Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
T. Zana 29.4.2016 10:48Re: Mangold Ta roláda zná fakt dobře! Jen povídej :-) |
Z. Dalmi 29.4.2016 10:56Re: Mangold Halušky by taky byly výborné. Já teď o víkendu dala do nočků medvědí česnek. |
T. Zana 29.4.2016 10:10A ještě Na první kouknutí jsem nadpis četla Marigold - a hned jsem si představila toho básníka ze Zaklínače, buldozera dívčích srdcí ;-) |
Z. Lika 29.4.2016 10:31Re: A ještě Zaklínače moc neznám, ale básník asi zelený nebude? I když... |
T. Zana 29.4.2016 10:49Re: A ještě On vlastně byl zelený docela často, i když z jiných příčin ;-) |
L. Blaza 29.4.2016 9:26Mangold pěstovali dlouho na zahrádce tchánovi, vařili z něj poměrně často. Já sama jsem ještě nevyzkoušela :) Podobný recept, jako jsi Liko popsala s bramborama, jsem kdysi dělala s kapustou a s česnekem a bylo to moc dobré! :) Krásný víkend všem. |
L. Blaza 29.4.2016 9:42Re: Mangold Náhodou nemáte někdo vyzkoušený recept na malé kapustičky? Nějaký tip? :) |
Z. Lika 29.4.2016 10:27Re: Mangold Buď na páře (stačí pár minut a zůstane vynikající chuť) anebo rozpůlit a prudce osmahnout, a dochutit nejlépe česnekem. Přebytky vhazuju do polívek. Někdo zapéká s bešamelem a sýrem. Ale já ji mám nejradši "přiznanou", bez omáček. |
A. Bytová 29.4.2016 12:09Re: Mangold Nevíte někdo, zda-li se kapustičky taky nakládají a je-li výsledek úměrný snažení? |
Z. Lika 29.4.2016 12:39Re: Mangold Abyt, narazila jsem na informaci, že se k nakládání moc nehodí. Leda tak zavařit do sladkokyselého nálevu. Totiž on nikdy nebyl zvláštní důvod ji nakládat, protože kapusta vydrží i v mrazech nastojato na poli, takže vždy čerstvá. |
A. Bytová 29.4.2016 12:56Re: Mangold Ech, jsem si totiž letos pořídila poněkud předimenzovanej kapustičkovej záhon a pokud ho nezlikvidujou slimoši, zdá se, že nebudu vědět co s nima. :) Ale právě nevím, jestli se v tom nálevu nerozblemcaj. |
Z. Lika 29.4.2016 13:02Re: Mangold Našla jsem to tady http://1url.cz/0trg3 a nevypadá to špatně. Spoustu růžičkových receptů jsem našla v odkazu pro Dalmi výš. |
Z. Lika 29.4.2016 13:03Re: Mangold Pardon, pro Blážu. |
Z. Lika 29.4.2016 13:03Re: Mangold Ech, pro Blážu a nakonec níž :D |
A. Bytová 29.4.2016 13:47Re: Mangold Díky moc. Vřele k nim lnu. :) |
L. Blaza 29.4.2016 13:17Re: Mangold Ten recept, kdy se rozpůlí a prudce osmaží jsem zkoušela, ale asi ne moc dobře, protože mi přišly hrozně tvrdé. Ale díky za další recepty :) |
H. Williamson 29.4.2016 17:45Re: Mangold Vzpomnela jsem si, jak babicka delala kapusticky. povarila a na taliri posypala oprazenou strouhankou a prelila maslem. To jsem aji mela rada. Chet ma kapusticky moc rad, tak jsem to tuhle tak nejak podle babicky udelala, akorat ze tu oprazenou strouhanku jsem si ochutila slusnym mnozstvim zelene petrzelky, troskou citronove kury, neco cesnekoveho prasku (ne soli), protoze tam se mi ty kousky cesneku nejak nehodily. Kapusticky na taliri jsem zakapla trochu citronem - citron trochu potlaci nahorklou chut kapusticek a pak teprve na to tu strouhanku. Taky nekdy delam teply salat. napred si oprazim neco slaniny - fakt ne moc. Jo, a dobry spek by taky sel. Slaninu vyndam z tuku. Na jine panvi bud na masle nebo na oliv. oleji zvolna opecu kapusticky nakrajene na silne platky - tak 3 na jednu hlavicku. V zadnem pripade neprazim, spis rychle podusim. To netrva dlouho, protoze se rozpadnou na nudlicky, a chceme to mit jeste na skus. Presunu do misy, a zaleju zalivkou z oliv. oleje, citr. stavy nebo dobreho octa, pridam do zalivky lzicku tuku od slaniny a neco cajenskeho pepre dle chuti. Sul, pepr. Promicham a posypu nadrobenou slaninou. |
Z. Lika 29.4.2016 12:41Re: Mangold Blážo, dobré recepty na kapustičky se jeví zde http://1url.cz/BtrgG na konci stránky. |
Z. Dalmi 29.4.2016 8:52Tak já tady budu výjímka, protože co je zelené, to miluju. Nemusím maso, ale musím chroupat zeleninu. Zítra seženu mangold a udělám si ho s těmi bramborami. Plný talíř :-) |
Z. Lika 29.4.2016 10:05Re: Tak já tady budu Tak aspoň někoho jsem potěšila :-) V chorvatské receptu je mangoldu a brambor zhruba jedna ku jedné (objemově, ne na váhu :-) |
O. Bernsteinová 29.4.2016 8:23Mangold je prima, na záhonu roste až do mrazu, je možné ho odlamovat po listech, takže místo špenátu. Na rozdíl od špenátu neobsahuje kyselinu šťavelovou, jelikož a protože mangold je vlastně řepa, která se pěstuje pro listy. Jinak, máte-li mangold s dlouhými řapíky, je možné řapíky uvařit zvlášť a použít je jako chřest. Myslím, že mangoldu se u nás říkalo cvikla. |
Z. Lika 29.4.2016 10:06Re: Mangold Správně díš, Oru. Mangold má oproti špenátu spoustu výhod a taky má lepší chuť (podle mě tedy). I když, česnek to jistí... |
Z. Yga 29.4.2016 8:18Che - mangold. Tak promiň, ale když jsem přečetla nadpis, tak první, co mi vytanulo v mysli bylo blééé. Já vím, já vím, na jídlo se to nedělá, ale já ho fakt nemusím - v podstatě je to samé, jako bych žvýkala chrástí z řepy ... A jak miluju Chorvatsko, tak nemiluju blitvu (už to jméno mi evokuje proces, který by u mne nastal po jejím požití) ... nenene, zelené je jenom pro králíčky (:o))). Ovšem recept je napsaný velice sugestivně, že kdybych ho už neochutnala, snad bych se po něm na trhu podívala. A já se teda přiznám, my mangold jeden rok pěstovali - což o to, roste jak hlúpý, ale co pak s tím lupením, dobytka nemaje?! |
Z. Lika 29.4.2016 8:21Re: Che - mangold. Jéééžiš... tak zrovna u tebe jsem spoléhala na křupavou podporu! Ani špenát? A co k tomu uzenému baštíte? Ale je fakt, že na jižní Moravě jsem mi přikrajovali uzené jenom k vínku :-) |
Z. Lika 29.4.2016 8:22Re: Che - mangold. Píšu jak tatar... to uzené mi přikrajovali a já jsem ho jedla :-) |
Z. Yga 29.4.2016 8:24Re: Che - mangold. K uzenému? Jedině křenku! Já ani špenát nemiluju (čti - nesnáším). Jak je to zelené, je to podezřelé!!! |
Š. Matyášová 29.4.2016 9:05Re: Che - mangold. takže ani ledovej salát atd???? |
Z. Yga 29.4.2016 9:55Re: Che - mangold. Upřesním - co je zelené VAŘENÉ! Syrového zbouchám hromady. |
Š. Matyášová 29.4.2016 9:04Re: Che - mangold. mají zelí...co bys čekala :-D na druhou stranu,když mi matk amého chorvatského kamaráda na dotaz ,co bud ek večeři,sdělila že blitva ( a já si to ihned v hlavě vyhodnotila jako blitku) , tak jse mse fakt netěšila..ale když to zavonělo a přistálo to přede mnou, vypucovala jsem kastrůlek ..mangold se dá vypěstovat i v truhliku,naroste jen trochu jemnější, připomíná pak baby špenát a ne chřástí od řepy:-D |
Z. Lika 29.4.2016 10:24Re: Che - mangold. Na balkóně mi ho spásli nosatci, potvory... |