27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Knedlíky mockrát jinak

Už jsme mnohokrát čerpali z Lenčin bohatých zásob skvělých receptů. Dnes se podíváme na to, jak všelijak lze připravit knedlíky...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vave 14.11.2006 6:24

Tý jo! Tolik knedlíkůch!

Já si je okopíruju a časem možná vyzkouším, ale my moc knedlíky nejíme. Já sama dělám houskové bez housek, z polohrubé mouky, droždí, vejce, soli a vody, vařím je ve vodě a nejsou oslizlé a jsou lehké jako dech, ale recept na ně nenapíšu, protože všeho je tam nějak přiměřeně, těsto je lehké a pozor, vaří se jen 15 minut, i když ve vodě vždycky vyrostou do velikosti velryb. 8-o

Bramborové z brambor dělám jen jednou za tři roky, jinak z pytlíku, a když chci falešné chlupaté, přistrouhám do těsta dvě brambory. ;-)

Nám to tak chutná. :-P

Zuzka 14.11.2006 2:21

Re: Re: Prosba

Díky předem. A teď opravdu dobrou noc. Jak psal www, lidi jdou spát, kdy se jim chce (ale vstávají, když musí)

RenataE 14.11.2006 2:15

Re: Prosba

Zuzko, mám recept na mikrovlnný knedlík v hrnečku. Knedlík je vynikající, ale recept jsem schopná najít až zítra. Můžeš to zkusit sama na stránkách apetitonline.cz, nevím, pod jakým názvem. Obecně ale skoro  jakýkoliv knedlík lze vařit v hrnečku v páře.

RenataE 14.11.2006 2:09

No ono to tak vlastně je, milý WWW.

Když si přečtete Vídeňský knedlík, tak co to je jinýho, než vařenej chleba (teda francouzskej chleba)? Hm, to je vlastně nějaký evropský zmatení, že z českejch housek se dělá vídeňskej knedlík a vlastně je to francouzskej vařenej chleba. A ještě k tomu pain perdu? - žemlovka?  Docela roztomilá lingvisticko-kulinářská záležitost. Ale když jsem psala ten recept od svý nevlastní babičky, tak jsem slintala jak boxer.:-)

Zuzka 14.11.2006 2:07

Re: Věř, milá Zuzko!

Věřím ráda. Knedlíky vařím občas pro celé příbuzenstvo a baví mě to. Zadělávám z litru mléka. Vařím na páře. Jsou jako dech. A stejně rychle jsou pryč .:-D

Zuzka 14.11.2006 2:03

Prosba

Kdysi jsem od kolegyně získala(a vzápětí kvalitně založila, už 9 let ho nemohu najít- takže ztratila)recept na knedlík vařený v hrnečku. Bylo to velmi jednoduché a rychlé, to si pamatuju;-D. Nemáte někdo podobný skvost ve svém sešitě? Děkuji předem.

WWW 14.11.2006 2:01

Boze, to se lidi maji mila Lenko, jdou na kute kdy chteji !....

WWW 14.11.2006 2:00

Mila Renaro ! O knedlikach mam prehled pramaly. V restauraci smiruju jinym do talire jak vypadaji, nez si objednam. Delat je vubec neumiml. Magda je dela obcas podle recepru heji maminky a to zasadne na pare. Frantici rikaji, ze jime varenej chleba !

RenataE 14.11.2006 1:57

Věř, milá Zuzko! Molitan jsem viděla už mockrát, a je to ono!

Na vysvětlenou: Opravdu vařím. Myslím, že docela dobře. Ale podařilo se mi vychovat děti tak, že snědí, co je na talíři, i ve školní jídelně.(Možná jsem jenom měla kliku) To akorát komentují mikroskopické množství masa. Podle mé zkušenosti děti milují knedlíky, ale ne pro ty knedlíky, ale že se na ně dá nabalit ta omáčka. Knedlíky jako takové je nezajímají, k tomu dojdou později. Takže molitan občas koupím prefabrikovaný (protože výroba knedlíků mě nebaví) a skvělou omáčku dodám vlastní.

LENKA S. 14.11.2006 1:48

RENATO, ZUZKO I WWW, SOUHALASÍM A PŘITAKÁVÁM.

LENKA S. 14.11.2006 1:46

Re: ...tedy po půl noci takové chutě....

LIDI, JÁ JEN NAČÍHLA ZASE MÁM CODĚLAT A CO ZAPISOVAT. ALE UŽ JDU SPÁT, TAK MNE VIRTUÁLNĚ  NETLUČTE ČEPICEM A NEZAHÁNĚJTE. DOBROU NOC. DOUFÁM, ŽE TU RÁNO OBJEVÍM DALŠÍ ZAJÍMAVÉVARIACE.

WWW, ŤUK, ŤUK,ŤUKY ŤUK!!!

Zuzka 14.11.2006 1:42

Re: Nesouhlasím, když se kvalitně napaří, tak je to molitan!

