Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Původní význam galette
- je placka z nejjednoduššího těsta, hozená na rozpálený plát kamen - osúch, langoš a kdovíjak se tomu říká aji na Moravě. Černá většinou - žitná, režná. Než přišly zemáky, nejběžnější jídlo v severnější části Evropy. A na Montmartru stojí Moulin de la Galette - Utrillo, pan hrabě de Toulose-Lautrec...
Re: Původní význam galette
Och, tam vzniklo obrazů! Takhle ho viděl Vincenc van Gogh, tadyje Toulose- Lautrec, Renoir, Piccasso, dalšího Vincenta najdete tady ( naschvál vás nechám ho vyhledat, protože ty ostatní obrazy taky stojí za pokoukání) a dalších obrazů by se ještě našlo nepočítaně. Dnes ho uvidíte takhle a takhle
Re: Původní význam galette
Jo a stačí na obrazy poťukat a uvidíte je zvětšené...
Re: Původní význam galette
No Veram - lapám po dechu. Tolik krás. A k tomu portugalština - !
Re: Původní význam galette
Obecně to tak je, v současné době je galette něco jako palačinka z pohankové mouky, chutná to úžasně. Pohankové galettes jsou velmi starého data, pocházejí z Bretaně, kde se pohance daří. Pěstování pohanky se tu rošířilo mimo jiné z toho důvodu, že z pohanky se nepeče chléb a tudíž se z jejího pěstování neplatily daně.
Původní význam galette
Heršvec (zlínské zaklení) - to jsou zajímavé souvislosti pro mě! Pohanku obľubujem už od mládí. Pohančená (východomor. tvar) kaša, to je něco, a jak to zahňácá žaludek!
Hanko,
fakt??? Kdyz jsou tady??? Podivej se po Almond meal. Tak jako Hazelnut meal.
Ahoj zana,
to vis, dru jak blbec (ne ani tak kvuli penezum, ale ostatnim zamestnancum), protoze se zase prijedu podivat na rodnou hroudu.
Ahoj Possum.
Jejda. A šlo by tu hroudu nějak propojit s náma? Já teda nemůžu mluvit za Dede, Zanu, Vave, Dalmatin, Blážu atd. atd. - ale kdo by mě za to seřval - ?
Re: Ahoj Possum.
Já ne. Kdybys chtěla, Possum, na srazík, tak dej vědět, jo?
Re: Ahoj Possum.
Noo, slo by to. Bohuzel casove, nevim. Maji ty 2 mesice malo weekendu. 3/ 10 plus par dni budu asi v Praze a okoli. V druhe polovine rijna (asi mezi 16-24) v okoli Ostravy. A nekde mezi tim vsim i v Brne. Jinak budu doma.
mandle v prasku
nevim, jestli se v CR prodavaji uz v prasku. tady taky ne, tak pridavam dobrou vychytavku. Mandle hodim do mrazaku a dobre zatuhle do robotu nebo mixeru. Rozemele se to lip, nez za tepla, kdy se diky obsahu oleje z toho delaji pucky a temer pasta. Ale ze zamrazeneho se udela krasna sypka moucka. Ostatne totez plati pro vlasaky a jine orechy.
Re: mandle v prasku
Co jsem to ted udelala??? Asi bych mela ve 3 rano spat a ne psat. Takze cti nad, v extra prispevku. Sorry.
Re: mandle v prasku
To je ženiální fígl. No tohle! Genialita je v jednoduchosti...
Mila Lenko (a Renato)
Cetla jsem s hlubokym zajmem vcera, ale teprve dnes se dostavam k tomu neco dodat. Vyborny recept pro mne z toho duvodu, ze jsem tohle mela pred vic jak 20 lety v Zeneve, nevedela jsem, jak se to jmenovalo, ale urcite to muselo byt tohle, a bylo to moc dobre - tak, ze si to dodnes pamatuju.
Ale jeste bych chtela rict, ze jsem za zivot precetla a shromazdila mnozstvi kucharek a nasakla ruzne postupy a techniky, ovsem ted nejradeji ctu recepty s mistnim koloritem - cili vlastne povidani o jidle a do toho receptik. Povidani o obchodech s jidlem, o tom, co se kde ji a cela mistni kultura kolem toho. Prave z toho duvodu jsem si moc libovala pri cteni tveho clanku. A tez se mi moc libila fotodomumentace.
Takze prosim, bude pokracovani?? Treba i bez receptu, jen tak povidani o kramech s jidlem, o zvyklostech.....
Jo, a Renato, recept na bread pudding s whisky omackou z Louisiany bude, ale protoze jsem to nejakou dobu nedelala, tak bych to chtela napred znova vyzkouset - jsou ruzne variace, a myslim, ze vim, ktera je ta spravna. Uz sedi ve spajzu velika bageta a i ten bourbon jsem vcera prinesla z kseftu.
Re: Mila Lenko (a Renato)
Připojuju se ve všem, ano - čtení receptů a všeho toho koloritu okolo, chcete-li pelu - ano!
Re: Mila Lenko (a Renato)
To by z toho mohl být Mlsotník, že jo? Vezmi si příklad z LenkyFR
Lenko FR,
vypada to mooooc dobre. A zrovna kdyz budu mit konecne pristi tyden sve 2 dny volna. ;-) Takze uz vim, co budu pict.
Poznamka pro ostatni, co si me mozna jeste pamatuji: Jj, nekdy pecu i v normalni troube.
Re: Lenko FR,
vítaj possum, královno všech mikrovlnek na obou polokoulích, to je dobře, že jsi tady!koláč je prostě neodolatelný, přesvědčíš se.
Re: Lenko FR,
Dekuji za privitai, ale viz vyse. ;-) A kolac urcite udelam. Mandle mam rada. A v tomhle, s mletyma to bude podobne marcipanu.
Re: hmmm
Souhlasím s tebou. A kdyby tu byl smajlík se šmudlikajícími tlapičkami, asi bych ho použila. Kolá vypadá náramně jedle. Já bych asi na vyválené těsto připlácla hrnec a obtáhla nožem. A byl by kulatý IA. Okrojky bych rozdělila na menší, namašlovala, posolila a pomakovala (nebo sezam - to je u nás vítané) a upekla vedle koláče. A je to.
dík
dík za recept - sice z listového těsta u nás vede štrůdl a ořechové rohlíky, ale třeba někdy...
Ještě jeden dopisovatel byl z Francie - malý štěník, který ale později přesídlil (Belgie ) a vážně onemocněl Pak už se panička neozvala
Re: dík
Ano, byl to šarpej. Bohužel musel za Duhový most, nedlouho po posledním příspěvku. Jana se přesídlila tuším do Belgie a zatím se neozývá...