3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Křupavé kuře pro dietáře a Kuře po řecku

Tyto recepty jsou doplněním již vyšlého souboru Lenčiných receptů na kuřecí mlsky. Takže si to prosím dokopírujte do příslušného souboru...:)))

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
julča 8.10.2006 19:40

Moc děkuji za radu s kuřetem pro paní s bezlepkovou dietou

Zvolila jsem kuře s rýží a paní byla moc spokojená a já taky, moc díky za radu, já jsem si s tím nevěděla rady:-)

MaRi 8.10.2006 18:35

JELIKOŽ NEVÍM, JESTLI V DOHLEDNÉ DOBĚ BUDE MLSOTNÍK,

TOTIŽ V OBDOBÍ, KDY BYCH TO POTŘEBOVALA ;-) A NECHCI PSÁT ÚPLNĚ OD VĚCI, DOVOLÍM SI DOTAZ.

JAK JSEM UŽ PSALA, JSEM SPÍŠ INTUITIVNÍ KUCHAŘKA, KTERÁ VAŘÍ Z TOHO, CO MÁ A CO JI NAPADNE. DOSUD - A ASI UŽ TO LEPŠÍ NEBUDE - MI DĚLÁ PROBLÉM ODHADNOUT MNOŽSTVÍ PŘIPRAVOVANÉ KRMĚ, VĚTŠINOU TOHO UDĚLÁM MOC.  CELÝ ŽIVOT VAŘÍM PRO DVĚ AŽ TŘI OSOBY. TEĎ BUDU POTŘEBOVAT UVAŘIT DÁVKU GULÁŠE PRO 10 AŽ 12 OSOB. JAKÉ MNOŽSTVÍ MASA JE NA TAKOVOU DÁVKU TŘEBA? PODLE MNOŽSTVÍ MASA UŽ SI VŠE OSTATNÍ UPRAVÍM. děkuji

Rákšasí 8.10.2006 19:24

Re: JELIKOŽ NEVÍM, JESTLI V DOHLEDNÉ DOBĚ BUDE MLSOTNÍK,

MaRi, jednou jsem trávila super dovolenou, kde bylo 25 jedinců různé velikosti atd. A bralo se to odhadem," tohle je pro 5 lidí, tak tohle bude pro 10" a vždycky jsme se k něčemu dobraly, že nechybělo, nebo moc přebývalo. Takže si to zas vem podle sebe a uvidíš, nebo si někoho pozvěte na oběd, aby vás bylo aspoň 6 a z toho už se ti zas bude líp vycházet. Líp ti poradit neumím.:-/

julča 8.10.2006 19:38

Re: JELIKOŽ NEVÍM, JESTLI V DOHLEDNÉ DOBĚ BUDE MLSOTNÍK,

když nad tím přemýšlím, tak bych počítala cca 10 dkg masa na osobu, tak jako v restauraci, záleží na tom, kolik bude chlapů a jestli u toho třeba podáváte nějaký super výkon (odhaduji podle nás: vybíráme brambory, kopeme studnu apod.), pak bych masa dala více NA PŘIDÁNÍ

RenataE 8.10.2006 20:34

Re: Re: JELIKOŽ NEVÍM, JESTLI V DOHLEDNÉ DOBĚ BUDE MLSOTNÍK,

Pro 10-12 lidí vařím na chalupě celkem běžně, na guláš bych dala 2 kg masa. Platí pozoruhodné pravidlo, že čím víc lidí, tím větší musí být jednotlivá porce. Tedy ne ta první na talíři, ale na možnost přidání. Jak strávníci dojídají postupně a přitom klábosí, nedá jim to a když vidí, že někdo ještě jí, tak si taky přidají.

Dobrá varianta pro toto množství lidí jsou taky pečené kachny, nastavené kuřecími stehny pro tzv. dietáře. Akorát je potřeba hodně velký pekáč, tzv. husí, aby se tam dvě kachny a 4 stehna vešly. Dělám je s dvěma druhy zelí a brknedlíkem z polotovarů. Trik na kachnu: ustřihneme křídla ve druhém kloubu, stejně tam není žádné maso. Křídla použijeme jako podložku pod kachnu, ta se nepřipeče a vítěz závodu si může křidélka ohlodat. Kachny vycpávám jablky a cibulí, jinak klasika - kmín, sůl. Sádlo odlévám. Celá ta legrace trvá nejméně 3 hodiny, ale stojí to za to.

RenataE 8.10.2006 20:56

ještě k těm počtům porcí

když jsem začínala vařit pro víc lidí, netušila jsem, kolik knedlíků je z polotovarové šišky, na níž je uvedená jen hmotnost. Už jsem si našla pomůcku, kolik centimetrů knedlík vyrostl, tolik je z něj plátků. Ne že bych do krámu nosila metr (tedy vlastně nosím, potřebuju ho denně k práci), ale skoro každý umí pomocí své vlastní ruky (dlaně, roztažených prstů atd.) přibližně změřit 10-20 cm.

Zelí se odhaduje mnohem hůř, dávám 2 červené a 2 bílé na 10 lidí. Někdy je to jen taktak, někdy zbyde červené, častěji zbyde bílé. Asi je lepší dát jen jeden druh, ale já jsem si hosty neprozřetelně naučila na oba druhy a teď už se neodvážím předstírat, že bílé neměli:-)

Yezi 9.10.2006 9:58

Re: Re: JELIKOŽ NEVÍM, JESTLI V DOHLEDNÉ DOBĚ BUDE MLSOTNÍK,

počítejte minimálně 2 kg masa pro 10 lidí, pokud to děláte na oslavu a bude se víc pít nebo tam strávíte delší dobu...  a taky jak známo tak ohřívaný guláš víc chutná, tak se klidně můžete dostat na 2,5 - 3 kg masa.

Beda 8.10.2006 16:55

ad ZMRZLÉ TŘEŠNĚ

LENKO, ASI TU NEJSI, ALE HROZNĚ JSEM SE MUSELA SMÁT (PŘÍSPĚVEK JE DOLE) - PROMIŇ TO FAKT NE ZE ŠKODOLIBOSTI, ALE TA PŘEDSTAVA...;-D NO JO, CO S RATOLESTMA, ŽE?MOJE DCERKA MÁ 26 A VAŘÍ HROZNĚ RÁDA UŽ LETA8-o A DOKONCE VELMI TVOŘIVĚR^, I JÁ OD NÍ PŘEBRALA PÁR RECEPTŮ;-P ... ZAS JE TOTÁLNĚ NA ZABITÍ VE SPOUSTĚ JINÝCH VĚCÍ;-€, NEVYBEREŠ SI:-/:-)

JO, PRÁVĚ JSEM ZJISTILA, ŽE MUSÍM NĚCO RYCHLE VYTVOŘIT, TAK JSEM LÍTLA DO OBCHODU PRO INGREDIENCE NA FAZOLKY PO BASKICKU;-), TAK SNAD TO DOPADNE!!

LENKA S. 8.10.2006 21:55

Re: ad ZMRZLÉ TŘEŠNĚ

BEDO, TO SE TO SMĚJE, VIĎ.?JÁ SE ALE MOC NESMÁLA A BYLA SPÍŠ NA DRUHOU MRTVICI. ONY TOTIŽ TY SMS STÁLY DOST PENĚZ Z KREDITU A JÁ SE MOC TĚŠILA NA TO, ŽE KOMPOT MNE TENTOKRÁT MINE.. CO MNE  DOMA ČEKALO, BYLA BOMBA PŘÍMO ATOMOVÁ. A TAKHLE TO U NÁS BÝVALO  A JE  VŽDY , KYŽ PETRA  MUSÍ BÝT  S TÁTOU SAMA A MĚLA  BY MU COKOLIV UVAŘIT. A JE SCHOPNÁ VYZVÍDAT PO TELFONU I INFOTRMACE OHLEDNĚ  PRANÍ PRÁDLA. HOTOVÁ CIA, ALE V PETŘINĚ PROVEDENÍ. UČILA JSEM JI  TO VŠE UŽ OD D¨ĚTSVÍ JAKO TU  MLADŠÍ. BOHUŽEL JÍ TOHLE VŮBEC NIC NEŘÍKÁ. SNAD SE TO ZMĚNÍ, JESTLI SE VŮBEC NĚKDY  VDÁ A BUDE MÍT RODINU. ZATÍM ALE TVRDOŠÍJNĚ HLÁSÍ, ŽE ONA DĚTI ANI  VLASTNÍ RODINEU NECHCE. ODŘÍKANÉHO CHLEBA ALE NEJVĚTŠÍ KRAJÍC. TO ŘÍKÁVALA MÁ MOUDRÁ BÁBRLÍNKA. KÉŽ BYCH SE JÍ DOKÁZALA ASPOŇ TROŠINKU V BUDOUCNU  PODOBAT.

aida 8.10.2006 11:44

KRŮTÍ MASO - PRO LENKU

MILÁ LENKO, KRŮTÍ MASO MÁME DOMA MOC RÁDI, NEJMÉNĚ JEDNOU TÝDNĚ JE NA TALÍŘI. KUPUJU "KRŮTÍ STEHNA HORNÍ", PAN ŘEZNÍK V MÉM OBLÍBENÉM OBCHŮDKU MI JE VŽDYCKY ROVNOU VYKOSTÍ. Z KOSTÍ SE ZBYTKY MASA DĚLÁM POLÍVKU, ZBYTEK MASA ROZEBERU NA PRVOČINITELE. Z VĚTŠÍCH KOUSKŮ NADĚLÁM PLÁTKY A PAK JE UPRAVUJU JAKO ROŠTĚNKY, JSOU OPRAVDU DOBRÉ. Z MENŠÍCH KOUSKŮ UDĚLÁM KOSTKY A PAK JE Z TOHO TŘEBA MOC DOBRÝ GULÁŠ. VARIANT JE MOC. PROSTĚ - NA KRŮTÍ MASO LZE POUŽÍT JAKÝKOLI RECEPT NA HOVĚZÍ. TAKY JSEM SLYŠELA, ALE JEŠTĚ NEODZKOUŠELA, ŽE "KRŮTÍ STEHNO SPODNÍ" STAŽENÉ Z KŮŽE LZE UPRAVOVAT PODLE RECEPTŮ NA JEHNĚČÍ KÝTU. V NEJBLIŽŠÍ DOBĚ TO CHCI VYZKOUŠET, PAK POREFERUJU.

LENKA S. 8.10.2006 12:25

AIDO, DÍKY MOC, MOC!!!

JÁ SICE OBLÍBENÉHO ŘEZNÍKA , KTERÝ BY MI MASO VYKOSŤOVAL ,NEMÁM, TAKŽE VŠE DĚLÁM SAMA, ALE VZHLEDEM K TOMU, ŽE JSEM  ŘEZNÍKOVA DCERA, NEMÁM S TÍMHLE PROBLÉM. VĚDĚLA JSEM A VÍM, ŽE KROCAN NEB KRŮTA  MAJÍ 10 DRUHŮ MASA, ALE ROŠTĚNKU Z HORNÍCH STEHEN  KRŮTY JSEM NEZNALA VŮBEC. URČITĚ TO NA TĚCH SVÝCH MLSOUNECH VYZKOUŠÍM. BYDLÍM KOUSEK OD TACHOVA( ASI HODINKA CESTY VLAKMO). A  2 STANICIEZA NÍM SMĚREM K PLANÉ U MAR.L. JE  ZPRACOVATELSKÝ ZÁVOD  KRŮTÍHO MASA ADEX.  MASO JE TAM DALEKO LEVNĚJŠÍ NEŽ V NORMÁLNÍ OBCHODNÍ SÍTI A MAJÍ  TO  KRŮTÍ  I CHLAZENÉ, KTERÉ JÁ  UPŘEDŇOSTŇUJU  KVŮLI TOMU TOMU, ŽE SE DÁ DOBŘE PORCOVAT A  NEMUSÍ SE ČEKAT NA ROZMRAŽENÍ. KROM TOHO CHUŤ CHLZENÉHO A MRAŽENÉHO MASA  SE DIAMETRÁLNĚ LIŠÍ!!!

LENKA S. 6.10.2006 23:56

DÍKY VŠEM ZVÍŘETNKŮM ZA SKVĚLÉ RADY A NÁPADY!!!

JÁ SE SEM DOSTALA TEPRVE PŘED CHVÍLÍ A EJHLE!! -TOLIK MDOBROT ZDE!  BUDU MUSET TY SVÉ MLSOUNY OPRAVDU NĚKDY VYHNAT JEN TAK S KRÁVAMI NA  BLIZOUČKÉ PASTVINY. KDYŽ JSOU NEMASOŽRAVÍ,AŤ SE NAJEDÍ TRÁVY. A JÁ SI  DOMA BUDU JEN HODOVAT A  CPÁT SE SPECIALITKAMI DLE VAŠICH RECEPTŮ.  JEŠTĚ JEDNU DÍKY A MOC.DOBROU NOC. JDU SPÁT

aida 7.10.2006 0:05

Re: DÍKY VŠEM ZVÍŘETNKŮM ZA SKVĚLÉ RADY A NÁPADY!!!

LENKO, ZÍITRA  BUDU POKRAČOVAT KRŮTÍM MASEM, JESTLI MŮŽU. PÁR RECEPTŮ JEŠTE V ZÁLOZE MÁM. MŮŽU? JINAK, VŠECHNY TY MOJE DNEŠNÍ RECEPTY JSOU OVĚŘENÉ, U NÄS DOMA ČASTO VAŘENÉ A OBLÍBENÉ.

