2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Yga 29.4.2016 22:51

Re: Mangold

Jasně - přežeň ho přes hutné prasátko! To si rozhodně pošmakujete - nejrve vepřík, pak vy!

Z. Lika 29.4.2016 22:22

Re: Liko,

Áha, díky za rady, budou se hodit. A vodou se na lodi šetří, to je jasné.

Z. Lika 29.4.2016 22:21

Re: no tak mangold

Tak to máte pravé jaro - štěňata, dítko se ráchá na dvoře, slunko... paráda :-)

Z. Jajka 29.4.2016 21:58

Re: Liko,

Při vaření se šetří vodou, použít jen nezbytně nutné množství. Jedna brambora se v v té vodě rozmačká, nic se neslejvá, sní se všechno :-). Proto solit jen opatrně.

M. Pajakerryková 29.4.2016 21:42

Re: no tak mangold

nezmokl ale ráchal se ve vodě a asi tam trošku zahučel....máme na dvoře bazen opřený o stodolu a je v něm voda....a to je velké lákadlo :)

jinak u nás bylo 17st vedra krása jasá

Z. Lika 29.4.2016 21:02

Re: no tak mangold

Pochopila jsem, že Olik zmokl?? Tady byla třeskutě modrá obloha.

M. Pajakerryková 29.4.2016 20:42

Re: no tak mangold

ano, všechno super, pořád spí, ten venek jim dal zabrat :)

Z. Jenny 29.4.2016 20:34

Mangold

mne bohužel zcela minul, skoro z toho mám depku, když vidím jak Vám většinou šmakuje,rozhodně zkusím a přeženu ho přes něco hutnějšího. :-)

Z. Lika 29.4.2016 20:30

Re: ahoj liko

Díky, Hanko, slovník mi ukazuje, že mangold je anglicky mangold, ale podle toho co píšeš, nevím nevím, jestli bych se na něj takto v obchodě doptala. To jsou holt ty místní reálie.

Z. Lika 29.4.2016 20:27

Re: no tak mangold

Moc pěkné obrázky ze života rodiny zvířecí a lidské :-) A všechno jde, jak má, viď?

Z. Lika 29.4.2016 20:26

Re: Liko,

Přinejhorším si slimejši pochutnají, mangold je opravdu moc dobrý. Díky za tip na zrychlenou úpravu, na lodi se mi bude hodit.

Z. Lika 29.4.2016 20:25

Re: ahoj liko

Tak abyste věděli, kde je cestou co zajímavého, kam se podívat, co stojí v okolí za vycházku. My věděli, že už se tam asi nikdy nepodíváme, tak jsme knižní průvodce měli, abychom toho viděli co nejvíc - v mapce jsou asi vyznačená zajímavá místa, ale víc povídání a popisy se tam nevejdou.

Těším se s vámi :-)

Z. Jenny 29.4.2016 20:21

Re: Maťá

Milá Mato, je mi to moc líto, hladím po tlapce a smutím s Tebou.

Z. Jenny 29.4.2016 20:16

Re: Já bych také

Naši myslivci se dali už po několikáte do pokusu vypěstovat a pustit ven do místní přírody divoké králíky,k tomu dodám, že tady králíci kdysi už byli. Jako pokaždé se jim podhrabali pod plotem a unikli do přírody. Včera jsem s Jenuškou byla v polích a lukách a na jedné louce ti králíci seděli jak v amfiteátru v kině a dokonce se na nás přišli někteří podívat. Bohužel jsem neměla foťák a bohužel pro králíky. Takové krotké, v ohradě krmené budou snadnou kořistí pro predátory.

Jsou tu lišky, psík mývalovitý, ptáci- dravci. Ti králící byli z nějaké odchovny, bez respektu k nástarahám. Má to cenu? Chjo.

Z. Jajka 29.4.2016 19:25

Liko,

já blitvu (tedy mangold) ráda. Tak jsem se cestou domů stavila v semenářství a zakoupila semínka. Teď jen, až - jestli - mi něco vyroste, aby mi to hnusní bezdomečkoví slimáci nesežrali... Nikdy jsem ho tady nezkoušela pěstovat.

V Chorvatsku jsme si ji dělali zjednodušeně - daly se vařit trochu osolené brambory a když byly skoro hotové, přidala se na pár minut blitva. Na talíři se doplnilo česnekem a olivovým olejem...

V. Glover 29.4.2016 19:21

Re: ahoj liko

Zatim mam mapu od Broads Authority, jsou tam vyznacena mista k zaparkovani lodi a plno jinych veci, bude to stacit, nebo mam koupit i nejakou knizku pruvodcovskou?

M. Crossette 29.4.2016 19:19

ano Swiss Chard znám

napadlo mne to hned při obrázku,ale - jako Hanka níže - jsem se raději přesvědčila na netu. A naskočila mi tahle stránky, kdo čte angl. může se kouknout, jak je to zdrává zelenina.

Mangold jsem kdysi dost kupovala v New England, dusila jsem ho právě s česnekem, prostě jako špenát. Tady jsem ho už vlastně hodně dlouho nekoupila, teď si nejsem jistá, jestli jsem ho tu vůbec viděla prodávat. Jinak my "zelené lupení" máme moc rád, ale tady (hlavně skoro celý pozdim a zimu)kupujeme velké trsy zdejšího jižanského a jako Verenka si ho podusím do foroty do mrazáku.

