15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jablka

Když jsme s rodiči ještě bydleli na chalupě, patřily k našim nejoblíbenějším a nejpoužívanějším dvě suroviny: o té první, bramborách, už byla na Mlsotníku řeč. Tou druhou, neméně oblíbenou, byla jablka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Alča 21.4.2006 13:24

Jejda Hančo,

samozřejmě se nezlobím a recept vypadá moc hezky. R^

Teď se ale zeptám (budu vypadat jako blbec, ale já opravdu nejsem zdatná kuchta) - těmi fazolkami myslíte zelené lusky? Pokud totiž ano, tak juppíííí :-D mohu zkoušet, protože mám v mražáku.

Lenka S. 21.4.2006 13:24

Ale, ale , moje jmenovkyně a tolik dobrých věcí zatracuje? A co rodinka, té to aspoň uvaříte? já taky dost věcí nebaštím, ale naučila jsem se to aspoň vařit a ochucovat dle oka. rodinka spokojená, já taky. A to je to hlavní.

alk 21.4.2006 13:22

Tousty s jablky

Toust lehce pomažeme máslem - jen trošku, může se i vynechat. Dáme na něj nahrubo nastruhaná jablka(celou hrst). Kdo má rád posype cukrem se skořicí. Přiklopíme dalším toustem a dá me zapéct do toustovače. Potom co se vyndá, voňavý a růžový, se pocukruje a podává.

Jsou možné i různé obměny - přidat tam oříšky, hrozinky a pod. Mě nejvíce chutná chudá varianta - jen jablka se skořicí a tousty pokapané mlékem místo másla.

Alča 21.4.2006 13:17

Re: A rýžový nákyp:-)

 a jakpak že ho, Lído, smím-li se ptát, děláte?

Já totiž nákyp také bytostně nesnášela, dokud jsem nejedla ten od švagrové - prostě jedna báseň. Od té doby ho dělám a chutná vážně všem (i chlapům!).

Recept: uvaříme klasickou rýži, jak je kdo zvyklý. Do ještě horké (!!!) dáme cukr (krystal má lepší chuť a lépe sladí), vanilkový cukr, trošku skořice a MÁSLO. Mícháme a až se máslo rozpustí, tak přidáme jakékoliv ovoce (u nás kvůli tomuto nákypu a koláčům jezdíme na meruňky a zavařujeme). Pak lehce vmícháme žloutky (3-4) a úplně nakonec ušlehaný sníh, co nám zbyl z těch vajec.  Vznikne nadýchaná hmota, která drží tvar, ale nesmí dlouho stát. V této fázi je povoleno ochutnávání, ale pozor ! jednou jsme snědli všechno dříve, než to šlo do trouby, od té trouby ochutnávám sama, neboť já sladké moc nemusím. dáme do vymazaného pekáčku (lépe jennského skla) a pečeme. Růžové je hotové, je vynikající i studené! 

Lenka S. 21.4.2006 13:16

Re: Re: Mám to sepsané,

Paní Dáša to už dostala. Aspoň tu pohanku. Ale to ostatní z dokumentů nedokážu vybrat správně poslat. Mám tam totiž všemožné sladké recepty a nejen na různé záviny  a mlsotky z jablek. Ale pokusím se, snad to dopadne ke spokojenosti všech.

Lenka S. 21.4.2006 13:11

Tak to byl Werich,

kdo tohle prohlásil. I když už nevím, při jaké příležitosti to bylo.

Lenka S. 21.4.2006 13:09

Re: Tak tohle znám pod jménem ŽRAVKA,

kterýžto název přesně odpovídá tomu, jak rychle to zmizí v žaludcích mých mlsounů. Snědli by toho kila a ještě nejradši co nejteplejší. Nespravedlivé je to, že všichni se cpou , ale jsou štíhlí. Já jen zhotovím, ale nejím. Přesto jsem jak hroch.

Lída Š. 21.4.2006 13:07

Re: Mám to sepsané,

Mejlem to pošlete paní Dáše a budem se tady všichni radovat a oblizovat:-P;-)

Vave 21.4.2006 12:59

JABLKOVEC PODLE JANY H.

Tato mňamka se jmenuje podle mé bývalé kolegyňky a vyznačuje se mimo jiné tím, že vydrží hodně dlouho vláčná, pokud je tedy hned nesníte jako naše rodinka.

