Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Ráda vařím a mám ráda lidi,
kteří rádi vaří. A ještě raději mám ty, kteří rádi jedí. Jejky, to zní trochu nesrozumitelně. Prostě jsem chtěla pochválit Karolínu a její prima recepty. Zkusím.
Pangas
Pro milovníky ryb, kteří pangase neznají - je to velmi zvláštní bílá ryba. Ona totiž skoro nechutná jako ryba. Ne že by to chutnalo jako něco jiného, ale nemá rybí vůni, losos a treska jsou proti pangasovi velmi výrazné ryby. Je to dobrá varianta pro děti, které ryby odmítají, u pangase vůbec nepostřehnou, že se jedná o rybu. Já osobně jsem byla zklamaná, ale chutě jsou různé
Teda Karolíno!
Zrovna dnes jsem se odhodlala, že moje váha už mě nenese a musím začít držet dietku...Proboha, to je mučení, že já to četla.
Příště prosím o dietní mlsotník!
Re: Teda Karolíno!
Tak to tě děvče zklamu! Na příště jsou muffiny od possum a ví bůh, že to dietní nebude. Ale určitě to bude strašně dobré!
Re: Re: Teda Karolíno!
Jejda, Dede! Mufiny od protinožců. Slyšíš to pleskání? To kapou sliny.Moje. Co, kapou - stékají. Připadám si jako Beta. Zdravím na sever.
Re: Re: Teda Karolíno!
Hmm, tak ja jeste vyhrabu nejake dietni do diskuze. A taky Fallove mikrovlnkove.
Re: Re: Re: Teda Karolíno!
Moc děkuju,possum!Ježíšek mi přinesl mikrovlnku, tu nejjednodušší a zatím jen rozmrazuju,nebo dopékám pizzu.Já jsem ráda,že je jednoduchá,protože je to první mikrovlnka v mém životě - takže by se mi nějaké jednoduché recepty hodily.Dík!
Dietní cibulová polévka s rajským protlakem
1 polévková lžíce oleje, 2dkg másla,1kg červené (španělské) cibule, 1 polévková lžíce hladké mouky, 1 litr hovězího vývaru (může být i z kostky), 1/4 l červeného vína, 1/4 l rajského protlaku, sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti.
Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Máslo a olej rozpálíme v větší silnostěnné hluboké pánvi (nebo kastrólu) a za stálého míchání smažíme po 3 minuty, až cibule změkne a začne zlátnout. Zmírníme oheň, a za občasného míchání cibuli vaříme (u nás doma se říkalo sauté), až je úplně měkká a zlatavá. Poprášíme ji hladkou moukou, zamícháme dřevěnou vařečkou, a pak za stálého míchání 2 minuty povaříme. Zalijeme vývarem, přidáme červené víno a rajský protlak, a za stálého míchání přivedeme k varu a necháme trochu zhoustnout. Podle chuti přidáme pepř a sůl, a pak na velmi mírném ohni necháme ještě 20 minut pomalu vařit (bez pokličky). Podáváme se sýrovými topinkami nebo jen tak. Poměr vína (+) a vývaru (-) lze měnit, a protlaku lze použít víc, než udává předpis.
Re: Dietní cibulová polévka s rajským protlakem
Jeje, to zni jako polivka od Hinche. Kdesi mam jeho dietni polivkovou kucharku.
Re: Re: Dietní cibulová polévka s rajským protlakem
Possum, tenhle recept je z kuchařky vydané naposled v 2002 pod titulem "Sensational Vegetable Recipes" (ISBN 0-86411-367-6, paperback) asi za $5 v prodejně časopisů. Je to z cyklu kuchařek pro FamilyCircle.
Mám rád placky
bramborové i jiné, takže je cíl dalšího kuchyňského experimentu je jasný. Luxusní placky! Jen že po nich asi spíš budu koule...
vzla jsem si další netučný jogurt a připojím se:
Kuře v nádivce
to je vlastně taková velikonoční hlavička - nádivka s kuřetem. Nad rámec receptu doporučuji přidat nasekané mandle.
Já to vždy pekla na cesty, na výlety s dětmi - uvařené kuřecí maso, do vývaru namočit rohlíky či veku, špetka muškátového květu, sůl, vajíčka (žloutky + sníh), cibule + MANDLE, pórek na kolečka + byliny (petrželka, pažitka, cokoliv). I ty spařený kopřivy lze přidat.
Peču to na plechu, na pečicím papíru - kdepak slanina, to by bylo moc mastné. Pro mlsaly lze nahoru , na tu hmotu, při pečení nakrájet trochu másla-hery-apod. udělá to mňamkovou kůrčičku, ale zamastí to ruce při jídle.
No a na vejlet máte housku i s masem, všechno v jednom balení...
nádivky
my moc rádi. Nadívaná křidýlka znám, kuře nadívám a často zbytek nádivky peču zvlášť, aby jí bylo dost, ale kuře v nádivce neznám a moc se mi to líbí.... Vyzkouším.
Mám hlad, odcházím si něco koupit
Přiznám se,
udělala jsem nájezd na firemní ledničku - no, nic moc v ní není - nějaký alkohol, mlíko do kafe a v zadu - hele, co to je? - žeby šefův lakrumáček - tak jsem ho sežrala - a svedu to na Karolínu - tak, nemá tu dělat chutě (Stejně nebyl moc dobrý - musím mu říct, ať si radši kupuje Pribináček nebo Jihočeskou lahůdku .)
