22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jugoslávské zelí

Ráda bych se se všemi milými lidmi ze Zvířetníku podělila o báječný recept, který má u nás v rodině vždy úspěch. Vaříme to pokaždé když máme nějakou oslavu nebo jen větší návštěvu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
possum 29.4.2006 12:59

Re: Re: Ahoj Tojefuk

Moc dekuji. :-)  Ja a google nebo cojeto atd nejsme nejak moc kamaradi.:-(

A opravdu to vypada hodne jako mini possum. :-D

zana 29.4.2006 16:41

Re: Re: Ahoj Tojefuk

taky je dobrý, jak plch přebývá hned vedle plejtváka:-D

Jaryna 25.5.2006 16:16

Re: Re: Ahoj Tojefuk

Plchové, nebo Plši jsou krásná zvířátka i s ocáskem. Ale jak krásná musí být Plšata.....

Vave 28.4.2006 14:27

KRÁSNÝ PRVNÍ MÁJ

A nezapomeňte se líbat v přírodě i doma ze všech sil !!!!!!

Vave 28.4.2006 13:43

PRO KADLUSE - ŠKVARKY

Jak si tak pročítám starší Mlsotníky, narazila jsem na to, že hledáte návod na tvrdé škvarky. Já je vyrábím tak, že nabírám hotové škvarky i se sádlem naběračkou a sádlo leju do hrnku přes kovový cedník. Ze škvarků zachycených v cedníku pořádně vymačkám pevnou lžící co nejvíc sádla a vysypu je zvlášt do misky. Jsou pak krásně křupavé a nejsou sádelnaté. Zkustě to, třeba se budou maminčiným alespoń trošku blížit.

madla 29.4.2006 22:56

Re: PRO KADLUSE - ŠKVARKY

Abych za chvíli nevypadala jak Lenin, ten znal taky všechno. Ale na škvarky si ještě troufnu.Když už sádlo voní a všechno spěje ke zdárnému konci (pozor na přepálení!!!), tak se u nás přidává lžíce mléka (pokud se zrovna někam přidává šlehačka, je lepší). Ono to sice vzkypí, ale netřeba se bát, stačí míchat, sádlo se zase umravní. Stáhneme z plamene nebo z plotýnky, necháme dojít a tak za 5 minut je vyberu děrovanou naběračkou,  n e m a č k á m !!!, jen nechám okapat. Škvarky jsou křehké, křupavé - báseň.Posolené s měkkým, nejlépe ještě teplým chlebem a zelenou cibulí je to koncert, kterému se vyrovnají jen dobře uleželé olomoucké syrečky, dobré čerstvé máslo a pivo ze sedmého schodu, případně dobře vyuzený měkký špek. Tyto zázraky lze provozovat ovšem pouze s naším chlebem, žádný jiný pro tyto kombinace není použitelný. Taky vás někoho někdy život dostal do situace, kdy v cizině všechno chutná, jste úplně u vytržení z dosud neznámých kulinářských zážitků a najednou, nezávisle na náladě a prožitcích k vám odněkud jakoby zavane vůně čerstvého chleba a ten samozřejmě široko daleko není, ale vás začnou pronásledovat chutě a před očima vidíte výše popsané a ještě víc, a uvědomíte si, že náš chleba naslano nebo nasladko nebo i suchý má univerzální použití? Zkuste si namazat bagetu sádlem, hrůza a děs. A rázem i ta nejkrásnější dovolená dostala trhliny, nedočkavě se vyhlíží její konec a absťák končí v prvním krámku za hranicemi, kde kupujeme chleba a české noviny, nedočkavě rveme chleba rukama, kdo by se zdržoval krájením, a s plnou pusou nahlas předčítáme jeden přes druhého z novin události, které hýbaly republikou za naší nepřítomnosti. Je však třeba říci, že nic z popisovaného není pro žlučníkáře a vředaře, netroufám si ovšem posoudit, co jim škodí víc, zda teplý nebo čerstvý chleba, škvarky a další vysoce nedietní suroviny nebo ty události posledních dnů, to už musí přehodnotit každý sám, co je pro něj nebezpečnější. Ale zdravým přeji dobrou chuť a veselou mysl.

tojefuk 28.4.2006 13:06

Hela S

Kytky budou, když je tjf nezvrzne!

Kuchařinky, který barbar by dělal vepřové a k němu zelí na něčem jiném, než vepřovém sádle? Posledně mě s cholesterolem taky kdosi strašil, hleděl jsem do hrnce móc pozorně, mladej mě dokonce přinesl lupu ( a to bych o něm měl psát!) tak jsem mu nekazil radost a do hrnce čučel přes lupu. Pořád tam bylo jen maso a zelí! Po cholesterolu ani stopa! Co s tím všici ( včetně mého kardiologa ) pořád máte? 

zana 28.4.2006 17:22

Re: Hela S

já ho taky ještě nenašla:-D. Přednosta měl před časem nějaké záškuby zdravé stravy, nosil domů takový ty zdravý tuky, co se dělaj z odpadu při výrobě benzinu ;-D, ale já mu to zhnusovatělaR^. Sádlo i máslo jím zřídka, ale pak prostě chci to opravdovské.

Iva 28.4.2006 12:16

lidíí

co mi to děláte, dojdu z porady pustím komp a tady takový mňamky a já jsem hladová jak bernardýn ;-P

Vave 28.4.2006 12:48

Re: lidíí

Milá Ivo, já jsem udělala tu chybu, že si pročítám zpátky všechny Mlsotníky, protože jsem na ně dřív neměla čas, a pak, zjistila jsem, že i do těch přečtených toho spousta přibylo. No a už jsem u toho snědla všechny drobky ze šuplíku i z ledničky a dokonce jsem vyžebrala na sekretářce pidisušenky pro návštěvy. :-)

Iva 28.4.2006 12:55

Re: Re: lidíí

A ten bigos bude zítra k obědu;-)akorát musím utajit ty žampióny před dětmi, sešrotovala jsem půlku suchýho rohlíku,ALE uzmula jsem kousek piva;-P. To jde na oběd, ne?;-D;-D

Vave 28.4.2006 13:03

Re: Re: Re: lidíí

Když je dost opečeš a vmícháš do zelí, nemají šanci dětičky čanci houbičky identifikovat. :-)

tojefuk 28.4.2006 13:08

Re: Re: Re: lidíí

Žampiony pomlet nebo posekat a nediskutovat! S potomkama, samozřejmě! Na Mlsotníku áno!

tojefuk 28.4.2006 14:13

Re: lidíí

Z porady si napřed zajděte s ešusama do hospody, dejte si jedno u stolu ( jídlo ), druhý pomalu u PC a žádnej Mlsotníkář nemá šanci s Váma zalomcovat!

Iva 28.4.2006 16:02

Re: lidíí

:-D:-DUž jsem dorazila domů z nákupu (mám vytipované obchůdky, kde je v pátek odpoledne málo lidí) a vyhrála u mě tláča, mám boule za ušima už se těším na ten bigos. Shodou okolností donesla tchýně originál polskej, ale když jsem zjistila, že bych se sním paplala 3 dny, tak jsem ho založila mezi kuriozity a tam už asi zůstane. Navíc mezi Vaveviným bigošem je rozdíl ten, že v něm tři dny bunzíruje to maso. Pro zájemce můžu poslat na hodopasech mám mejla.

tojefuk 28.4.2006 12:10

Eva - matka autorky receptu

Paní Evo, Vy nedáte nakonec smaženou cibulku? Syrovou do zelí jistě, ale bez smažené? Su Moravák, takže zelí doměkka, zahustit, a cibulka! Zkusím podle receptu, kdyby se mně to nezdálo, můžu to vždycky dodělat!

Jaryna 28.4.2006 12:16

Re: Eva - matka autorky receptu

Já do hotového zelí také dávám smaženou cibulku a smaženou na sádle, to ńamka......Uzené koleno peču v pekáči na vrstvě zelí, další ňamka.....Moc by mne zajímalo kdo používá víc sádla, než oleje....Sádlo je sádlo......jo a cholesterol je cholesterol, ale vítězí sádlo.......

YGA 28.4.2006 12:34

Tak, tak,

když zelí, tak po moravsku - cibulku pěkně do růžova (na sádle samosebou, nebo Heru - olej používám hlavně na smažení řízků) pak zaprášit hladkou moukou a šups do zelí a řádně povařit. (To se ale týká zelí jako omáčky, výše uvedený recepis je něco trošku jiného - neznám, ale časem zkusím.) K zelíčku kynutý knedlík - jak ho dělávaly mé předkyně. A hlavně, to bych zapoměla - pořádně vypečenou, doma vykrmenou kačenu (jo, tak to už je dneska jenom utopie - ta domáci kačena).

tojefuk 28.4.2006 13:14

Re: Tak, tak,

Heru! Do cibulky! Jaujaujau! Zelí jako omáčku neznám. Dušené zelí zahustit strouhaným bramborem, dosladit, cibulku

YGA 28.4.2006 13:30

Jo, milý Tojefuku,

já zas zelí nezahušťuji bramborem, ale světlou zásmažkou - dle  dobrých zkušeností, které jsem pochytila od mé maminky, která je pochytila od své maminky, která je pochytila ... atd. Zkrátka, co si pamatuji, tak v našich končinách české kotliny (jih Jižní Moravy a nejvyšší vesnice na konci Hanáckého Slovácka) se zelí dělalo takto. Ale jestli Vy jste zvyklý na erteplu,  tak to tak klidně dělejte, proti gustu žádný dišputát. Je mě jasné, že co člověk, to jiná chuť  (A to ani nepíšu, že celkem dobré "zelí" se dá udělat i z cukety - aby to s Váma neckulo o zem.)

