29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Narozeniny

Také máte své oblíbené jídlo, které jste si vždycky přáli k narozeninám? Co moje chatrná paměť sahá, vždycky jsem k narozeninám chtěla uzený hovězí jazyk s bramborovou kaší. A protože moje paměť dosahuje hlubin předsametových, vrtá mi hlavou, jak to ta moje maminka dělala, že ten jazyk vždycky sehnala.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zana 9.6.2006 9:32

Re: Re: Re: Dort

Tojefuku, já želatinu taky neumím a zakamuflovala jsem to tím, že stejně všici radši šlehačku;-D

tojefuk 9.6.2006 9:29

Re: TOJEFUKU, KMOC DÍKY ZA OBRANU. MÁŠ PRAVDU. JAKO VŽDY.

DĚKOVATI NETŘEBA, KDYŽ NENÍ ZA CO!  AIDO, TO NEBYLA VÝČITKA, ALE UPOZORNĚNÍ ABSENTÉROVI!;-D

tojefuk 9.6.2006 9:20

Re: Re: Dort

Nebylas tázána! No a? Já si tady taky kecám netázán!  Testovací loužičku - to si mám říct čubinám?;-D Tvůj popis tvoření želatiny je určitě správně, mám to napsaný ( jako návod ) už dost dlouho a stejně dlouho dělám někde něco špatně. Kyselá jo, sladká ani náhodou! Z vepřových nožiček s jabkovýma šlupkama to kdysi šlo, z umělé ne!:-( A navíc smajlíci!

Fallowa 9.6.2006 9:04

Tedy -

Vlhká Anna vypadá velmi zajímavě;určitě to vyzkouším R^(budu doufat,že zvládnu práci s želatinou)!Jinak moje maminka dělávala něco podobného,jen místo želé byl vanilkový pudink a piškoty pokapala vaječným koňakem:-P-taky to byla skvělá mňamka:-)!

Zdena bez psa 9.6.2006 8:56

Re: Dort

Tojefuku, nebyla jsem tázána, ale mám se želatinou opravdu praxi. Hlavní je : nesmí se vařit, jen řádně rozpustit. Chuť želé  v tekutém stavu musí být přehnaná, v tuhém stavu chuť někam zmizí. (jak sladké, tak slané i kyselé) Ochucuji i citrónovou šťávou, nálevem z ananasového kompotu (ale pozor na drobky kompotu, já to cedím přes velejemný cedníček) nebo  i  dobrou šťávou do limonády. Pochopitelně všechna ochucovadla se musí zahrnout do množství tekutiny na želatinu. Dokážeš udělat slušné želé i ze sypané želatiny,   kterou je třeba nechat nabobtnat ve studené vodě. Když si nejsi jistý, jestli bude dostatečně tuhá a ochucená, udělej testovací loužičku na malý talířek a šoupni ho na 5 minut do mražáku. Na vrch korpusu dej krém, nebo marmeládu, aby želé neprosáklo. Želé nakládám až polotuhé  (spíš kašovité) a vrch uhladím sběračkou, která je nahřátá v horké vodě a ještě mám trošku horké vody v ní. Hotová žehlička na želé. To jsem  se zase jednou realizovala na mlsotníku, že? Chytrá jak rádio. A když začal, tak jsem byla úúúúplně v koutě a říkala jsem si, že tohle opravdu není pro Zdenu b.p.:-) 

aida 9.6.2006 8:50

Re: TOJEFUKU, KMOC DÍKY ZA OBRANU. MÁŠ PRAVDU. JAKO VŽDY.

PANÍ LENKO, JESTLI MŮŽETE, NEZLOBTE SE PROSÍM, NEVĚDĚLA JSEM... - JEŠTE JEDNOU SE OMLOUVÁM.

aida 9.6.2006 8:49

Re: Re: Aha, moc dík za vysvětlení

Příště se napravím a ještě jednou se omlouvám.

Fallowa 9.6.2006 8:48

Re: POKRAČOVÁNÍ

LENKO,VY JSTE TYPICKÝ PŘÍKLAD MILUJÍCÍ MATKY,KTERÁ JE SCHOPNA PRO RADOST A SPOKOJENOST DĚTÍ JAKÉKOLIV OBĚTI (ALE ČLOVĚKU TO NEDÁ,KDYŽ VIDÍ,JAK JIM CHUTNÁ,ŽE?)U NÁS OBLÍBENÉ JÍDLO BYLA SVÍČKOVÁ(STARŠÍ SYN) A ŘÍZEK SE SALÁTEM (MLADŠÍ SYN).JAKO OBLÍBENÝ MOUČNÍK MĚLI OBA PALAČINKY S JAHODOVOU MARMELÁDOU A ŠLEHAČKOU.MYSLÍM,ŽE NEŽ VAŘENÍ TĚCHTO JÍDEL MI VÍC DALO ZABRAT POTOM MYTÍ NÁDOBÍ - PO SKONČENÍ VAŘENÍ JSEM NEMĚLA V KUCHYNI ANI JEDEN ČISTÝ HRNEC...

LENKA S. 9.6.2006 8:47

TOJEFUKU, KMOC DÍKY ZA OBRANU. MÁŠ PRAVDU. JAKO VŽDY.

tojefuk 9.6.2006 8:43

Re: Aha, moc dík za vysvětlení

Stydět se nemusíš, dlouho jsi tu nebyla! Všici LenceS píšem velkými písmeny, tak se přidej!

LENKA S. 9.6.2006 8:43

MIRKO,TAKHLE TO DOPADÁ, KDYŽ SE RODINKA ROZMAZLÍ. JSEM UŽ 11 LET V INVALIDNÍM DŮCHODU, TAKŽE ČASU DOST.

JEN SÍLY SE OBČAS NEDOSTÁVÁ DLE MÝCH PŘEDSTAV.

tojefuk 9.6.2006 8:30

Dort

by byl fajn, kdybych uměl želatinu! Povede se mně jen na kyselo do Kapra paní sádecké! Na sladko - buď  teče, nebo si po upadnutí pracně upižlaného kousku výsměšně poskakuje po podlaze! RenatoE, nemáte na želatinu nějaké zaříkávání, aby se chovala, tak jak bych chtěl?

Něco podobného ( dělá se v míse, je v tom ovoce ): ovoce - čerstvé, kompot - co zrovna je. Piškoty - stáhnou přebytečnou šťávu. Bílý jogurt. Naskládat do mísy, prolívat jogurtem, vychladit. Lžíci má každý svou, mísa chodí okolo! Pracovití s přebytkem času si nadělají misky jednostrávníkové!  

Zdena bez psa 9.6.2006 8:29

Moje dětičky mne vycvičily,

že narozeninový dort musí být, ale má splňovat přísné požadavky. Tak určitě musí být ovocný. Krému tam může být jet trochu a vrch řádně ozdobený šlehačkou. Předesílám,  že takový dort (aby byl i dobrý) se před třiceti roky na maloměstě nesehnal. Želé na dorty bylo taky k sehnání jen ve středu a v dubnu na přestupný rok. Tak jsem se naučila patlat ovocné dorty sama.  Když jsem upekla korpus, stvořila jsem ještě roládu. Rozkrojený korpus jsem namazala  krémem a  proložila nakrájenými roládami. Pochopitelně, že jsem se patřičně vyblbla s úpravou ovoce a zalila řádně ochuceným želé. Když se dort ukrojil, měl uprostřed svislé proužky.:-) A já měla jistotu, že se určitě sní.  

tojefuk 9.6.2006 8:16

Re: Chvíle volna!

Zas fofruju!   ( nebo jindy ) klidně napadnout si říct

Alča 9.6.2006 7:45

Ten dortík je zajímavý

určitě vyzkouším (jahody jsou v plném květu).

U nás se na narozeniny vaří pokaždé něco jiného, spíš pracného, na co ve všední den není čas a trpělivost. Co ale nesmí chybět nikdy, to je DORT. A já tvrdím, že nezáleží na složení a kvalitě korpusu, nejdůležitější je totiž KRÉM. A já mám jeden hodně starý recept na velice jednoduchý a chuťově vynikající (pravda, trošku nezdravý) a na přípravu nenáročný krém. V posledních letech jej používám i do vánočního cukroví - je vážně vynikající. Jmenuje se:

DEJMALŮV KRÉM

Začneme tím, že si v kastrůlku rozpustíme 20 dkg ztuženého pokrmového tuku (Iva, Omega, Smetol, ... ). Odstavíme, ať si klidně vychládá.  Ti, co mají šlehač v kompletu s mísou jsou ve výhodě, ostatní (jako já) si nachystají suroviny, pak si vezmou mísu s vyššími okraji a do ruky šlehač. Postupně vkládáme suroviny v uvedeném pořadí, stále šleháme: 25 dkg másla, 20 dkg mletého cukru, 1 vejce, po chvíli 2 vejce, 4 lžíce rumu (kdo chce, může ještě 4 lžíce kakaa - to já nesmím). Teď vypadá krém hrozně - jako sražený, nevzhledný a řídký plpanec. Provedeme kouzlo, kterým se vše spraví: za stálého šlehání přiléváme ten rozpuštěný ztužený tuk. Krém se nádherně našlehá, můžete ochutnat a zjistíte, že je báječný. A přesto, že možná bude vlažný (to když ten tuk byl ještě teplý), tak můžete bez problémů hned plnit dort. Jen na zdobení doporučuji nechat trošku vychladit, aby lépe držel tvar. A když krém zbude, udělá se rychlá mňamka - dva dětské piškoty spojíme krémem, vzniknou kuličky, které nikdy dlouho nevydrží!

aida 9.6.2006 7:24

Aha, moc dík za vysvětlení

a už se stydím v koutě....;-(

tojefuk 9.6.2006 7:07

Chvíle volna!

RenatoE, Má sýrová omáčka jméno? Říkat tomu patlavec s vrtulema (náš mladej) je sice výstižné, ale.....  Posypané pažitkou, petrželkou, rajčata na osminky do kytičky, prostřídaná vejcem natvrdo - říkejte tomu patlavec! Už tomu říkám stejně, je to rychlejší dohoda o jídle, ale...

Jahody vzimě? Jistě! Když je ovšem nesežere srnec, pséci jich nechají dost. Nakrájet na kousky, naskládat do misek po nanukáčích, až zmrznou, do velkých sáčků po osmi miskách. A mladýho může v únoru ( nebo jindy ) si říct o mlíko s mletýma jahodama! ( Taky jeho výtvor, ty pitomý názvy má snad ode mne! )

tojefuk 9.6.2006 6:46

Re: Milá Lenko,

AIDO, LENKAS SE UŽ OMLOUVALA, ŽE S LUPOU PŘEČTE NAŠE PŘÍSPĚVKY, ALE S LUPOU PSÁT JÍ NEJDE. NAPSAT DNEŠNÍ RECEPT LENCE URČITĚ DALO ZABRAT VÍC, NEŽ UDĚLAT TEN DORT!

tojefuk 9.6.2006 6:29

Dobré ráno, Mlsotníci!

To mám za to, že si recepty nepíšu ani nepamatuju! Jako vždycky jsem z Mlsotníků dostal hlad a navíc se musím zapojit do pracproc! Za chvíli se vrátím, jako vždycky s dobrýma radama ( dobrými radami, češtináři! ).

Mirka - Houston 9.6.2006 6:11

Re: Milá Lenko, - Vojackovic dobre recepty...

Jsou sikulky, pekla jsem kure v nadivce, nezbylo vubec nic! Manzel se olizoval, vice nez psi !!

LENKO - JESTE DODATEK, PECES Z LASKY.   VV    TO JE MOC HEZKE - TAK TO MA BYT !!!

Mirka - Houston 9.6.2006 5:59

Re: POKRAČOVÁNÍ

LENKOOOOOOOOOOO, JSI TEDY DOBRA !  NEZ BYCH TAKTO  " VYVARELA ", KOUPIM OSLAVENCUM NANUKAC A JSEM ZA TU DOBU SPOKOJENE LODI V MEXIKU  ;-D ALE CHAPU - MAS TO ZA TY ROKY JIZ V RUKOU A  NAMAKANY ! JSI PROSTE DOBRA   R^

aida 9.6.2006 2:39

Milá Lenko,

dík za Vaše rodinné recepty, na ten medovník jsem si ještě netroufla. Jenom Vás snažně prosím, nemohla byste si vypnout ten CAPS LOCK? Ono to docela "rve" oči.

Jinak zdravím všechny mlsotníky, podle možností se do diskuse doufám taky zapojím, pár "narozeninových" receptů taky doma máme.

Jo a Vojáčkovi, víte, že už jste málem slavní? Possum dala recept na uzenou bábovku na Labužníka. Viz. http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=22863 (a ta první reakce je ode mě).

LENKA S. 9.6.2006 1:44

POKRAČOVÁNÍ

PAK  NA MARMELÁDU DÁM JEŠTĚ VRSTVU   " NASTAVENÉHO", MÁSLOVÉHO KRÉMU, KTERÝ  UMÍCHÁM Z 250G TUKU(MÁSLO, HERA), 200G MOUČKOVÉHO CUKRU. DO PĚNY PAK PŘIDÁM VYCHLADLOU NKAŠI, JIŽ JSEM UVAŘILA Z  500ML MLÉKA  A 4 VRCHOVATÝCH LŽIC HRUBÉ MOUKY.  LZE OCHUTIT KRÉM INSTANTNÍ KÁVOU , KAKAEM NEB KARAMELEM. TAKTO SPOJENÉ PLACKY ZATÍŽÍM  TÍMTÉŽ KASTRÓLEM  ,  PODLE NĚJŽ JSEM JE TVAROVALA,  ALE PLNÝM VODY A NECHÁM NĚKDE V CHLADU  ASPOŇ 3 DNY ODLEŽET A PROLEŽET. MLSOUNY  VELMI ČASTO A NEKOMPROMISNĚ ODHÁNÍM, ABY KORPUS NESNĚDLI PŘEDČASNĚ. PAK  DORT POLIJU ČOKOLÁDOVOU POLEVOU A  OZDOBÍM  ZBYLÝM KRÉMEM.

Z TĚSTA LZE DĚLAT I MENŠÍ MNOŽSTVÍ PLACEK OBDÉLNÍKOVÝCH NA MEDOVNÍK. OSTATNÍ JE STEJNÉ. A NEBIJTE MNE ZA PRACNOST. JÁ VÍM , ŽE JE TO SLOŽITÉ A PRACNÉ. JÁ TO ALE DĚLÁM RÁDA, ABYCH SVÉ NEJBLIŽŠÍ OPRAVDU  POTĚŠILA. A ČASU MÁM NAZBYT.

LENKA S. 9.6.2006 1:24

MÁM ZAMILOVANÉ JÍDLO, ALE...

TOTO MOJE  JÍDLO- ŠKUBÁNKY S MÁKEM OD BABIČKY- SE VŠAK  O MÝCH NAROZENINÁCH,TÝDEN  PŘED ŠTĚDRÝM DNEM, NIKDY NEVAŘILO. OTEC VŽDY VELICE ŘÁDIL, KDYŽ NEBYLO DENNĚ MASO, TAKŽE ABY BYL KLID... ZATO ALE MILOVANÝ, ALE JAK DNES DOBŘE SAMA VÍM, PROTOŽE DĚLÁM, VELICE PRACNÝ PLACKOVÝ DORT NECHYBĚL NIKDY. TEN DORT PEČU VŽDY V  NA 5. A 8. SRPNA, KD Y SE NARODILY  ROK A TŘI DNY  PO SOBĚ MÉ DCERY.  A TAKY  HO JEŠTĚ  JEŠTĚ MUSÍM  UPÉCT VŽDY NA MANŽELOVY NAROZENINY. DĚLÁM TO RÁDA, ALE JE TO FUŠKA.  TEN, KDO MÁ MÁLO ČASU, AŤ SI RADĚJI NECHÁ ZAJÍT CHUŤ.!!A JAK? PŘECE TAKHLE.: NA VÁL DÁM 680 G HLADKÉ MOUKY. DO  VELKÉHO HRNKU  NA PLOTNU VLOŽÍM TUTO SMĚS:220 G KRYSTALU NEBO CUKRU KRUPICE,80 G TUKU( MÁSLO NEBO IJENHERA),3 POLÉVKOVÉ LŽÍCE  MLÉKA,3 VRCHOVATÉ STEJNÉ LŽÍCE MEDU, 1 STEJNOU LŽÍCI  MLETÉ SKOŘICE, 2 CELÁ VEJCE,1,5  ČAJOVÉ LŽIČKY JEDLÉ SODY. TUTO SMĚS ZAMÍCHÁM A NA  MÍRNÉM TEPLE  ZAHŘÍVÁM, AŽ SE  VŠE SPOJÍ A VYTVOŘÍ SE JAKÁSI NAPĚNĚNÁ TEKUTINA. JEŠTĚ HORKOU SMĚS  NALIJU DO DOLÍKU  V MOUCE A PEČLIVĚ A POŘÁDNĚ VYPRACUJU TROCHU  LEPIVĚJŠÍ TĚSTO. TO  ROZDĚLÍM NA 12 STEJNÝCH DÍLKŮ, KTERÉ UCHOVÁVÁM  V MIKROTÉN. SÁČKU, ABY NEOSCHLO. PAK PŘICHÁZÍ TA NEJHORŠÍ FUŠKA. KAŽDÝ DÍLEK DÁM NA FÓLII A ROZVALUJU A ROZVALUJU NA NEJVÝŠE 2MM SILNOU , KULATOU PLACKU. TU PAK ZA¨ŘÍZNU DLE HRDLA TOHO NEŠIRŠÍHO KASTRÓLU ČI HRNCE, KTERÝ MÁM DOMA- VĚTŠINOU  O PRŮMĚRU ASI 28CM. TO VÁLENÍ JE FUŠKA, PROTOŽE TĚSTO RYCHLE STYDNE, A PAK TO JDE MOC ŠPATNĚ. PRO VLASTNÍKY MIKROVLNKY MÁM ŘEŠENÍ: DEJTE  KAŽDÝ JEDNOTLIVÝ DÍLEK  V SÁČKU PŘED VÁLENÍM  NA  6O VT. NA  "ROZMRAZOVÁNÍ". JDE LÍP VÁLET. PROTOŽE MÁM DCERY DVĚ, DĚLÁM PLACEK 12- TEDY DORTY 2. KDO CHCE JEN JEDEN, UDĚLÁ MNOŽSTVÍ POLOVIČNÍ. KAŽDOU PLACKU POLOŽÍM NA PLECH, NA PEČÍCÍ PAPÍR. PAK JE POSTUPNĚ UPEČU V  PŘEDEHŘÁTÉ TROUBĚ PŘI 180°C. PLACKY SE PEČOU VELICE RYCHLE- ZA  5-8 MINUT JSOU HOTOVÉ. NEBOJTE SE, KDYŽ SE  NA NICH UTVOŘÍ JAKÉSI PUCHÝŘE. TO TAK MÁ BÝT A NEVADÍ TO. PO VYCHLADNUTÍ PLACKY NAMAŽU NEJPRV PIKANTNÍ ZAVAŘENINOU( VIŠŇOVÁ JE NEJLEPŠÍ) POKRAČOVÁNÍ