Pondělí 13. ledna 2025, svátek má Edita
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

MLSOTNÍK: Nevíte co s rajčaty? Zkuste tohle!

LenkaS má vždy v rukávě plno receptů a zvláštností. Dnes se podíváme na to, co s přemírou rajčat z našich zahrádek. Některé recepty jsou ale tak zajímavé, že by si na to člověk ta rajčata i koupil...:)) D. R.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

LENKA S.

25. 8. 2006 15:17
NEVÍTE NĚKDO, CO JE S JOVO, ŽE SE TADY VŮBEC NEUKÁZAL?

SNAD NENÍ ZASE V E ŠPITÁLE?!

0 0
možnosti

JoVo

25. 8. 2006 16:47
Re: NEVÍTE NĚKDO, CO JE S JOVO, ŽE SE TADY VŮBEC NEUKÁZAL?

8-oLENKO, dík za optání,  nejsem ve špitále, ale už to bude brzy. Protože jsem hrozná „chtinda“, chci mít co nejvíce nemocí a problémů. Již druhý den mně zlobí kýla na pravé straně.  Tu jsem ještě neměl. Operovanou mám zatím jen levou tříselnou. Tak se těším na pondělí na naší lékařku, která určí do které nemocnice půjdu na vyšetření.;-DR^

0 0
možnosti

Zdena b.p.

25. 8. 2006 13:30
LENKO

TO USKLADNĚNÍ  DO PLAT  URČITĚ  UDĚLÁM.  JE MI  NEDOZRÁLÝCH RAJČAT  LÍTO, ALE  NIKDY JSEM Z  NICH  NIC NEDĚLALA, PROTOŽE  MI BYLO  ŘEČENO,  ŽE ZELENÁ JSOU VELMI NEZDRAVÁ. JINAK JSEM  ASI OPRAVDU  LENOCH  LÍNÁ  A  RAJČATA USKLADŇUJI  JEN TAK, JAK POPISUJI  VEDLE.

0 0
možnosti

Zdena b.p.

25. 8. 2006 13:19
Právě jsem se vrátila - (néééééé z hradu, ale ze splašené dovolené) a ještě jsem ani nepřečetla komentáře, ale tohle si nenechám uniknout.

Osobně miluji nadúrodu rajských. Jednou jsme stáli nad přepravkou (byla to ta vysoká na melouny) plnou rajčat. Fofr byl vždy mým kamarádem, tak jsem to řešila fik, fik. Prostě jsem je umyla a jak jsem je brala z vody, tak jsem každé rozmáčkla a upustila do papínová hrnéčku (7 l ). Nechala tak 3 minuty popískat a tekutinu se slupkami a jadérky jen lehce pomixovala. Přes cedník jsem přelila (zachytila jadérka) a rovnou dávala narosto neupravené do zavařovacích lahví. Zavařila na 80 st. 20 minut. Maminka (kuchařka profík) jen lomila rukama, k čemu to bude dobré. BYLO. A JAK. Já to používala téměř na cokoli a maminka mi to chodila do sklepa mlsat jen tak. Prostě to byl džus mňam, mňam. Další nadúroda se už nekonala, ale maminka si ji každý rok moc přála.:-). Jiný způsob uskladnění úrody rajčat (máme zahrádku jako dlaň, ale rajčat musí být tak 20 - 25 sazenic, jinak mi to je líto). Jak postupně zrají, přeliju vyzrálá, čerstvá červená  rajská horkou vodou, sloupnu a rozčtvrtím. Vykrojím pupíka u stopky a napěchuji do sáčků. Udělám uzel a namrazím. Pokud mrazák povážlivě praská ve švech, tak je zavařím bez přísad(sůl, koření), jen ve vl. šťávě. Papriky si mrazím zvlášť. Nakrájím a jen malinko projeju na cedníku vařící vodou. No vida, taky jsem se rozjela na Mlsotníku. Ale jak vidíte, jsou tyhle úpravy přesně v mém stylu. Rychle, žádné mazlení s jídlem a při vaření lze použít na víc způsobů.

0 0
možnosti

Li

25. 8. 2006 13:37
Ahóóój Zdeni b.p.:-)

Jak se zadařily koláče ?;-P

0 0
možnosti

Vakandi

25. 8. 2006 13:18
AHOJ LENKO,

DÍK ZA INSPIRACI A SKVĚLÉ RADY R^ U NÁS JSME VŠICHNI RAJAČATOŽROUTI, TAKŽE SE TVÉ SKVĚLÉ RECEPTY U  NÁS NEZTRATÍ ;-)V

0 0
možnosti

pecka

25. 8. 2006 11:44
Jdu na to čatní

Uzrála mi arónie (černý jeřáb), tak ji tam zapasuju. Na kompot je nudná :-))

0 0
možnosti

Zdena

25. 8. 2006 14:26
ARONIE?!?! A sakra!

Jo už je zralá? No mne čeká na chalupě nadělení - doufám, že to obrali kosáci, protože mám dva velkokeře a většinou nevím, co s ní a jak mne laskavě upozornil tuhle manžel, máme ve sklepě ještě předloňskou marmeládu.

Ona to není žádná velká dobrota, ale já ty tuhé aronové marmošky (ochucené citrónem a skořicí)používám jako výplň do koláče z perníkového těsta a na plnění malých vločkových koláčků, kde se naopak nějaká ostřejší chu´ť vyžaduje...

Ale kdyby mi něko poradil, co s nadúrodou aronie, to bych byla ráda. Jinak se nám kosáci zase přežerou.

