12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Karolíniny mlsoty aneb kuře, rybka a luxusní placky

Lidičky Zvířetníkoví, já jsem v tom špitále loni tak krááááááásně zhubla. A to i přesto, že tam tak skvěle vařili!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
RenataE 20.4.2007 15:29

Pangas

Pro milovníky ryb, kteří pangase neznají - je to velmi zvláštní bílá ryba. Ona totiž skoro nechutná jako ryba. Ne že by to chutnalo jako něco jiného, ale nemá rybí vůni, losos a treska jsou proti pangasovi velmi výrazné ryby. Je to dobrá varianta pro děti, které ryby odmítají, u pangase vůbec nepostřehnou, že se jedná o rybu. Já osobně jsem byla zklamaná, ale chutě jsou různé:-)

Štětinka 20.4.2007 12:46

Teda Karolíno!

Zrovna dnes jsem se odhodlala, že moje váha už mě nenese a musím začít držet dietku...Proboha, to je mučení, že já to četla.8-o

Příště prosím o dietní mlsotník!R^

Dede 20.4.2007 12:58

Re: Teda Karolíno!

Tak to tě děvče zklamu! ;-D Na příště jsou muffiny od possum a ví bůh, že to dietní nebude. Ale určitě to bude strašně dobré! :-)

terra 20.4.2007 13:46

Re: Re: Teda Karolíno!

Jejda, Dede! Mufiny od protinožců. Slyšíš to pleskání? To kapou sliny.Moje. Co, kapou - stékají. Připadám si jako Beta. Zdravím na sever.:-)

possum 20.4.2007 15:53

Re: Re: Teda Karolíno!

Hmm, tak ja jeste vyhrabu nejake dietni do diskuze. A taky Fallove mikrovlnkove. ;-D

Fallowa 21.4.2007 16:52

Re: Re: Re: Teda Karolíno!

Moc děkuju,possumR^!Ježíšek mi přinesl mikrovlnku, tu nejjednodušší a zatím jen rozmrazuju,nebo dopékám pizzu:-).Já jsem ráda,že je jednoduchá,protože je to první mikrovlnka v mém životě - takže by se mi nějaké jednoduché recepty hodily.Dík!V

Judith Saebel 20.4.2007 15:02

Dietní cibulová polévka s rajským protlakem

1 polévková lžíce oleje, 2dkg másla,1kg červené (španělské) cibule, 1 polévková lžíce hladké mouky, 1 litr hovězího vývaru (může být i z kostky), 1/4 l červeného vína, 1/4 l rajského protlaku, sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti.

 

Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka.  Máslo a olej rozpálíme v větší silnostěnné hluboké pánvi (nebo kastrólu) a za stálého míchání smažíme po 3 minuty, až cibule změkne a začne zlátnout.  Zmírníme oheň, a za občasného míchání cibuli vaříme (u nás doma se říkalo sauté), až je úplně měkká a zlatavá.  Poprášíme ji hladkou moukou, zamícháme dřevěnou vařečkou, a pak za stálého míchání 2 minuty povaříme.  Zalijeme vývarem, přidáme červené víno a rajský protlak, a za stálého míchání přivedeme k varu a necháme trochu zhoustnout.  Podle chuti přidáme pepř a sůl, a pak na velmi mírném ohni necháme ještě 20 minut pomalu vařit (bez pokličky).  Podáváme se sýrovými topinkami nebo jen tak.  Poměr vína (+) a vývaru (-) lze měnit, a protlaku lze použít víc, než udává předpis.

possum 20.4.2007 15:58

Re: Dietní cibulová polévka s rajským protlakem

Jeje, to zni jako polivka od Hinche. ;-D  Kdesi mam jeho dietni polivkovou kucharku. ;-)

Judith Saebel 20.4.2007 17:27

Re: Re: Dietní cibulová polévka s rajským protlakem

Possum, tenhle recept je z kuchařky vydané naposled v 2002 pod titulem "Sensational Vegetable Recipes" (ISBN 0-86411-367-6, paperback) asi za $5 v prodejně časopisů.  Je to z cyklu kuchařek pro FamilyCircle.

possum 21.4.2007 15:51

Re: Re: Re: Dietní cibulová polévka s rajským protlakem

Aha! Dik. :-)

terra 20.4.2007 12:11

Mám rád placky

bramborové i jiné, takže je cíl dalšího kuchyňského experimentu je jasný. Luxusní placky! Jen že po nich asi spíš budu koule...

Zdena 20.4.2007 10:52

vzla jsem si další netučný jogurt a připojím se:

Kuře v nádivce

to je vlastně taková velikonoční hlavička - nádivka s kuřetem. Nad rámec receptu doporučuji přidat nasekané mandle.

Já to vždy pekla na cesty, na výlety s dětmi - uvařené kuřecí maso, do vývaru namočit rohlíky či veku, špetka muškátového květu, sůl, vajíčka (žloutky + sníh), cibule + MANDLE!!, pórek na kolečka + byliny (petrželka, pažitka, cokoliv). I ty spařený kopřivy lze přidat.

Peču to na plechu, na pečicím papíru - kdepak slanina, to by bylo moc mastné. Pro mlsaly lze nahoru , na tu hmotu, při pečení nakrájet trochu másla-hery-apod. udělá to mňamkovou kůrčičku, ale zamastí to ruce při jídle.

No a na vejlet máte housku i s masem, všechno v jednom balení...

Beda 20.4.2007 9:53

týýýýjo

DOBŘE se to jmenuje - fakt mlsotky:-):-)R^R^VV

Xerxová 20.4.2007 9:28

nádivky

my moc rádi. Nadívaná křidýlka znám, kuře nadívám a často zbytek nádivky peču zvlášť, aby jí bylo dost, ale kuře v nádivce neznám a moc se mi to líbí.... Vyzkouším.

Mám hlad, odcházím si něco koupit

YGA 20.4.2007 9:18

Přiznám se,

udělala jsem nájezd na firemní ledničku - no, nic moc v ní není - nějaký alkohol, mlíko do kafe a v zadu - hele, co to je? - žeby šefův lakrumáček - tak jsem ho sežrala :-( - a svedu to na Karolínu - tak, nemá tu dělat chutě!! (Stejně nebyl moc dobrý - musím mu říct, ať si radši kupuje Pribináček nebo Jihočeskou lahůdku ;-D.)

Tak mě napadá - snad ho neokořenil (jak někteří ;-P, kteří to mají ve zvyku - nechci jmenovat)

Karolína 20.4.2007 9:58

Re: Přiznám se,

milá kolegyňko, pokud není Tvým šéfem zrovna můj muž (tuhle totiž přišel z práce a povídal, že prý ho jeho "ovečky" už informovaly, že se tady vyskytuji a všechno, co napíšu, mu bonznou!), tak je mi to jedno, že to na mne svedeš. Ale tak to asi nebude, lakrumáček by můj mlsný manžel nikdy nepozřel. Ale doporuč svému šéfovi něco jiného: KRAJANKU  s vaječným likérem! Jak já nejím podobné mléčné produkty, jogurt je můj nepřítel, tak krajanku s vaječným likérem můžu na tuny! To ať si občas koupí a pak jdi na lup!

possum 20.4.2007 15:45

Karolinko, co jsem ti kdy udelala?????? :-O

Takhle me trestat!!!!!! Za Krajanku s vajecnym bych ted dala nevim co!!!!  Nejblizsi znami vi, cim me uctit a maji lednici vzdy plnou: konakovych spicek, krajanky s vajecnym, parku a more rohliku, pokud mozno slanych. Jo a ted i Velveta. Uz se tesim.;-P Boooze a zase klavesnice zaslintana! :-(     ;-D

zana 20.4.2007 17:43

Re: Karolinko, co jsem ti kdy udelala?????? :-O

Possum, vaječňák jsem občas dělám doma z vajíček a čehokoliv, nejčastěji z rumu, ale naposled z tříhvězdičkové Metaxy, kterou nikdo nepijeme. Prej jsem barbar, ale zato jsem zjistila, že je to asi nejlepší výchozí surovina. Ovšem trochu luxusní;-P.

