13.5.2024 | Svátek má Servác


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Když nás honí mlsná

Občas každého něco přepadne. Co s tím dělat? Můžete zkusit třeba šneky nebo Juliánin medový věnec...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vave 30.10.2009 8:11

No tohle!

Milá LaVV, kdybych to byla bývala věděla, nezožrala jsem včera anglickou slaninu jen tak! Takhle ji budu muset dneska koupit znovu, protože šneci vypadají tuze jedle a mnohem méně pracně, než pišišvoři, které obvykle z listového těsta dělávám:

listové těsto vyválet, nakrájet na čtverce, na každý položit kupičku nadrobno nakrájeného salámu/klobásky/uzeného, trošku pórku, strouhaného sýru (Niva je tuze!) a kapku kečupu. Ze čtverců se vytvoří neumělé šátečky - odtud pojmenování pišišvoři, máznou se rozšlehaným žloutkem, posypou jedna polovina kmínem a druhá loupaným sezamem a zapečou v troubě dozlatova. Pišišvoři jsou jedlí za horka i za studena, ale studených nikdy moc nezbude. ;-)

Přeju všem krásný den VV a děkuju moc za přání k Tádoškovému svátku VV. Všechna vyřídím! :-)

Zdena b.p. 30.10.2009 8:18

Re: No tohle!

Prosíííím, i moje přání Tádoškovi vyřiď. VV

Bubu 30.10.2009 8:52

Re: No tohle!

Tádoškovi všechno nejlepší V

LA 30.10.2009 8:54

Re: No tohle!

Proto se musí bránit se zbraní v ruce, aby stihli alespoň částečně vychladnout. ;-)

Matylda 30.10.2009 10:53

Re: No tohle!

Tádoškovi všechno nejVVV

Li 30.10.2009 7:45

Šnečci

vypadají skvěle, vyzkouším o víkendu ;-)

Hele lidi, tohle je taky dobrý téma na dotaz. Co mám Jirkovi nosit k jídlu do nemocky? Zrovna tihle šnečci mi přijdou jako dobrý nápad :-P Já když vzpomínám na svůj pobyt, tak jsem měla radost akorát z řízku a dortíků, jenže dorty Jiří ne-e. A o buchty a koláče taky nestojí. On nejraději kousek anglické s feferony :-/ A to se potřebuje trochu vykrmit, v poslední době mu kila padají, teď má na výšku 197cm 66 kil 8-o Jasně, v nemocnici nepřibere - to už jsou spíš úvahy až se vrátí domů ;-)

Zdena b.p. 30.10.2009 8:16

Re: Šnečci

Ahoj Li, moc ráda tě vidím - čtuVV. Já babičku rozjedla bílým masem. Prostě jsem upekla rybičku na másle a zelenině v troubě, potom zabalila do alobalu a do vyždímané utěrky, (kvůli tepelné izolaci) a to celé do suchého obalu. Další den to byl přírodní řízek z kuřecího stehna a podobně. Pozor na koření, to se musí s citem.  Ne moc, ale každý den trošku. Moc na vás myslím. :-)

Bubu 30.10.2009 8:49

Re: Šnečci

Myslím, že jakákoli masová roládička by masožroutka Jiřího potěšila. Navíc se dají papat za tepla i za studena. Začneš kuřecími prsíčky, pak třeba vykostíš kachýnku..... Tuším Zdena b.p. tu radila roládu nerolovanou, pečenou v srnčím hřbetu. Dělám to taky tak. Prostě vyložíš srnčí hřbet tenkými plátky masa (musí se překrývat) dovnitř dáš, co tě napadne, nahoru zase masíčko a šup do trouby. Za tepla s br.kašičkou, za studena nakrájené na tenko s chlebem, či položené na plátku veky. Myslím na vás, na oba.:-)  

Louk 30.10.2009 8:18

Re: Šnečci

Hele, Li, a což takhle nějaké hutné poblífky? Myslíš, že by si Jirka nedal třeba silný vývar s knedlíčky? A v termosce jí pohodlně doneseš teplou. Moc na vás na oba myslím a držím palce R^ VV R^

Zdena b.p. 30.10.2009 8:23

Poblifka

No vidíš, poblifky, to je nápad. A vývar je R^

Li 30.10.2009 9:14

Re: Šnečci

To jo, polívčičky rád ;-) Gulášovku, bramboračku, krémovou žampionovku jéjé, to mu navařím, ale až bude doma. Problém je, že od nás na Bulovku je to štreka, autem se tam neodvážím a dopravou to mám s mnoha přestupy ;-€ Nemyslím, že by tedy poblívka byla ideální transporní pochutinou ;-(

Louk 30.10.2009 9:28

Re: Šnečci

Li, nevím jestli se to ještě vyrábí, ale polívka se dobře nosila v takovém plastovém šroubovacím kyblíku původně určeném na zmrzlinu. Uvnitř byla vložka, která držela teplotu. Nedalo se to vylejt a k rozbití už by bylo potřeba pořádného  křápnutí. Možná by se nějaká praktická obdoba dala pořídit.

Jovová 30.10.2009 10:58

Re: Šnečci

VV Taky jsem vozila Jovovi silný vývar s nudličkami, když byl v Praze na podobné operaci. Taky si přál pivíčko . Ať to dopadne Tvému Jiřímu jako Jovovi. Byl v roce 1978. Držíme palce.R^R^

Apina 30.10.2009 12:21

Re: Šnečci

Li, při téhle nemoci se v určité fázi prostě hubne. Snaž se do Jirky nacpat co nejvíce kalorických věcí, ale přitom, pokud možno, lehce stravitelných. Asi to půjde jen po troškách. Někdo mi tu odporučoval husté kuřecí vývary, ale tak aby v tom stála lžíce. To tělo potřebuje energii a přitom ji odmítá přijímat:-/ Někdy člověk moc chce jíst a nejde to:-/ Pokud je na anglickou s feferony, dobře, ale ať to nechá v žaludku, chce to něčím proložit. Ono nakonec je lepší být tlustý a spokojený, než příliš hubený.

HanaW 30.10.2009 12:55

Re: Šnečci

Mila Li: ja bych se taky primlouvala za silny kureci vyvar. takovy ten pomalu vareny i s kostma a hodne zeleniny. Vystydnout a odmastit. Ono to asi opravdu ma lecivy ucinek. Badatele si nejsou jisti, cim to je, ale nepopiraji to. je v tom hodne bilkovin, prirozena zelatina, mrkev a celer pridaji vitaminky. kdyz je ciry, tak i v malem mnozstvi je velmi vyzivny. Udelat takovy vyvar je pracne. ja to delam tak, ze toho naraz udelam hodne a zamrazuju do krabicek na porce. Do velkeho hrnce se studenou vodou dam kureci stehna - dost hodne, celou velkou neoloupanou cibuli, cele cesneky, jeden cely svazek zelene petrzelky, cele oloupane mrkve, kus celeru, dost pepre v kulickach, soli primerene. jak to prijde k varu tak sbirat penu. pak varit velmi pomalu a dlouho. Precedit a nechat vyvar chladnout na plotne. nakrajis mrkvicku, oberes maso, neco z toho s mrkvi dat do vyvaru a teprve az v pkojove teplote dat do lednicky. Tyhle vyvary, kdyz se zachladi brzo, a pak zas preohrivaji, tak maji tendenci zakysnout. Ze studeneho vyvaru sebrat z povrchu tuk. Pak do toho soupnes uvarene jemne nudlicky, cerstvou nasekanou zelenou petrzelku. Nadmerne mnozstvi zamrazit.  Dle chuti muzes pridat svitek z michaneho vajicka - v podstate kousky omelety na nudlicky. Tohle rozjedlo meho otce po operaci zaludku. Dobre i pro lidi na chemoterapii s nechutenstvim, taky pri chripce a nachlazeni.

