2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Medové dny

Tak už se nám blíží ten čas, kdy hospodyňky vytáhnou staré ohmatané sešitky a jmou se jimi nostalgicky listovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MaRi 6.11.2008 12:13

Re: nevíte jak to udělat,

to radši nebudu hubnout :-(

Bubu 6.11.2008 12:21

Re: nevíte jak to udělat,

Však já taky ne. ;-P  

EvaŽ 6.11.2008 12:22

Re: nevíte jak to udělat,

Asi bych prokousala i náplastě na mlsnou hubu. Ach jo, tohe je šikana

LA 6.11.2008 12:30

Re: nevíte jak to udělat,

Odpoledne ti z domova pošlu ukázky cukroví, po kterém není nutné hubnout. ;-)

LENKA S 6.11.2008 19:37

LA, JAKÉPAK TAJNOSTI

ŽÁDNÉ  MIKLÍKOVÁNÍ A SOUKROMNIČENÍ. SEM  S  RECEPTY, PROSÍM. JE  NÁS  TU  VÍCE, KTERÉ  TO  UVÍTAJÍ JAKO   ZPESTŘENÍ VÁNOČNÍHO  STOLU. PŘEDEM, ZADEM I KOLEMDOKOLA  DĚKUJU.

Ap 6.11.2008 12:43

Re: nevíte jak to udělat,

Vaše starosti na můj žaludek;-D!Kdyby u Vás proběhla poblijónská noc, jako proběhla u nás, nemáte problém s předvánočním hubnutím.Už třetí den můj žaludek absolutně nemá hlad, tak do něho leju jen čajíčky a sem tam nacpu rohlík. Začínají na mě vlát gaťata. Byla jsem čtvrtá v pořadí takže to byl bacil. Průběh rychlý, v noci nepříjemný, druhý den člověk jak hadr, ale pak už jen lepší. Akorát postrádám ten hlad;-). A už se těším na perníčky a kokosky a kapra a hořce čokoládovou kolekci!!Krásný den všem.

YGA 6.11.2008 12:57

Re: nevíte jak to udělat,

Ap! Ale chúďa malé - ty gatě chodí už sami, ne?! Tak se rychle zrekonvalescetuj - držím palce R^V

Jakub S. 6.11.2008 13:23

Tak jsem se sem přece zas mrknul a vidím,

že si to někdo takhle zařídí, aby při vyrábění a baštění vánočních džaulů měl pohodlnou rezervu.  Pokud není víme kdo (heslo "40 kg se psem"). Ahoj.

Bubu 6.11.2008 13:36

Re: Tak jsem se sem přece zas mrknul a vidím,

O nás to nebylo, my jsme s Baruškou dohromady přescent. To jen aby nebyla mejlka.

Zrovna jsem si říkala, že by se mi občas hodila jedna malá tasemnička. V naší domácnosti má rezervu jenom synek, ale to u 18letých vytáhlých mladíků není nic tak neobvyklého.

Matylda 6.11.2008 13:51

Re: Tak jsem se sem přece zas mrknul a vidím,

Nápodobně, onehdy jsem tu fňukla, že doktor říkal, že bych měla zhubnout. Ale cukroví mi žíly nerve, já to sladké nemusím- s jednou vyjímkou, a to jsou marokánky, co mi vyrábí maminka. Ale dvě denně(placičky o průměru asi 7 cm) mi bohatě stačí, ten metrák cukorví, co napeču, sní rodina za mne. U dětí to nevadí, ty mají v papírech u doktorky napsáno mírná podvýživa, a můj muž opět zapláče, že zase přibral, ale stejně se tím cukrovím bude ládovat. Mně by naštvalo, kdybych na vánoce neměla svou směsici sušených jablek, švestek a meruněk- to mám radši než cukroví.

Ap 6.11.2008 13:52

Re: Tak jsem se sem přece zas mrknul a vidím,

Dík za poklonu Jakoubku! V reálu je to jinak, pes má 25kg a ja mám malého tlustého koně, takže moc nad 60 jít nemůžu, protože bych jí chudinku zarazila;-D. Za to, jak vypadám vděčím hladovým večerům;-P.Jenomže večer bývám už tak ulítaná, že zvládám doma nakrmit akorát psa, kočku, hlodavce...Když je příležitost, ráda se nacpu, to jó! Mamča je na tom líp, ta má štíhlost v genech. Ja se dala na druhou stranu. Mějte se krásně, mizím za zvěří.

zana 6.11.2008 13:56

Re: nevíte jak to udělat,

Ap, já tě teda lituju;-)V ... ale není od tebe moc pěkný, takhle se chlubit!!

terra-san 6.11.2008 14:25

Dede, na to má dobrou metodu

můj vypečený švagr (v tom nejlepším smyslu slova;-)). Nedělá to ovšem kvůli váze. Sporák je jeho nepřítel, připálí i vodu na kafe, a tak, když řízením osudu zůstane sám doma, dá si chleba s máslem, otevře nějaký prefabrikovaný mléčný koktejl - a dívá se na pořad "Prima vařečka" (teď asi i na jiné kuchařské pořady, neb mají čerstvě satelita). Tvrdí, že si děsně pochutná...:-D

Louk 6.11.2008 17:43

Re: Dede, na to má dobrou metodu

Milá Terro-san, vy jste s Terrou neskuteční. Opravdu zaměnitelná dvojčata ;-D. Onehdy se tu totiž Terra zmínil o svém bratrovi - a máme tedy potvrzeno, že si nevymýšlel. Ne že by ho z toho někdo podezíral V

Jakub S. 6.11.2008 20:09

No dobrý mužstvo, no...

MaRi 6.11.2008 8:03

vy bídáci, co už začínáte s Vánocemi,

;-), já ani nevím, jestli mi peče  trouba po předešlé majitelce a vy už tady s perníčkama a zázvorkama ...

Melevo, sím sím, dá se v tomto receptu amonium nahradit prdopečem nebo práškem do perníku? Amonium se k nám domů dostalo jednou hluboko v minulém tisíciletí a zjistila jsem, že buď bude v kuchyni ono, nebo já. Spolu jsme tam být nemohly:-P

YGA 6.11.2008 9:17

Re: vy bídáci, co už začínáte s Vánocemi,

Chacha - amonium. Přiznávám - v životě jsem tak podezřelou surovinu nepoužila ;-);-D - ale v mnoha receptech jsem na něj narazila. Uznala jsem, že taky nemusím zkusit všecko. Jo -a jinak - ja teda ještě ani zdaleka nepeču - dnes budu píct na Terčin Ztužkovací večírek a ještě ani nevím, co to bude - nejspíš to budou smažené boží milostě a povidlové větrníky z listového těsta - je to rychlé a nejde na tom moc co pokazit ;-D;-D;-D.

YGA 6.11.2008 10:17

Re: vy bídáci, co už začínáte s Vánocemi,

Oprava stužkovací se "s" - Terka dostane stužku a nebude se ztužovat (doufám ;-D)

Jakub S. 6.11.2008 13:32

Re: vy bídáci, co už začínáte s Vánocemi,

No jenom aby to soaré nebylo ztužovací - na ztužení vztahů - ?! A pak pozdě bacha honit...

Ejška 6.11.2008 10:12

Re: vy bídáci, co už začínáte s Vánocemi,

;-Pjá amonium nepoužívám, dávám jedlou sodu8-o

JanaBa 6.11.2008 13:22

Re: vy bídáci, co už začínáte s Vánocemi,

Dámy, amonium smrdí jenom na začátku pečení, chut nezanechává! Nebudte cimprlich, když tak opustte místnost, za chvíli je to pryč. Samozřejmě lze nahradit prdopečem, ale cukroví nebude tak křehké.

terra-san 6.11.2008 13:27

Re: vy bídáci, co už začínáte s Vánocemi,

A některé kousky se bez amonia vůbec nedají dělat - např. pravé "cukrářské" rakvičky:-D. Jedlá soda je uhličitan sodný, amonium uhličitan amonný, ale uvolňující se amoniak dělá s pečivem zázraky. Cukrářské droždí (amonium) se u nás používá hojně, pravda, při zapnuté digestoři...

meleva 6.11.2008 7:54

počítač mi nebere zlomky

takže upřesňuji - čtvrt kg medu, jeden a půl deka amonia

meleva 6.11.2008 7:52

pokrač.

upečené po vychladnutí uzavřít do krabice /dobrá jsou umělohmotná pouzdra s víkem/

 

… a nejlepší jsou máčené v čokoládě /to vydrží vláčné obzvlášť dlouho – pokud je někdo nesež…./

 

Judith Saebel 6.11.2008 10:31

Re: pokrač.

A než ta čokoláda ztuhne, dát navrch půlku spařené, loupané mandle.

LENKA S 6.11.2008 11:25

¨MELEVO, DOBŘE VÍM, O ČEM MLUVÍŠ

TA  KRABICE  BY  SPÍŠE  U NÁS   MĚLA  BÝT   NEDOBYTNÝ  TREZOR  S  NĚJAKOU   PASTÍ NA  CHYCENÍ TAJNĚ   KRADOUCÍCH MLSALŮ. POUŽÍVÁM NA   USKLADSNĚNÍ  ZÁZVOREK  PLASTOVÝ KYBLÍK S  VÍČKEM, KTERÝ   JSEM  SI OPATŘILA  U NÁS  V SAMOOBSLUZE, KDE    VŠECHNY TYHLE   ŠIKOVNÉ NÁDOBY  VYHAZUJOU, I KDYŽ  JSOU  ČISTĚ  VYMYTÉ A BYLY V NICH  SALÁTY  APOD PŘÍMO OD  VÝROBCE. ASI JE  TO  ZAS  NĚJAKÉ POŤOUCHLÉ    NAŘÍZENÍ  EU.. MNĚ  TO VYHAZOVÁNÍ ( A  NEJEN PLASTŮ, ALE  I  VELKÝCH  ,4L,SKLENIC, KTERÉ  PACHY  NEDRŽÍ) PŘIPADÁ JAKO NESKUTEČNĚ  ZBYTEČNÉ PLÝTVÁNÍ.  VIDĚLA  JSM NEDÁVNO  CENY  TĚCH   ČTYŘLITROVEK NA  NETU,  KDE JEDNA STÁLA  18 KČ A  TO JEŠTĚ  BEZ DPH!! NA  OKNĚ  VÝLOHY  NAŠÍ N SAMOŠKY  BÝVÁ  TĚCH  SKLENIC NĚKDY   I   ŠEST A PLASTOVÝCH KRABIC  JE  TAM   TAKY   OBČAS  DOST. NE, ŽE  BY  SE  MUI  TOHLE  NEHODILO, ALE  JSEM PŘESVĚDČENA, ŽE  VÝROBK Y  BY   SE  DALY  ZLEVNIT, KDYBY  SE  TAK NEPLÝTVALO OBALY.

meleva 6.11.2008 7:51

přihazuji ještě jeden recept, je asi podobný, perník je ihned měkkýt, aké říkají, že je vydrží, ale u nás nikdy nevydržel

 ¼ kg   medu, 25 dkg cukru /může být i krystal/, 1 kg hladké mouky, 2 lžíce hery, 4 žloutky, 1/8 l vody, 1 ½ dkg amonia, perníkové koření /sáček/, citronová kůra /1 lžíce/, med a vodu dát svařit – nechat vychladnout, utřít žloutky s cukrem a herou do pěny , do mouky zamíchat amonium, perníkové koření a citronovou kůru. /pokud chceme jednu várku perníku tmavší, přidáme lžíci kakaa/. V míse smíchat všechno dohromady, pořádně propracovat, pokud je těsto moc husté – přidat 1 lžíci vody, nechat v míse uležet 12 – 24 hodin /v chladu může být i více/, rozválet na sílu cca 1 cm, jednotlivé vykrájené kousky potřít rozšlehaným vajíčkem

 

 

 

 

Alča 6.11.2008 7:14

Prosím - upřesňující dotaz

Je možno v posledním receptu použít máslo a následně na slepování marmeládu? Já prosím budu letos páchat perníčky poprvé, tudíž musím velmi přesně dodržet recept. A u těch povidel jsem nějak mimo... nebo že bych fakt zkusila ty povidla? Aby mě pak všichni nehnali... Inu, pravdou je, že marmelády bude všude jinde dosti, ale povidla na jiném cukroví nebudou, tak tedy odvolávám, zakoupím povidla! Ale to máslo mě zajímá, z ničeho jiného nepeču.

A heč, heč, musím se pochlubit, že tento víkend už začnu péct - úplně první jsou klasické zázvorky, které opravdu potřebují nejméně 5 týdnů na změknutí (ale pak se rozplývají na jazyku). Jejda, já se nakonec na to pečení celkem i těším! ;-D

Ejška 6.11.2008 8:59

Re: Prosím - upřesňující dotaz

;-Pjejda, já taky začínám zázvorkama a už jsem si připravila pětilitrovku a kořenové vykrajovátko a už se těším na vůni;-D

YGA 6.11.2008 9:12

Re: Prosím - upřesňující dotaz

Pokud máte rádi na slepování marmeládu, tak ji klidně použij - ale chce to nějakou pikantní - kyselejší - třebas rybízovou nebo višňovou - jahodová je taková mdlá. Ale opravdu zkus ta povidla - než začneš mazat, tak si do nich rozmíchej ještě trošku rumu a mleté skořice a uvidíš, jak si budete šmakovat. Jo, a máslo je v pořádku - někdy dávám máslo, někdy jeho vlastní sestru ;-D;-D - ona totiž ta Hera je v poslední době dražší než máslo.

Jo - a hlavně nezapomenout nechat přes noc přikryté tou mokrou utěrkou - to je ten fígl na měkké perníčky!