A PŘEJU DOBROU NOC!

Zuzka 7.10.2006 1:42

Králík na houbách a pórku

1 stažený králík, váhy 1,5 – 2kg,2 středně velké cibule,1 menší pórek,2 uzené klobásky,25 dkg dobře vyuzené slaniny,25 dkg čerstvých hub,1 velký stroužek česneku, sůl, pepř, bazalka, hořčice.

15 dkg slaniny pokrájej na drobné kostičky a na pekáči v troubě vysmaž.Porce králíka prošpikuj zbytkem na nudličky pokrájené slaniny.Porce masa ze všech stran nasol, opepři a jemně potři hořčicí.Prudce orestuj ze všech stran na vysmažené slanině.

Přidej:Posekanou cibuli,na plátky pokrájený česnek,na jemné kroužky pokrájený pórek,na hrubší kusy pokrájené houby,na „měsíčky“ pokrájené klobásky.Touto směsí prolož porce masa, přikryté krátce podus, až zelenina změkne a „pustí“ vodu. Pak vše promíchej tak, aby porce masa byly dobře proloženy přísadami. Podlij vařící vodou tak, aby maso bylo asi ze ¾ ponořené. Přiklopené druhým pekáčem připravuj v troubě asi dvě hodiny. Nezapomeň na obracení a polévání masa.Když šťáva pod masem začne houstnout, posyp maso v dlaních pomnutou bazalkou, a přelij šťávou ze dna pekáče.

Odklopené přemísti na horní plech a grilem dolaď kůrku.

Podávej s vařenými brambory, bramborovou kaší, chlupatými knedlíky (bosáky) a dušeným zelím.

Zuzka 7.10.2006 1:44

Re: Králík na houbách a pórku

FUJ!!! Ten eklovní znak mají být tři čtvrtky.

íí 7.10.2006 15:29

Re: Králík na houbách a pórku

víte vy vůbec , že se králíci páří s potkany?

Kardiak 7.10.2006 16:41

Re: Re: Králík na houbách a pórku

To je v pořádku.My máme potkany rádi.;-P;-P;-P

Zuzka 8.10.2006 20:10

Re: Re: Králík na houbách a pórku

A víte, že to na talíři nevadí?;-D

aida 6.10.2006 22:08

Pokračování zítra,

zdroje jsou. :-)

Kardiak 7.10.2006 15:10

Re: Pokračování zítra,

Tak to pozdravuj Špidlu:-D:-D:-D

aida 8.10.2006 11:34

Re: Re: Pokračování zítra,

Však jsem to takhle napsala schválně.:-) Jdu pokračovat.

aida 6.10.2006 20:54

Bůvolí křídla = Buffalo wings

Název je samozřejmě myšlen s nadsázkou, jídlo pochází z města Buffalo (já vím, buffalo není bůvol, ale MUDr. Žalud takhle žertoval, bůvol se mu zdál do názvu receptu "lákavější" než bizon).

3/4 kg (i víc) kuřecích křídel, 2 lžíce červeného vinného octa nebo balzamikového octa, 1 lžíce Tabasca (i míň nebo víc, podle chuti), lžíce rozpuštěného másla, sůl, olej na smažení

Z křídel odstranit špičky a každé rozdělit na dvě části. Osolit a pomalu usmažit do zlatova na oleji (nebo upéct v troubě). Nechat odkapat na papírovém ubrousku. Křídla se před podáváním "oráchají" v omáčce, která se připraví smícháním rozpuštěného másla, octa a Tabasca. Příloha: chleba, hranolky apod (my to jíme s chlebem). Dále se k tomu podávají stonky řapíkatého celeru pokrájené na tyčinky (když není celer, dá se použít okurka), které se namáčejí v dresinku z nivy a kysané smetany (5-10 dkg Nivy postrouhat na jemno a smíchat s kelímkem kysané smetany).

aida 6.10.2006 20:42

Kuře na vermutu

1 naporcované kuře nebo 4 čtvrtky, lžíce balzamikového octa, 1 dcl vermutu (nejlepší je červený, spíš míň sladký), 4 lžíce olivového oleje, 2-3 stroužky česneku, lžička soli, lžička rozmarýnu

V míse smíchat ocet, olej, vermut, sůl, rozmarýn a rozdrcený česnek, do této marinády alespoň přes noc naložit porce kuřete, během marinování několikrát otočit. Druhý den upéct za občasného podlévání vodou a přelévání marinádou. Cukr z vermutu mírně zkaramelizuje a vytvoří moc dobrou kůrčičku. Alkohol vyprchá, jídlo je tedy vhodné i pro děti a abstinenty. Podává se s rýží. Je to náš domácí oblíbenec.

