Úterý 15. července 2025, svátek má Jindřich
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuse

MLSOTNÍK: Kokosky

Miluju je od malička. Kokosky uvnitř vláčné, skoro šťavnaté. Až letos jsem dostala ten správný recept.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Hanča

21. 12. 2008 13:46
Renato, povedly se!!!!!

A opravdu jsou takové, jaké měly být - nahoře lehce křupavé, uvnitř vláčné. Průběžně jsem monitorovala a na poslední 2 minuty jsem zapnula i spodní ohřev, aby se i dolní ploška pěkně zatáhla.  To bude tím, že každej trouba je jinej. S odebíráním z plechu žádný problém, šlo to jako po másle (zapojil se i přednosta, řka, že nejlepší kokosky jsou teplé. Tak uvidím, jestli vydrží víc než 2 dny. Vlastně musí - mlaďoši přijedou až 24.12.). Teď ještě jestli se mi povede odkaz.

0 0
možnosti

Hanča

21. 12. 2008 13:49
Re: Renato, povedly se!!!!!

Teď se ukazuje, kdo je tu trouba. Tak znovu odkaz.

0 0
možnosti

Liberta

20. 12. 2008 21:37
Pozor na technologii

No, pročetla jsem reakce a hlavně variantní recepty. Mám ale důležitou zkušenost: nic z těch receptů nefungovalo (zkoušela jsem to či ono), dokud jsem nekápla na přesnou technologii: ty hrudky se na plechu musí nejprve péci v teplejší troubě pár minut při POOTEVŘENÉ troubě, a poté se dopékají při mírné a vlažné, ovšem ZAVŘENÉ troubě. Tímto způsobem jsou pak kokosky vláčné uvnitř, zatímco jinak je z toho suché bezé nebo drobivý suchar.R^:-)

0 0
možnosti

zana

20. 12. 2008 21:40
Re: Pozor na technologii

Hmmm...

0 0
možnosti

zkumavka

20. 12. 2008 8:37
Všem Dášenkám,

hezký,sváteční den !! Hodně zdravíčka,Dede!V

0 0
možnosti

Karolína

20. 12. 2008 20:59
Re: Všem Dášenkám,

Já se také hlásím s přáníčkem všeho nejlepšího všem Dášám, Dášenkám....., dřív to nešlo, protože od rána jsem pobíhala jak splašená slípka a snášela do automobilo kdeco a něco i navíc, pak skoro 3 hodiny jízdy (to auto bylo tak narvané věcmi, že jsem jela fakt pomalu, až se i přednosta podivoval!) Ale už jsme v teploučku, máme vybaleno, uklizeno, v oknech svítí vánoční světýlka, já trochu nadávám, protože mi odešla lednička, ale zima je slušná, takže to venku v síni bez problémů vydrží. Už mám i zabalenou půlku dárků, ale už mne to nebaví, tak budu chvíli číst Zvířetník.

Recept na to středomořské jídlo pošlu, asi v pondělí, protože to se budu vyskytovat u svého "mlsotníku", tedy sešitu, kam si zapisuju recepty. Fakt to chce zkusit, je to vynikající!

0 0
možnosti

baty

19. 12. 2008 22:28
Nějaký dobrý slepovací krém by nebyl?

s kakaem i bez? Nějak delám pořád ten samej a už je mi to peinlich.

0 0
možnosti

Xerxová

20. 12. 2008 8:22
Re: Nějaký dobrý slepovací krém by nebyl?

ořechová dobrá rychlá ;-P 8 dkg cukru (může být i vanilkový), 8 dkg másla - utřu (moc se s tím nepatlám, teplé ořechy to bez potíží spojí a nesráží se to). 13 dkg namletých vlašáků (jdou i lískáče) přeleju troškou vařícího mléka (píše se jedna šestnáctina litru...) prostě pomaličku leju horké mléko na ořechy a když je z toho teplá hustší kaše tak je zamíchám do toho sladkého másla. A je to

0 0
možnosti

RenataE

19. 12. 2008 21:52
Kokos došel stejně jako kokosky

a tak jsem stejný recept zkusila s vlašskými ořechy. Taky dobrý:-)

0 0
možnosti

baty

19. 12. 2008 22:22
Re: Kokos došel stejně jako kokosky

Renato, na kokosky bychom měly chodit spolu, já jsem vyznavač té spodní půlky a kokosku teda sním, žejo. Ale Tvoje ořechosky zkusím hned ráno, zbylo trochu namletých ořechů a nemusím je všechny nacpat do nepečených kuliček. Dík!

0 0
možnosti

redneck Mike, Mississippi

19. 12. 2008 17:03
Tohle mi nedelej Renato,

hned bych si jednu dve dal, tu kokosku...

Na vanocni cukrovi mam jednu nostalgickou vzpominku. Jako kluk jsem cukrovi miloval a moje nevlastni mama pekla rada a moc dobre. Z domu jsem odesel drive nez jsem vubec stacil dospet. Do '89 jsme meli jenom minimalni kontakty, nebyl internet, telefonovani bylo komplikovane a ne vzdy bezpecne. Prisel listopad '89, predvanocni cas...

  Prijel jsem az koncem leta. Po navsteve  synu a byvale zeny jsem navstivil i rodice...  "...pockej, neco tu pro tebe mam...', rika mama a vytahuje plechovou krabici od bomboniery, otviram krabici a laduji se tim nejlahodnejsim, nejvonavejsim vanocnim cukrovim v mem zivote... 

0 0
možnosti

zkumavka

19. 12. 2008 22:09
Re: Tohle mi nedelej Renato,

Hm.Chápu.Krásné.Sem nepřesaditelný exemplář.Tím víc vím jak chutná domov.V

0 0
možnosti

JarkaK

19. 12. 2008 11:12
Kokosky

Já mám na kokosky také velmi jednoduchý recept:3 bílky, 25 dkg mletého cukru, 25 dkg kokosu. Bílky ušlehat zamíchat cukr a pak kokos. Na silně vymaštěný plech lžičkou "nakydat" hrudky. Strčit do trouby. Původní varianta se jmenuje ořechové makronky, tedy asi lze dělat z ořechů. U nás má úspěch kokosová varianta.Hezké vánoce

0 0
možnosti

Nelina

19. 12. 2008 15:47
Ach, vůně kokosek

V uvolněném roce 69 jsme získali příslib a jeli přes Rakousko do Jugo. Vyjít jen s příslibem dalo hodně počítání a žádné zbytečné utrácení. V Salzburgu jsme se toulali centrem a v tom jako rána přes nos - z malé cukrárny přeúžasná vůně kokosek. Právě je z pece vysypávali do prodejních přihrádek. Neváhali jsme, za větší peníz nakoupili přímo pytel,  vyhledali nejbližší lavičku a začalo ládování. Snad že ta vůně byla z takového množství v obchodě, no na ni a ten požitelk se nedá zapomenout.

0 0
možnosti

Dede

19. 12. 2008 9:49
Dotaz z bezradnosti

Čeká na mě v lednici kus pěkného hovězího zadního (ne biftekový typ:)) a co jako já s ním. Všechny druhy pečeně doprovázené kombinacemi cibule, celeru, mrkve a jablek mi už nevoní, dělám je často a na klasický guláš nemám chuť ani já, ani posádka. Poraďte mi někdo - co s tím? 8-o

Jsem bez chuti i bez nápadu, ale zítra přiletí Andy a já bych radši měla navařeno něco podstatnějšího než pořád ryby (i když i na ty se těší ;-P). Taky, aby se to dalo ohřát, když je tak krátký den, nechci si otravovat neděli vařením ;-D

0 0
možnosti

Karolína

19. 12. 2008 10:08
Re: Dotaz z bezradnosti

Nakrájet na plátky a svinout španělského ptáčka! Dobře nacpaný španělák nikdy nezklame!

Prošpikovat, hodně prošpikovat, pročesnekovat (myslím ten zasunutý celý stroužek česneku v mase), vcelku upéct jen tak s divokým kořením, nakrájet a udělat buď dobrou křenovou omáčku nebo znojemskou - s okurkami.

Vložit jen tak do hrnce, zalít červeným vínem, pomerančovým džusem a rajským protlakem, aby maso bylo ponořené, přidat na plátky krájené citrony i s kůrou, hřebíček, sůl, kousek vanilky vcelku a dlooooouho lehce vařit - tak jakoby spíš táhnout. Omáčka zhoustne, je příjemně nasládlá, barva tmavohnědá, ale strašně dobrá, s rýží je to vynikající středomořský pokrm. Jedla jsem to na Kypru a nemělo to chybu! Dělám často a vždycky to má úspěch. Chce to ale opravdu dlouho a pomaličku nechat probublávat!

A také dobré jsou rozklepané hovězí plátky, jen tak obalené v mouce, oprásknuté na oleji. Pak vložené i se šťávou do pekáčku, zalité trochou černého piva a vody, přidám zázvor - mletý sušený i kousek čerstvého, nejlépe strouhaného. Dusím doměkka, pak přidám obyč. horčici a dohustím omáčku buď zakysanou smetanou nebo klasickou jíškou.

Musím klusat na jednání, ale napadá mne ještě spousta dalších receptů, snad si něco vybereš!

0 0
možnosti

zana

19. 12. 2008 9:25
Hmmm

že bych to zkusila ... já se po kokoskách moc neutluču, právě proto, že leckdy nebývají k jídlu. Ale přednosta je moc rád;-) a navíc tohle vypadá hoodně nenáročněR^.

Taky se hlásím mezi pamětníky cukrárny u školy - jako asi třeťák jsem našla pětadvacetikorunu a celou ji tam prož ... utratila;-D, teda ne celou najednou, při tehdejších cenách bych dopadla ještě hůř než páníček od Betky;-).

0 0
možnosti

Hanča

19. 12. 2008 8:54
Dotaz :

a jsou vláčné a šťavnaté hned nebo se musí rozležet? Jestli bych je ještě stihla udělat letos - moje mužstvo by bylo velmi potěšeno.

0 0
možnosti

RenataE

19. 12. 2008 13:48
Re: Dotaz :

Jsou vláčné hned. Jak dlouho vydrží, to nevím. U nás dva dny.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz