Pondělí 16. června 2025, svátek má Zbyněk
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Kokosky

RenataE
diskuse (68)

U naší školy na náměstí Svobody byla cukrárna. Chodili jsme tam na zmrzku za 0,70 Kčs, na žloutkové věnečky - a když jsme byli při penězích, tak na jahody se šlehačkou za 3,10. V absolutní nouzi tenkrát byl k mání Energit za deset haléřů nebo větší Lipo za dvacetník.

Taky tam měli kokosky. To znáte, dole placička z přibližně lineckého těsta, na ní kakaový krém, uprostřed rybízová marmeláda a navrchu kokoska. To celé esteticky spojené čokoládovou polevou.

Nikdy jsem nikoho neviděla tuhle pochoutku konzumovat společensky přijatelně. Tedy dezertní vidličkou či lžičkou na talířku pěkně odkrajovat sousta, zahrnující všechny vrstvy moučníku.

Ne ne, každý kokosku popadl do ruky a podle svých preferencí ji rozdělil na vrstvy. Většinou to bylo tak, že nejdřív byla snědena vrstva "placička s krémem" a nakonec kokoska, nejlépe i s částí marmelády. Tak postupovali ti, kteří ctili pořekadlo "nejlepší na konec".

Druhá skupina spucla nejdřív kokosku a pak - s mírným přemáháním - i placičku s krémem. Tato skupinka (znatelně menší) zřejmě měla z domova špatnou zkušenost s postupem "to nejlepší si nechám na konec". Byli to ti menší jedlíci, kteří zjevně o řízeček přišli, protože už nemohli.

Mnoho let jsem testovala recepty na výrobu domácích kokosek, těch uvnitř vláčných, ba šťavnatých. Už jsem to skoro vzdala. Až letos mi takový recept poslala moje milá kolegyně - a ta ho našla někde na netu. Je to tak primitivní, jak už dobré recepty někdy bývají.

200 g strouhaný sušený kokos

150 g cukr moučka

2 celá vejce

Cukr s vejci rozetřeme, jen tak, aby nezůstaly hrudky cukru. Přidáme kokos a vše spojíme dohromady. Na plech, vyložený pečícím papírem, naklademe hrudky hmoty. Hrudky tvoříme spíš vyšší, trochu se při pečení roztečou. Pečeme cca 10 minut na 170 stupňů, záleží na troubě. V mojí klasické elektrické troubě jsem pekla s horním ohřevem, při obou zapnutých tělesech se kokosky zespodu pekly moc rychle.

Určitě už jste přišli na to, že mně chutnají jen ty kokosky. A tak návod na krém a placičku tady nenajdete. To je pro mě jen ten doplněk ke šťavnaté kokosce.

Aston Ondřej Neff
16. 6. 2025

Volič SPOLU nemá kam utéct.

Marian Kechlibar
16. 6. 2025

Torino je „kapesní velkoměsto“ na začátku Pádské nížiny.

Robert Kotzian
16. 6. 2025

EU připravuje podporu komunitního zabydlování migrantů

přečetl Panikář
16. 6. 2025

Rozhodnutí Ústavního soudu je vzkazem pro Brusel.

Ohlas čtenářů
16. 6. 2025

Proč volím, ale dávám prázdnou obálku.

Lidovky.cz, ČTK
16. 6. 2025

Ředitel sekce pro obrannou politiku a strategii na ministerstvu obrany Jan Jireš končí ve funkci....

Lidovky.cz, ČTK
16. 6. 2025

Provoz pražského metra na lince C v úseku Letňany - Nádraží Holešovice byl v pondělí dopoledne na...

jhr Jakub Hromada
16. 6. 2025

Do začátku hokejového turnaje na olympiádě v Itálii zbývá ještě dlouhých 240 dní. Přesto se...

Tereza Krocová
16. 6. 2025

V sobotu spáchal sebevraždu renomovaný advokát a bývalý českobudějovický soudce Daniel Prouza....

Lidovky.cz, ČTK
16. 6. 2025

Údery mířící z Íránu na Izrael v pondělí brzo ráno zabily nejméně osm lidí. Dalších 92 jich...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz