Čtvrtek 17. července 2025, svátek má Martina
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Kokosky

RenataE
diskuse (68)

U naší školy na náměstí Svobody byla cukrárna. Chodili jsme tam na zmrzku za 0,70 Kčs, na žloutkové věnečky - a když jsme byli při penězích, tak na jahody se šlehačkou za 3,10. V absolutní nouzi tenkrát byl k mání Energit za deset haléřů nebo větší Lipo za dvacetník.

Taky tam měli kokosky. To znáte, dole placička z přibližně lineckého těsta, na ní kakaový krém, uprostřed rybízová marmeláda a navrchu kokoska. To celé esteticky spojené čokoládovou polevou.

Nikdy jsem nikoho neviděla tuhle pochoutku konzumovat společensky přijatelně. Tedy dezertní vidličkou či lžičkou na talířku pěkně odkrajovat sousta, zahrnující všechny vrstvy moučníku.

Ne ne, každý kokosku popadl do ruky a podle svých preferencí ji rozdělil na vrstvy. Většinou to bylo tak, že nejdřív byla snědena vrstva "placička s krémem" a nakonec kokoska, nejlépe i s částí marmelády. Tak postupovali ti, kteří ctili pořekadlo "nejlepší na konec".

Druhá skupina spucla nejdřív kokosku a pak - s mírným přemáháním - i placičku s krémem. Tato skupinka (znatelně menší) zřejmě měla z domova špatnou zkušenost s postupem "to nejlepší si nechám na konec". Byli to ti menší jedlíci, kteří zjevně o řízeček přišli, protože už nemohli.

Mnoho let jsem testovala recepty na výrobu domácích kokosek, těch uvnitř vláčných, ba šťavnatých. Už jsem to skoro vzdala. Až letos mi takový recept poslala moje milá kolegyně - a ta ho našla někde na netu. Je to tak primitivní, jak už dobré recepty někdy bývají.

200 g strouhaný sušený kokos

150 g cukr moučka

2 celá vejce

Cukr s vejci rozetřeme, jen tak, aby nezůstaly hrudky cukru. Přidáme kokos a vše spojíme dohromady. Na plech, vyložený pečícím papírem, naklademe hrudky hmoty. Hrudky tvoříme spíš vyšší, trochu se při pečení roztečou. Pečeme cca 10 minut na 170 stupňů, záleží na troubě. V mojí klasické elektrické troubě jsem pekla s horním ohřevem, při obou zapnutých tělesech se kokosky zespodu pekly moc rychle.

Určitě už jste přišli na to, že mně chutnají jen ty kokosky. A tak návod na krém a placičku tady nenajdete. To je pro mě jen ten doplněk ke šťavnaté kokosce.

Aston Ondřej Neff
17. 7. 2025

Lev je jasný, přímočarý, moderně pojatý.

Petr Homola
17. 7. 2025

Arabům z Pásma Gazy se možná splní sen spatřit pařížskou Eiffelovku

Petr Kolman
17. 7. 2025

Barcelona má metro na letiště a celkem 12 linek, Praha jen tři.

Hana Lukešová
17. 7. 2025

Fawzi al Kuttub byl vycvičený demoliční expert SS.

Josef Kopecký
17. 7. 2025

Na nejvyšší německou horu Zugspitze zamíří v pátek ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan....

Josef Kopecký
17. 7. 2025

Bývalý předseda sociální demokracie Michal Šmarda považuje spojenectví SOCDEM se Stačilo! za...

Josef Kopecký
17. 7. 2025

Dohodu se SOCDEM o společném postupu v podzimních volbách schválilo předsednictvo hnutí Stačilo!....

Zdeněk Lukeš
17. 7. 2025

Dnes se po čase vrátíme k letošním jubilantům mezi architekty. V roce 1885 se ve Velké Lhotě u...

Lidovky.cz, ČTK
17. 7. 2025

V berlínských tramvajích, autobusech, v metru i v městských vlacích od čtvrtka platí nový zákaz –...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz