Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Karolíniny mlsoty aneb kuře, rybka a luxusní placky
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RenataE 20.4.2007 15:29Pangas Pro milovníky ryb, kteří pangase neznají - je to velmi zvláštní bílá ryba. Ona totiž skoro nechutná jako ryba. Ne že by to chutnalo jako něco jiného, ale nemá rybí vůni, losos a treska jsou proti pangasovi velmi výrazné ryby. Je to dobrá varianta pro děti, které ryby odmítají, u pangase vůbec nepostřehnou, že se jedná o rybu. Já osobně jsem byla zklamaná, ale chutě jsou různé |
Štětinka 20.4.2007 12:46Teda Karolíno! Zrovna dnes jsem se odhodlala, že moje váha už mě nenese a musím začít držet dietku...Proboha, to je mučení, že já to četla. Příště prosím o dietní mlsotník! |
Dede 20.4.2007 12:58Re: Teda Karolíno! Tak to tě děvče zklamu! Na příště jsou muffiny od possum a ví bůh, že to dietní nebude. Ale určitě to bude strašně dobré! |
terra 20.4.2007 13:46Re: Re: Teda Karolíno! Jejda, Dede! Mufiny od protinožců. Slyšíš to pleskání? To kapou sliny.Moje. Co, kapou - stékají. Připadám si jako Beta. Zdravím na sever. |
possum 20.4.2007 15:53Re: Re: Teda Karolíno! Hmm, tak ja jeste vyhrabu nejake dietni do diskuze. A taky Fallove mikrovlnkove. |
Fallowa 21.4.2007 16:52Re: Re: Re: Teda Karolíno! Moc děkuju,possum!Ježíšek mi přinesl mikrovlnku, tu nejjednodušší a zatím jen rozmrazuju,nebo dopékám pizzu.Já jsem ráda,že je jednoduchá,protože je to první mikrovlnka v mém životě - takže by se mi nějaké jednoduché recepty hodily.Dík! |
Judith Saebel 20.4.2007 15:02Dietní cibulová polévka s rajským protlakem 1 polévková lžíce oleje, 2dkg másla,1kg červené (španělské) cibule, 1 polévková lžíce hladké mouky, 1 litr hovězího vývaru (může být i z kostky), 1/4 l červeného vína, 1/4 l rajského protlaku, sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti.
Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Máslo a olej rozpálíme v větší silnostěnné hluboké pánvi (nebo kastrólu) a za stálého míchání smažíme po 3 minuty, až cibule změkne a začne zlátnout. Zmírníme oheň, a za občasného míchání cibuli vaříme (u nás doma se říkalo sauté), až je úplně měkká a zlatavá. Poprášíme ji hladkou moukou, zamícháme dřevěnou vařečkou, a pak za stálého míchání 2 minuty povaříme. Zalijeme vývarem, přidáme červené víno a rajský protlak, a za stálého míchání přivedeme k varu a necháme trochu zhoustnout. Podle chuti přidáme pepř a sůl, a pak na velmi mírném ohni necháme ještě 20 minut pomalu vařit (bez pokličky). Podáváme se sýrovými topinkami nebo jen tak. Poměr vína (+) a vývaru (-) lze měnit, a protlaku lze použít víc, než udává předpis. |
possum 20.4.2007 15:58Re: Dietní cibulová polévka s rajským protlakem Jeje, to zni jako polivka od Hinche. Kdesi mam jeho dietni polivkovou kucharku. |
Judith Saebel 20.4.2007 17:27Re: Re: Dietní cibulová polévka s rajským protlakem Possum, tenhle recept je z kuchařky vydané naposled v 2002 pod titulem "Sensational Vegetable Recipes" (ISBN 0-86411-367-6, paperback) asi za $5 v prodejně časopisů. Je to z cyklu kuchařek pro FamilyCircle. |