Tak mě napadá - snad ho neokořenil (jak někteří , kteří to mají ve zvyku - nechci jmenovat)
Re: Přiznám se,
milá kolegyňko, pokud není Tvým šéfem zrovna můj muž (tuhle totiž přišel z práce a povídal, že prý ho jeho "ovečky" už informovaly, že se tady vyskytuji a všechno, co napíšu, mu bonznou!), tak je mi to jedno, že to na mne svedeš. Ale tak to asi nebude, lakrumáček by můj mlsný manžel nikdy nepozřel. Ale doporuč svému šéfovi něco jiného: KRAJANKU s vaječným likérem! Jak já nejím podobné mléčné produkty, jogurt je můj nepřítel, tak krajanku s vaječným likérem můžu na tuny! To ať si občas koupí a pak jdi na lup!
Karolinko, co jsem ti kdy udelala?????? :-O
Takhle me trestat!!!!!! Za Krajanku s vajecnym bych ted dala nevim co!!!! Nejblizsi znami vi, cim me uctit a maji lednici vzdy plnou: konakovych spicek, krajanky s vajecnym, parku a more rohliku, pokud mozno slanych. Jo a ted i Velveta. Uz se tesim. Boooze a zase klavesnice zaslintana!
Re: Karolinko, co jsem ti kdy udelala?????? :-O
Possum, vaječňák jsem občas dělám doma z vajíček a čehokoliv, nejčastěji z rumu, ale naposled z tříhvězdičkové Metaxy, kterou nikdo nepijeme. Prej jsem barbar, ale zato jsem zjistila, že je to asi nejlepší výchozí surovina. Ovšem trochu luxusní.
Nebo máš pocit, že jen tak z vajec je to moc riskantní?
Re: Re: Karolinko, co jsem ti kdy udelala?????? :-O
No jo, me ale nejde ani tak o ten vajecnak, jako to ostatni s nim! A vajecnak jsem taky kdysi delavala. A ty vejce??? Pokud vim, tady se nic nedeje, a vajec se nebojime. Rekla bych, ze ve vajecnaku zabije alkohol vsechno skodne, nee???
Re: Karolinko, co jsem ti kdy udelala?????? :-O
se přiznám, že z tohohle bych si dal akorát ten rohlík a Velvet - sqělé pivo.
Re: Re: Karolinko, co jsem ti kdy udelala?????? :-O
Hmm, Velvet proto, ze si ho muze clovek koupit ve flasce. A je jako rezany. Na to me vzali do Pegasa a od te doby, ackoliv pivo jinak zrovna nemusim, rezany muzu vzdycky.
Teda Karolíno! To jsou super recepty!
Jdu si je vytisknout a myslím, že je brzy vyzkouším. Řekla bych, že při čtení těch receptů začíná působit má fantazie, jak o tom píše dnes Dede a já to jídlo úplně vidím a cítím!
Karolíno, Karolíno,
- jdi do háje - já nesnídala (protože jsem líná si přivstat, a proto nesnídám už dobrých třicet roků - ale mojí mamce to nežalujte!), v žaludku mně kručí a ty na mě s plněnýma křídýlkama a smaženou rybičkou. A oběd daleko - tak si dám aspoň černý kafe bez cukru - já vím, je to na žaludek jed.
neblázněte
ĺidi neblázněte mi hlavu takovýma dobrotama, dnes se mi podařilo zachrápnout a nestihla jsem se nasnídat. a teď tady trpím a honí mě mrcha mlsná. a mám toho dost - jdu si koupit něco absolutně nezdravého. a můžete za to vy!
já už jsem měla být v práci
ale tomuhle neodolám. Teda Karolíno, snědla bych to hned a všecko. Jo, obdivuju ty s netučným jogurtem, ale ...
Co jsou kokoříci
Re: já už jsem měla být v práci
Kokořík je taková krásná rostlina, vysoká asi půl metru, zelená lodyha, na ní je list a pod listem jsou takové maličké bílé zvonečky, velké tak asi jako nehet u malíčku. Visí na takových zelených nitkách, špatně se to popisuje, až vyleze, tak ho jednoduše vyfotím a pošlu obrázek. Je to snad liliovitá rostlina, poměrně vzácná. Na zimu zatáhne do země a vůbec není vidět, tak proto pak tak jásám.......
Re: Re: já už jsem měla být v práci
Říká se jí krásně česky "kolínka panny Marie" . Taky mi už raší, přestože jsem loni půl trsu věnovala a měla jsem strach, že jsem jim ublížila. Nafotím, až pokvete.
Jinak, milá Karolínko , díky za recepty, vyzkouším, začnu kuřetem v nádivce.
Re: Re: Re: Re: já už jsem měla být v práci
Tož totok je kokořík?! - jé, u nás ho růstá - kvete zaroveň s konvalinkama. Vlastně, ani nevím, jestli v našem kraji má nějaké místní jméno (a jestli vůbec nějaké - protože to je hájová rostlina, která se netrhá, tudíž je úplně neužitečná pro místní bobrý lid - tož proč to menovat, že).
Děkuji Vave - nyní už budu vědět - tato kytička je kokořík a já to vím díky Vave .