30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Mlsná huba - nudle

Nedávno mě jedna Zvířetnice označila za jednu z nejmlsnějších hub z celého Zvířetníku. Ne, neurazila jsem se. Jsem na to označení pyšná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
aida 11.7.2008 20:36

Re: Re: Re: Re: slovenčina

Jeden hezčí jak druhej, asi se přihlásím. ;-)

MaRi 11.7.2008 20:57

Re: Re: Re: slovenčina

v receptoch, ktoré som čítala v slovenských kuchárskych knihách (a nemám ich veru málo), som čítala aj lopár, aj lopárik.

Karolína 11.7.2008 12:49

Nudle, mašličky, makaróny..........

můžu, ale ne pořád! Skoro uplynulý týden jsem strávila v Itálii u dodavatele. Těstoviny se střídaly s těstovinami na různé způsoby, takže už je asi tak měsíc nemusím! Kdyby pizza byla, aspoň jednou, jenže tu mi nikdy nikdo neobjednal. Živili nás tam, bylo to dobré, ale střídaly se různé skupiny, které se o nás staraly, takže se nedomluvili vzájemně a těstoviny byly denně! Jídlo totiž bylo taky součástí toho školení a tak jsme si nemohli moc vybírat. A jít po míse těstovin ještě na pizzu se mi jaksi (s ohledem na mé neustále se rozšiřující proporce) nechtělo! Protože nemám ráda těstoviny "al dente", prostě je musím mít uvařené, z těch jejich "nedovařených" mám chuť mouky v puse a to nemusím, tak jsem si ten týden moc nepochutnávala! Hrůza, když se člověk vrátí po týdnu z Itálie a jde si k obědu radostně naproti do pizzerie v Praze 9 koupit pizzu! Ale jinak to bylo krásné, hlavně cesta autem přes ty nádherné "kopečky alpské", já jsem prostě horský člověk! Ale některé z těch receptů určitě vyzkouším! Tak všem krásný víkend přeji!

EvaŽ 11.7.2008 12:37

Jak mlsnou hubu

tak dělení s chudákem psem, kterýužaspoňměsícnežral, znám, znám.

Dělám omáčku z nivy a smetany (podle chuti lze kousíček čeneku nebo bazalky), móc dobré a móc nedietní.

Tohle jsou Bezva recepty, rychlé a dobré.

Na těstoviny taky dělám: olivový olej, trochu česneku (nemusí) na větší kousky nakrájená rajčata a podle chuti bylinky (lze obměňovat, petržel, bazalka, rozmarýn) Rajčata peču jen aby pustila šťávu a nerozblemstala se. Osolím, bíle opepřím.

Vakandi 11.7.2008 10:46

Boooože Bubu!

Teď  jsi  brnkla na moji strunku  R^ budu to muset vyzkoušet a hlavně sníst :-P

YGA 11.7.2008 10:04

To je super

Těstoviny se taky u nás uchytily - takže zkusíme pár obměn. Co mě ale nejvíc uchvátilo, to je ten supersložitý recept na česnekové rohlíky - nejsa Medvídkem, česnek je u nás v oblibě. To tedy zkusím.

U toho paprikového králíka - chybí mi tam cibule. Jsem přesvědčená, že pod dušené maso nějaká aspoň malá cibulka patří (nóó, možná i velká - v cibuli se nehamuju ;-D). Jinak já mám ráda i polívku z králíka - právě z těch žeber a hlavy, ale musí to být opravdu silný vývar (takže ze dvou králošů - což u nás není problém, mamka je vraždí vždy ve velkém). Ale co mám opravdu ráda, to jsou jeho játra - pěkně na orestované cibulce s troškou kmínu, pepře a roztlučeného hřebíčku, možno zakápnout bílým vínem a s čerstvým chlebem - mňam. Vepřová nejím (chuťově mi nevyhovují), ale z králíka či krůty nemají chybu. A to nemluvím o těch kačeních ;-D;-D (můj švagr říká - Já nejsem v jídle vybíraví, já aj kačení játra zím!).

P.s.: plíčky nesnáším - ty jsou pro sídlištní kočky

YGA 11.7.2008 10:07

Re: To je super

Ještě k těm játrům - není špatné k nim přihodit nasucho opražená slunečnicová či piniová semínka - ba dokonce je to výborné. Semínka přihazuju i do různých salátů (třeba do hlávkového nemají chybu).

Bubu 11.7.2008 10:15

Re: Re: To je super

Cibulka není nutná, ale rozhodně neuškodí.;-)

A králičí játra v tom výčtu chybí, protože těch je na papričku škoda. Buď velmi podobně jako ty, nebo třeba bez cibulky, jen na sádle obdělat, nechat vydusit šťávu, zalít sádlem a vychlazené mazat na chleba.

A nebo si játra velmi dobře rozumí s portským a troškou worchestru. A k tomu topinky.

Bože, já bych už zase žrala!;-(;-P

YGA 11.7.2008 10:18

Re: Re: Re: To je super

Jojojo - játra jsou játra. A já jdu už baštit - mám tu jakýsy suchý vícezrnný chleba - a kde jsou ta játra he?

MaRi 11.7.2008 10:25

Re: Re: Re: To je super

Bubu jest mi symfonická mimo jiné i použitím sádla při přípravě určitého druhu pokrmů. Jinak repecisy jsou velmi inspirativní a dnes budou cestoviny se sýrovou omáčkou. Jo, a přidávám se k těm, kdož se diví, že někde mohou zůstávat zbytky sýrů. Stane-li se, že není spotřebován celý balíček či krajíc sýra do pokrmu, netrvá dlouho a kuchyní zazní věta: jsem se obětoval, aby tam ten sýr neosychal. A to by mnohdy ten zbytek vydal na další svačinku či přídavek do vaření. A abych byla spravedlivá, já se sice neobětuju, ale po kouscích (kouskách??) chodím užírat...

Bubu 11.7.2008 11:04

Re: Re: Re: Re: To je super

Jasně, sádlo je prostě nenahraditelné. Stejně jako máslo. Nejde o to omastit, jde o tu chuť. Do bramboračky třeba jedině jíšku ze sádla. Pod knedlíky s vajíčkem jedině sádlo. A ať se klidně  kdekdo ofrňuje, ale čerstvý chleba s domácím sádlem je dobrota. A zase do bramborové kaše musí přijít máslo. Kostičky - houstičky do polívky taky musí vonět máslem. Prostě všechno chce své. To je ta mlsná huba.

pecka 18.7.2008 16:01

Re: Re: To je super

Jé, to by mě Kočkomil zakous, kdybych mu do salátu dala "zrní" , to si užiju, jen když jsem sama doma. Těstoviny ano, taky přišla chuť ;-D

Karolína 11.7.2008 13:00

Re: To je super

Játra králičí, kachní, krůtí, i občas hovězí - restovaná na cibulce, to můžu! Vepřová taky nemusím, jsou na mne taková "zrnitá". Ale králičí hlavu nesnesu. Se zavřenýma očima ji odříznu od obdrženého králíka, vhodím do polévky a posléze vyhodím směrem k něčemu chundelatému čtyřnohému, dělá se mi z toho špatně. Stejně tak nesnáším pohled na vařené rybí hlavy, i když klasickou rybí polévku miluju! Ale cibule mi tam taky chyběla, protože tu já dávám snad i do povidlových buchet! A k těm rohlíkům. My je děláme trochu jinak: připravím si bylinkové máslo s česnekem (koření na bylinkové máslo smíchám s čerstvým máslem a přidám drcený česnek). To mám pořád v lednici, je to dobré třeba i na biftek nebo jinou minutku. Starší rohlík rozříznu podélně, trochu zatlačím střídku a namažu silnou vrstvu ochuceného másla. Zaklapnu k sobě a pevně dotáhnu alobal a peču na grilu poté, co se udělá maso a zbudou uhlíky. Nebo jen tak v horkovzdušné troubě. Je to dobré i ve formě ZAPEČENÝCH ROHLÍKŮ, kdy střídku po rozříznutí vydlabu a místo ní dám nádivku ze všeho možného, co mne napadne: sýr, šunka, olejovky, olivy, rajčata, cuketu, tuňáka, prostě různé věci, kterými se rohlík vyplní. Pak se dá zapéct do trouby, ale bez alobalu, protože jde o to, aby krásně zhnědl a zkřupavěl. Rychlá dobrá večeře a snadné spotřebování zbytků!

Bubu 11.7.2008 13:13

Re: Re: To je super

U nás je česnek trošku v nevýhodě. Mám ho moc ráda, jenže mi je po syrovém česneku blbě. Pokud je orestovaný, nebo převařený, může ho být klíďo kýbl. Ale u čerstvého mi stačí olíznout prst. Takže bylinkové máslo nedělám, máznu čisté máslo, chlapům přidám česnek a sobě si to ovoňuju oregánem, bazalkou nebo třeba čerstvou mateřídouškou.

A plněné rohlíky zkusím. Jestli mi zbydou...;-)

JanaBa 11.7.2008 15:34

Re: Re: To je super

Nechci být kazisvět, ale náš přítel veterinář říká - játra nééé!! Prý jimi projde veškeré potvorstvo, kterého se naše tělo zbavuje a za tím účelem je lépe se jim vyhnout. Tak to předávám dál.

aida 11.7.2008 17:30

Re: Re: Re: To je super

Ony ani ledvinky nejsou bůhvíco - ze stejného důvodu.

Matylda 11.7.2008 9:39

Těstovinám

říká moje rodina maminčina dieta. Všichni mají někde obědy, jen já pracuju část dne doma a obědy si dělám sama. Těstoviny jsou to nejrychlejší, co lze vyrobit. Stačí posypat sýrem- když je niva, je to lepší, když je grana padano, je to super- a teď si na ně dávám pesto- doma mám recept  a pak si to dám do mrazáku, ale už došlo a kupuju pesto ve velmi dobré kvalitě u lidla. Stačí na těstovinky hodit trochu olivového oleje, pesto, promíchat a posypat sýrem. Základem pesta je rozmixovaná bazalka, ořechy nebo piniová semínka a česnek. Mňam!