Nebo máš pocit, že jen tak z vajec je to moc riskantní?

possum 21.4.2007 15:41

Re: Re: Karolinko, co jsem ti kdy udelala?????? :-O

No jo, me ale nejde ani tak o ten vajecnak, jako to ostatni s nim! ;-P A vajecnak jsem taky kdysi delavala. A ty vejce??? Pokud vim, tady se nic nedeje, a vajec se nebojime. Rekla bych, ze ve vajecnaku zabije alkohol vsechno skodne, nee???

jiný Honza 20.4.2007 22:45

Re: Karolinko, co jsem ti kdy udelala?????? :-O

se přiznám, že z tohohle bych si dal akorát ten rohlík a Velvet - sqělé pivo.

possum 21.4.2007 15:49

Re: Re: Karolinko, co jsem ti kdy udelala?????? :-O

Hmm, Velvet proto, ze si ho muze clovek koupit ve flasce. A je jako rezany. Na to me vzali do Pegasa a od te doby, ackoliv pivo jinak zrovna nemusim, rezany muzu vzdycky.;-P

Bláža 20.4.2007 9:06

Teda Karolíno! To jsou super recepty!

Jdu si je vytisknout a myslím, že je brzy vyzkouším. Řekla bych, že při čtení těch receptů začíná působit má fantazie, jak o tom píše dnes Dede a já to jídlo úplně vidím a cítím! ;-D

YGA 20.4.2007 8:24

Karolíno, Karolíno,

- jdi do háje - já nesnídala (protože jsem líná si přivstat, a proto nesnídám už dobrých třicet roků - ale mojí mamce to nežalujte!), v žaludku mně kručí a ty na mě s plněnýma křídýlkama a smaženou rybičkou. A oběd daleko - tak si dám aspoň černý kafe bez cukru - já vím, je to na žaludek jed.

týna 20.4.2007 7:50

neblázněte

ĺidi neblázněte mi hlavu takovýma dobrotama, dnes se mi podařilo zachrápnout a nestihla jsem se nasnídat. a teď tady trpím a honí mě mrcha mlsná. a mám toho dost - jdu si koupit něco absolutně nezdravého. a můžete za to vy!

dalmatin 20.4.2007 16:02

Re: neblázněte

Sem se poprskala:-D

zana 20.4.2007 7:45

já už jsem měla být v práci

ale tomuhle neodolám:-). Teda Karolíno, snědla bych to hned a všecko;-D. Jo, obdivuju ty s netučným jogurtem, ale ...

Co jsou kokoříci!!8-o

Karolína 20.4.2007 8:07

Re: já už jsem měla být v práci

Kokořík je taková krásná rostlina, vysoká asi půl metru, zelená lodyha, na ní je list a pod listem jsou takové maličké bílé zvonečky, velké tak asi jako nehet u malíčku. Visí na takových zelených nitkách, špatně se to popisuje, až vyleze, tak ho jednoduše vyfotím a pošlu obrázek. Je to snad liliovitá rostlina, poměrně vzácná. Na zimu zatáhne do země a vůbec není vidět, tak proto pak tak jásám.......

Vave 20.4.2007 9:08

Re: Re: já už jsem měla být v práci

Říká se jí krásně česky "kolínka panny Marie" VVVVVV. Taky mi už raší, přestože jsem loni půl trsu věnovala a měla jsem strach, že jsem jim ublížila. Nafotím, až pokvete.

Jinak, milá Karolínko VVVV, díky za recepty, vyzkouším, začnu :-)kuřetem v nádivce.

Vave 20.4.2007 10:40

Re: Re: Re: já už jsem měla být v práci

Kokořík je zde.

YGA 20.4.2007 11:01

Re: Re: Re: Re: já už jsem měla být v práci

Tož totok je kokořík?! - jé, u nás ho růstá - kvete zaroveň s konvalinkama. Vlastně, ani nevím, jestli v našem kraji má nějaké místní jméno (a jestli vůbec nějaké - protože to je hájová rostlina, která se netrhá, tudíž je úplně neužitečná ;-) pro místní bobrý lid - tož proč to menovat, že).

Děkuji Vave - nyní už budu vědět - tato kytička je kokořík a já to vím díky Vave :-).