19.4.2024 | Svátek má Rostislav


MLSOTNÍK: Křupavé kuře pro dietáře a Kuře po řecku

6.10.2006 0:46

1 rozporcované kuře nebo čtvrtky nebo stehna dle počtu strávníků, asi po 1 šálku odstředěného mléka a strouhanky, 1 lžička rozmarýnu (POZOR!!!! U NEMOCNÝCH LEDVIN a U TĚHOTNÝCH ROZMARÝN NE!!!), sůl,1 lžička mletého pepře dle zvyku, olej na potření alobalu.

Postup: strouhanku smícháme s kořením a solí. Porce kuřete nejprve zbavíme kůže. Pak je omyjeme a dobře osušíme. Každý díl omočíme částí , kde byla dříve kůže, do mléka a pak do strouhanky s kořením. Na plech dáme alobal, který jsme předem hodně pomastili olejem. Připravené porce kuřete skládáme na plech strouhankou nahoru. Pečeme dozlatova ve středu trouby, kterou jsme vyhřáli na 200° C. Podáváme s nějakým bramborovým či těstovinovým salátem.

KUŘE PO ŘECKU
1 rozporcované kuře, sůl a mletý pepř dle potřeby a zvyklostí, 2 velké cibule, 1 sáček mražených zeleninových nudliček pod svíčkovou, 1 malá konzerva sterilovaných žampiónů, asi 750 g syrových oloupaných brambor, 2 lžíce hořčice, trochu strouhaného eidamu, olej na pokapání kuř.porcí.

Postup: Porce kuřete omyjeme, posolíme, opepříme dle chuti a pokapeme trochu olejem.. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, brambory nakrájíme na kostičky. Kostičky brambor smícháme s hořčicí. Přichystané porce kuřete dáme na vysoký a olejem potřený plech a pokryjeme kolečky cibule Zeleninu smícháme s okapanými žampióny a zakryjeme vše zeleninovou směsí. Plech přikryjeme dobře alobalem a při 200° C pečeme asi 45 minut. Poté alobal odkryjeme, vše posypeme hrubě nastrouhaným eidamem a krátce a dozlatova zapečeme.

Podáváme s libovolnou přílohou dle chuti.

A na závěr ještě zvláštní nádivku do kuřete:

JABLEČNÁ NÁDIVKA
Asi 150 ml jemně nakrájené cibule, totéž množství hrubě strouhaného celeru, 250 ml neloupaných a na kostičky krájených jablek, 2 lžíce oleje, kostičky ze 6 starších žemlí nebo housek1, 1 lžička grilovacího koření, 0,5 lžičky sušené šalvěje, 200 ml kuřecího bujónu z kostky.

Postup: Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a celer a společně restujeme do změknutí obého. Vše přendáme do mísy, přidáme jablka a koření a dobře protřeseme, aby došlo k promíchání. Vše smícháme s ve vývaru namočenými a vyždímanými kostičkami žemlí. Touto směsí naplníme celé kuře.

Lenka Svobodová