2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Medové dny

Tak už se nám blíží ten čas, kdy hospodyňky vytáhnou staré ohmatané sešitky a jmou se jimi nostalgicky listovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
LENKA S 6.11.2008 20:04

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

JOVO, TO BYLO PŘESNÝ!! TAKY  JSEM TO  ZAŽILA A NE  JEDNOU. ANESTEZILOG ZVRTAL  CO MOHL A PAK    SVÉMU  SVĚDOMÍ  ULEVOVAL TÍM, ŽE  VEŠKEROU HRŮZU LÍČIL A  DOSLOVA PO KAPKÁCH   DÁVKOVAL  MÉMU   JIŘÍMU. TEN UMĚLEC  BYDLIL  S NÁMI NA  STEJNÉ   CHODBĚ   PANELÁKU. MĚL  TEHDY  STRACH, ŽE  NEPŘEŽIJU.   DOKÁZALA  JSEM  TEHDY  A  NÁSLEDOVNĚ NĚKOLIKRÁT ZUBATÉ UTÉCT  ZPOD   KOSY, ALE  JAK  DLOUHO  JEŠTĚ  BUDU   ÚSPĚŠNĚJŠÍ   NEŽ   ONA.?....

Jakub S. 6.11.2008 20:11

Tak konečně to vím!

V prosinci či lednu jako dyž to najdu.

baty 6.11.2008 21:21

Re: Tak konečně to vím!

a co tebe má co zajímat co aproč nosí doktoři na čenichu, ééé?

Jakub S. 6.11.2008 22:09

Protože proto.

Že jsem zatím eště na stole neležel. No a nachyluje se to pomalu, no. Nějaké drobnosti.

Vave 6.11.2008 20:38

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Teda JoVásku!VV Dneska jsi tu za bubáka! ;-)To se dělá, strašit slušný lidi Vánocemi už začátkem listopádu?!

JoVo 6.11.2008 21:29

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

;-DVavísku, to bude tím, že do mých třech mozkových buněk, (nebo co to mám ve hlavě,) buší při nákupech megafony v supermarketech, že už jsou vánoční svátky za bukem.;-D

Vave 6.11.2008 21:31

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

U nás na sídlišti to obchody tak neprožívají, naštěstí!:-)

Anezka Sejbalova 6.11.2008 21:32

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

JoVo, ja te vobdivuju, tri posledni mozkove bunky tlucene jako zito a ty ses porad veselej. To je krasa !

JoVo 6.11.2008 21:36

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Anežko, bejt chudej a ještě smutnej, tak to teda ne!

Louk 6.11.2008 17:35

Ygo, píšeš výborně

každé Tvé krásné vyprávění hřeje. Nad maminčinou rozvahou o dietním cukroví a tajným receptem jsem se culila jak měsíček V.To, že s mými kuchařskými výtvory chytám ze zdejších hospodyněk mindrák je jiná kapitola :-/. Ale přinejmenším litý perník určitě vyzkouším R^

YGA 6.11.2008 22:13

Re: Ygo, píšeš výborně

Díky Louk za pochvalu. Jojo, maminka je fanda do echt selských postav a je přesvědčená, že jedině barokní postava je krásná postava - a myslím, že z rodiny jediná já se blížím k jejímu ideálu - bohužel ;-(

Xerxová 6.11.2008 17:33

dneska nepeču...

přečetla jsem článek, dostala jsem chuť na perník, ale budu na sebe tvrdá - dneska nepeču.

Jinak k zubům - mojí tetě rostly osmičky v 70 !! letech, když neměla v puse jediný jiný zub. Tenkrát řešila, jak má jít k zubaři, že jí bolí zuby, když ji žádné bolet nemůžou ;-D No vida - mohly. Skončilo to neslavně - museli jí je všechny vykutat - byl z toho pobyt v nemocnici.

Louk 6.11.2008 17:50

Re: dneska nepeču...

Jo,jo taky na sebe budu tvrdá a neupeču ;-D, nečekaně jsem totiž na dně almárky objevila zapomenutý marcipán ;-P. Ale Xerxová, vzpomeň na tklivé psí oko - vždyť Betka je na sladký a jak k tomu chudák holka přijde ;-D

zana 6.11.2008 18:41

Re: dneska nepeču...

Já jsem taky na sladký a taky mi neupečou;-(, tak jsem aspoň snědla krajíc chleba, čerstvýho, voňavýho... taky po něm asi nezhubnu;-);-D.

JoVo 6.11.2008 19:31

Re: dneska nepeču...

;-PJá jsem dnes upekl sladký chlebíček Pepíček. ;-DŇam, ňam.:-P

Jakub S. 6.11.2008 20:14

Fuj. Vy baštíte Pepíčky?

No prosím - lidi jsou různé... né že bych se ekloval, pepíček třeba byl čistotnej, nikdy v té hlavě nic neměl - ale přece jenom.

JoVo 6.11.2008 20:24

Re: Fuj. Vy baštíte Pepíčky?

;-DMilý Jakube, ten chlebíček má jméno po autorovi a to jsem já. A aby se to nepletlo ke všemu se jemnuji Josef (Pepíček.) S tou čistotou  to moc nepřeháním a s tou hlavou to bude taky jasný. Jovová tvrdí, že jí mám jen na blbosti.;-D;-D;-DR^R^

RenataE 6.11.2008 20:29

Re: Fuj. Vy baštíte Pepíčky?

A recept zde byl uveden pod názvem Chlebánek sladký Pepánek:-)

JoVo 6.11.2008 21:24

Re: Fuj. Vy baštíte Pepíčky?

R^R^;-D;-D

Jakub S. 6.11.2008 22:11

No to je jiná.

Lepší!

terra-san 6.11.2008 14:16

Tak dobře,

já se přiznám: po většinu roku mám ze všech sladkostí nejraději středně propečený steak. Ale tak jednou - dvakrát do roka se mě zmocní amok a peču. Naštěstí to taky nemusím sama sníst - nejsem zrovna peříčko , (ale jak pravila Matylda, jsou to svaly:-D) a ani by mi to v takovém množství nechutnalo. Ale recepty na anýzky můžu dát k dispozici hned dva a hodně odlišné (jen mám obavu, že ty jediné, pravé, babiččiny to stejně nebudou. Chuťová paměť je prevít.) Ale abych to nezamluvila - ty anýzky:

verze 1: 80 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 1 vejce, lžička anýzu a sekané ořechy podle potřeby. Vejce a cukr utřeme do pěny, přidáme mouku a jemně drcený anýz. Lžičkou tvarujeme na vymaštěný a moukou posypaný plech malé kopečky, které posypeme sekanými ořechy. A pozor - přijde trik: pečivo necháme při pokojové teplotě 24 hodin zaschnout, pak ve vyhřáté troubě pečeme jen 5 - 7 minut.

Verze 2: 250 g polohrubé mouky, špetka prášku do pečiva, 100 g moučkového cukru, 100 ml zakysané smetany, 1 vejce a lžička anýzu. Všechny přísady smícháme a vypracujeme vláčné těsto, které necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Rozválíme asi na 4 mm placku, vykrajujeme tvary, které posypeme hnědým cukrem a pečeme při 175 stupních do růžova.

Dobrou chuť :-D

LENKA S 6.11.2008 19:39

TERRO-SAN, VELIKÝ DÍK.

DÁM VĚDĚT, JAK   JSEM  S  ANÝZKOVÝM  RECEPTEM    DOPADLA.

LENKA S 6.11.2008 19:41

TERRO-SAN,JSOU TY ANÝZKY PO UPEČENÍ TAKY AK TVRDÉ JAKO ZÁZVORKY??

terra-san 7.11.2008 10:07

Re: TERRO-SAN,JSOU TY ANÝZKY PO UPEČENÍ TAKY AK TVRDÉ JAKO ZÁZVORKY??

LENKO, TY ZÁZVORKY TVRDÉ JSOU, HLAVNĚ TY DRUHÉ. TY "PUSINKOVÉ" SE CHOVAJÍ TAK NĚJAK NORMÁLNĚ, JSOU KŘEHKÉ A SLADKÉ A KŘUPAVÉ OD OŘÍŠKŮ - OPRAVDU JAKO SNĚHOVÉ PUSINY. HODNĚ ZDARU, AT CHUTNAJÍ. V

hana W 6.11.2008 20:03

Re: Tak dobře,

Je, zazvorky.... To mel rad muj dedecek. Musim to v Olomouci na vanoce zkusit.

LENKA S 6.11.2008 21:00

HANI, NA VÁNOCE UŽ JE PIOZDĚ! ZÁZVORKY SE MUSEJÍ OPRAVDU ROZLEŽET,

ABY  SIS  NEVYLÁMALA  ZUBY. O  VÁNOCÍCH  SE  SICE  ZÁZVORKY  JEDÍ,  ALE  PEČOU  SE UŽ  NYNÍ,ZAČÁTKEM LISTOPADU.

RenataE 6.11.2008 21:04

Re: HANI, NA VÁNOCE UŽ JE PIOZDĚ! ZÁZVORKY SE MUSEJÍ OPRAVDU ROZLEŽET,

Pokud je ovšem nebudeš skladovat v nějaké pěkně provlhlé chalupě:-)

Dede 6.11.2008 22:18

Re: Tak dobře,

Dotaz z kraje bez polohrubé mouky - a nešel by recept č. 2 udělat i z té hladké? :-)

RenataE 6.11.2008 22:42

Re: Tak dobře,

Asi šel. A zkus si někdy na takové věci koupit self rising flour, podle mé zkušenosti (z Tesca) se tahle mouka dost blíží polohrubce, poměr zamíchaného prášku odpovídá našim zvyklostem.

Dede 6.11.2008 22:45

Re: Tak dobře,

No nevím, tady prakticky vůbec nefungují evropské řetězce a norskou variantu budu muset odhadnout ;-P Tedy pardon, naučit se správná slovíčka a regálem se pročíst ;-D