Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Jablka
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Medvídek 21.4.2006 15:35Re: Re: Medvídku, To je tak když sem přijde někdo kdo mně zná. |
Lenka Svobodová 21.4.2006 15:34Kopřivku si mklidně mějte všude, ale teď konečně taky prosím přispějte tou historkou o mikrovlnce, kterou jste onehdá slíbil na ráno, ale nikde jsem ji nenašla. Tak vysvětlujte, proč máte k té troubě takový odpor. |
Vakandi 21.4.2006 15:34Re: Re: Vakandi, to zní nejen dobře ale i rychle a já proti mikrovlnce nic nemám |
aida 21.4.2006 15:32Nemátze někdo nějaký dobrý recept na lososa? Jednoho mám v ledničce. |
aida 21.4.2006 15:30Re: Medvídku, Já bych mu neodpustila nic, on je to hroznej lump. Už asi rok a půl má u tchýně láhev veledobrého domácího vermutu od nás, který si objednal a zapomněl tam pak zajít, přitom je to asi tak 1/4 hodiny cesty od něj. Medvídku, maž tam hned, jinak má bábička povoleno vypít to kamarádkama. |
Lenka Svobodová 21.4.2006 15:26Re: Re: A rýžový nákyp:-) souhlasím s vaším receptem, i když já ty žloutky dávám na začátku do mísy a třu je s tím cukrem. Pak teprve dávám to ostatní. Manžel ,veliký mlsoun a sladomil, si můj výrobek vždy polévá domácí rybízovou šťávou, pomlaskává a zbaští toho celou jednu zapékací misku o průměru 20cm a výšce 5 cm. Sám. Já tohle zrovna nemusím. Dá se dělat i z jablek, která se oloupou a zbaví jádřince. V tom případě přidám ještě trochu skořice. Místo jádřinců přijde pikantní zavařenina( višně, rybíz) atrošku ořechů. Pokud máme nějaký bílek navíc, lze to vše ještě přikrýt asi 10 minut před dopečením ještě bílkovým , ale oslazeným sněhem, který jsme do zhoustnutí šlehali nad hrncem s horkou vodou. Je to pak nákyp v závěji a dobrota vskutku veliká. |
tojefuk 21.4.2006 15:18Lenko S. Čert vem nitě, hlavně že tam zůstaly křížaly! |
Kaštan 21.4.2006 15:12Re: Re: Pro Alču, ale nejen pro ni zAPOMNĚLA JSEM ŽE JÁ TAM JEŠTĚ PŘIDÁVÁM TROCHU JAKÉKOLIV PIKANTNÍ ZAVAŘENINY. na tu zavařeninu jsem asi zapomněla... Už si nejsem tak jistá, ale myslím, že jí tam taky kousek bylo... |
dalmatin 21.4.2006 15:10Re: dalmatin, Tojefuku, budete mě mít na svědomí. Jsem tu za blázna, kterej se řehní do monitoru - nahlas! |
dalmatin 21.4.2006 15:09Re: Re: Re: jeden skorodietní No, to je právě to - nevím. Dá se tam přidat i zakysaná smetana. Ale už kvůli tomu názvu (ten jsem já nevytvořila) to mělo u mých nežravých dětí úspěch. Pro pár snědených soust jsem byla schopná vymýšlet nepředstavitelné blbiny. Obrázky a figurky z jídla, písničky. No a pak vidím dcerku, jak ujídá buřta kocourovi (takovýho volezlýho, co zbyl v lednici a bylo ho škoda vyhodit a můj tatínek do donesl na chatu). Děti jsou někdy na zabití! |
Lenka S. 21.4.2006 14:51To víte, tojefuku, co byste ještě chtěl ,md ženské a ještě bývalé úči k tomu. Rejpání mám přímo v genech. |
tojefuk 21.4.2006 14:49dalmatin, a voní to stejně, jako mokrý pes? |