S dopravou jidla - nemaji ve spitale nekde pristupnou mikrovnku?

veram 30.10.2009 14:39

Re: Šnečci

A co třeba tahle termoska? Je sice kapánek dražší, ale kvalitní a určitě by sis ji užila i při počítání jelínků a pod. A nosit se dá skvěle.

Rpuť 30.10.2009 7:12

Styl Žaves:

Větším žampionům vykrojíme nožky, které nakrájíme na drobno a vyrobíme smaženici. Přidáme kremžskou hořčici, naplníme žampidony a nahoru přípíchneme plátek anglické slaniny. Zapékáme v troubě cca 15-20 minut.

Přeji dobré ránko a Tádoškovi posílám kytí!

>>>>>((:-)))<<<<<

Karolína 30.10.2009 8:16

Re: Styl Žaves:

Taky dělám, je to moc dobré!!!! Ještě posypu sýrem!

Hanča 30.10.2009 13:06

Styl Žaves č. 2

Začátek stejný, t.j. žampionům vykrojíme nožku, do vzniklých mističek vytlačíme obsah bílé klobásy, pěkně do vrchovata, a šoupneme zapéct na plechu do trouby. Až náplň ztuhne, je hotovo. Chvilku předtím ještě žampionové mističky posypeme strouhaným sýrem. - Možná jsem tento recept získala tady na Zvířetníku, v tom případě se autorce omlouvám. Ale je to moc dobré a rychlé, takže si opakování zaslouží. Může se podávat jako hlavní jídlo s bramborovou kaší nebo lze mlsat jen tak, třeba se salátem.

Karolína 30.10.2009 7:12

OT pro Matyldu

Až teprve teď jsem dočetla příspěvky ke včerejšímu povídání o Bubulácích. Matyldo jestli budu v Praze 13.11. netuším, ale myslím, že ano, do Düsseldorfu na veletrh MEDICA jedu až 17.11., začíná o den později. Mám krátké cesty po ČR, ale nemyslím, že budu někde na delší dobu. Budu s tím počítat a ještě si písnem? A děkuji!!!!

Matylda 30.10.2009 10:56

Re: OT pro Matyldu

Počítám s tím, tentokrát to budu mít jako Zvířetnický víkend- ještě musím stihnout Vave a Blážu:-)

Fallowa 30.10.2009 7:04

Hezký den všem!

Po několikadenní pauze hlásím nástup a dodatečně držím palce všem potřebným a gratuluju všem oslavencůmV - dnes Tádoškovi přeju všechno nejlepšíV!Tak teď jdu zpětně dočítat a zároveň uvažuju nad šneky - vypadá to na velkou mňamku:-P:-)

Xerxová 30.10.2009 6:54

ještě poznámka

pro většinu psů jsou tepelně upravené králičí kosti velmi nebezpečné !! Jsou tvrdé a štěpí se... Takže i u všežravé Betky, (třeba kuřecí kosti vůbec neřeším- žere je celé syrové i vařené, pečené...), tak ty králičí vyhazuji

Xerxová 30.10.2009 6:22

hezký den

Hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům :-), těm, co dneska něco slaví (třeba malým Tádoškům ;-P), přeji vše nej nej VV

Klušu směr škola... dneska navíc budu mít dálkaře - nestííííháááám :-P

Jenda 30.10.2009 0:58

Obcas je dobre odmazat nepotrebna cisla v mobilu

Zrovna ted mam chut zas poslat nejakou poradne hnusnou SMSku. Nastesti uz nemam cislo.

HanaW 30.10.2009 2:12

Re: Obcas je dobre odmazat nepotrebna cisla v mobilu

?????

RenataE 30.10.2009 2:49

Re: Obcas je dobre odmazat nepotrebna cisla v mobilu

To je dobře, žes to číslo smazal. Tak se vzpamatuj a : "Co šneci, dobrý?"V

Jenda 30.10.2009 10:41

Re: Obcas je dobre odmazat nepotrebna cisla v mobilu

Cislo z mobilu se vymaze snadno.