Diskuse
MLSOTNÍK: Kokosky
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Hanča
Renato, povedly se!!!!!
A opravdu jsou takové, jaké měly být - nahoře lehce křupavé, uvnitř vláčné. Průběžně jsem monitorovala a na poslední 2 minuty jsem zapnula i spodní ohřev, aby se i dolní ploška pěkně zatáhla. To bude tím, že každej trouba je jinej. S odebíráním z plechu žádný problém, šlo to jako po másle (zapojil se i přednosta, řka, že nejlepší kokosky jsou teplé. Tak uvidím, jestli vydrží víc než 2 dny. Vlastně musí - mlaďoši přijedou až 24.12.). Teď ještě jestli se mi povede odkaz.
Liberta
Pozor na technologii
No, pročetla jsem reakce a hlavně variantní recepty. Mám ale důležitou zkušenost: nic z těch receptů nefungovalo (zkoušela jsem to či ono), dokud jsem nekápla na přesnou technologii: ty hrudky se na plechu musí nejprve péci v teplejší troubě pár minut při POOTEVŘENÉ troubě, a poté se dopékají při mírné a vlažné, ovšem ZAVŘENÉ troubě. Tímto způsobem jsou pak kokosky vláčné uvnitř, zatímco jinak je z toho suché bezé nebo drobivý suchar.
Karolína
Re: Všem Dášenkám,
Já se také hlásím s přáníčkem všeho nejlepšího všem Dášám, Dášenkám....., dřív to nešlo, protože od rána jsem pobíhala jak splašená slípka a snášela do automobilo kdeco a něco i navíc, pak skoro 3 hodiny jízdy (to auto bylo tak narvané věcmi, že jsem jela fakt pomalu, až se i přednosta podivoval!) Ale už jsme v teploučku, máme vybaleno, uklizeno, v oknech svítí vánoční světýlka, já trochu nadávám, protože mi odešla lednička, ale zima je slušná, takže to venku v síni bez problémů vydrží. Už mám i zabalenou půlku dárků, ale už mne to nebaví, tak budu chvíli číst Zvířetník.
Recept na to středomořské jídlo pošlu, asi v pondělí, protože to se budu vyskytovat u svého "mlsotníku", tedy sešitu, kam si zapisuju recepty. Fakt to chce zkusit, je to vynikající!
baty
Nějaký dobrý slepovací krém by nebyl?
s kakaem i bez? Nějak delám pořád ten samej a už je mi to peinlich.
Xerxová
Re: Nějaký dobrý slepovací krém by nebyl?
ořechová dobrá rychlá 8 dkg cukru (může být i vanilkový), 8 dkg másla - utřu (moc se s tím nepatlám, teplé ořechy to bez potíží spojí a nesráží se to). 13 dkg namletých vlašáků (jdou i lískáče) přeleju troškou vařícího mléka (píše se jedna šestnáctina litru...) prostě pomaličku leju horké mléko na ořechy a když je z toho teplá hustší kaše tak je zamíchám do toho sladkého másla. A je to
RenataE
Kokos došel stejně jako kokosky
a tak jsem stejný recept zkusila s vlašskými ořechy. Taky dobrý
baty
Re: Kokos došel stejně jako kokosky
Renato, na kokosky bychom měly chodit spolu, já jsem vyznavač té spodní půlky a kokosku teda sním, žejo. Ale Tvoje ořechosky zkusím hned ráno, zbylo trochu namletých ořechů a nemusím je všechny nacpat do nepečených kuliček. Dík!
redneck Mike, Mississippi
Tohle mi nedelej Renato,
hned bych si jednu dve dal, tu kokosku...
Na vanocni cukrovi mam jednu nostalgickou vzpominku. Jako kluk jsem cukrovi miloval a moje nevlastni mama pekla rada a moc dobre. Z domu jsem odesel drive nez jsem vubec stacil dospet. Do '89 jsme meli jenom minimalni kontakty, nebyl internet, telefonovani bylo komplikovane a ne vzdy bezpecne. Prisel listopad '89, predvanocni cas...
Prijel jsem az koncem leta. Po navsteve synu a byvale zeny jsem navstivil i rodice... "...pockej, neco tu pro tebe mam...', rika mama a vytahuje plechovou krabici od bomboniery, otviram krabici a laduji se tim nejlahodnejsim, nejvonavejsim vanocnim cukrovim v mem zivote...
zkumavka
Re: Tohle mi nedelej Renato,
Hm.Chápu.Krásné.Sem nepřesaditelný exemplář.Tím víc vím jak chutná domov.
