4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jugoslávské zelí

Ráda bych se se všemi milými lidmi ze Zvířetníku podělila o báječný recept, který má u nás v rodině vždy úspěch. Vaříme to pokaždé když máme nějakou oslavu nebo jen větší návštěvu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
otakarel 3.5.2006 22:08

krkovička po nějak čínsku

Uvaříte krkovičku (cca1kg) s novým kořením a pepřem, osolenou podle vašeho citu, tak aby nebyla moc rozvařená. Pak ji nakrájíte na nudličky. Někdy mezitím osmahnete, zesklovatíte na sádle (ale tomu nevěřím a používám olej, co nemám sádlo zadarmo) na kolečka nakrájenou cibuli (2 kusy), a pak na kousky nakrájený česnek (já tam dám klidně celou hlavičku). Tyto suroviny pak vyjmete někde bokem. Na olej pak dáte nudličky krkovičky osmahnout, a po nějaké chvíli přidáte cibuli a česnek. Vše pak zalijete 2 lžícemi sojové omáčky s 1 lžičkou cukru, zázvoru a sladké papriky a chvíli orestujete. Podává se s rýží. která může být různě uvařená a ochucená(stroužky česneku, kousky cibule, hřebíček, popř. kari koření apod.). Já takhle "oživuji" i pečené zbytky kuřete a všechno, co mi už leze normálně krkem.

ota.karel@seznam.cz 30.4.2006 20:12

Já se z vás svalím, nějak jsem začal slinit, a to jsem po večeři.

Fuj, to je tak krásné čtení, nebo jsem nějak oslabený. Ještě nikdy na mně čtení nějakých receptů nepůsobilo. Budu se muset jít dívat na TV nebo nevím, ještě bych snad začal luxovat ledničku. Mám tam suroviny tak leda na kuře na paprice, ale večer se prý nemá jíst ...Nejblbější je, když není pro koho vařit. Kdysi jsem vařil pro rodinné sešlosti tehdy 9 lidí, a když jsem udělal krkovičku po čínsku a všichni mlaskali, to byl hezký pocit.  A to bylo v dobách kdy se sojová omáčka nahrazovala magi a worchesterem, což je dost dávno. Mějte se krásně a ať se vám nic nepřipálí a všechno je jak má být.

Jaryna 29.4.2006 20:08

Martinko,

Dnes jsem dělala ten váš recept a měla jste pravdu. Celá rodina mlaskala, funěla a jestli jste nikdy neviděla lidi se usmívat nad obědem, tak to bylo u nás. Kdo jste to ještě nedělal, mohu vřele doporučit. Je pravdou, že jsme neměli k tomu chleba, ale udělala jsem chlupaté knedlíky.Bylo to něco!!!!!!!

madla 29.4.2006 13:06

zelí ještě jinak

a sice alsaské.Recept není náš, ale našeho oblíbeného pana Gregora, nevařím ho já, ale můj muž, a nutno říci, že dosáhl takového stupně dokonalosti, že mu pokorně v kuchyni toliko "ministrantuju", když slouží tuto slavnostní kuchařskou mši. Tak tedy: 3/4 kg kysaného zelí (scedit, lák pečlivě odložit na později, 2x proprat, vymačkat). 1/4 kg bůčku (my libové -plecko, kýtu), 1/2 kg uzeného, 1/4 kg slaniny. Na kousku másla pomalu rozpustit nadrobno pokrájenou slaninku (mám na to fintu - vyndanou z mrazáku nastrouhám na hrubém struhadle).Zatím do hrnce se zelím vlijeme suché bílé víno (v receptu jsou 2 sklenice, ale my jsme všichni dospělí, tak podle chuti), přiklopíme a jakmile se začne vařit, přemístíme vyškvařenou slaninku k zelí, aby se spřátelily. Zmírníme oheň a přidáme na kostky nakrájené maso a necháme dusit do změknutí, občas jejich pohodu trochu narušíme zamícháním, případným podlitím vínem či lákem ze zelí. Měkké maso je známkou ukončení vaření, opepříme, případně přisolíme, přiklopíme a odneseme stranou - jednak vychladnout, jednak ze zorného pole nedočkavců. Druhý den přidáme nakrájenou klobásu (brdská,dunajská,čabajka), ohřejeme.Manžel co přílohu prosazuje brambory, dcera a já bramborový knedlíček. Návštěvám je to fuk, berou i chleba, protože čas potřebný pro uvaření brambor jim připadá ztracený. Nejdramatičtější bývá vydržet to chladnutí a rozležení, nám se podařilo kýženého efektu dosáhnout pouze jednou, kdy jsme byli na chalupě sami, hosté měli přijet až za dva dny a manžel si udělal "strejčka". Naštěstí bylo zelí tolik, že ustálo moje nájezdy a je pravdou, že nebylo moc na přidávání, ale dostalo se na všechny a v té vynikající rozležené podobě. Abych nezapomněla, tyto poměry jsou pouze pro 4 jedlíky, takže přiměřeně upravit. U nás, když se vaří pro nás šest, tak v hrnci na knedlíky, a popravdě rozležet se toho moc nemá co. Vzhledem k tomu, že se mírně ochladilo, je to ideální recept, vlastně se to jídlo vaří samo, jen je třeba nepřipálit.

Iva 29.4.2006 13:30

Paní Madlo

to určitě stojí za napsání do Mlsotníku, tady se to ztratí a to byla velká chyba.:-)

madla 29.4.2006 23:00

Re: Paní Madlo

Děkuji, já bych třeba i ráda, ale bohužel - neumím to. Moje schopnosti stačí na přičinění poznámky, ale to je tak asi všechno. Ale komu se budou moje připodoteky zdát zajímavé a něčím ho zaujmou, ten si to zapamatuje nebo po vyzkoušení možná i zapíše. A pokud moje rady a poznatky udělají pár lidem radost a pomůžou, tak mi to stačí. Hezký víkend.

zana 29.4.2006 16:37

Re: zelí ještě jinak

všechny ty zelný recepty vypadají skvěle, ale musím říct, že tenhle se mi od pohledu jeví nejatraktivněji

Iva 29.4.2006 8:16

Bigos

750 g kysaného zelí, 400g hovězího,400g vepřového, 1 paprikoá klobása,200g sádla,150g škvarků,2cibule, hrst sušených hub, sůl, lžička sladké papriky, 2 lžičky kmínu, 4 bobkové listy a 1 lžička majoránky

propláchnuté zelí zalít vroucnou vodou a přidat nakousky nakrájené hovězí, osolit a přidat zbytek koření, nakrájenou cibuli a houby, držet pod krkem a dusit i se sádlem. podle potřeby podléváme, nikoli sebe ale bigos. Po několika hodinách odstavíme a skladujeme v chladu. Další den směs rozčílíme a přivedeme až k bodu varu, přidáme vepřové a škvarky, opět opakujeme dušení a chlazení, třetí den přidáme nakrájenou klobásku a opět se rozčílíme tak až bigos opět začneme dusit. Pokud vám vůbec z předchozích dnů něco zbylo (tzv degustace), tak teď můžete říct "dobrou chuť!"

Iva 29.4.2006 8:19

Re: Bigos

P.S. Pokud tento recept někdo opravdu vyzkouší i s tím šíleným postupem, má u mě cenu.

Může si ten bigos sníst;-D;-D;-D;-D.

Fallowa 29.4.2006 9:07

Re: Re: Bigos

Venku pořád prší,

mám náladu plší,

dříve,než se napařím,

tak si bigos uvařím;-P;-)!

possum 29.4.2006 13:00

Re: Re: Re: Bigos

R^ ;-D;-D

Iva 29.4.2006 13:28

Fallowo :-)

jaká je plší nálada;-)? A to napařování vám taky bude pěkně dlouho trvat (páč v tom receptíčku stojí tato rovnice nerovnice

1 dušení = 7 hodin;-P, už vás vidím ve vaně;-D;-D;-D

Fallowa 29.4.2006 18:32

Re: Fallowo :-)

Plší nálada?Chodím po bytě,krámuju vnitřky skříněk,dělám přitom rámus a při chůzi kolem kuchyně si vždycky něco dobrého zobnu:-P - s plchem se velikostí nemůžu srovnávat,ale rámusením jo:-).Navíc mám chuť se napařit spíš vnitřně;-P- jsem totiž sama doma,juchů  a spát půjdu asi v hodině plchů;-D!

Iva 29.4.2006 19:47

Re: Re: Fallowo :-)

tak v tom případě už se napařuju grogem;-D;-D, přišla jsem zmrzlá na ze špacíru se pesou. A do hodiny plchů asi nevydržím, i když budu mít volný druhý počítač.:-/

zana 29.4.2006 20:31

Re: Fallowo :-)

zdravím napařovací tým, já pracuju s Modrým Portugalem. A sama doma nejsem:-/, ale přednosta kouká na Matrix a synek vyrazil zcela výjimečně do kina (aby ne, když má volňásky, které 30.4. propadnou;-D).

