6.6.2024 | Svátek má Norbert


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Houbičky

Kolem půlky září na loukách nad Dalmatinovem začínají rašit houbičkáři. Nemluvím o houbařích, to je jiný živočišný druh.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Zdena b.p. 9.10.2007 11:24

Re: Re: Díky za

Neplakej, já vím, že pokud mi někdo nenadělí, tak letos ani neochutnám, protože výlet do lesa je dost v nedohlednu. Ale mám tu "zobací  bouli"(taková tmavá večko-rohlik a sypaná ovesnými vločkami a lněným semínkem)  a hrozen (sem si dovolil z vlastní zahrádky). Není to špatný, ale houby to nejsou.

Vave 9.10.2007 12:48

Re: Re: Re: Díky za

Zdeno bp, napiš Štětince, nabízela je tu! Já mám bohužel víc žadatelů než hub, nemohu Ti slíbit. :-/

Zdena b.p. 9.10.2007 13:42

Re: Re: Re: Re: Díky za

Vavísku, ona mi už psala mailík, ale já si připadám jako chudý houbový příbuzný :-).

zkumavka 9.10.2007 8:01

Jak si tak tady slintám,

vzpomínám na houbovou nádivka,to je vlastně takový HOUBELEC,houbovec,ale navíc ještě docela dost posekaných bylinek,co zahrádka dá.Nať cibulky,petržel,šnitlik,libeček,co je.

Mám na to obrovskou chuť.Taky bych zkusila ty hobičky na paprice(smetaně).Mňam.

Xerxová 9.10.2007 7:37

ňam, ňam

asi bude dneska houbelec;-D;-D.

Jinak krásný den Zvířetníkům i zvířátkům. Pochopitelně nezapomínám držet palce Dede, ani dalším, kteří to potřebují. Ke starosti O Abbinku se přidává strach o Charlíka - koukejte oba pořádně bojovat!!!

Vave - ty fotky jsou prostě báječný, Anka je jednička (a její smečka si může trošku pochvaly vztáhnout i na sebe:-)). Mimochodem, včera odpoledne přede mnou kráčela paní s jasně zářící hlavou a skoroankou na vodítku. Opravdu jsem si říkala, co dělá Vave v Liberci ... a ani nenapíše.... Zblízka psíková  vypadala jako kníračoboxer.

Vave 9.10.2007 7:48

Re: ňam, ňam

Děkuju za pochvalu! :-) VV A neboj, kdybych byla v Liberci, ohlásím se! A třeba tam i někdy budu, lehce sponzorujeme vaše Bílé lední tygry. ;-)

Palce držím průběžně všem potřebným VVR^VVR^VVR^ VV a každý den zapaluju svíčku na cestu pro zdraví, teď už pro jistotu jen v práci nebo na balkóně.

Xerxová 9.10.2007 8:27

Re: Re: ňam, ňam

Tak hokejisti liberečtí se vám líbí?8-o;-) Když lední, tak asi myslíš na sportovní tygry a ne na ty v ZOO

Vave 9.10.2007 9:32

Re: Re: Re: ňam, ňam

Mně se víc líbí ti chlupatí:-), těm bych dala na papu, ale vyšší zájmy rozhodly jinak. :-/

Xerxová 9.10.2007 10:14

Re: Re: Re: Re: ňam, ňam

to máš jedno - ty huňaté kočičky  zase sponzorují ti, co je sponzoříte Vy;-D;-D

Jakub S. 9.10.2007 11:53

Takže sou eště aji jiné dámy,

co  t a k  zdálky září? Udivující, my dear watsons...

P i t r ý s e k 9.10.2007 13:07

Re: ňam, ňam

 Jéžkovyoči, já jsem, určitě, něco přehlédla.!! Co je z Chrlím?R^samosebou

Xerxová 9.10.2007 14:07

Re: Re: ňam, ňam

Charlík od léta trpí šílenou alergií - má prý úplně oteklá a bolavá tlapátka. Má mít tento týden výsledky testů, ale ke všemu začal ještě silně kulhat na přední tlapu... :o(

P I T R Ý S E K 9.10.2007 17:59

Re: Re: Re: ňam, ňam

 Ale chuďato malučké. No, to mu musím pomociR^R^R^

Karolína 9.10.2007 7:01

Houby nakyselo

Slíbila jsem včera ten recept, ale protože vše dělám "od oka", tak nevím, snad se trefím. Svařím klasické DEKO nebo jiný nálev na okurky s octem dle návodu. Přidám umělé sladidlo a převařím. Přidám ale víc koření - víc hořčičného semínka, jalovec, víc pepře - nejlepší je barevný pepř, pak ve skleničkách hezky vypadá. Toho sladidla přidám tak, aby když se lák ochutná, nebyl příliš kyselý. Houby toho tolik nenatáhnou a když jsou hodně kyselé, nejsou dobré a štípou na jazyku. Lák mi prostě musí chutnat i samotný. Svařený lák nechám ustát aspoň den, aby koření pěkně pustilo své aroma. Houby nakrájím na kousky, operu studenou vodou a oblanšíruju ve slané vodě. Tak asi 2 minutky je nechám přejít varem a vyndám sítkem do připravené misky. Horké je dávám do zavařovaček a zalévám připraveným lákem. Pokud houby zpěnily, propláchnu pěnu horkou vodou. Občas se to stává a pěna pak nedělá v lahvičkách dobrotu. Na dno zavařovačky si připravím předem: nakrájenou cibuli, překrojený česnek, malou feferonku (pěstuji ty kulaté na okně), kousky křenu atd., dle vlastního uvážení. Tím pak houby získávají specifickou chuť. Pak už jen zaliju lákem, zavíčkuju a sterilizace probíhá v páře, 90°, tak asi 20 minut. V zimě v létě k masíčku nebo na jednohubky se zvěřinovou či jinou paštikou to nemá chybu.

Karolína 9.10.2007 7:44

Re: Houby nakyselo

Zapomněla jsem dodat, co pak s vodou z oblanšírovaných hub. Nevylévám! Povařím s divokým kořením (bobky, jalovec, celý pepř, nové koření), přidám houby, brambory na kostičky a cibuli. Vařím doměkka. Pak do toho vliju smetanu nebo zakysanou smetanu, přikyselím a závěr jsou vejce. Buď je do hrnce opatrně vrhnu celá, takže žloutek zůstane celý a obalený bílkem a to vejce pak dostane každý na talíř, uvnitř by žloutek měl být ještě skoro syrový, aby se pěkně v polévce rozlil. Nebo je lehce usmažím a dám na talíř a zaliju polévkou nebo je rozšlehám a vliju do polévky, kde se v horké tekutině srazí. Už ji pak nevařím. Samozřejmě přidám česnek! Z toho houbového vývaru je polévka vždy nejlepší!

Jakub S. 9.10.2007 11:55

Haló, prosím: KOPR nedáváte, nikdo?

Tečka 9.10.2007 12:21

Re: Haló, prosím: KOPR nedáváte, nikdo?

Já ano, ale nedávám česnek.

Včera jsem dostala od sousedů vzorek hříbků, naložených jako matesy.Moc dobré, jen víc uležet. Snad to do Vánoc vydrží.

Jakub S. 9.10.2007 12:34

To jest JAK?!

Tečka 9.10.2007 12:58

Re: To jest JAK?!

To jako jak naloženo? Jako se prodávají matesy s cibulí, bobkem, pepřem a takový ten hutný slaný nálev, který krásně protáhne krk.

Rpuť 9.10.2007 7:01

Jo, takovou topinku se smaženicí,

to taky můžu....:-P

Vave 9.10.2007 6:35

A děkuju moc

za chválu Mikešových fotek! :-) A přeju všem krásný den! VV

Fallowa 9.10.2007 8:08

Re: A děkuju moc

Vavísku,právě jsem doprohlídla ty úžasné fotkyR^ - přímo z nich čiší pohoda a láskyplná péče o každého člena "smečky"V.Mikeš dostal krásný hrad,s Ankou si rozumí a Tádošek je sluníčko,které zajímá,cože to ta babička má zase doma nového:-).Hodná Anka hlídá Tádoška i Mikeše a Ty to musíš všechno dohromady zvládnout8-o.Přeju vám všem hezký den a pohoduV!

Štětinka 9.10.2007 11:52

Re: Re: A děkuju moc

já je ci kaky vidět! ;-(Kde sou?8-o

RenataE 9.10.2007 13:17

Re: Re: Re: A děkuju moc

tady, jinak včera na diskusi u psů

Jakub S. 9.10.2007 12:00

No - dyž člověk vidí tu nepopsatelnou pohodu a d o m o v -

Mikeš jim to všecko prostě zcela samozřejmě zcelil, zkompletoval, že? Němci mají plastický výraz: - hat es abgerundet. Uzavřel všecko do jednoho kruhu. Rodinného. Pak nevěřte na GD. Překrásné. Nemám slov. A to je u filozofů vzácné.

Vave 9.10.2007 6:09

Mňam mňam mňam!

RenatoE! R^VV:-)

Už dávno, nejen o dovolených, kdy jsem vařívala z vepřové nebo hovězí konzervy, jsem zjistila, že téměř  jakékoli jídlo získá na chuti, když do něj vrazím nějakou tu houbičku, éééé, podle rozlišení RenatyE raději použiju termín houbu. ;-)

Dobré jsou taky těstoviny, když se smíchají s houbami, které jsou připraveny jako základ na guláš: pěkně podusit na kmínu, cibulce, (česneku), sladké paprice, možno přidat majoránku či oregano, trošku smetany (nebo taky ne), nebo kousek okoralého sejra (nebo taky ne), osolit, opepřit, smíchat s těstovinou. je to taková kempová varianta houbového guláše.

Ale ten Houbelec - zdravím Julču! VV ráda Tě vidím! doufám, že už máš menší blázinec! - ten neznám, ten musím o víkendu vyzkoušet!

julča 9.10.2007 0:09

Jééé

Renato, moje maminka říká té nádivce HOUBELEC ;-D 

RenataE 9.10.2007 10:15

Re: Jééé

Houbelec mám v mrazáku. Asi ho vytáhnu. A k obědu bude houbelec. Čeština je moc príma jazyk, pojmenování s dovolení převezmu;-D

Jakub S. 9.10.2007 12:18

Houbelec -

- pro mě a mou rodinu odvždycky běžné a frekventované slovo (spíš přes Brno než vých. Moravu asi). Ále jendže v klasice, slovníku prof. Váši a poručíka Duba, c h y b í ! (Že by upadlo do nemilosti po seznání, že se vyskytuje ve Švejkovi? To myslím zcela vážně, o čemž nikdo kdo je v obraze nepochybuje, že.) Zato je tam něco, co sem v životě neslyšel ani nečetl: houbec. Asi lokálně někde, ne - kde?

RenataE 9.10.2007 12:43

Re: Houbelec -

V Praze se používá i houbec, tedy alespoň já to občas zaslechnu. Možná i jinde, málokterý Pražák je z Prahy;-D