Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
E. Schlittermann 23.2.2024 18:00Kapustu varenou, jedli jsme ji s Marenou ... maminka delavala kapustove smazene placky a tim tak nejak kapustu u me odsunula na black list. Tchan delaval neco jako kapustovy spenat k vanocnimu jehnecimu, to byla mana nebeska. A co bych si prala, aby mi nekdo uvaril? Pokud by to nebylo moooc exoticke jidlo jako treba balut nebo z domaciho chovu pak plicky / drzkova / mozecek , tak nejspis snim, co mi date :). Tak dobre - ochutnam urcite ... |
L. Lika 23.2.2024 19:11Kapusta k jehněčímu, to vůbec nemuselo být špatné. Zajímalo by mě, jestli v tom byl česnek nebo vůbec jak to vzniká |
Z. Olčava 23.2.2024 21:14No páni, jako špenát? Tak to se mi líbí, to vážně zkusím. |
L. Lika 23.2.2024 14:58Ještě dobrý tip: pokud chcete mít kapustu (syrovou) stravitelnější, a to i když ji chcete tepelně zpracovat, tak ji nejdřív pokrájejte a pomačkejte a nechte nejméně 10 min ležet. Během té doby se odehraje aspoň částečně ta reakce, o které jsem psala v diskusi, a trávení pak proběhne lépe. |
Z. Jajka 23.2.2024 21:11Platí to i pro zelí? |
L. Lika 24.2.2024 7:32Ano. Mmch proto býval zelný salát z jídelny lepší a méně tížil v žaludku - nakrájený dost dlouho stál. |
Z. Jenny 23.2.2024 13:18Připojuji se k cizímu vaření mně. ještě tu chybí u níže uvedených přznivkyň tohoto vaření, JarkaF, úžasně výživné téma a vona nic na to. Dneska dělám,obědváme o něco později, žampiony dušené na másla k tomu rozdušenou brokoilici, okořením mírně špetkou oregana, jasně,že sůl, pepř,česnek. Pak brokolici rozmačkám a s houbovou směsí zamíchám do uvařených tagliatelle. |
L. Lika 23.2.2024 14:07Páni, to voní až sem. Musím se přiznat, že jsem ráda, že si mohu vařit a tím se vyhnout jídlům, která mi opravdu nesedí - ne že by nebyla dobrá, ale vyloženě mi nedělají dobře (chce se mi po nich spát, nečekaně tloustnu, i když toho sním maličko... atd.) |
Z. Jenny 23.2.2024 16:21Zapomněla sem pochválit kapustu, máme ji moc ráda dělám poměrně často. Ještě bych k tomu mému dnešnímu vaření dodala, že jsem zapomněla na kostečky oprančené anglické , které taky přidávám a pak posypu vše sýrem, nějak mi to uteklo. |
L. Lika 24.2.2024 7:34Děkuji za připomenutí slova "oprančená", dokonale vystihuje děj na pánvi |
Z. Olčava 23.2.2024 12:18Se přiznám, že kapustu vůbec nedělám, asi proto, že ani doma jsme ji nemívali. Ale možná vyzkouším, vůbec to nevypadá špatně. |
Z. Jajka 23.2.2024 13:43No já taky ne a z úplně stejného důvodu... Občas jsem v nějaké mražené směsi narazila na kapustu růžičkovou a ta mi vzhledem k nahořklosti nechutnala... Asi opatrně zkusím tu hlávkovou |
T. Zana 23.2.2024 15:09Růžičkovou kapustu jsem ještě asi před třemi lety nejedla (jako že vůbec a nikdy - jak píšeš). Pak jsme ji jednou dostali u našich mladých a s úžasem jsem zjistila, že mi to chutná. |
Z. Iva 23.2.2024 15:33Pokud to byla čerstvě sklizená, tak je podstatně chutnější než mražená, v té mražené, pokud se nenařízne, se nějak koncentrují puchy. |
Z. Iva 23.2.2024 15:31Jako děcko jsem ji nesnášela - smrdělo to, bylo to odporně sladké. Až jako dospělá jsem přišla na to, že je ji potřeba nakrojit/překrojit, aby ty sirné puchy vyprchaly. |
Š. Matyášová 26.2.2024 11:59přesně tak... |
Š. Matyášová 26.2.2024 11:58tak ji Jajko ovař, obal v trojobale a usmaž- tu růžičkovou,j eto skvělé jídlo... |
Z. Matylda 23.2.2024 11:47Kapustu mám ráda, buď dušenou (a s česnekem prosím) nebo karbenátky (vařená kapusta pomletá s trochou klobásy a s česnekem, zahuštěná strouhankou, z toho karboše). To mám ráda! A asi si dneska koupím hlávku kapusty. V poslední době mám nějak problém s masem. |
T. Zana 23.2.2024 13:39No jo, klobása, to je rozumný. Vždycky jsem dávala mleté, ale kupovat mleté pro dva znamená vymyslet, co s tím zbytkem. A to už mě nebaví. |
L. Lika 23.2.2024 14:04Karboše nebo zeleninová placka s masem nebo nastavovaná sekaná to jistí Nastavovaná se u nás dělala tak, že se do mletého normálně ochuceného přidaly kusy rohlíků. Mám dojem, že se ani nijak nenamáčely, vajíčko ve směsi to jistilo |
Z. Olčava 23.2.2024 14:53Nebo gulášová polívka |
Z. Iva 23.2.2024 15:35Tak si maso pomel sama, to snad není problém. |
Z. Janaba 23.2.2024 10:08Kapustu já ne i když si vzpomínám na kapustové karbanátky u někoho a chutnaly mi. Mmch, proč radši nekoupíš tu italskou hlávku, než zamraženinu? Ztratí i čerstvá kapusta při vaření barvu? Omlouvám se, ale jak já tu kapustu ne, tak ani nevím jak se chová při zpracování. |
L. Lika 23.2.2024 11:40No, italskou ne, protože je to asynchronní dovoz, to jednak, a hlavně je s ní víc crcání. Tmavě zelené listy jsou jen na povrchu, ta zamražená barvu neztratila. Barvu si při normální době varu uchovají. |
Z. Inka 23.2.2024 9:51Já kapustu prakticky jenom jako kapustové krokety, ale to je u nás přímo letní jídlo. Karbanátky s kapustou nějak nene a dušenou už vůbec |
L. Lika 23.2.2024 9:53Krokety jako kuličky? S čím to je? |
Z. Inka 23.2.2024 11:25Maminka to zvala krokety, ale jsou to vlastně placičky. Omeletové těsto a vařená kapusta co to snese. Nakonec se to nadýchá sněhem a smaží se na oleji. My jsme to milovali a moje děti to též mohou |
L. Lika 23.2.2024 11:41To neznám a vypadá to dobře, díky. |
Z. Olčava 23.2.2024 12:15My jsme takhle doma dělávali květákové kroketky: vařený květák, žloutky, strouhanka a z bílků sníh. A s bramborem a tatarkou to bylo jedno z nejmilovanějších jídel. A už jsem takhle dělala i celerové kroketky. Místo květáku syrový, na hrubo nastrouhaný celer. Taky mňamka veliká. |
T. Zana 23.2.2024 13:36Hm, ty celerové krokety znějí zajímavě. Totiž já celer použiju do boloňské omáčky. A pak mi zbude a nevím, co s ním, protože ho vlastně nerada. |