Bubu 11.7.2008 10:08

Re: Těstovinám

Na tyhle rychlovky doporučuji i sušená nakládaná rajčata. To je přímo zázračná přísada. Na pánev se vrzne pár nakrájených sušených rajčat (jsou naložená v oleji, takže už se nemastí), přihodí nasekaný stroužek česneku, hrstička zmrzlého hrášku. Trošku se to po pánvi omete a na to se vysypou uvařené nudle. Na talíři pak už jen posypat strouhaným gran moravia (i u nás umíme udělat dobrý sýr parmazánského typu - a stojí tuším 45 Kč/100g a ne stovku jako parmigiano reggiano) ;-P

Li 11.7.2008 8:48

Mlsná jsem taktéž

ale klobrc dolů, když jsem byla sama, tak jsem normálně jedla jen v závodce a víkendy byly rohlíkové :-D Vařila jsem výhradně pro Ajvíka.

Bubu a jsi také telepat, víš to? Večer Jiří prohlásil, že by si dal něco nudlového - stále ještě zubové problémy. A tak jsem listovala kdečím, abych nevařila furt to samý a hele - Bubu zde vaří těstoviny R^ Skvěle !! Děkuju !!;-)VV;-)

YGA 11.7.2008 9:53

Re: Mlsná jsem taktéž

A ani jsi se nepochlubila, co jsi vařila pro novu přítelkyni pana ministra .... ééé pastorka.8-o

Li 11.7.2008 11:20

Re: Re: Mlsná jsem taktéž

;-D;-D;-D;-P Bylo to nakonec v pohodě, páč se mladý do návštěvy u nás stačil s ní rozejít 8-o

YGA 11.7.2008 11:24

Re: Re: Re: Mlsná jsem taktéž

Tož nad tím se dá jen jediné - sprásknout ruce ;-D.

LA 11.7.2008 11:25

Re: Re: Re: Mlsná jsem taktéž

8-o8-o Jak to? Vždyť v pátek se vymýšlelo menu na víkend.

Bubu 11.7.2008 11:46

Re: Re: Re: Re: Mlsná jsem taktéž

tak to byl fofr... třeba se vrátí k bejvalce...;-)

Li 11.7.2008 12:14

Re: Re: Re: Re: Re: Mlsná jsem taktéž

Jéjda, to bych brala všema deseti, jenže ona už čeká mimí jinde. Taky fofr ;-(:-/

Bubu 11.7.2008 12:25

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mlsná jsem taktéž

;-( Blbý, škoda. Jo pozdě bych honiti....

Bubu 11.7.2008 10:21

Re: Mlsná jsem taktéž

To jsem ráda, že jsem se trefila. Nudlových variací jsou tisíce. U nás jedou ještě uhlířské (junior je miluje), nebo třeba rajčata a hrášek, nebo slanina s brokolicí a troškou smetany, nebo vyměnit brokolici za špenát a trošku česneku. Takových variant jsou mraky.

LA 11.7.2008 7:55

Vypadají zajímavě,

určitě něco zkusíme.

Jen tu Tatánkovu papriku ne. Králík sice není problém (pokud se Rija nedostane do králíkárny ;-)), ale hlavu vynechávám u všeho, to bych nedokázala. Navíc mi výčet masa připadá tak trochu jako ten včerejší hrnec s masem pro Anežku: vepřové nožičky + vepřová a kuřecí játra + kuřecí žaludky + hovězí žebra. To mě trochu mate.

Bubu 11.7.2008 8:21

Re: Vypadají zajímavě,

Jistě, můžu tyhle "zbytky" z králíka uvařit a dát Barunce a kočkám (a taky to dělám, když má králík móňo až na záda), ale ne každý má mazlíčka a pak řeší, co s tím. Polívku z králíka my neradi (má divnej čuch), tak děláme papričku. Jinak jsem níže radila, že je to výborné třeba z telecího krku.;-)

Xerxová 11.7.2008 7:47

těstovinky můžeme

u nás úplně všichni. A různé variace (a kombinace a permutace ;-D;-D) na italskou kuchyni jsou časté. Většinou sýrové omáčky vznikají tehdy, když se začnou povážlivě hromadit kousky různých oschlých zbytků sýra... A na rozdíl od Medvídka - u nás se česnekem nedá nic pokazit a tak česnek a petrželka jsou téměř ve všem.

Mlsná Bubu zaslouží pochvalu - že si nemlsá sama, ale dělí se alespoň o nápady. (Když už neobjíždí Zvířetníky s kastrůlkem);-D. A myslím, že Baruška nestrádá a taky na ni něco malinkého zbyde VV