Dvě vejce smícháme s 30 dkg cukru moučka, přihodíme jednu až dvě lžíce kakaa a lžičku skořice a 8 dkg rozpuštěného másla. Nastrouháme asi čtyři velká jablka, podle Jany to má být asi 30 dkg, ale já dávám o půlku víc a strouhám nastřídačku jedno jablko nahrubo a jedno na jemno. Nakonec vmícháme 30 dkg polohrubé mouky, do které předtím vmíchám jeden prdopeč. A když mám, vhodím nakonec hrst rozinek a hrst nahrubo sekaných vlašských ořechů.  Těsto vliju do pekáčku (dortové formy) a peču ve střední troubě, dokus se těsto nepřestane lepit na špejli. Je to rychlé, poměrně levné, v jednom hrnci dělané a moc dobré.

Medvídek 21.4.2006 12:44

Re: celer

Co naděláte, to tak chodí - vzpomínám si na výrok kteréhosi českého herce, nevím už kdo to byl ani o jakém jídle to mluvil, ale řekl univerzální větu:" To je tak hnusný, že je to určitě hrozně zdravý.";-D

Lenka S. 21.4.2006 12:43

Re: Jablka podle Evy W.

Tak tohle znám také, jen to víno je nahrazeno rumem a dělá se to v MIKROVLNCE!!!Ať si WWW  proti ní brojí jak chce.

Lenka S. 21.4.2006 12:40

I Vy jedno rejpací WWW,

tak abyste věděl, já i ten recept pro mikrovlnku mám, ale nedám, když jste tolik proti ní.Budu si mlsat alebedit sama. Ať jsem jak hroch.

Dee 21.4.2006 12:36

pečené jabko

Jednou jsem zapomněla v autě jedno jediné jablko, krásné, zdravé, jenom se zakousnout. Byla jsem pryč celý den a  celý den na auto pražilo slunko. Večer jsme přišli do auta, byla tam nádherná vůně pečeného jabka a o to samotné jabko jsme se málem poprali, páč to byla mooooc velká dobrota.

Lenka S. 21.4.2006 12:32

Mám to sepsané,

ale neumím to z dokumentů přeposlat do Mlsotníku. Jsem počítačový začátečník a neumětel, kterému to ještě s pc  vůbec nejde. Takže se nezlobte. Já píšu jen dvěma prsty a to psaní a opisování by bylo moc na dlouhé lokte. Pokud mi  někdo  pošle doslova polopatické   instrukce, jak to udělat, můžu přispět do " pohankového mlýna "i do jablečného mlsotníku bohatou sbírkou recepisů i  z jablek. Obojího mám přehršle. Pomůže mi někdo návodem? Ale musí být opravdu pro úplné blby, abych to i já, počítačový negramot, pochopila a  bez obtíží  dokázala  udělat. Díky předem( nebo zadem?)- račte si vybrat to příhodné.

tojefuk 21.4.2006 12:23

celer

s petrželí nahrazuju pastinákem - dva v jednom! Vám a WWW děkuju, že jste mě nechali bejt!

Lenka S. si taky rejpla! Nejsem ani to první, ani to druhé! Navrhuju cuketofoba! Jabkama se dá guláš zahustit místo jíšky. Co kdyby mouka byla ze sušených cuket! Jabka v guláši myslím vážně. Hančo, když už, tak cuketuru! Martinko, pro kterého živočicha je ta zahradnická úžasnost zdraváááááááááááááá? Pokud je menší než kočka, osobně mu vykopu hrobeček, až s ním to zdravíííííííííííííí práskne!

Lída Š. 21.4.2006 12:15

Re: Ach bóže

A za manžela Jirku bych měla uvést ještě krupicovou kaši. Jenže já jí mám ráda a to tak že moc...

Lída Š. 21.4.2006 12:14

A rýžový nákyp:-)

Lenka 21.4.2006 12:09

Re: Ach bóže

totéž s hrachovou kaší, čočkou a bramborovým salátem :-((((

Lída Š. 21.4.2006 12:03

Re: Paní Dášo,

Lenko a nenapíšu si!! Koukejte to sepsat a šup s tím do Mňamňovníku;-P;-P;-P;-)

Vakandi 21.4.2006 11:45

Kapr na jablkách (nebo i jiná ryba)

Tohle nám vařil můj (ex)švára. Přišlo mi to jako divný recept ,ale děsně dobrý mňam;-P 

Špek nakrájíme na slebé plátky a vyložíme jím pekáč. Lupneme tam osolené porce kapra.

Jablka nakrájíme jako na štrůdl, zasypeme kapra tak, aby maso nebylo vidět. Posypeme kořením na ryby (jaké má kdo rád).Přidáme paprikou na kolečka a pečeme cca 40 minut. :-P

Kaštan 21.4.2006 11:33

Jablka podle Evy W.

měli jsme v práci - a moji bývalí kolegové pořád ještě mají - velikou a vybavenou kuchyň. Závodku jsme neměli žádnou, tudíž si každý k obědu něco uvařil nebo přinesl z domova zbytky na ohřátí. Z hladu dokáže být člověk někdy neuvěřitelně kreativní a zkombinovat skoro k dokonalosti nejrůznější druhy potravin. Jedna kolegyně v tom byla obzvláštním mistrem. Na vaření měla doma manžela, její specialitou byly zákusky. Tak tady je jeden, který nám v práci udělala na přilepšnou.

Jablka omyjeme a vykrojíme jim jádřince. Neloupeme a postavíme do pekáčku nebo na hlubší plech. Do tunelu po jádřinci nasypeme cukr smíchaný se skořicí, ořechy a rozinky, aby bylo jablíčko plné až po okraj. Každé jablko pak přelijeme červeným vínem. Jablka by měla ve víně stát asi na 5 mm. Každé jablko přelejeme ještě šlehačkou a dáme do trouby. Pečeme, dokud jablka nezměknou a nevoní po celém bytě v našem případě to byla kancelář. Šlekačka s vínem udělají výborný sosáček, kterým pak jablka polijeme.

Medvídek 21.4.2006 11:25

Re: A já

A já se špenátem s česnekem. Po odpálení hrnce bych ještě pro jistotu postavil zátaras. :-)

Lenka S. 21.4.2006 11:18

Řehtám se a bavím

Tojefuku, vy jste zapřisáhlý  ANTICUKETISTA( NEBO ANTIZUCCHINISTA?) !!!-Vyberte si raději něco z jablek, ať neutrpíte ujímání. A neprskejte kolem sebe tolik. Smála jsem se nad vaší reakcí tolik, že jsem ani na psaní neviděla.

Hanča 21.4.2006 10:59

Gulášová symfonie

Ladění nástrojů : Nakrájíme 2 cibule nadrobno, 1/2 kg vepřové plece na kostky, utřeme 2-3 stroužky česneku, připravíme si lžíci rajského protlaku, sádlo, sladkou mletou papriku, sůl, pepř a mouku. Pak ještě šálek vývaru (v nouzi vody).

Allegro : Na sádle osmažíme cibuli dožluta, na ní opečeme maso, přidáme papriku, osmažíme, přidáme mouku, osmažíme, přidáme protlak, zamícháme, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme česnek.

Adagio : A dusíme pomalu doměkka. Dbáme, abychom dostali nemnoho husté šťávy.

Andante : Uvaříme 1/2 kg fazolek, možno i zmrazených, a pak fazolky opečeme na lžíci oleje.

Presto : Horký guláš naskládáme doprostřed talířů, obložíme ho opečenými fazolkami a pak guláš i fazolky polejeme (ne příliš) kyselou smetanou. Konzumujeme s čímkoliv.

Hanča 21.4.2006 10:50

Mlsotník začíná být nebezpečný,

WWW má tik a kopřivku z mikrovlnky a tojefuk z cuket nejspíš cukaturu. Tak jako pohlazení pro oba pány posílám recepis z jiného soudku - snad mě Alča neukamenuje, že jí jdu do jablek s gulášem.

P.S. recept následuje, prý byl moc dlouhý, tak jsem to musela rozdělit.

Lenka S. 21.4.2006 10:45

Re: jablečná mlsátka

Žádné udělátko na odjádřování nemusí být. Stačí pouhá kovová trubička, na které se pečou kremrole. Lze ji snadno sehnat v dom. potřebách.

Lenka S. 21.4.2006 10:41

Paní Dášo,

 recepty na pohankové dobroty dojdou za chvíli na Váš mail. Kdyby měl zájem i někdo další, ať se obrátí na  lenka53@centrum.cz, ráda se  rozdělím. Je to mňam.

Minda 21.4.2006 10:30

Re: trochu od věci, ale neznáte někdo nějaký dobrý způsob, jak upravit pohanku?

Na Vaši otázku odpověď : www.pohankovymlyn.cz/pohanka  :-))))))

D. R. 21.4.2006 9:49

trochu od věci, ale neznáte někdo nějaký dobrý způsob, jak upravit pohanku?

Právě jsem ji koupila, leč ještě nikdy nepřipravovala... Ráda bych ji podstrčila svým mužům, ale musí to být víc jedlé než zdravé :))) Díky předem!

Medvídek 21.4.2006 9:08

:o))

No to je skvělé, není v tom česnek !!!;-D 

Jinak ale problém tkví v tom, že já mám jablka tak strašně rád že obvykle žádná nezbydou, aby je bylo možno použít jako surovinu na tyhle dobroty.