possum 21.4.2007 15:51Re: Re: Re: Dietní cibulová polévka s rajským protlakem Aha! Dik. |
terra 20.4.2007 12:11Mám rád placky bramborové i jiné, takže je cíl dalšího kuchyňského experimentu je jasný. Luxusní placky! Jen že po nich asi spíš budu koule... |
Zdena 20.4.2007 10:52vzla jsem si další netučný jogurt a připojím se: Kuře v nádivce to je vlastně taková velikonoční hlavička - nádivka s kuřetem. Nad rámec receptu doporučuji přidat nasekané mandle. Já to vždy pekla na cesty, na výlety s dětmi - uvařené kuřecí maso, do vývaru namočit rohlíky či veku, špetka muškátového květu, sůl, vajíčka (žloutky + sníh), cibule + MANDLE, pórek na kolečka + byliny (petrželka, pažitka, cokoliv). I ty spařený kopřivy lze přidat. Peču to na plechu, na pečicím papíru - kdepak slanina, to by bylo moc mastné. Pro mlsaly lze nahoru , na tu hmotu, při pečení nakrájet trochu másla-hery-apod. udělá to mňamkovou kůrčičku, ale zamastí to ruce při jídle. No a na vejlet máte housku i s masem, všechno v jednom balení... |
Beda 20.4.2007 9:53týýýýjo DOBŘE se to jmenuje - fakt mlsotky |
Xerxová 20.4.2007 9:28nádivky my moc rádi. Nadívaná křidýlka znám, kuře nadívám a často zbytek nádivky peču zvlášť, aby jí bylo dost, ale kuře v nádivce neznám a moc se mi to líbí.... Vyzkouším. Mám hlad, odcházím si něco koupit |
YGA 20.4.2007 9:18Přiznám se, udělala jsem nájezd na firemní ledničku - no, nic moc v ní není - nějaký alkohol, mlíko do kafe a v zadu - hele, co to je? - žeby šefův lakrumáček - tak jsem ho sežrala - a svedu to na Karolínu - tak, nemá tu dělat chutě (Stejně nebyl moc dobrý - musím mu říct, ať si radši kupuje Pribináček nebo Jihočeskou lahůdku .) Tak mě napadá - snad ho neokořenil (jak někteří , kteří to mají ve zvyku - nechci jmenovat) |
Karolína 20.4.2007 9:58Re: Přiznám se, milá kolegyňko, pokud není Tvým šéfem zrovna můj muž (tuhle totiž přišel z práce a povídal, že prý ho jeho "ovečky" už informovaly, že se tady vyskytuji a všechno, co napíšu, mu bonznou!), tak je mi to jedno, že to na mne svedeš. Ale tak to asi nebude, lakrumáček by můj mlsný manžel nikdy nepozřel. Ale doporuč svému šéfovi něco jiného: KRAJANKU s vaječným likérem! Jak já nejím podobné mléčné produkty, jogurt je můj nepřítel, tak krajanku s vaječným likérem můžu na tuny! To ať si občas koupí a pak jdi na lup! |
possum 20.4.2007 15:45Karolinko, co jsem ti kdy udelala?????? :-O Takhle me trestat!!!!!! Za Krajanku s vajecnym bych ted dala nevim co!!!! Nejblizsi znami vi, cim me uctit a maji lednici vzdy plnou: konakovych spicek, krajanky s vajecnym, parku a more rohliku, pokud mozno slanych. Jo a ted i Velveta. Uz se tesim. Boooze a zase klavesnice zaslintana! |
zana 20.4.2007 17:43Re: Karolinko, co jsem ti kdy udelala?????? :-O Possum, vaječňák jsem občas dělám doma z vajíček a čehokoliv, nejčastěji z rumu, ale naposled z tříhvězdičkové Metaxy, kterou nikdo nepijeme. Prej jsem barbar, ale zato jsem zjistila, že je to asi nejlepší výchozí surovina. Ovšem trochu luxusní. Nebo máš pocit, že jen tak z vajec je to moc riskantní? |
