30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kuchyň líné hospodyně

Hned na začátek bych chtěla upřesnit termín "líná hospodyně". Vařím ráda, jediná podmínka je větší počet strávníků, ale na co mě neužije jsou složitá jídla při jejichž přípravě zašpiním všechno nádobí co mám v kredenci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Senior 3.11.2006 20:42

Rada za

"všecky prachy". Nejsem "ďouče" a krásný už vůbec ne, spíš od pasu dolů celej táta, ale jedna rada, několikrát vyzkoušená. Nevtíravě nabídnout drobíček nějakému domácímu zvířeti. Pokud se nedá na zoufalý úprk a nebude hledat Srstku staršího, ba naopak, udělá na paninku psí oči, tak zkusit nabídnout k ochutnání přednoostovi.Nevznikne-li absolutní pohoda v rodině, tzn. tichá domácnost, recepty, zástěrku (ne samotnou- to dá rozum), večeři při svíčkách, kulinářské krabí hody a ztatit dálkač od telky. Dobrá rada, a navíc bez nároku na honorář.

D. R. 4.11.2006 20:58

Re: Rada za

:))) Aby po té zvířecí a přednostově ochutnávce ještě něco zbylo k těm svíčkám...;-D

Senior 5.11.2006 17:34

Re: Re: Rada za

Paní Dagmar, při plném vědomí jsem napsal drobíček, za předpokladu, že zrovna není k dispozici doga ve všech podobách.

aida 3.11.2006 18:06

Děfčata krásná, poraďte

Včera jsem zakoupila po značné slevě konzervu s masem z kraba (původní cena 300,- nová cena 75,-). A teď, co s tím?

zana 3.11.2006 20:40

Re: Děfčata krásná, poraďte

tak to je mi líto...

zana 3.11.2006 20:41

Re: Re: Děfčata krásná, poraďte

teda jako že nevím, jsem to napsala dost blbě, že:-P

Vave 3.11.2006 20:47

Re: Děfčata krásná, poraďte

Hihi, já jsem zase koupila tubu ruňákové pasty, za 25 místo asi 70, nebo co tvrdili, a taky nevím, co s tím. Inu, není nad výhodný nákup. :-P:-P:-P

tatanka 4.11.2006 9:11

Re: Děfčata krásná, poraďte

Teda, já bych z toho udělal pomazánku jak z krabích tyčinek, krab jako krab. Akorát to bude chutnější, než z toho filé. Jinak konzervy Chatka s kamčatsdkými kraby byly za komunistů v Rybenách běžně k dostání a za hubičku, jedli jsme je jen tak s citronem.

veram 5.11.2006 1:26

Re: Re: Děfčata krásná, poraďte

Tato konserva stávala rovné čtyři koruny;-):-(:-D

possum 4.11.2006 13:36

Aida, ???? :-O

defcata?? Tak me to prastilo do oci;-)

A z kraba? No, jestli mas rada cinskou kuchyni, tak more receptu. A na Labu nejsou ;-)

Tak jen z rychliku: Polevky, krabi a veprove kulicky, krabi a veprove rolky, hrnickove kulicky, omeletu a ruzne omacky na ruzna jidla.  ;-P

possum 4.11.2006 13:48

Jo, jeste jsem zapomela

na houby plnene krabem.

JoVo 3.11.2006 13:41

Líné brambory.

8-oLíné brambory dostávají 1*****.;-DTakhle si představuji procesování v kuchyni.R^

kADLUS 3.11.2006 14:01

Re: Líné brambory.

Když jsem společně s přednostovou dstal jako bonus panímámu, která jako správná obyvatelka Sudet byla " spráfná ceska sokolovna" , s nedůvěrou jsem pozoroval výrobu " Eintopfu" . Jen do prvního ochutnání. Jenže, k panímámě chodíme jen " Zu Allerseelen" ( Na Dušičky) a stejně báječný výtvor se nám doposud nepovedl. Jak to jen ty naše babičky, maminky, panímámy dělaly?

MaRi 3.11.2006 14:55

Re: Re: Líné brambory.

mám nepříjemný pocit, že

za ad jedna) paměť trochu zkresluje ;-)

ale hlavně

za ad dvě) dříve se při přípravě tolik nešetřilo časem a ruční prací. Žádná mikrovlnka, žádný papiňák, žádná instantní jíška... Při vaření na sporáku na uhlí se mnoho jídel připravovalo hodně dlouho na mírném ohni. Vím to z vlastní zkušenosti, než jsem se vdala (před 19 lety), vařila jsem právě tak a mám pocit, že hlavně omáčky a dušené pokrmy (vlastní výroby!)  mi dřív chutnaly mnohem lépe.  S dušenou rýží nejsem dosud spokojená a když jsem krátce vařila na plynu, tak jsem ji ke své libosti neudělala - jedině v zimě, když jsem ji dala na teplý radiátor ;-D

Kadlus 3.11.2006 15:49

Re: Re: Re: Líné brambory.

Jesus mankote, já byl před "súdnú stolicu boží", co to plácám, k oltáři, zase kecy, před ouředníka na " výborní národ emenvé" dovlečen asi tak před násobkem 2,5 od okamžiku, kdy se naplnilo Vaše štěstí. Jsa pamětníkem, vidím jako dnes, že babička hrnec s rýží (žádná basmati, long, hnědá, nebo pruhovaně puntíkovaná), prostě to, co bylo, možná, že šlo dokonce o poslední výdobytek soczemědělství ze Žitného ostrova, tak ten hrnec strkala pod duchnu.Aby rýže tzv. " došla". Pak následovala ŠJ, "rejže" tvarovaná sběračkou. Lepidýlko,drželo to tvar, cestou dovnitř,i ven. Žádná pěkně sypká, kdo by se s tím v ŠJ tenkrát patlal.Parchanti to stejně sbouchali- nebo vyhodili, jak kdo. Dneska miluju tehdy nenáviděné rizoto. Jen ten vzájemný poměr musí být 1/1/1.Zrnko rýže,kousek masa, kousek zeleniny. To smím, pan doktor nic nenamítá. Maso samozřejmě kuřecí !

veram 3.11.2006 18:41

Re: Re: Re: Líné brambory.

Hele, rýže ....

to chce vody "přiměřeně" - o trošinku míň, než když se vaří celá na plynu, až se dostane k varu, tak mít připravené někde na gauči staré polštáře nebo deky, rýži tam uhnízdit, teploučce, něžně, zabalit a zapomenout na ni tak asi na půl hoďky.no, zkus to. Nemáš-li staré polštáře, pomůžou i noviny ve větší vrstvě, ale tu deku by to chtělo. Babička to šoupala pod duchnu.

julča 4.11.2006 13:01

Re: Re: Re: Líné brambory.

8-o8-o8-oMari a uvařila se? Na radiátoru? 8-o8-o8-oProsím popis výroby 8-osmutně koukám;-D

MaRi 4.11.2006 13:42

Re: Re: Re: Re: Líné brambory.

neuvařila, ale udusila. Zpěním cibulku, na ní trochu opražím spařenou rýži, zaleju vřící vodou, aby byla potopená, osolím, promíchám, uvedu do varu a vypnu plotýnku - pokud ji nepotřebuju k dalšímu vaření. Pokud ano, položím ji asi po  10 minutách na teplý radiátor a to mírné teplo stačí k tomu, aby během zhruba půl hodiny "došla". Je to vlastně obdoba těch peřin ;-).

Jana 7.11.2006 9:06

Re: Re: Re: Re: Re: Líné brambory - rýže

Rýži - pokud není ve varném pytlíku, tak dělám zásadně v papiňáku. Nasypu (cca 1 dcl na osobu), propláchnu vodou. Scedím a doliji vodou tak, aby byla cca 2 cm nad rýží. Osolím, přidám na čtvrtky rozkrájenou cibuli a pod tlakem vařím 10 - 15 min. Takto uvařená rýže je sypká a nikdy se mi nepovedlo ji připálit.

Vave 3.11.2006 19:38

Re: Líné brambory.

Líné brambory právě jím a díky použité klobáse a pepři mě pálí huba, ale je to naprosto skvělé jídlo; i přednosta mlaská zcela nestydatě nahlas. :-P:-):-):-) Takže děkuju a vřele doporučuju !!R^

Vave 4.11.2006 16:52

Re: Re: Líné brambory.

Jo, zdělala jsem dvě změny: nemajíc univerzální krouhač, použila jsem struhadlo a mrkev nastrouhala na kolečka. A když jsem dávala zelí, dala jsem i  přiměřené množství kmínu. Mňamky, mňamky! :-)

kADLUS 3.11.2006 13:26

Ještě dodatek

Tolik matlání s vařením. Já vidím babiččiny opékánky. Večer vykrajované ze škubánků, co zbyly od oběda , opečené do zlatova na sádle. Schválně- nabídněte: Uheráček, kaviárek, nebo škubánky ?

JoVo 3.11.2006 13:43

Re: Ještě dodatek

;-DDnes jsme měli škubánky.!! Já opečené a JoVová s mákem a cukrem.;-D

Li 3.11.2006 13:49

Re: Re: Ještě dodatek

Mňaaaam ;-P Ty s mákem a cukrem........;-P;-P;-P Zaslintala jsem jak bernardýn ;-D

zana 3.11.2006 14:03

Re: Re: Ještě dodatek

Tak to já naslano s tvarohem. A večer opíct. Mňam.