Nemohu posoudit, nikdy jsem nevyhodila za takovou věc ani halíř a v obchodě by mi to zkusit nedovolili:-D

RenataE 14.11.2006 1:38

Nesouhlasím, když se kvalitně napaří, tak je to molitan!

Zuzka 14.11.2006 1:37

Re: Milý www, jak se vám líbí ...

To bych snad nenazývala knedlíkem! Jde o kvalitní zbraň, většinou na stupnici tvrdosti asi 8-9.

RenataE 14.11.2006 1:30

Milý www, jak se vám líbí průmyslový český houskový knedlík, kde ve složení není uvedená houska?

To by ani prase nežralo, natož třeba Salva!

Ke cti výrobce slouží snad jen to, že ta houska není ani v popisu, ani v knedlíku, takže nehrozí, že bych se lekla:"Probůh, houska! A nic tam o ní nepsali!"

RenataE 14.11.2006 1:05

A protože jsem líná a nerada balím ovoce dovnitř knedlíků

přidám ještě jeden receptík na tvarohové knedlíky. No jestli chcete, můžete ty jahody dát i dovnitř, ale já je mám radši syrové navrch.

250g měkký tvaroh, 1 vejce, 4 vrchovaté lžíce dětské krupičky, sůl.Krupičku můžeme přidat, poku je tvaroh hodně vodnatý, ale na noky je to jedno. Ze všech surovin splácáme těsto a buď (já) lžící vykrajujeme noky a házíme je do vroucí osolené vody, nebo zabalíme libovolné ovoce a uvaříme. Noky se vaří od té chvíle, co vyplavou, tak maximálně 2 minuty. Scedíme, polejeme mírně přeškvařeným máslem a podáváme s  jahodami nebo borůvkami, rozmačkanými s cukrem.

Je to velmi jednoduchý, rychlý, snadno zapamatovatelný recept a hlavně nezáleží na důkladném vypracování těsta, když v nocích je semtam kousek tvarohu, tak to nevadí.

Jo, tenhle recept je z umaštěného sešitku matky mojí vyvdané sestřenice z druhého kolene.:-)

WWW 14.11.2006 1:03

Zdravim v hodine plchu. Moc knedlikovej nejsem, ale kdyz uz si je dam, tak dobrej knedlik ocenim. Rozvarene, nebo tuhe potvory ( krom bosaku ) odmitam jist !

RenataE 14.11.2006 0:52

Zdravím LenkuS a ostatní v hodině plchů

Je úžasné, kolik variací na tak prosté jídlo, jako jsou knedlíky, v sobě skrývají staré rodinné kuchařky. Většinou jsou to poněkud umolousané sešitky lehce promaštěného vzhledu,ručně psané několika generacemi kuchařek. Občas je některá ingredience již nečitelná, protože na papír ukápla nějaká ta tekutá surovina a písmo se rozplizlo. Zhusta obsahují osobní poznámky již dávno nerozluštitelného rodinného významu - jako třeba "Bobeš!" a "12.10. odpoledne". Jiné poznámky jsou celkem jasné - "3 dávky" a "jako šutr!". Cesty takových kuchařek mohou být přímé i klikaté - některé se dědí z matky na dceru, jiné však putují od bezdětné tetičky k nastávající milovaného synovce, která se však nakonec stane manželkou úplně jinýho chlapa - ale rodinný poklad už jí uvízl za drápky.

Ze sešitku své nevlastní babičky, která za mlada sloužila jako kuchařka u jednoho pana továrníka ve Vídni, vybírám naši rodinnou variantu Vídeňského knedlíku. Je časově mnohem náročnější než Lenčin knedlík, ale trochu luxusnější.

6 rohlíků na kostičky, 3 vejce, sůl,4 lžíce rozpuštěného másla + na pomazání ubrousku, 0,25 l mléka, 3 lžíce hrubé mouky.Rohlíky v míse pokropit máslem, několikrát promíchat a nechat 30 min. odležet.Smíchat vejce s mlékem a solí, nalít na rohlíky, občas promíchat a nechat 30 min. odležet. Do směsi přidat 3 lžíce mouky,  zabalit do namočeného vyždímaného ubrousku namazaného máslem. Zavázat na dvakrát cca 2 cm od sebe(první vázání případně uvolníme asi po půl hodině), vložit do vroucí vody a pomalu vařit hodinu.Občas otočit. Výsledek má konzistenci něco mezi vařeným pudinkem a nákypem, ale spolehlivě drží pohromadě.Krájí se nití nebo strunou od piána (doporučuji!) Je to vysloveně sváteční záležitost a sluší se podávat s přírodní pečenou telecí ledvinou s lehkým nádechem citrónu v přírodní šťávě. Taky lze s pečeným kuřetem.

Nejsem knedlíková, ale když už dostanu chuť, tak dvakrát do roka, tak uvařím tenhle. Maso nechám ostatním a jím ho jen se šťávou.

evam 14.11.2006 0:23

...tedy po půl noci takové chutě....

ťuk, ťuk. ťuk........................