1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Houbičky

Kolem půlky září na loukách nad Dalmatinovem začínají rašit houbičkáři. Nemluvím o houbařích, to je jiný živočišný druh.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Xerxová 9.10.2007 7:37

ňam, ňam

asi bude dneska houbelec;-D;-D.

Jinak krásný den Zvířetníkům i zvířátkům. Pochopitelně nezapomínám držet palce Dede, ani dalším, kteří to potřebují. Ke starosti O Abbinku se přidává strach o Charlíka - koukejte oba pořádně bojovat!!!

Vave - ty fotky jsou prostě báječný, Anka je jednička (a její smečka si může trošku pochvaly vztáhnout i na sebe:-)). Mimochodem, včera odpoledne přede mnou kráčela paní s jasně zářící hlavou a skoroankou na vodítku. Opravdu jsem si říkala, co dělá Vave v Liberci ... a ani nenapíše.... Zblízka psíková  vypadala jako kníračoboxer.

Karolína 9.10.2007 7:01

Houby nakyselo

Slíbila jsem včera ten recept, ale protože vše dělám "od oka", tak nevím, snad se trefím. Svařím klasické DEKO nebo jiný nálev na okurky s octem dle návodu. Přidám umělé sladidlo a převařím. Přidám ale víc koření - víc hořčičného semínka, jalovec, víc pepře - nejlepší je barevný pepř, pak ve skleničkách hezky vypadá. Toho sladidla přidám tak, aby když se lák ochutná, nebyl příliš kyselý. Houby toho tolik nenatáhnou a když jsou hodně kyselé, nejsou dobré a štípou na jazyku. Lák mi prostě musí chutnat i samotný. Svařený lák nechám ustát aspoň den, aby koření pěkně pustilo své aroma. Houby nakrájím na kousky, operu studenou vodou a oblanšíruju ve slané vodě. Tak asi 2 minutky je nechám přejít varem a vyndám sítkem do připravené misky. Horké je dávám do zavařovaček a zalévám připraveným lákem. Pokud houby zpěnily, propláchnu pěnu horkou vodou. Občas se to stává a pěna pak nedělá v lahvičkách dobrotu. Na dno zavařovačky si připravím předem: nakrájenou cibuli, překrojený česnek, malou feferonku (pěstuji ty kulaté na okně), kousky křenu atd., dle vlastního uvážení. Tím pak houby získávají specifickou chuť. Pak už jen zaliju lákem, zavíčkuju a sterilizace probíhá v páře, 90°, tak asi 20 minut. V zimě v létě k masíčku nebo na jednohubky se zvěřinovou či jinou paštikou to nemá chybu.

Rpuť 9.10.2007 7:01

Jo, takovou topinku se smaženicí,

to taky můžu....:-P

Vave 9.10.2007 6:35

A děkuju moc

za chválu Mikešových fotek! :-) A přeju všem krásný den! VV

Vave 9.10.2007 6:09

Mňam mňam mňam!

RenatoE! R^VV:-)

Už dávno, nejen o dovolených, kdy jsem vařívala z vepřové nebo hovězí konzervy, jsem zjistila, že téměř  jakékoli jídlo získá na chuti, když do něj vrazím nějakou tu houbičku, éééé, podle rozlišení RenatyE raději použiju termín houbu. ;-)

Dobré jsou taky těstoviny, když se smíchají s houbami, které jsou připraveny jako základ na guláš: pěkně podusit na kmínu, cibulce, (česneku), sladké paprice, možno přidat majoránku či oregano, trošku smetany (nebo taky ne), nebo kousek okoralého sejra (nebo taky ne), osolit, opepřit, smíchat s těstovinou. je to taková kempová varianta houbového guláše.

Ale ten Houbelec - zdravím Julču! VV ráda Tě vidím! doufám, že už máš menší blázinec! - ten neznám, ten musím o víkendu vyzkoušet!

julča 9.10.2007 0:09

Jééé

Renato, moje maminka říká té nádivce HOUBELEC ;-D