28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Houbové čatní

Nám, kteří máme rádi houby v jakékoliv podobě, právě nastává nejoblíbenější období v roce, protože houby rostou opravdu v každém lese. Může se však stát to, co se stalo nám - máme dostatečně nasušeno, mrazák praská ve švech a přitom sezóna hub zdaleka ještě nekončí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zana 12.9.2008 11:59

Re: Re: Záludná otázka

Jemine, Terro, tuhle jsem mívala ráda ;-). A kamarád z tábora, absík, na to naučil pochodovat svoje bažanty - snad z toho dokonce ani pr ... oblémy neměli, ono už je to dááávno a zelený panáčci asi netušili, vo co go;-D.

terra 12.9.2008 13:11

Re: Re: Re: Záludná otázka

Bravo, zano - tiše jsem čekal, kdo zareaguje na tuhle klasiku:-D... Je fakt, že i v době, kdy to bývala svěží novinka, údajně dost lidí netušilo...

Xerxová 12.9.2008 13:28

Re: Re: Re: Re: Záludná otázka

moje polovička ji hraje už dlouhá léta  ;-). Je pravda, že na kytaru hraje každý den a  jeho repertoár je opravdu velmi široký - od klasiky až po obdélníky ;-D

Jakub S. 12.9.2008 14:17

Poučte troubu. Já se nechytám, jenom něco matně... ?

zana 12.9.2008 14:44

Re: Poučte troubu. Já se nechytám, jenom něco matně... ?

Pjosonka takája, feťáckaja - začátkem 80. let, myslím. Když  to ještě byla náramná prča.

EvaŽ 12.9.2008 12:05

Re: Záludná otázka

Jíst to nebudu. Pokud to s tou červenou přeženou tak se moc pěkně poble..;-P

Jinak se divím, co všechno lidi na zblbnutí vymyslí.8-o

Xerxová 12.9.2008 7:22

tady rostou

včera odpoledne jsem přesvědčila polovičku, že Betku vyběháme v lese kousek za Libercem. Pravda - terén jsme zvolili téměř neschůdný (pruká stráň s balvany, bažinka (stopy divočáků tam nasměrovaly i Kosatku - ta vypadala...), potok (takže bylo kde Betku z největšího umýt), hustý lesík... ale nebyli tam lidi (Betka mohla lítat mezi námi zcela svobodně) a byly tam houby (babky, hřiby různí, křemenáče, kozáci, babky, sameťáci, růžovky)... za chvilku jsme měli tašku plnou.

Betka si přinesla šrám na hrudníku (skákala přes soušky, a chytla se za větev), jedno klíště a hlavně spoustu zážitků... od návratu spinkala vlastně až doteď ;-D;-D A já kus hub vyhodila (červíci hlavně v babkách), kus nakrájela na sušení a kus podusila - dneska si udělám houbové rizoto

alimo 12.9.2008 7:16

Děkuju,

už mám vytištěno a rovnou jsem dala do kabelky, anžto jsem skleróza a o víkendu by mi recepty v šuplíku byly houby platný:-D. Jsem zvědavá, jestli porostou, to zjistím dneska navečer. A když jo, tak se zkouší čatní a podám hlásání:-)

Krásný den všemVV

Fallowa 12.9.2008 5:39

No teda,

houbové čatní mě nadchloR^,Lenka to ještě přikrmila,ale kde ty houby vzít?Kluci byli nedávno v lesích u Skutče,přivezli košík hub i když je v lese prý sucho,že jehličí chrastí pod nohama.Polovinu hub (zjevně starých) jsem vyhodila,protože červíky nemusím.Něco mi zbylo,ale na tyto dobrůtky je to málo;-(.Nezbývá než doufat,že ještě přece jen porostou:-).

LENKA S 12.9.2008 2:47

UŽ NEBUDU PROVOKOVAT HOUBOMILCE. POKUD SE ZÍTRA JEŠTĚ STIHNU OBJEVIT, DODÁM RECEPT NAKRKONOŠSKÝ HUBNÍK

ALE  MYSLÍM, ŽE  KAROLÍNA  BUDE  RYCHLEJŠÍ  A   TÉŽ POVOLANĚJŠÍ.  DOBROU  NOC  VŠEM .  ZÍTRA   BUDU  DO  VEČERA  PRYČ, TAKŽE   ZÁJEMCI  O  HUBNÍK  MUSEJÍ POČKAT NA KAROLINU  NEBO  AŽ   SE  VRÁTÍM.   NYNÍ MUSÍMM UŽ  CHRNĚT.  ZÍTRA  MÁM NÁROČNÝ  DEN.

LENKA S 12.9.2008 2:41

A POSLEDNÍN RECEPTÍK ČI POKUŠENÍČKO

ZKOUŠELI JSTE  UVAŘIT  NĚKDY  GULÁŠ  Z RYZCŮ NEBO  TŘEBA  DRŠ´TKOVKU   Z VÁCLAVEK,   KDO   JE  MASOŽRAVÝ, NĚKDY  ANI  NEPOZNÁ, ŽE  V  DRŠTKOVCE  ANI  GULÁŠI  NENÍ  MASO NEBO  DRŠTKY  VŮBEC.DEJTE VŠAK PŘI  VAŘENÍ  A ÚPRAVĚ  VÁCLAVEK  VELIKÝ POZOR.  VÁCLAVKY  SE  PŘEDVAŘÍN V JEDNÉ  VODĚ, KTERÁ SE  POTOM VYLEJE. POLÍVKA  SE  VAŘÍ  UŽ   Z  VODY  DRUHÉ, V NÍŽ  UŽ  NEBÝVÁJÍ OBSAŽENY  PRO  NĚKTERÉ   PŘECITLIVĚLÉ   JEDINCE   NEBEZPEČNÉ   LÁTKY, NA  NĚJŽ   REAGUJÍ  JAKOBY OTRAVOU. VÁCLAVKA  JE HOUBA  JEN PRO  ODOLNÉ  A  ZPŮSOBU  PŘÍPRAVY  ZNALÉ. MYKOLOGY-KUCHAŘE. U  NÁS  TO VŠAK  ZATÍM VYPADÁ, ŽE  HUB  SE  LETOS  NEDOČKÁME.ROSNIČKÁŘI  STRAŠÍ  PŘÍZEMNÍMI MRAZÍKY UŽ O  TOMTO  VÍKENDU.  PROSÍM,  DAALMATIN A  SPOL.DO HLAVY  NEBÍT A  NENADÁVAT!!  NE JÁ, ALE   ROSNIČKY  TO  PŘEDPOVĚDĚLY. TO POROSTOU  SNAD  UŽ JEN  RYZCI OTUŽILCI  A VÁCLAVKY.   SŠAK U  NÁS  V LESE JE  MOC   SUCHO.

LENKA S 12.9.2008 2:26

karbanátky

 NA  KARBANÁTKY  POUŽÍVÁME  ZPRAVIDLA  TVRDÉ  ČÁSTI  HUB( TŘENĚ= NOŽIČKY) BEDEL,KŘEMENÁČŮ A TŘEBA  HŘIBŮ   KOVÁŘŮ, KTERÉ   JSOU  SKORO NEPOŽIVATELNĚ  TVRDÉ, KDYŽ  JE  USUŠÍME.

  SYROVÉ NOŽKY  HUB UDUSÍME  CCA 30 MINUT   V  TROŠCE  OSOLENÉ  VODY   DOMĚKKA, POTÉ  J E PŘECEDÍME,  NECHÁME  ZCHLADNOUT A   UMELEME JE.MEZITÍM   NA KOUSKU   NAKRÁJENÉ  SLANINY  OSMAŽÍM  DOZLATOVA OLOUPANOU  A  JEMNĚ   NASEKANOU  .CIBULI, PŘIDÁME  K  NÍ MLETÉ  HOUBY  A OCHUTÍME  STEJNÝM KOŘENÍM JAKO  MASOVÉ  KARBANÁTKY  ( NEJLÍP  BÍLÝPEPŘ, MAJORÁNK A A LISOVANÝ  ČESNEK  DLE  CHUTI, ALE TAK, ABY  KOŘENÍ  NEPŘEBILO   CHUŤ   HUB!),  V PŘÍPADĚ  POTŘEBY  PŘIDÁME  1 VEJCE NEBO JEN  BÍLEK. Z  HMOTY  VYTVARUJEME   KARBANÁTKY,OBALÍME JE  VE  STROUHANCE  A SMAŽÍME   V ROZPÁLENÉM  OLEJI.

 TUHÉ NOŽKY(TŘENĚ)  HUB TAKY   ČASTO   PEČLIVĚ A  DOKONALE   USUŠÍM, PAK JE    VHODÍM  DO  SEKÁČKU  NA   BYLINKY  A  ROZSEKÁM  NA  JEMNÝ  HOUBOVÝ PRÁŠEK. TEN  POUŽÍVÁM JAKO  DOCHUCOVADLO  GULÁŠE  NEBO MDLEJŠÍ  A  NEVÝRAZNÉ  OMÁČKY . JAKO POSLEDNÍ UVEDU HOUBOVOU  ČUFANU:800-1000 G HLÁVKOVÉHO  ZELÍ,300G ČERSTVÝCH  HUB,300G VEPŘ . BŮČKU NEBO PLECKA,SŮL, KMÍN,  TROCHA ( 2 LŽÍCE) OLEJE .

 NUDLIČKY MASA  SPOLU  S  NAKRÁJENÝMI HOUBAMI  UDUSÍME  NA  OLEJI,  NUDLIČKY ZELÍ  S KMÍNEM TAKY UDUSÍME  NA  OLEJI  DOMĚKKA. PAK VŠE  PROMÍCHÁME  . PODÁVÁME  S  CHLEBEM . PRO  VYLEPŠNÍ  LZE  PODAT JAKÝKOLIV   ZELENINOVÝ  SALÁTEK.

LENKA S 12.9.2008 1:55

ALČO, TAKY PŘIDÁM NĚKOLIK RECEPTŮ PRO HOUBOŽROUTY

SICE    OSOBNĚ  ZROVNA  HOUBY  MOC  NEMUSÍM, ALE  RODINKA  (KROM  STARŠÍ   DCERKY ) JE  MILUJE.KDYŽ  JSEM PŘED  NĚKOLIKA  LETY  LEŽELA  V NEMOCNICI., NAUČILA  MNE   SPOLUPACIENTKA BEZVA  ZPŮSOB   ZAVAŘOVÁNÍ  HUB.  TY  HOUBY LZE  PAK OOPRAVDU   PŘIDAT   DO  OMÁČKY  A POD  MASO . MAJÍ   SKORO  STEJNOU,  DOKONCE  MNOHEM  LEPŠÍ  ,  CHUŤ JAKO   SUŠENÉ.    HOUBY  DOMA   NEMRAZÍM, JELIKOŽ  TAK  VELKÝ  MRAZÁK  JSEM NEMĚLA  NIKDY. KROM  TOHO  VÍM  Z  VLASTNÍ  ZKUŠENOSTI, ŽE  MRAŽENÍM HOUBY   HODNĚ ZTRATÍ  NA  CHUTI  I  VŮNI  A  JEŠTĚ   ZBLÁTOVATÍ. PRO  TOHO, KDO  MÁLO  SOLÍ(  COŽ  JSME  S  JIŘÍM OBA  DVA) DOPORUČUJI, ABY   BYLY  PODLE   TOHOTO   ZPŮSOBU   ZAVAŘENÉ HOUBY  PŘED  DALŠÍM   POUŽITÍM  VYKLOPENY  NA  CEDNÍK  A  PEČLIVĚ   PROPLÁCHNUTY  POD  STUDENOU  TEKOUCÍ  VODOU.  Z  NICH  ŘIPRAVENÝ  POKRM  BY MĚL  BÝT   VELICE  MÍRNĚ   NEBO  VŮBEC OSOLENÝ.

HOUBY  V  DEKU

DLE  NÁVODU  NA  BALÍČKU  "DEKA" SICE  UVAŘÍME   NÁLEV, ALE  VYNECHÁME  V  NĚM   CUKR  I  OCET. UVAŘENÝ NÁLEV PŘECEDÍME, A V  NĚM OBSAŽENÉ KOŘENÍ  VYHODÍME.  OČIŠTĚNÉ   A OMYTÉ  HOUBY  POKRÁJÍME NA  VĚTŠÍ  KOUSKY A  V JINÉM  HRNCI    VE  VROUCÍ  VODĚ  NECHÁME  KRÁTCE   PROJÍT VAREM.  TAKTO    PŘEDVAŘENÉ  HOUBY)(ZEJMÉNA  TY  HŘIBOVITÉ!)  PROPLÁCHNEME  POD  TEKOUCÍ  STUDENOU  VODOU,  ABYCHOM JE   ZBAVILI  SLIZOVATOSTI ,  NASYPEME  JE  DO  SKLÍNEK A   NALÉVÁME     PŘIPRAVENÝ   LÁK TAK, ŽE  NEUSTÁLE  SMĚS   PROMÍCHÁVÁME, LŽIČKOU  ABY  SE  LÁK  DOSTAL OPRAVDU  VŠUDE.   POTÉ  SKLÍNKY UZAVŘEME  VÍČKY  A  STERILUJEM  30 MINUT  PŘI  80°C. MÁM VYZKOUŠENO, ŽE  TAKTO   ZAVAŘENÉ  HOUBY  VYDRŽÍ OPRAVDU  NI  NĚKOLIK LET. ZKOUŠELA  JSEM TAKTO  UDĚLAT I   PTRAVÉ  RYZCE  A  BYLY  VYNIKAJÍCÍ.pokrač. dál