Čtvrtek 17. července 2025, svátek má Martina
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Literární Mlsotník

RenataE
diskuse (36)

Myslím tím kuchařské knihy, žádné časopisy o vaření. Mezi knihy ovšem počítám i dotýkané a ušmudlané ručně psané relikvie po babičkách. Ale těch není mnoho, stejně jako babiček není nikdy dost.

Když jsem přemýšlela o titulu článku, napadlo mě: "Ale Literární Mlsotník přece už existuje, jen se nejmenuje Mlsotník!" Ano, jsou to dva půvabné svazky s názvem Kuchařské recepty vypsané z krásné literatury. Jsou tématicky členěny jako správné kuchařky, ale ten záběr! Od Julese Vernea přes Rexe Stouta až k Jindřišce Smetanové. Mnoho knih, ze kterých pocházejí recepty, jsem znala. Ale ty recepty, jejichž domovský přístav jsem zatím neodhalila, mě navnadily - a přitáhly ke knihám, které bych možná jinak nepoznala.

Mám kuchařky česky psané i cizojazyčné, z tohoto, minulého i předminulého století. Odborně pokrývají celou šíři kuchařského umění s jeho četnými zálivy, průplavy a pevninami. Některé jsou krásné na pohled, s hezkými obrázky a pečlivou sazbou, ale neřeknou toho mnoho. Jiné jsou strohé, s úspornými texty, ale poučeným řeknou vše. Jednou z takových strohých biblí je Kuchařský lexikon Josefa Bittermanna. Dlouho jsem na něj číhala v antikvariátu. Musím zmínit i Rybí kuchyni Jindřicha Vaňhy, kde se šíře současného trhu s rybami již pomalu přibližuje té původní, prvorepublikové.

Ráda si v kuchařkách čtu, ale málokdy podle nich opravdu vařím. Asi je to tím, že se raději inspiruji podle momentálních podmínek v lednici, než bych vyrazila do obchodu s přesným seznamem. Hledám jen to podstatné - a tak jsem našla ve Francouzské kuchyni Jany Martinicové předpis na slané křehké těsto brisée, a v jiných kuchařkách jiné podstatné záležitosti.

Ve velmi starých kuchařkách, které mnohdy poskytují neocenitelné rady v mnoha domácích lapáliích, nacházím nejprostší rady - jak zachráním sraženou omáčku a proč se teplá šlehačka nedá ušlehat. Tato moudra bohužel v krásných plnobarevných publikacích našeho věku chybí. Ale zase jsou tu jiné radosti - ozdůbky z ovoce a zeleniny, neobvyklé kombinace surovin.

A tak mám všechny svoje kuchařky ráda.

A protože Mlsotník by nebyl Mlsotníkem bez nějakého receptu, tak vám napíšu jeden z mých oblíbených.

Trpasličí chleba

Tenhle dokážou jíst i lidi a mají ho rádi trpaslíci,kteří změkli velkoměstským životem a zamilovali si jídlo, které se nebrání.

250 g hrubé mouky

30 g otrub

0,5 lžičky soli, kyseliny citronové a jedlé sody

100 g máku

160 ml vody

0,25 lžičky černého potravinářského barviva (není nutné, ale to právě dodá chlebu onen proslavený vzhled "jako od maminky"

Předehřejte troubu na 210 stupňů, suroviny vypracujte do mírně lepkavého těsta, vytvarujte placku cca 23 cm v průměru a pečte asi 25 minut.

Vůbec nejlepší je, když se jí ještě teplý, oproti originálu, který je nejlepší, když se nejí vůbec.

Kuchařka Stařenky Oggové (zkráceno)

 

Aston Ondřej Neff
17. 7. 2025

Lev je jasný, přímočarý, moderně pojatý.

Petr Homola
17. 7. 2025

Arabům z Pásma Gazy se možná splní sen spatřit pařížskou Eiffelovku

Petr Kolman
17. 7. 2025

Barcelona má metro na letiště a celkem 12 linek, Praha jen tři.

Hana Lukešová
17. 7. 2025

Fawzi al Kuttub byl vycvičený demoliční expert SS.

Zdeněk Lukeš
17. 7. 2025

Dnes se po čase vrátíme k letošním jubilantům mezi architekty. V roce 1885 se ve Velké Lhotě u...

Josef Kopecký
17. 7. 2025

Bývalý předseda sociální demokracie Michal Šmarda považuje spojenectví sociálních demokratů se...

Lidovky.cz, ČTK
17. 7. 2025

V berlínských tramvajích, autobusech, v metru i v městských vlacích od čtvrtka platí nový zákaz –...

Josef Kopecký
17. 7. 2025

Dohodu se SOCDEM o společném postupu v podzimních volbách schválilo předsednictvo hnutí Stačilo!....

Josef Kopecký
17. 7. 2025

Na nejvyšší německou horu Zugspitze zamíří v pátek ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan....

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz