 200 g žampiónů.
Postup:
Žampióny očistíme a nakrájíme na tenké plátky, očištěné papriky pokrájíme na tenoučké nudličky, česnek prolisujeme. Na másle zpěníme jemně nasekanou cibulku, orestujeme papriky, houby a rajčata (nebo protlak). Dosolíme. Společně 3-5 minut restujeme. Poté zalijeme studeným vývarem, v němž jsme rozmíchali mouku s paprikou a veškerým kořením. Dodáme kukuřici a česnek. Provaříme asi 15 minut. Podáváme s pečivem
A NAKONEC RADA:
Jsem si zvykla rajčata otrhávat hned a postupně, jak začínají žloutnout. Trhám (stříhám) je i se stopkami a ukládám je do papírových plat na vajíčka. Tam je přikrývám hadrem a nechávám dozrávat. Kolem vánoc pak máme čerstvá rajčata, jelikož takto dozrají i ta zelená.