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=16

Jinak děkuji za včerejší přivítání, ano všude dobře, doma nejlíp, nejvíce se mi stýskala po našem zvířectvu a myslím, že i jim po nás. Stále ještě nejsem ve formě, ale hlavně že už nemám záchvaty kašle. Já už nebyla nemocná (ani s mini-chřipkou) nejméně deset let a tak jsem stonání jaksi odvykla.

Pájo, dodáváš krásné štěněcí reportáže, z nichž je jasné, že jsi do prťousů úplně zamilovaná a tak nevím, jak se s nimi pak dokážeš rozloučit. No v nejhoršém 3 psi doma navíc, to bys snad zvládla, to není jako tucet štěňat u EvyŽ :))

H. Williamson 29.4.2016 18:18

Re: Maťá

Mila Mato, to je moc smutna zprava. Ale tvuj Astor je a bude - ve tvych vzpominkach a ve tvem psani o nem. Moc na tebe myslim.

Z. Lika 29.4.2016 18:04

Re: ahoj liko

Krásná loď, Vendulko, s tou se vám bude rejdit krásně a v pohodlí. Původně jsme taky chtěli půjčit si loď ve Wroxhamu, ale jak jsem psala, už pro nás neměli. Jen si pořiďte nějakého průvodce (příručku), ale to vám určitě nemusím vysvětlovat. Budete mít pěknou dovolenou! A odpočineš si po všem tom učení a práci.

M. Pajakerryková 29.4.2016 17:49

no tak mangold

taky neznám....ale to nevadí :)

dnes jsme byli všeci venku a štěňátka se venku tak unavila, že si hrají na hodné děti a spí a spí a spí a Olík se vůbec neunavil a krom toho, že došel durch morký, tu lítá huláká ale půjdem ještě ven pocvičit hafany :) tak se ještě proběhne po čerstvém vzduchu

jinak jsou štěňátka hodná a miloučká, maminka si s něma nehraje ale už jí Chicco vůbec nevadí :)

V. Glover 29.4.2016 17:46

Re: ahoj liko

tady se jim myslim taky rika rainbow chard, asi proto, ze jsou cervene i zlute

H. Williamson 29.4.2016 17:45

Re: Mangold

Vzpomnela jsem si, jak babicka delala kapusticky. povarila a na taliri posypala oprazenou strouhankou a prelila maslem. To jsem aji mela rada. Chet ma kapusticky moc rad, tak jsem to tuhle tak nejak podle babicky udelala, akorat ze tu oprazenou strouhanku jsem si ochutila slusnym mnozstvim zelene petrzelky, troskou citronove kury, neco cesnekoveho prasku (ne soli), protoze tam se mi ty kousky cesneku nejak nehodily. Kapusticky na taliri jsem zakapla trochu citronem - citron trochu potlaci nahorklou chut kapusticek a pak teprve na to tu strouhanku.

Taky nekdy delam teply salat. napred si oprazim neco slaniny - fakt ne moc. Jo, a dobry spek by taky sel. Slaninu vyndam z tuku. Na jine panvi bud na masle nebo na oliv. oleji zvolna opecu kapusticky nakrajene na silne platky - tak 3 na jednu hlavicku. V zadnem pripade neprazim, spis rychle podusim. To netrva dlouho, protoze se rozpadnou na nudlicky, a chceme to mit jeste na skus. Presunu do misy, a zaleju zalivkou z oliv. oleje, citr. stavy nebo dobreho octa, pridam do zalivky lzicku tuku od slaniny a neco cajenskeho pepre dle chuti. Sul, pepr. Promicham a posypu nadrobenou slaninou.

H. Williamson 29.4.2016 16:54

Re: ahoj liko

Dovolim si odpovedet za Liku - ano, jak jsem pred chvili zjistila na googlu, mangold je vskutku chard; v USA se mu bezne rika swiss chard, I kdyz se Svycarskem to nema nic spolecneho.

H. Williamson 29.4.2016 16:42

Re: No dobre,

Verenko, fakt bezva recepty. Zavitky celkove mam rada. Dik. :)

V. Glover 29.4.2016 16:28

ahoj liko

Konecne se mi povedlo precist prispevky za posledni tyden, co mi zase zacala universita tak se menim zpatky v mlcici ctouci, protoze komentovat o tyden pozdeji skoro nema cena. Liko, co je mangold, je to chard? Tady z nejakeho zahadneho duvodu v supermarketech vubec neni.

Hele, nase lod http://www.broads.co.uk/wp-content/themes/rom/360/fair-duchess/index.html

Vyjizdime z Wroxhamu

A. Bytová 29.4.2016 13:47

Re: Mangold

Díky moc. Vřele k nim lnu. :)

L. Blaza 29.4.2016 13:17

Re: Mangold

Ten recept, kdy se rozpůlí a prudce osmaží jsem zkoušela, ale asi ne moc dobře, protože mi přišly hrozně tvrdé. Ale díky za další recepty :)

Z. Lika 29.4.2016 13:03

Re: Mangold

Ech, pro Blážu a nakonec níž :D

Z. Lika 29.4.2016 13:03

Re: Mangold

Pardon, pro Blážu.

Z. Lika 29.4.2016 13:02

Re: Mangold

Našla jsem to tady http://1url.cz/0trg3 a nevypadá to špatně. Spoustu růžičkových receptů jsem našla v odkazu pro Dalmi výš.