Diskuse
MLSOTNÍK: Literární Mlsotník
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Marie
Zlatá Sandtnerka
Nenašel by se někdo, kdo by mi poslal recept na marcipánky ze Sandtnerky? Můj zlatý vnouček jej "použil" a nyní je zcela k nerozluštění!
Zdraví Marie
RenataE
pro terra - pozdě ale přece
Já netvrdím, že se to dá jíst, píše se to v knize
zana
Renato (a ostatní)
já jen valím oči. Kuchařky opravdu staré nemám, jen pár paběrků, co jsem si sama koupila, když jsem zjistila, že manželství obnáší tu netušenou lumpárnu, že už mi nebude mít kdo vařit.Ale zase mám spoustu hodně starejch pohádek, to se taky počítá, ne?
Jakub S.
Já jsem oslněn: manželství obnáší...
já tady nevyjdu z komplexů. To jsem měl kam. Věty k vytesání, a voni/y to tady jen tak trousí, jak Kosťa.
Pohádky se určitě počítají - počítám, že to co vám, děvčata, zamlada povídali o manželství, byly taky pěkný pohádky... co?!
Olčava
Mám jeden velmi umaštěný sešit
po mojí mamince, i já už do něj lecos napsala a i moje cérenka tam něco naškrabala. A pak se mě nenápadně zeptala, kdy už ten sešit zdědí
evva
já mám taky !
Renato, děkuju za trpasličí recept, láká mě svou (nevím, jestli ne zdánlivou) jednoduchostí. No, nevím, možná to zkusím - ale o chleba jsem se jednou pokoušela - dopadlo to hrozně. Mám taky pár kuchařek (nejstarší od Anny Kejřové), ráda se občas dívám do starých "Sešitů domácího hospodaření. " Když mi na něčem záleží, začnu kuchařkou, ale většinou se má jídla pak sklouznou úplně někam jinam.Buď nemám doma potřebné přísady, nebo nedodržím postup. Pozdravuj ode mě všechny svoje kuchařky!
otylka
mám také starou kuchařku
z roku 1924 - Kuchařku Jitřenky od Anastasie B. Seidlové - Sbírka levných i jemných vyzkoušených předpisů k úpravě pokrmů pro malou neb větší domácnost - už ten název ...
Krásně se v ní listuje a čte. Jsou tam skvosty typu: .. a přidáme špetku amonia (k dostání u materialisty) nebo se smaží na ořechu másla ...
Štětinka
tak s kuchařkama já jsem na tom bídně
Používám jen občas tu ručně psanou , co začala moje mamka a já pokračuji. Málokdy ale dodržím, co přečtu, často improvizuji. Dřív jsem alespoň podle ní pekla, ale teď už si to jen připomenu a peču podle sebe.
Mám ještě tak 3-4 kuchařské knihy, temi ale jen listuji pro inspiraci, ale u tak pak při receptu improvizuji, protože málokdy má moje spíž vše, co je třeba.
Omluvám se, ale nejsem dokonalá, prostě nemám trpělivost na odvažování a přesné postupy..
Štětinka
Re: tak s kuchařkama já jsem na tom bídně
ŠIŠ, ŠTĚTINKO, ČTI TO PO SOBĚ!
possum
Teeeda Renato,
donutila jsi me jit spocitat kucharky (jen knihy, ne sesity a ruzne rucne psane podedene deniky), ale ted se stydim napsat cislo, protoze by se vsichni ujistili, ze to co si o me mysli, je pravda. Tedy, ze jsem cvok! Takze konecne cislo utajim. ;-) Pochlubim se jen, ze nejstarsi ceska je asi Rettigova z 1902. A pak anglicka, kde bohuzel nemohu najit rok vydani, ale jako vsechny stare kucharky tam je vse, i to jak udelat spravnou krinolinu, jaky lovecky oblek pro kterou dobu atd. Dnes uz to je bohuzel jen sbirka, ktere se nechci vzdat. Varim jako Zdena b. p. a navic ponejvic v mikrovlnce.
Olčava
Re: Teeeda Renato,
Possum, a nemůžeš aspoň naznačit? Já jsem děsně zvědavá
Zdena b.p.
ano, taky kuchařky ráda prohlížím,
ale s přibývajícími lety nemilosrdně třídím recepty na 3 kategorie. 1. Velmi složité a časově náročné - pro mne nevhodné. 2. Kalorické bomby - jen vyjímečně použitelné 3. úprava fikfik - to udělám. Tedy, pročtu, zaklapnu a udělám variaci na dané téma. Podle návodu jen peču. Je pouze jediná kuchařka, která byla velmi ceněná jako beletrie. Muž v zástěře. To jsme si četli po večerech místo "Majora Zemana"
Jakub S.
Re: ano, taky kuchařky ráda prohlížím,
Jasně - před časem tu už proběhlo obecné absolutní ocenění téhle špice.
terra
Ježkovyvoči, Renato,
tedy Zeměplošský recept, který se dá jíst? To musíme co nejdřív vyzkoušet - nejlépe na kamarádech, a i s tou černou potravinářskou barvou. Příležitost se jistě najde. Nebo udělá. Díky za nápad.
Káč
Re: Ježkovyvoči, Renato,
A což teprvne takový "Jahodový klátil" nebo pizza "Quatro Rodenti"
Obojí velmi jedlé, od pohledu velmi zajímavé, a i sama výroba pobaví, vřele doporučuju.
Eh, že by snad tyto recepty na Zeměplochu docestovali odjinud?
Vyhledávání
TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA
Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.
ondrejneff@gmail.comRubriku Zvířetník vede Lika.
zviretnik.lika@gmail.comHYENA
Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.
https://www.hyena.cz