Vakandi 3.11.2006 14:07

Re: Re: Ještě dodatek

 Mňam !! Opečené škubánky !! slint....

Kadlus 3.11.2006 17:46

Re: Re: Ještě dodatek

Nepřišel jsem zkrátka. Plněné bramborové knedlíčky, osmažená cibulka, zelíčko. Jen jsem se musel pracně odnaučit, co do mne vtloukala maminka : Nic nesmí na talíři zbýt!" Naopak, holenkové , musí - i když to stojí psychickou útrapu ! Jinak by jeden byl jak ten knedlíček. Kulaťoučký, srdce by se na něj smálo ! Nebo by se mu jiní smáli - nestydové. Řeknu Vám- nejtěžší boj je boj s vlastním JÁ.Člověk přeci nemusí pořád vyhrávat, vždyť být občas stříbrný, taky fajn ! Mějte se, jdu večeřet! "Napnutej jak kšandy", jak moc mi bude přednostová projevovat lásku a přízeň - na talíři. O celerové pomazánce jsem zatím nereferoval, budu muset nechat Comp spuštěný na téhle stránce. Snad.....?

LENKA S. 4.11.2006 2:06

JOVO, MY DNES MĚLI BASKICKÉ FAZOLKY A ZÍTRA MÁME ŠULÁNKY( =BRAMBOROVÉ ŠIŠKY SE STROUHANKOU

JIŘÍ JE BUDE MÍT NA SLADKO A JÁ NASLANO S RAJČÁTKY A  LEDOVÝM SALÁTKEM.TAKY MŇAMINA, ŽE?

Olčava 4.11.2006 9:08

Re: JOVO, MY DNES MĚLI BASKICKÉ FAZOLKY A ZÍTRA MÁME ŠULÁNKY( =BRAMBOROVÉ ŠIŠKY SE STROUHANKOU

JO JO, BASKICKÉ FAZOLKY, MŇAM MŇAM...

OPEČENÝ ŠKUBÁNKY, TO JE TAKY VELKÁ DOBROTA.

JÁ JSEM KVŮLI ÚSPOŘE ČASU DĚLÁVALA BRAMBOROVÝ PLACKY Z  PYTLÍKOVÝHO TĚSTA NA BRAM.KNEDLÍKY. MOJE MAMINKA JE DĚLALA  Z VAŘENEJCH BRAMBOR, KTERÝ ZBYLY (NÁM ALE BRAMBORY NIKDY NEZBYLY) A JEŠTĚ SKLENKOU OD HOŘČICE VYKRAJOVALA MALÁ KOLEČKA. NO TAK TÍM UŽ JSEM SE NEZDRŽOVALA VŮBEC. TO JÁ HEZKY VELKÝ PLACKY, AŤ  TO PĚKNĚ ODSEJPÁ...SAFRA, MLSNÁ UŽ MI ZASE DUPE ZA ZÁDY.... TA JÁ PÁDIM....NĚCO SNÍST........

kADLUS 3.11.2006 13:22

Rady Dědy Porady

Recept není můj, někde jsem jej obšlehl, ale vlastnoručně vyzkoušel.Falešná pizza z těstovin: Předvařit jakékoliv těstoviny- i ty nejlevněší.( Na cca 3/4 uváděné doby- při pečení dojdou) Položit vrstvu těstovin do pekáčku ( doporučuji Simax- sklo). Postupně vrstvit salám( jde i nejlacinější) , rajčata plátky, papriky, zbytka masa na drobno, slaninu,plátky sýra, namočené sušené houby- nebo žampiony ,pórek, plátky cibule ap.;znovu vrstva těstovin a , jak říkají muzikanti: Da Capo al Coda- od začátku do konce. Vršek zalít sýrem, rozšlehaným ve vajíčku. Mezitím kořenit. Spodek trochu podmastit- není nutné. Já použil zbytek omastku z vypečeného kuřete, byl jsem za Super Star. Přidat zeleninku ( zelenou petrželku, rozmarýnek- malinko, pažitku- dle vkusu. Zapéct při 200 C, dle potřeby.Baštit, nechat si při ruce tf. s číslem na ORL, pro případné odborné zamačkávání boulí za ušima. K tomu dobré červené - dávám přednost makedonské Kadárce- je to takové dámské pití - je sladší a má víc grádů - až 13,5. Přednostová . neb jest povahy tvrdší konzumuje Frankovku.

Recept je jen navádějící, dá se zkombinovat ledacos- třeba vrstva předvařeného celeru, jako jemné upozornění. Je to báječné i studené. Nám se to uchovat do druhého dne nikdy nepovedlo.Dobrou chuť.

PS. S těstovinami, dámy , jako s přednostou: Trochu pomačkat- ne utlačovat!!