Zítra chci dohonit resty a zkusit ty chlupatý kuřata, nebo lotrinský nudle.;-);-) Doufám, že se seženu maso aspoň na jedno z toho - na nákup jsem lehkomyslně vyrazila až večer a v krámě bylo jak na opuštěným ostrově, akorat lidožrouti chyběli...

Iva 29.4.2006 20:41

Re: Re: Fallowo :-)

na úterý chystám překvápko, doufám, že to stihnu a doufám, že fšem se bude líbit8-o8-o

zana 29.4.2006 21:15

Re: Re: Re: Fallowo :-)

;-D to bude zapotřebí, jestli jsem správně pochopila rosničkáře, tak hnusno má tou dobou přejít, a zatímco otroci půjdou makat, venku se udělá hezky.

Iva 29.4.2006 22:07

Re: Re: Re: Fallowo :-)

A ten Portugal taky není špatnej;-)

Fallowa 30.4.2006 8:24

Re: Re: Re: Fallowo :-)

Tak na úterý se už těším:-)!

Fallowa 30.4.2006 8:32

Re: Re: Fallowo :-)

Já jsem si po procházce se psem(byla dlouhá - feny zase hárají) udělala svářo,abych se zahřála,vyfrotýrovala jsem psa(má svůj froťák),pak sebe a dala jsem se do vaření,protože zítra přijdou synáčci na návštěvu:-).

zana 30.4.2006 20:36

jak řekli, tak udělali

tak jsem dělala ty chlupatý kuřata a byly moc dobrý. Zdravím Vojáčkovi ! :-D

JoVo 1.5.2006 21:25

Re: jak řekli, tak udělali

:-PJsme rádi, že vám chutnalo. Hezký den.:-P

Iva 28.4.2006 20:19

milí Zvířetníce a specielně Vave

jako tradičně jsem "zmastila" recept :-Pna bigos, místo normálního zelí jsem tam prskla kyselé, že to nemá podle Vavina receptu být, jsem zjistila až po.

Takže Vave má jednu chybu. Měl se zaležet na zítra na oběd, zaleží se v našich žaludcích, prach sprostě jsme ho sežrali. Na děti byl ostrý, příště tam dám méně pikantní klobásky, ale EXCELENTNÍ MANA.;-D;-D

Iva 29.4.2006 8:18

Re: milí Zvířetníce a specielně Vave

oprava Vave chybu nemá, pouze ten recept...................... Smrděl........................................................

málem

zana 28.4.2006 16:58

Martinko,

vypadá to skvěle, ale nevařila vy jste třeba na nějakém táboře, nebo tak?:-) To množství mě děsí, my teda jsme žraví, to jo, ale přece jenom jen tři... No, nějak se poperem...:-D

Eva 1.5.2006 21:21

Re: Martinko,

Žádné strachy. Je to tak dobré, že rodina bude ochotna tento pokrm vychutnávat i několik dní po sobě. Navíc se to dá uložit do mrazáku a po rozmrazení je to pořád stejně dobré. A v neposlední řadě vás musím varovat, že vůně, která se z toho při pečení line, může přilákat strávníky ze širokého okolí. Pozor na hladové sousedy! Abyste se nakonec neprali o poslední zbytečky. Ale teď zcela vážně. klidně to můžete udělat z poloviční dávky surovin. (Ale budete litovat!) Dobrou chuť.

Hanča 28.4.2006 15:45

Skvělý nápad, ten Mlsotník,

a ještě k tomu v pátek - odpadá úmorné přemýšlení, co o víkendu uvařit. Takže i u nás bude jugozelo, a to nejspíš v pondělí, aby se pěkně uleželo. Ale to budu muset pekáč do té doby opatřit nějakou zvlášť výstražnou tabulkou, aby si pánové nemysleli, že to zelíčko je volné.

possum 28.4.2006 14:56

Martinko,

to opravdu vypada dobre! Nastesti s jehnecim tu problem nemame :-P Takze recept schovany. :-)

possum 28.4.2006 14:52

Ahoj Tojefuk

possum se neschovava, ale possum pracuje. Bohuzel v Australii, kdyz pracujes tak pracujes a nesedis pul dne na chatu ;-). Takze se sem dostanu az pozde v noci. Asi jako ted.

Precetla jsem plchy, dekuji, ted uz aspon vim, co to je. Vlastne to vypada jako minipossum ;-D .  Tedy aspon ten cumacek. Ocas nebyl na zadne fotce videt.

Kardiak 28.4.2006 18:42

Re: Ahoj Tojefuk

Pár druhů plchů je k vidění tady:  http://www.biolib.cz/cz/taxonindex/chP/pos2400,200/?key=1          I s tím ocáskem ;-P