Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
V. Glover 22.7.2017 22:10Liko A proč nemá kynout když je to kynuté těsto s droždím? |
Z. Lika 23.7.2017 9:25Re: Liko Myslí se tím, že se nenechá kynout předem, ale až při pečení. |
Z. Vave 21.7.2017 22:29Liko, Ty jsi prostě úžasná! Zatím asi nehrozí, že bych Tě následovala, ale Tvé pokusné vaření a pečení si vychutnávám a miluju ho. Jen tak dál! :) |
Z. Lika 21.7.2017 22:56Re: Liko, Ty jsi prostě úžasná! Vave :D Ty prostě umíš pochválit a při tom přimět k zamyšlení :DDD |
Z. Vave 22.7.2017 6:35Re: Liko, Ty jsi prostě úžasná! :) kuju :) |
Z. Dalmi 21.7.2017 14:49Přesně takový koláč jsem vždycky pekla o prázdninách na chalupě. Ale vzhledem k tomu, že tam bylo asi 40 keříčků rybízu, spotřebovala jsem tak tisícinu. Takže šťávy a zavařeniny. A sběrna :-) |
Z. Lika 21.7.2017 20:08Re: Přesně takový koláč Anebo dávat na koláče hodně tlustou vrstvu :D Rybízové marmelády já ráda. |
Z. Jenny 21.7.2017 14:20Dík Liko za recept. Asi pohledám remosku, někde je uložená k ledu a na plechu už raději nepeču neb to dopadne vždycky stejně. První zmizí rožky,a připečené kraje, zůstane prostředek a o ten se přeme, kdo ho musí sníst, už nikdo nemůže. Děti to nejí oni žijí zdravě asi ze vzduchu a bez koláčů.Vnučka se taky už žinýruje a sousedky pečou v jednom kuse, takže má každý dost svého. No a pak si zbytek koláče uraženě vezme MLP do práce s odkazem, že já za to můžu, že přibral. Mně mlsná honí stále,tak se pečení raději vyhýbám.No ale rybízu se asi nevyhnu, to by nebylo léto. Vedle u Dede jsem ráno dodala ten můj tvarožník jednoduchý, je dole po Sharkou, kdyby někdo chtěl. BTW, vnučka jak si zlomila na počátku prázdnin nohu,tak pobyt v Bulharsku se jim přesto vydařil. O víkendu hopsala doma na jedné noze a šlápla na kostku od lega po neteřích a způsobila si na zdravé noze výron jako prase. Tož tak, pak si nedejte koláč. |
T. Zana 21.7.2017 17:32Re: Dík Liko Šmankote, to už aby chodila po rukách, chudák... Jenny, kup si "dortíčkovou formičku", mám 18 cm v průměru, to je pro dva akorát (a ještě to vzbudí dojem, že mohlo být víc :-))) |
Z. Jenny 21.7.2017 19:05Re: Dík Liko Jo, po rukách, tak to jsem jí právě zakázala :) ! Mně už z ní vomejou. A formičky si slibuji už dlouho a vždy na ně zapomenu, jsem sklerouš. :-) |
O. Joklová 21.7.2017 11:18ááááááách ten koláč jako rozkrojený vypadá úplně úúúúúúžasně, skvěle, nejlépe co možno, vrstva těsta pro mě dobrá, vůbec mi nevadí když je vyšší, ovocný koláč nemusím mít jako pizzu :-DDDDDD to, že jsou v těstu kvasnice, ale vykynout se nenechá, mi přijde jako převelice zajímavé kouzlo - ty taky nikdy nepochopím neupeču, neb není pro koho, chacháááááá |
Z. Lika 21.7.2017 11:30Re: ááááááách Mi ten koláč opravdu moc chutnal, určitě si ho zopakuju :-) |
Š. Matyášová 21.7.2017 12:26Re: ááááááách udělej poloviční dávku z té Ličiny dávky a upeč to pro sebe,lenochu!!! |
E. Zvířetníková 21.7.2017 11:10kolááááč remosky nemajíc, roztáhla bych těsto na plech ( shazovačku) nebo do starého smaltovaného pekáče. asi ho vyzkouším co nejdřív, rybízu je spousta ( na našich stromcích ještě ne, jsou mladinké, ale na trhu ano). klika, že jsem snídala borůvkový koláč z pekařství... jinak bych tu seděla s jazykem vyplazeným mlsností :-) díky za recept :-) |
O. Joklová 21.7.2017 11:20Re: kolááááč prozradíš prosím, která že jsi E.??? jsem zvědavá jako vopice, už tuším včera jsem na to zvědavě koukala - ale teda nenutím, pokud nechceš, já jen že všechny ostatní zde identifikuju |
E. Zvířetníková 21.7.2017 11:51Re: kolááááč hádej, Meďánku :-D |
Z. Iva 21.7.2017 11:54Re: kolááááč Dala jsi docela dobré vodítko s těmi rybízy, ovečko ;) |
E. Zvířetníková 21.7.2017 12:05Re: kolááááč baže :-D |
Š. Matyášová 21.7.2017 12:22Re: kolááááč teď jde o tom,jestlio Beda pochopí,že je to ovečka z Perníkovic :-D |
E. Zvířetníková 21.7.2017 12:43Re: kolááááč podle oslovení by mohla a navíc, jestli četla včerejší komentáře, tak je to tam napsané po lopatě :-) přilákala mě Vaví zahrada :-D |
O. Joklová 21.7.2017 14:11Re: kolááááč huš víííííííííííím, děkuji sharce za nápovědu - ovečka mi nestačila, jsem už úplně tupá :-(((((( tož vitaj děfčico :-))) |
E. Zvířetníková 21.7.2017 14:18Re: kolááááč a kdopak všechno tě asi oslovuje Meďánku, co? :-D |
O. Joklová 21.7.2017 22:29Re: kolááááč milá tajemná E., máš pravdu že ve Zvířetnických kruzích ne, ale jinde by se našli :-)))) jo a mám to oslovení ráda (rdící se smajlík) |
Z. Lika 21.7.2017 11:27Re: kolááááč Určitě to těsto roztáhni co nejvíc do tenka, skoro do průsvitna, a hned na to dej nějakou náplň - aby ta vrstva zůstala tenká. Silnější vrstva (jako mi vyšla u těch okrajů) není žádoucí, protože těsto je hodně hutné. Rybízu spoustu teda přeju, to bych mydlila jeden koláč za druhým - a dopadla bych jako Inka níže, rozdávala bych a sobě nechala na ochutnání :-) |
E. Zvířetníková 21.7.2017 12:02Re: kolááááč povídej mi o tom chvilku :-) u receptů, kde se dají rozpočítat suroviny, nastupuje naše "Princezna" , což je kastrolopekáč akorát tak na velikost koláče na víkend + svačinu do práce na pondělí. u kynutého těsta by to dopadlo jedině stylem "upeču a zbylé rozdám - zamrazím", tam jsem kromě jediného receptu od babičky s přepočtem neuspěla :-) |
Z. Iva 21.7.2017 12:42Re: kolááááč Já myslím, že by šlo použít i normální kynuté těsto na koláče, doma se pekly dva koláče na celý plech z těsta z půl kila mouky. Upečené těsto bylo tak půl až tři čtvrtě centimetru vysoké. |
E. Zvířetníková 21.7.2017 12:50Re: kolááááč to bude tentýž recept, co má moje mamka od babičky a pratety - mám ho napsaný ve starém sešitě s recepty a vždycky se povede. jediná věc ( kromě vlažných surovin, prosáté mouky, pravého droždí...), na kterou musím dbát, je ta, že při jeho mísení je třeba myslet na samé pěkné a radostné věci, pak je spokojené a pěkně kyne . |
Z. Iva 21.7.2017 13:16Re: kolááááč Myslím, že máti dělala těsto z kuchařky - Vaříme chutně, zdravě, hospodárně. Prostě úplně obyčejné těsto - půl kila mouky (hladká nebo polohrubá), 1 vejce, pět deka cukru, pět deka tuku, čtvrt litru mléka (trochu víc), droždí(asi půl dnešní kostky). Udělat v mouce (v míse) důlek, do něj nalít vlažné mléko s cukrem a kvasnicemi, po vzejití kvasnic zadělat těsto. nechat vykynout. Stačí na dva plechy do trouby. Pod těsto se nevymazává, protože by se nedalo roztáhnout. |
E. Zvířetníková 21.7.2017 14:30Re: kolááááč tuhle kuchařku mám - mamina ji dostala do výbavy od babičky, svojí mamky :-) a pak ještě Kuchařka naší vesnice, vydaná v 60.tých letech - no a vychytané recepty, co se tradovaly v rodině, napsané v sešitu. po pratetě MLP nám zůstal sešit z rodinné školy,psaný úhledným písmem, recepty, po kterých by dneska skočil i Polreich. já jsem naučená nechat droždí vzejít samostatně v hrnečku, protože není vždycky tak čiperné, jak je třeba :-( je pravda, že kynuté těsto je dobré i pro diabetiky - cukru tam stačí minimum.mamka zkoušela pro tátu zadělávat kynuté těsto se sacharinem, ale nic moc to nebylo. tak se vrátila k trošce cukru, v tom množství těsta se to rozložilo. |
Z. Vave 21.7.2017 22:35Re: kolááááč ... hmmmm ... to není špatný nápad ... no to bys mohla mydlit, Liko ... a rozesílat těm, kteří mydlení nemají v oblibě. Byla bys dvojužitečná! :) (po vzoru dvojctihodná, chicht) |