JarkaK
Kokosky
Já mám na kokosky také velmi jednoduchý recept:3 bílky, 25 dkg mletého cukru, 25 dkg kokosu. Bílky ušlehat zamíchat cukr a pak kokos. Na silně vymaštěný plech lžičkou "nakydat" hrudky. Strčit do trouby. Původní varianta se jmenuje ořechové makronky, tedy asi lze dělat z ořechů. U nás má úspěch kokosová varianta.Hezké vánoce
Nelina
Ach, vůně kokosek
V uvolněném roce 69 jsme získali příslib a jeli přes Rakousko do Jugo. Vyjít jen s příslibem dalo hodně počítání a žádné zbytečné utrácení. V Salzburgu jsme se toulali centrem a v tom jako rána přes nos - z malé cukrárny přeúžasná vůně kokosek. Právě je z pece vysypávali do prodejních přihrádek. Neváhali jsme, za větší peníz nakoupili přímo pytel, vyhledali nejbližší lavičku a začalo ládování. Snad že ta vůně byla z takového množství v obchodě, no na ni a ten požitelk se nedá zapomenout.
Dede
Dotaz z bezradnosti
Čeká na mě v lednici kus pěkného hovězího zadního (ne biftekový typ:)) a co jako já s ním. Všechny druhy pečeně doprovázené kombinacemi cibule, celeru, mrkve a jablek mi už nevoní, dělám je často a na klasický guláš nemám chuť ani já, ani posádka. Poraďte mi někdo - co s tím?
Jsem bez chuti i bez nápadu, ale zítra přiletí Andy a já bych radši měla navařeno něco podstatnějšího než pořád ryby (i když i na ty se těší ). Taky, aby se to dalo ohřát, když je tak krátký den, nechci si otravovat neděli vařením
Karolína
Re: Dotaz z bezradnosti
Nakrájet na plátky a svinout španělského ptáčka! Dobře nacpaný španělák nikdy nezklame!
Prošpikovat, hodně prošpikovat, pročesnekovat (myslím ten zasunutý celý stroužek česneku v mase), vcelku upéct jen tak s divokým kořením, nakrájet a udělat buď dobrou křenovou omáčku nebo znojemskou - s okurkami.
Vložit jen tak do hrnce, zalít červeným vínem, pomerančovým džusem a rajským protlakem, aby maso bylo ponořené, přidat na plátky krájené citrony i s kůrou, hřebíček, sůl, kousek vanilky vcelku a dlooooouho lehce vařit - tak jakoby spíš táhnout. Omáčka zhoustne, je příjemně nasládlá, barva tmavohnědá, ale strašně dobrá, s rýží je to vynikající středomořský pokrm. Jedla jsem to na Kypru a nemělo to chybu! Dělám často a vždycky to má úspěch. Chce to ale opravdu dlouho a pomaličku nechat probublávat!
A také dobré jsou rozklepané hovězí plátky, jen tak obalené v mouce, oprásknuté na oleji. Pak vložené i se šťávou do pekáčku, zalité trochou černého piva a vody, přidám zázvor - mletý sušený i kousek čerstvého, nejlépe strouhaného. Dusím doměkka, pak přidám obyč. horčici a dohustím omáčku buď zakysanou smetanou nebo klasickou jíškou.
Musím klusat na jednání, ale napadá mne ještě spousta dalších receptů, snad si něco vybereš!
zana
Hmmm
že bych to zkusila ... já se po kokoskách moc neutluču, právě proto, že leckdy nebývají k jídlu. Ale přednosta je moc rád a navíc tohle vypadá hoodně nenáročně
.
Taky se hlásím mezi pamětníky cukrárny u školy - jako asi třeťák jsem našla pětadvacetikorunu a celou ji tam prož ... utratila, teda ne celou najednou, při tehdejších cenách bych dopadla ještě hůř než páníček od Betky
.
Hanča
Dotaz :
a jsou vláčné a šťavnaté hned nebo se musí rozležet? Jestli bych je ještě stihla udělat letos - moje mužstvo by bylo velmi potěšeno.
RenataE
Re: Dotaz :
Jsou vláčné hned. Jak dlouho vydrží, to nevím. U nás dva dny.
Vyhledávání
TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA
Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.
ondrejneff@gmail.comRubriku Zvířetník vede Lika.
zviretnik.lika@gmail.comHYENA
Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.
https://www.hyena.cz