Lenka S. 21.4.2006 14:48Re: Vakandi, Já mám taky jeden recept, ale WWW zas bude prskat, že je do mikrovlnky. Ale aťsisi, nic si z toho nedělám. To se vezmou kuřecí nebo krůti prsa bez kůže ( počet dle počtu a žravosti strávníků). Každý plátek se potře slaboučkou vrstvičkou plnotučné hořčice a plátky se narovnají na obyčejný mělký talíř. Upozorńuji zvláště na skutečnost, že plátky zatím NESOLÍM! Tyto masové plátky zakryju plátky si 1cm silnými, které jsem nakrájela z oloupaného a odjádřeného jablka, přikryju krytem a dám na střední výkon do mikrovlnky. Vlním po dobu 12-15 minut podle toho, jak jsou masové plátky silné. Pak troubu otevřu vše mírně osolím a každou porci přikryju plátkem eidamu. Vše vlním už odkryté a stále na střední výkon po dobu 30 sekund, dokud se sýr neroztekl po porci. Ne déle, jinak se šťáva vypaří a ze sýra zbude nepoživatelná guma!!! Podávám s dušenou rýží nebo s br. kaší či s vařenými brambory. Nesolím před vlněním proto, že se ŽÁDNÝ!! masový plátek nemá před tepelnou úpravou solit, aby zůstal š´TAVNATÝ A ŠŤÁVA z něj SE JEN NEUPEKLA NA DNĚ NÁDOBY. TEN FÍGL MÁM OD JEDNOHO SKVĚLÉHO KAMARÁDA A VÝBORNÉHO KUCHAŘE. A kdo nevěří, ať si některé pláky osolí před "zatažením. Rozdíl ho uhodí přímo do úst. Nedá se to srovnat. Upozornění: Pokrm podáváme co nejteplejší a pokud lze ihned. Ohřívat se kvůli sýru a šťávě nedoporučuje. |
Vakandi 21.4.2006 14:40Re: Re: jeden skorodietní Proč pes? |
Vakandi 21.4.2006 14:35Re: Vakandi, já už mám malou skoro velkou, tak dává pozor sama. A nejsou z těch porcí trhance? |
tojefuk 21.4.2006 14:25Medvídku, Vaše averze k česneku je odpuštěna! |
Lenka S. 21.4.2006 14:24Re: A zkusili jste Tento toust vsladit nepotřebuje! |
Lenka S. 21.4.2006 14:22ŠTRŮDL Tak, aby těsto nepopraskalo, nesmí být tenčí než 2 mm. A náplně musí být tak akorát- 2 velká jablka na nohavici stačí.Jinak opravdu popraská a vytečou jablka na plech. A to pečení je snadné. Dám nohavice závinu nejprve do středu vyhřáté trouby apeču při 180°C. Jakmile začínají zlátnout, přendám plech co nejvýš, ale PAK UŽ VELICE PEČLIVĚ HLÍDÁM, ABYCH NEPŘIPÁLILA!!! |
Lenka S. 21.4.2006 14:16Re: Křížaly TAK VLONI SE U NÁS SUŠILY PRÁVĚ KŘÍŽALY, NAVLEČENÉ NA NITÍCH POD STROPEM CELÉ KUCHYNĚ. NIKDO JE NEMOHL POŽRATV DŘÍVE, ALE STEJNĚ SE PÁR NITÍ ZÁHADNĚ ZTRATILO V ŽALUDCÍCH MLSOUNŮ UŽ DŘÍVE. PROSTĚ NĚKDO NENÍ LÍNÝ LÉZT PRO MLSOTU I NA ŠTAFLE. A NEJRADĚJI TAJNĚ A V NOCI. TO JSOU HLAD A CHUŤ NEJVĚTŠÍ. |
dalmatin 21.4.2006 14:15Re: jeden skorodietní Jo, to znám. A víte jak se tomu říká u nás? MOKRÝ PES. Fakt. Tématicky velmi vhodné do Zvířetníku a navíc opravdu dobré. |
YGA 21.4.2006 14:09A jestli by nebylo lepší nahradit toust vánočkou? - nekonec by se nemuselo cukrovat. A ještě jeden technický dotaz - jakým způsobem stáčíte štrůdl, že je v prostřed propečený a hlavně, že nepukne. |
Lenka S. 21.4.2006 14:08Re: Pro Alču, ale nejen pro ni zAPOMNĚLA JSEM ŽE JÁ TAM JEŠTĚ PŘIDÁVÁM TROCHU JAKÉKOLIV PIKANTNÍ ZAVAŘENINY. |