possum 21.4.2007 15:41Re: Re: Karolinko, co jsem ti kdy udelala?????? :-O No jo, me ale nejde ani tak o ten vajecnak, jako to ostatni s nim! A vajecnak jsem taky kdysi delavala. A ty vejce??? Pokud vim, tady se nic nedeje, a vajec se nebojime. Rekla bych, ze ve vajecnaku zabije alkohol vsechno skodne, nee??? |
jiný Honza 20.4.2007 22:45Re: Karolinko, co jsem ti kdy udelala?????? :-O se přiznám, že z tohohle bych si dal akorát ten rohlík a Velvet - sqělé pivo. |
possum 21.4.2007 15:49Re: Re: Karolinko, co jsem ti kdy udelala?????? :-O Hmm, Velvet proto, ze si ho muze clovek koupit ve flasce. A je jako rezany. Na to me vzali do Pegasa a od te doby, ackoliv pivo jinak zrovna nemusim, rezany muzu vzdycky. |
Bláža 20.4.2007 9:06Teda Karolíno! To jsou super recepty! Jdu si je vytisknout a myslím, že je brzy vyzkouším. Řekla bych, že při čtení těch receptů začíná působit má fantazie, jak o tom píše dnes Dede a já to jídlo úplně vidím a cítím! |
YGA 20.4.2007 8:24Karolíno, Karolíno, - jdi do háje - já nesnídala (protože jsem líná si přivstat, a proto nesnídám už dobrých třicet roků - ale mojí mamce to nežalujte!), v žaludku mně kručí a ty na mě s plněnýma křídýlkama a smaženou rybičkou. A oběd daleko - tak si dám aspoň černý kafe bez cukru - já vím, je to na žaludek jed. |
týna 20.4.2007 7:50neblázněte ĺidi neblázněte mi hlavu takovýma dobrotama, dnes se mi podařilo zachrápnout a nestihla jsem se nasnídat. a teď tady trpím a honí mě mrcha mlsná. a mám toho dost - jdu si koupit něco absolutně nezdravého. a můžete za to vy! |
dalmatin 20.4.2007 16:02Re: neblázněte Sem se poprskala |
zana 20.4.2007 7:45já už jsem měla být v práci ale tomuhle neodolám. Teda Karolíno, snědla bych to hned a všecko. Jo, obdivuju ty s netučným jogurtem, ale ... Co jsou kokoříci |
Karolína 20.4.2007 8:07Re: já už jsem měla být v práci Kokořík je taková krásná rostlina, vysoká asi půl metru, zelená lodyha, na ní je list a pod listem jsou takové maličké bílé zvonečky, velké tak asi jako nehet u malíčku. Visí na takových zelených nitkách, špatně se to popisuje, až vyleze, tak ho jednoduše vyfotím a pošlu obrázek. Je to snad liliovitá rostlina, poměrně vzácná. Na zimu zatáhne do země a vůbec není vidět, tak proto pak tak jásám....... |
Vave 20.4.2007 9:08Re: Re: já už jsem měla být v práci Říká se jí krásně česky "kolínka panny Marie" . Taky mi už raší, přestože jsem loni půl trsu věnovala a měla jsem strach, že jsem jim ublížila. Nafotím, až pokvete. Jinak, milá Karolínko , díky za recepty, vyzkouším, začnu kuřetem v nádivce. |
Vave 20.4.2007 10:40Re: Re: Re: já už jsem měla být v práci Kokořík je zde. |
YGA 20.4.2007 11:01Re: Re: Re: Re: já už jsem měla být v práci Tož totok je kokořík?! - jé, u nás ho růstá - kvete zaroveň s konvalinkama. Vlastně, ani nevím, jestli v našem kraji má nějaké místní jméno (a jestli vůbec nějaké - protože to je hájová rostlina, která se netrhá, tudíž je úplně neužitečná pro místní bobrý lid - tož proč to menovat, že). Děkuji Vave - nyní už budu vědět - tato kytička je kokořík a já to vím díky Vave . |