A to myslím vážně -  když ji jdu trhat, nejdřív hrábnu nohou pod spodní větve a obvykle se ze spoda vyvalí  1- 2 kulatí, překrmení a naštvaní kosi a s poplašeným skřehotáním ztěžka vzlétnou a nadávají mi.

0 0
možnosti

Karolína

25. 8. 2006 10:07
RAJČATA

To všechno vypadá tak straaaašně dobře! Já snad někde začnu pěstovat rajčata! Sice nevím, kde asi, protože u nás vysoko v Krkonoších se jim opravdu, ale opravdu nějak nedaří. Soused Honza jednou přišel na nápad, že na stranu chalupy, kam svítí celý den sluníčko (tedy u nich, jsou na kopečku, já si v tom svém ďolíku můžu o celodenním sluníčku tak leda nechat zdát), posadí igelitové pytle, do nich zasadí ty keříčky a jejda, to se bude Krakonoš divit, jaká bude úroda. No, divil se nejen Krakonoš. To léto fakt bylo chladno a nevlídno. V igelitových pytlích byly koncem září (v říjnu tam u nás občas i mrzne) maličké i větší zelené, max. lehce naoranžovělé kuličky, bylo jich, pravda strašně moc, ale nebyly moc k jídlu!  Čatní z nich sice bylo dobré, ale na druhé straně - že by jeho žena tolik holdovala této přísadě k masům tvrdit nemůžu. Celé léto obcházela pytle, pak to nadělení likvidovala, dokupovala do čatní další suroviny a vařila ho, myslím, že by ji tehdy rozvedli na první stání!

0 0
možnosti

LENKA S.

25. 8. 2006 10:21
KAROLÍNO, A BALKŃ NEBO TERASU V PRAZE, KDE NORMÁLNĚ BYDLÍŠ, MÁŠ? JESTLI ANO, ZKUS TO V TĚCH PYTLÍCH TAKM JAKO SOUSED. UVIDÍŠ, ŽE ÚRODA BUDE.. A POKUD NIC PODOBNÉHO NEVLASTNÍŠ, KUP SI RAJČATA S NÁZVEM BALKÓNOVKA NEBO MINIBEL,

 VYPĚSTUJN SI JE ZE SEMÍNEK ,ZASAĎ JE PO JEDNOM  DO NÁDOBY ASI O RPŮMĚRU 40 CM A DEJ JE NA OKNO NĚKAM, KAM JDE HODNĚ SLUNCE.NIC S TÍM NEDĚLEJ, JEN OBČAS  DOSYP DOBROU ZEMINU A PŘIHNOJ TROCHOU TEKUTÉHO   HNOJIVA NA  PLODOVOU ZELENINU. BUDEŠ JEN ZÍRAT A UDIVENĚ  SKLÍZET VYNIKAJÍCÍ  MALÁ RAJČÁTKA VÝBORNÉ CHUTI A TO AŽ DO VÁNOC!!! JEN SE NESMÍŠ VYDĚSIT TOHO, JAK SE TA JEDINÁ ROSTLINKA ROZROSTE, POKUD MÁ DOST SVĚTLA A  ZEMĚ.

0 0
možnosti

zana

25. 8. 2006 9:16
AHOJ LENKO

ČTU MÍRNĚ ZÁVISTIVĚ - RAJČATA NEMÁM, ČAS TAKY NE ... A MOŽNÁ ANI TY STRÁVNÍKY, PŘEDNOSTA JE SPÍŠ NA RAJČATA A SYNEK JEN OMEZENĚ KEČUP.

ALE ČTE SE TO HEZKY A MOŽNÁ JEDNOU... ZDRAVÍM, BUDEME SE MÍJET, TAK TI PŘEJU HEZKOU DOVČU A NEUŽEŃ SE NA TOM KOLE;-P.

0 0
možnosti

LENKA S.

25. 8. 2006 9:38
ZANO,

CO NENÍ DNES, MŮŽE BRZY BÝT. JÁ TAKY RAJČATA VŽDY KUPOVALA, DOKUD JSEM JEŠTĚ NEMĚLA SVOU PIDIZAHRÁDKU.  ALE JÁ SE TÍM VŠÍM  BAVÍM, JELIKOŽ JAKO INVALIDNÍ DŮCHODKYNĚ SE SICE VELMI OMEZENÝMI  FINANČNÍMI PROSTŘEDKY , ALE SPOUSTOU VOLNÉHO ČASU , SE  UŽ MOHU SPOLÉHAT SAMA NA SEBE.

0 0
možnosti

Medvídek

25. 8. 2006 9:15
Když já

RAJČATA MOC NERAD. CHUTNAJÍ MI AKORÁT TAKOVÁ TA MALÁ, CO VYPADAJÍ JAK VĚTŠÍ KULIČKY NA HRANÍ..

0 0
možnosti

zana

25. 8. 2006 9:18
Re: Když já

Medvídku, celé dětství jsem rajčata nejedla jinak než v sladké kombinaci, kterou vymysleli naši, aby je do mne nacpali (rozkńahńaná s piškoty a oslazená).

0 0
možnosti

Medvídek

25. 8. 2006 9:14
Když já

0 0
možnosti

Xerxová

25. 8. 2006 8:30
domácí kečup

Všechna dítka (skoro) jsou kečupožravá;-D A většinou čím hezčí a barevnější a televizní reklamou prověřený obal, tím líp. Když však naše příbuzenecká omladina poznala domácí kečup jednoho z dědečků - jiný už nechtěla. Ještě teď, když už na dědečka můžou několik let jenom s láskou vzpománat, občas zatouží po starém dobrém kečupu. Mají smůlu, pokud si ho nezačnou jednou plácat sami...;-D;-D

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz