Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Mlsná huba - nudle
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Kadlus 11.7.2008 14:05Re: Re: Vážené mlsné.....mlsná ústa Dalmatin, dík, ale oni tam žádné ovoce neměli,jen hóóóódně maku.Tuhle "jabkovou semlbábu" tu znám, jsem přece jenom válečné dítě! Opakui : RECEPT NA MAKOVOU SEMLBÁBU, to je to o čem je řeč. |
dalmatin 11.7.2008 14:02Re: Vážené mlsné.....mlsná ústa Žemlovky dělám velký pekáč, protože se jí sní hodně. Jednoduše - vymažu nádobu máslem a na dno pečlivě rozmístím kolečka z nakrájených rohlíků. Na to dám vrstvu nastrouhaných jablek (nejlepší jsou nakyslá), podle chuti osladím (málo) a posypu skořicí. Tyhle vrstvy střídám, jednou se hodí vrstva nadýchaného tvarohu (se žloutky a sněhem). Nedávám rozinky, protože je nemáme rádi, ale nikdy nezapomenu na rum, klidně decka i víc. Nakonec rozšlehám v mléce dvě vajíčka a celé to zaleji mlékem (na ten můj cca 5litrový pekáč celý litr mléka. Navrch posadím tři plátky másla (tenké) a peču v troubě. Dlouho, určitě hodinu. Na závěr sundám pokličku a udělám vrchní kůrku dozlatova. Upozorňuji, že vynikající je žemlovka i druhý den, když si odkrojím díl a ohřeju ho na rozehřátém másle. Tak jako usmažím... Ňam! |
MaRi 11.7.2008 13:51Re: slovenčina ano prosím |
Kadlus 11.7.2008 13:35Vážené mlsné.....mlsná ústa Trávil (pardon,trávili jsme) zasloužený důchodcovský odpočinek v Vengrii u teplých pramenů a jedno z předkládaných jídel byla maková "semlbába"- správně žemlovka. Odchován jablečnou z padanek jal jsem se gůglovati.Všude bylo nějaké ovoce ( v těch receptech), Uu potomků Korvína jsem žádné ovoce necítil. Mlsná ústa-receptík by nebyl ? Proboha ne v maďarštině, tu ovládám stejně dokonale jako finštinu, nebo jazyk Basků. S pěkným víkendem- děkuji předem ! (Děkovat jaksi zadem by mohlo evokovat neslušné asociace!) |
štětinka 11.7.2008 13:32slovenčina lopár= vál? Je to tak? |
Bubu 11.7.2008 13:13Re: Re: To je super U nás je česnek trošku v nevýhodě. Mám ho moc ráda, jenže mi je po syrovém česneku blbě. Pokud je orestovaný, nebo převařený, může ho být klíďo kýbl. Ale u čerstvého mi stačí olíznout prst. Takže bylinkové máslo nedělám, máznu čisté máslo, chlapům přidám česnek a sobě si to ovoňuju oregánem, bazalkou nebo třeba čerstvou mateřídouškou. A plněné rohlíky zkusím. Jestli mi zbydou... |
Karolína 11.7.2008 13:00Re: To je super Játra králičí, kachní, krůtí, i občas hovězí - restovaná na cibulce, to můžu! Vepřová taky nemusím, jsou na mne taková "zrnitá". Ale králičí hlavu nesnesu. Se zavřenýma očima ji odříznu od obdrženého králíka, vhodím do polévky a posléze vyhodím směrem k něčemu chundelatému čtyřnohému, dělá se mi z toho špatně. Stejně tak nesnáším pohled na vařené rybí hlavy, i když klasickou rybí polévku miluju! Ale cibule mi tam taky chyběla, protože tu já dávám snad i do povidlových buchet! A k těm rohlíkům. My je děláme trochu jinak: připravím si bylinkové máslo s česnekem (koření na bylinkové máslo smíchám s čerstvým máslem a přidám drcený česnek). To mám pořád v lednici, je to dobré třeba i na biftek nebo jinou minutku. Starší rohlík rozříznu podélně, trochu zatlačím střídku a namažu silnou vrstvu ochuceného másla. Zaklapnu k sobě a pevně dotáhnu alobal a peču na grilu poté, co se udělá maso a zbudou uhlíky. Nebo jen tak v horkovzdušné troubě. Je to dobré i ve formě ZAPEČENÝCH ROHLÍKŮ, kdy střídku po rozříznutí vydlabu a místo ní dám nádivku ze všeho možného, co mne napadne: sýr, šunka, olejovky, olivy, rajčata, cuketu, tuňáka, prostě různé věci, kterými se rohlík vyplní. Pak se dá zapéct do trouby, ale bez alobalu, protože jde o to, aby krásně zhnědl a zkřupavěl. Rychlá dobrá večeře a snadné spotřebování zbytků! |
Karolína 11.7.2008 12:49Nudle, mašličky, makaróny.......... můžu, ale ne pořád! Skoro uplynulý týden jsem strávila v Itálii u dodavatele. Těstoviny se střídaly s těstovinami na různé způsoby, takže už je asi tak měsíc nemusím! Kdyby pizza byla, aspoň jednou, jenže tu mi nikdy nikdo neobjednal. Živili nás tam, bylo to dobré, ale střídaly se různé skupiny, které se o nás staraly, takže se nedomluvili vzájemně a těstoviny byly denně! Jídlo totiž bylo taky součástí toho školení a tak jsme si nemohli moc vybírat. A jít po míse těstovin ještě na pizzu se mi jaksi (s ohledem na mé neustále se rozšiřující proporce) nechtělo! Protože nemám ráda těstoviny "al dente", prostě je musím mít uvařené, z těch jejich "nedovařených" mám chuť mouky v puse a to nemusím, tak jsem si ten týden moc nepochutnávala! Hrůza, když se člověk vrátí po týdnu z Itálie a jde si k obědu radostně naproti do pizzerie v Praze 9 koupit pizzu! Ale jinak to bylo krásné, hlavně cesta autem přes ty nádherné "kopečky alpské", já jsem prostě horský člověk! Ale některé z těch receptů určitě vyzkouším! Tak všem krásný víkend přeji! |
EvaŽ 11.7.2008 12:37Jak mlsnou hubu tak dělení s chudákem psem, kterýužaspoňměsícnežral, znám, znám. Dělám omáčku z nivy a smetany (podle chuti lze kousíček čeneku nebo bazalky), móc dobré a móc nedietní. Tohle jsou Bezva recepty, rychlé a dobré. Na těstoviny taky dělám: olivový olej, trochu česneku (nemusí) na větší kousky nakrájená rajčata a podle chuti bylinky (lze obměňovat, petržel, bazalka, rozmarýn) Rajčata peču jen aby pustila šťávu a nerozblemstala se. Osolím, bíle opepřím. |
Bubu 11.7.2008 12:25Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mlsná jsem taktéž Blbý, škoda. Jo pozdě bych honiti.... |
Li 11.7.2008 12:14Re: Re: Re: Re: Re: Mlsná jsem taktéž Jéjda, to bych brala všema deseti, jenže ona už čeká mimí jinde. Taky fofr |
Bubu 11.7.2008 11:46Re: Re: Re: Re: Mlsná jsem taktéž tak to byl fofr... třeba se vrátí k bejvalce... |
LA 11.7.2008 11:25Re: Re: Re: Mlsná jsem taktéž Jak to? Vždyť v pátek se vymýšlelo menu na víkend. |
YGA 11.7.2008 11:24Re: Re: Re: Mlsná jsem taktéž Tož nad tím se dá jen jediné - sprásknout ruce . |
Li 11.7.2008 11:20Re: Re: Mlsná jsem taktéž Bylo to nakonec v pohodě, páč se mladý do návštěvy u nás stačil s ní rozejít |
Bubu 11.7.2008 11:04Re: Re: Re: Re: To je super Jasně, sádlo je prostě nenahraditelné. Stejně jako máslo. Nejde o to omastit, jde o tu chuť. Do bramboračky třeba jedině jíšku ze sádla. Pod knedlíky s vajíčkem jedině sádlo. A ať se klidně kdekdo ofrňuje, ale čerstvý chleba s domácím sádlem je dobrota. A zase do bramborové kaše musí přijít máslo. Kostičky - houstičky do polívky taky musí vonět máslem. Prostě všechno chce své. To je ta mlsná huba. |
Bubu 11.7.2008 10:57Re: Re: Re: Re: Re: Re: těstovinky můžeme Máš recht, rozhodně nemívám žádné zbytky těstovin. Co nesecpe junior (má zrovna nenažrané období), Barunka se obětuje. Kočky nee, ty mají frňák nahóru. |
Xerxová 11.7.2008 10:51Re: Re: Re: Re: Re: těstovinky můžeme Najde - a taky sýr často dostává - ale prostě se s náma musí taky rozdělit (sice je to velký rozcapenec, ale je to "jen" pes a tak rodina má přednostní právo na oběd...). Koneckonců - určitě jí zbyde i troška těstovin se sýrovkou a kuřátkem... |
LA 11.7.2008 10:47Re: Re: Re: Re: těstovinky můžeme A to se opravdu nenajde nějaká strašně hladová holčička, která by se obětovala a ten zbytek ihned zlikvidovala? |
Vakandi 11.7.2008 10:46Boooože Bubu! Teď jsi brnkla na moji strunku budu to muset vyzkoušet a hlavně sníst |
Matylda 11.7.2008 10:34Re: Re: Re: Re: těstovinky můžeme Na rizoto nebo riziko? Můj brácha používá názvy oba, podle kvality předloženého pokrmu |
Bubu 11.7.2008 10:30Re: Re: Re: Re: těstovinky můžeme Lepší, když se nacpou do vaření, než aby se vyhodily. My jsme sýrožrouti všichni, právě až na taveňáky. To je u nás nouzovka. A kočky se rozmazlují mletým hovězím a nebo kouskem párečku. Taveňák jim moc nejede. |
MaRi 11.7.2008 10:25Re: Re: Re: To je super Bubu jest mi symfonická mimo jiné i použitím sádla při přípravě určitého druhu pokrmů. Jinak repecisy jsou velmi inspirativní a dnes budou cestoviny se sýrovou omáčkou. Jo, a přidávám se k těm, kdož se diví, že někde mohou zůstávat zbytky sýrů. Stane-li se, že není spotřebován celý balíček či krajíc sýra do pokrmu, netrvá dlouho a kuchyní zazní věta: Já jsem se obětoval, aby tam ten sýr neosychal. A to by mnohdy ten zbytek vydal na další svačinku či přídavek do vaření. A abych byla spravedlivá, já se sice neobětuju, ale po kouscích (kouskách??) chodím užírat... |
Bubu 11.7.2008 10:21Re: Mlsná jsem taktéž To jsem ráda, že jsem se trefila. Nudlových variací jsou tisíce. U nás jedou ještě uhlířské (junior je miluje), nebo třeba rajčata a hrášek, nebo slanina s brokolicí a troškou smetany, nebo vyměnit brokolici za špenát a trošku česneku. Takových variant jsou mraky. |
YGA 11.7.2008 10:18Re: Re: Re: To je super Jojojo - játra jsou játra. A já jdu už baštit - mám tu jakýsy suchý vícezrnný chleba - a kde jsou ta játra he? |
Bubu 11.7.2008 10:15Re: Re: To je super Cibulka není nutná, ale rozhodně neuškodí. A králičí játra v tom výčtu chybí, protože těch je na papričku škoda. Buď velmi podobně jako ty, nebo třeba bez cibulky, jen na sádle obdělat, nechat vydusit šťávu, zalít sádlem a vychlazené mazat na chleba. A nebo si játra velmi dobře rozumí s portským a troškou worchestru. A k tomu topinky. Bože, já bych už zase žrala! |
Bubu 11.7.2008 10:08Re: Těstovinám Na tyhle rychlovky doporučuji i sušená nakládaná rajčata. To je přímo zázračná přísada. Na pánev se vrzne pár nakrájených sušených rajčat (jsou naložená v oleji, takže už se nemastí), přihodí nasekaný stroužek česneku, hrstička zmrzlého hrášku. Trošku se to po pánvi omete a na to se vysypou uvařené nudle. Na talíři pak už jen posypat strouhaným gran moravia (i u nás umíme udělat dobrý sýr parmazánského typu - a stojí tuším 45 Kč/100g a ne stovku jako parmigiano reggiano) |
YGA 11.7.2008 10:07Re: To je super Ještě k těm játrům - není špatné k nim přihodit nasucho opražená slunečnicová či piniová semínka - ba dokonce je to výborné. Semínka přihazuju i do různých salátů (třeba do hlávkového nemají chybu). |
YGA 11.7.2008 10:04To je super Těstoviny se taky u nás uchytily - takže zkusíme pár obměn. Co mě ale nejvíc uchvátilo, to je ten supersložitý recept na česnekové rohlíky - nejsa Medvídkem, česnek je u nás v oblibě. To tedy zkusím. U toho paprikového králíka - chybí mi tam cibule. Jsem přesvědčená, že pod dušené maso nějaká aspoň malá cibulka patří (nóó, možná i velká - v cibuli se nehamuju ). Jinak já mám ráda i polívku z králíka - právě z těch žeber a hlavy, ale musí to být opravdu silný vývar (takže ze dvou králošů - což u nás není problém, mamka je vraždí vždy ve velkém). Ale co mám opravdu ráda, to jsou jeho játra - pěkně na orestované cibulce s troškou kmínu, pepře a roztlučeného hřebíčku, možno zakápnout bílým vínem a s čerstvým chlebem - mňam. Vepřová nejím (chuťově mi nevyhovují), ale z králíka či krůty nemají chybu. A to nemluvím o těch kačeních (můj švagr říká - Já nejsem v jídle vybíraví, já aj kačení játra zím!). P.s.: plíčky nesnáším - ty jsou pro sídlištní kočky |
YGA 11.7.2008 9:53Re: Mlsná jsem taktéž A ani jsi se nepochlubila, co jsi vařila pro novu přítelkyni pana ministra .... ééé pastorka. |