15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jablka

Když jsme s rodiči ještě bydleli na chalupě, patřily k našim nejoblíbenějším a nejpoužívanějším dvě suroviny: o té první, bramborách, už byla na Mlsotníku řeč. Tou druhou, neméně oblíbenou, byla jablka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
YGA 21.4.2006 9:01

A já

s celerem.

tojefuk 21.4.2006 9:01

Re: Re: Ach bóže - nic proti zdravým potravinám,ale docela Vás chápu;já bych toto udělala s cereáliemi :o))

Souhlas!

Fallowa 21.4.2006 8:26

Re: Ach bóže - nic proti zdravým potravinám,ale docela Vás chápu;já bych toto udělala s cereáliemi :o))

Martinka 21.4.2006 8:19

Re: Ach bóže

:-D Moc jsem se pobavila. Chudinka cuketa. Je zdraváááááááááR^!!

tojefuk 21.4.2006 6:43

Ach bóže

Re: Tojefuk,:

Autor: tojefuk IP: 194.228.50.xxx Datum: 21.04.2006 06:39

I ty, possum? Cuketu nevrazím nikam, neboť mě nesmí do baráku!

Prknu, tlustému 2,5 cm, širokému 15 cm, zašprajcujeme jeden konec, aby trčelo v úhlu 63° od země. Prohneme, aby druhý konec byl vodorovně, zajistíme špagátem. Na vodorovný konec umístíme hrnec, naplněný výrobkem z cukety. Uřízneme špagát. 63 stupňů - při tomto úhlu letí hrnec nejdál, stejně se už na nic jiného nedá použít, když v něm byla cuketa!

A už mne sakra nechte bejt!

tojefuk 21.4.2006 6:23

Re: Jablečný kompot

Zas mně byl sebrán recept! Ale né celej! Vody víc než jablek, bez slazení, jabka ta co se nehodí uskladnit - potlučená, okousaná od vos, nahnilá už na stromě - nestříkám proti chorobám, za á jsem línej, za bé chemická jabka si můžu koupit a ne trhat na svým - , vytříděná během uskladnění. Šťáva se upíjí pomocí šufánku, zbytek lžící s chlebem, buchtou atd.

Jediná úprava bažantího kohouta, kdy se maso nemění v brousek, ale dá se jíst: kohouta do skleněné mísy s deklem, obložit osminkami jablek - skoro zakrýt, 2-3 hřebíčky, 5-6 jalovců, moravské zelí, špekové knedle, jabkama z bažanta polít zelí. A staří myslivci nepoznali, co je to za maso, ještě že bažanti byli dva, knedlí asi dvacet a zelí půl kýble. Myslivci byli jen tři.

veram 21.4.2006 2:14

jablečná mlsátka

Jablka nakrájet na kolečka, jadrník vykrojit (vím, že na to existuje nějaké udělátko, v tom případě by to byl krok 1), kolečka namazat dost silně žervé a nahoru trochu rybízové nakyslé marmelády. No a mňam.

WWW 21.4.2006 1:32

Uz ten tik davno mam! Naprosto nekontrolovatelnej a spojenej s koprivkou !

RenataE 21.4.2006 0:54

Re: Juchajda a zupajda - uz se tesim na Semlbabu v mikrovlnce !!!

Zdravím, milý WWW. Abyste z té čertotrouby nakonec nedostal tik! Umím různé recepty na žemlovku, ale MW není ani v jednom.Ale všechny jsou dobré, i ten francouzský. Ale jestli někdo dodá recept z MW, který bude mít tu hříšnou křupavou sladkomáslovou kůrčičku s jablečným karamelem spojenou.....

RenataE 21.4.2006 0:48

Křížaly

Moje babička dělala dva druhy - křížaly a hedvábné křížaly. Ty obyčejné byla jen tak na osminky rozkrojená usušená jablíčka. Ale ty hedvábné, ty jsme dostávali k Mikuláši a k Vánocům v plátěném pytlíčku. To byla jablíčka oloupaná, vykrojené jádřince,na tenko krájená, pomalu nad kamny sušená. Dědeček (pro stálé čtenáře ten s tou bužírkovou pomlázkou) babičce sestrojil z králičího pletiva konstrukci nad kamna, a tam se od podzimu sušily oba druhy křížal. A hádejte, které se nesměly užírat?

A proč píšu o "jablíčkách"? No protože nejlepší křížaly jsou z jablek, která se k ničemu jinému nehodí. Z přestárlých stromů, maličká, strupatá. A babička z těch chudinek dokáže udělat hedvábné křížaly.

WWW 21.4.2006 0:45

Juchajda a zupajda - uz se tesim na Semlbabu v mikrovlnce !!!

RenataE 21.4.2006 0:20

Jablečný kompot

Jablečná polévka mě zaujala, vyzkoučím. A na oplátku primitivní jablečný kompot - má tu zajímavou vlastnost, že ač oslazen dia-sladidlem, není to v něm poznat.

Oloupaná jablka nakrájíme na větší kousky, v rendlíku zalijeme tak do půlky vodou, přidáme skrojek citronové kůry (jen tu žlutou část), citronovou šťávu, kus skořice a pár hřebíčků. Všeho přiměřeně. Vhodíme pár peciček umělého sladidla (přiměřeně).Podusíme tak 3-4 minuty, podle kvality jablek, aby se nerozpadla. Podáváme nejlépe vychlazené, ale chlazeného stádia se málokdy podaří dosáhnout.  Potud je recept pro diabetiky.

Pro všechny ostatní žrouty ještě můžeme ušlehat tuhou šlehačku a na jablíčka jí přidat. MŇAM.