Lenka S. 21.4.2006 14:06Medvídku, zkuste to s těmi tousty a místo jablíček použijte plátkový ananas( třeba z okapaného kompotu) a plátkový sýr. Jablíčka zbaštěte jen tak. A NENÍ V TOM ANI KOUŠTÍČEK ČESNEKU, TO VÁM ZARUČUJI. |
Lenka S. 21.4.2006 14:00Pro Alču, ale nejen pro ni Vlnit na střední výko pouhé 4 minuty, ale přikryté. Pak minutu nechat v zavřené troubě dojít. Lahoda a mana, i když já kvůli epilepsii a mnoha lékům nesmím, dělám rodince, sklízím úspěchy. |
Lenka S. 21.4.2006 13:52A zkusili jste někdy stejně připravit i toust s anasovým plátkem, který se zakryje plátkem sýra a zase toustovým chlebem.? Mlsotka k pohledání a vpřípadě nouze o jablíčka rovnocenná a stejně dobrá náhrada. Ananas se dostane v nejhorším i jako kompot, což je jedno. |
tojefuk 21.4.2006 13:48Vakandi, nic proti kaprovi s jabkama! Jenom kapra porcuju až po upečení. peču v půlkách, naporcuje se dvěma vidličkami, zapřenými proti sobě. Nepřekrájím svalové kosti, navíc jsou vidět a já nemusím dávat pozor na mladýho a můžu dlabat! |
Hanča 21.4.2006 13:43Re: Jejda Hančo, Alčo, díky za upozornění, napsala jsem to tak, že je to jasné asi jenom mně, protože už tento guláš léta vařím. Ano, ano, použijí se zelené fazolové lusky. Tak ať se Vám zadaří ! Já jsem si z Vašich receptů vybrala Pepovy šátečky - těsto znám, ale vždycky jsem dovnitř dávala marmeládu a vztekala jsem se, když mi z některého šátečku vytekla. Tak teď je zkusím naplnit jablky, to by mohlo vyjít dobře. |
veram 21.4.2006 13:32Re: Re: trochu od věci, ale neznáte někdo nějaký dobrý způsob, jak upravit pohanku? Výše uvedená adresa mi nefunguje, ale stačí ji změnit na www.pohankovymlyn.cz a je vše v pořádku a doklikám se tam i receptů, i spousty jiných zajímavostí. A pan mlynář píše tak hezky, že by se určitě na Zvířetníku skvěle uplatnil. |
madla 21.4.2006 13:29jeden skorodietní Protože naše rodina nemá nikterak v oblibě sladké (vánoční cukroví výjimkou), a už vůbec ne krémové nebo jinak matlané zákusky, byl vždycky problém s dětskými oslavami, zejména synkovými. Vyřešila jej za mne maminka mé kamarádky, takto diabetička, svým nezištně předaným receptem na jablkový dort. 4 větší jablka rozvaříme v malém množství vody nebo jablečné šťávy (přisladíme dle své vlastní chuti), do rozvařených vmícháme ve vodě rozpuštěný vanilkový pudink. Na vrstvu piškotů část jablečné hmoty, konečná vrstva jsou piškoty. Po vychladnutí vyklopíme, ozdobíme šlehačkou. Různým přídavkům a vylepšení (místo šťávy bílé víno - to pro dospělé, mandlové lupínky atd.) se meze nekladou. Na množství jablek nezáleží, spíš víc než míň, piškoty dětské či cukrářské, výsledkem je něco na způsob ovocného želé. No a bez té šlehačky je opravdu skoro dietní (to podle těch piškotů a množství cukru). Dobrou chuť. |
Alča 21.4.2006 13:28Milá Lenko Váš recept je mi sympatičtější kvůlivá tomu rumíčku (to bude vůně). A na kolik minut v té mikrovlnce vlnit, smím-li se ptát a na jaký výkon (maximum)?. |