Recept je převzatý z kuchařky MUDr. Žaluda "Bůvolí křídla a jiné recepty a příběhy, recept na Bůvolí křídla následuje.

aida 6.10.2006 16:29

Kuře se smetanou (bulharské)

1 kuře nebo 4 kuřecí čtvrtky, strouhaný uzený sýr, houby (žampióny), 1/2 l 11% smetany na vaření, máslo nebo olej, sůl, pepř, případně saturejka

Kuře naporcujeme, osolíme, opepříme a dáme do vymaštěného pekáče. Posypeme nakrájenými houbami a nastrouhaným uzeným sýrem a podlijeme smetanou. Pečeme v mírné troubě do měkka, ze sýra se udělá křupavá kůrčička. Houby lze vynechat, sýr je možné přidat až asi po půl hodině pečení. Vše je taky možné péct spolu s bramborami (spodní vrstva pod kuřetem).

aida 6.10.2006 16:31

Re: Kuře se smetanou (bulharské)

Recept jsem kdysi našla na stránkách www.bulharska-kucharka.cz

aida 6.10.2006 16:00

Kuře pěti vůní

Vykostěné kuřecí stehenní řízky bez kůže, malý ananasový kompot, 2 jablka, sůl, slunečnicový olej, koření pěti vůní, 1 kelímek 11% smetany na vaření

Den předem nakrájet maso na přiměřeně velké kostky, osolit, okořenit kořením pěti vůní, zakapat olejem a nechat uležet v ledničce. Příprava: na troše oleje osmahnout maso až zbělá, přidat jablka pokrájená na kostičky a slitý ananas, podusit. Zalít smetanou, nechat přejít var a  zahustit (vydusit), podle potřeby přisolit a přikořenit. Lze přidat i předem namočené rozinky. Podává se s rýží (nějakou lepší - jasmínová, basmati apod.).

aida 6.10.2006 15:49

Kuře na citrónech s bramborami a pórkem

1 kuře nebo 4 čtvrtky, 1 kilo (i víc, podle hladu) malých brambor, 4 dobře omyté citróny (nebo 2, viz. další popis), 1-2 pórky, sůl, pepř nebo kořenící směs podle vlastní chuti (Směs na kuře, Kuře Pollo, provensálské koření, bylinný pepř apod.), olivový olej

Oloupat brambory (malé nechat v celku, větší pokrájet na přiměřeně velké kousky) a dát je do pekáče vymazaného olivovým olejem, osolit. Kuře vcelku nebo naporcované osolit, opepřit nebo posypat kořenící směsí, pokapat olivovým olejem (není nutné, jak kdo chce), dát péct, podle potřeby podlévat. Asi po půl hodině pečení přidat pórek nakrájený na menší špalíčky a 4 citróny nakrájené na čtvrtky nebo osminky, dopéct. Nebo je také možné vymyčkat šťávu ze dvou citrónů a kuře jí potřít před pečením.

Varianta bez citrónů: vše je stejné (brambory), kuře, pórek; navíc se dají přidat neoloupané stroužky česneku a malé šalotky (obojího hodně) - česnek se potom na talíři ze slupky vytlačí nožem a je moc dobrý. Pokud nemusíte hledět na cholesterol a kalorie, lze vynechat olej a vše podlít šlehačkou, stačí 11% na vaření. 

Kardiak 6.10.2006 15:20

Hlášení zbývajícím zvířetníkům

Ahoj lidi.Dopadlo to remízou.Šutr tam furt sedí,ale nezlobí.Na zásah je malej,blbě by se trefoval.Takže mě ve čtvrtek ještě udělají vylučovačku a pokud nevadí obtoku,tak se nechá v klidu s kontrolami.Takže ta Homolka (nemocnice,pozn.autor) by měla proběhnout v klidu;-);-D

tosca 6.10.2006 15:33

Re: Hlášení zbývajícím zvířetníkům

No, aspoň ta remíza. Není to ideální, ale je to lepší jak nic :-)

Tak držíme tlapky, ať Homolka (nebo Tobolka ;-)) proběhne v klidu a Kardiak je "jako nový" R^R^R^R^:-)

Kardiak 6.10.2006 15:43

Re: Re: Hlášení zbývajícím zvířetníkům

:-)Díky.Snad už osud,který má tak pokřivený smysl pro humor,dá jednomu pokoj;-);-P;-D