A Hera je náhodou mnohem lepší než olej - ale sádlo je sádlo, toť bez diskuse.

tojefuk 28.4.2006 13:53

Re: Jo, milý Tojefuku,

jíškou, i syrovou polohrubou to jde, mě se obvykle nechce jíšku dělat, mouka je daleko, takže ertepla má přednost - je po ruce! jinak to je fuk - chutí nehýbou. Já nešťastnej, cuketu sem strčím hned poránu, abych měl do večera klid, a YGA si dedá pokoj!

tojefuk 28.4.2006 13:55

Re: Re: Jo, milý Tojefuku,

Jo, a není to Česká kotlina, ale Dolnomoravský úval! Buďte trošku lokálpatriot!

YGA 28.4.2006 14:03

Jak, nedá pokoj,

však píšu, že o ní nepíšu.

Tojefuk 28.4.2006 14:49

Re: Jak, nedá pokoj,

Zkuste si ji najít, je dnes hned na začátku, šlo by to vůbec udělat a jíst?

Vave 28.4.2006 12:43

Re: Re: Eva - matka autorky receptu

JJJ!! Sádlíčko je sádlíčko a máslíčko je máslíčko!!:-)

Já to mám tak na střídačku, občas se mi zdá, že jsem v sádle či másle viděla ty cholesteroly, tak beru do ruky víc olej, ale když ono to není ono. Dost často tedy tuky používám půl na půl, ale někdy něco dělám jen a jen na těch živočišných.:-)

Eva 1.5.2006 21:29

Re: Eva - matka autorky receptu

Pane Moravák, (jméno tu bohužel nemáte), tady asi došlo k omylu. Tohle není zelí jako příloha ke knedlíkům. Tatínek je taky z Moravy, takže samozřejmě pravé moravské zelí znám a ctím. Tohle je ale něco zcela jiného. Je samostatné jídlo. Jestli tam chcete dát nakonec smaženou cibulku, tak klidně můžete, jistě tím nic nezkazíte, ale nejspíš aníi nevylepšíte, protože se v tom prostě ztratí. A v žádném případě se nazahušťuje!!! Možná došlo k omylu při čtení receptu. Jde o ten,  který popisuje Martina. Dobrou chuť.

Karolína 28.4.2006 11:48

Díky moc

za skvělý nápad na prodloužený víkend. Sejde se nás na chalupě asi 10, takže to bude skvělé!!! Už jsem nakoupila potřebné ingredience. A pečené přes noc v kachlových kamnech v troubě to bude jedna báseň. Takhle tam peču všechno maso - v litiňáku ho tam třeba i zmražené, náležitě okořeněné a podlité (pivem černým i světlým, vínem nebo i jen vodou - to podle druhu masa a připravovaného jídla) šupnu tak v osm večer a ráno, když vstáváme, voní po celé světnici upečené masíčko, měkkoučké, nasáklé těmi ingrediencemi, jak na to mělo celou noc dost času. Protože se už moc v noci nepřikládá, tak se to peče hodně pomaličku a to je pak to pravé pošušňání. Babička moje lnářská říkávala, že husu je potřeba péct při otevřené troubě celou noc, něco na tom je! Jenže zkoušejte to v Praze v elektrické troubě. Jedna husa a spotřebuje elektriky za celý panelák, stehýnko vyjde tak na pětikilo! Zpočátku jsme měla strach, že z trouby vytáhnu ráno zčernalý škvarek, ale nemá to chybu! Tak všem přeji krásný delší víkend a těším se na další skvělé čtení.V

evam 28.4.2006 12:13

Re: Díky moc

  Díky za recept,Martinko! To je přesně to na co mám chuť. Mám ráda např plněné zelné listy. Ale tohle je ještě lepší.  Už se těším. Jdu dopsat ingredience " do nákupu"

Eva 1.5.2006 21:35

Re: Díky moc

Ó Bože! Vy mě takhle před spadním ničíte!! Už vidím ta úžasná kachlová kamna a živě si dovedu představit, jak fantastické vaření v nich musí být. A to nejen tohle zelí, ale všechno ostatní. A co teprve ta kachnička nebo husička! Asi neusnu. Máte mě na svědomí.  

Eva 28.4.2006 11:24

Pro NEmilovníky zelí

Nemůžu si odpustit poznámku. Kdysi jsem na tohle jídlo pozvala sousedy a oni přijali s tím, že ale soused nemá zelí rád. Nebudeme to prodlužovat - Nakonec si ještě přidal a vyžádali si recept. Manželku pak nutil, aby mu to vařila.