2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Čokoládový dort

Tak jsem konečně nadatlila ten čokoládový dort, který jsem tvořila pro kamarády - manžele, kteří se narodili skoro v jeden den a taky slavili šedesátiny hromadně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Eva B. 20.10.2008 22:24

Re: Tady je jedna z Emeriky

mŃÁÁÁÁÁÁM !!!!! tohleto by asi upekla i moje zavilá trouba plynová... protože to bude krásně vlhké těstíčko :-) fígl bude v té sodě bicarboně, ta zvedne i takovou tíhu, jako je strouhaná mrkefff - to prášek do pečiva sám nedá :-)úplně nejúžasnější mrkvičkový dort jsem jedla v cukrárně v nákupním centru Anděl, nepopsatelně dobré!!!to se ví, že mi nechtěli dát recept :-) ale potom se objevil v Apetitu :-) ale jaksi ještě není čas na pečení... pořád někde lítám a když nelítám, čtu Zvířetník, hladím kočičky a pesana... píšu a tak :-)

Eva B. 20.10.2008 22:20

Re: Paráda

tož ale... kde já chudinkaměstskáholka vezmu střešní tašky???? pan skorošvagříček domeček stavějící, na střechu bude mít taštičky drahé, spočítané... odtud ( od Buchlova) vítr nepověje.... tak snad začnu obcházet po vesnicích při výletech staré bouračky chichichi :-) a Ygo - teď mám půlku rodiny z Hradišťa :-) proto ta zvědavost, skamažeto vy jste :-)) pozdrav kocouříčkovi a pesovi :-)

RenataE 19.10.2008 16:48

Re: OT- mrkvová buchta - Possum!!!

Philadelphia je Lučině dost podobná. Zdravím k protinožcům:-)

possum 19.10.2008 14:07

Re: OT- mrkvová buchta - Possum!!!

No jo, v podstate si je moc kejku podobnych. ;-)  Tady ten pineapple to dela dost stavnate. ;-)

Bohuzel fakt si nedovedu vybavit chut Luciny.  Tady pouzivam Philadelphia a ten neni spatny. Na dips a cheescakes. ;-)  

BTW: Dekuji za tu odbornici :-)))))))))

Jakub S. 18.10.2008 18:22

Dík!

Hana W 18.10.2008 17:45

Re: Possum aji Hani,

Jakube, opravdu to neni spatne - vysledek je velmi vlhky a aromaticky dort - ale jednoduchy k udelani. Chet mi ho dela kazdy rok na narozeniny. Ovsem tohle mnozstvi, ktere Possum a ja jsme spontane simultane uvedly, je na dost velky dort. Slo by to zkratit na polovinu a dat do mensi formy. Nikdy jsem to nezkousela v babovkove forme, jen v te kulate dortove. Primlouvam se za mnou uppravene mnozstvi cukru - v puvodnim receptu cukr prehlusi tu zajimavou kombinaci mrkve a koreni.

Hana W 18.10.2008 12:49

Re: OT- mrkvová buchta - Possum!!!

Tak na to ted rano koukam a nezavisle jsme dodaly v podstate totez! I kdyz muj, resp. Chetovo babicky pochazi ze South Carolina Cookbook nekdy z 30. let. To jsou mi veci.

A hluboce jsi mne potesila s tou Lucinou. Kdyz jsem vcera premyslela, jak nahradit cream cheese, tak me napadla Lucina (a nutno rict, ze je podstatne lepsi a mrzi me, ze neco tak dobreho tady nedostanu, ten cream cheese je moc umely a skoro mi po nem vrzou zuby), a - ejhle - rano koukam, ze odbornice tam taky soupla Lucinu.;-)

Jakub S. 18.10.2008 10:42

Possum aji Hani,

hrozně zajímavé - oznámím, až se do toho pustím, jak se to povidlo. Já su demokrat - když se pokrmu zachce dopadnout trochu jinak, dovolím mu to, a pokud možno aji sním...

possum 18.10.2008 10:35

Re: OT- mrkvová buchta

Bohuzel neumim 'tady' a pod mrkev kolac by moji nenasla, takze holt copy/paste:Mrkvova Australska buchta.2 hrnky mouky, 1 sáček kypřícího prášku, 1 KL bi sody, 1 KL soli, 2 hrnky práškového cukru, 2 KL skořice, 1 hrnek oleje, 4 vejce, 2 hrnky strouhané mrkve, 250 g drceného ananasu (scezeného), 1/2 hrnku ořechů (pecan nebo vlašské) posekané (nemusí být).

Icing (poleva, da se to i bez ni): 125 g másla (margarínu), 250 g syru Lucina, 1 KL vanilkového extraktu, 500 g moučkového cukru.

Do mísy prosejeme mouku, kypřící prášek, sodu a přidáme skořici, sůl a cukr. Promícháme a přidáme olej a vejce. Pořádně umícháme a pak přidáme mrkev, ananas a ořechy.

Těsto nalejeme do připravené vymazane a vysypane formy. Doba pečení asi 40 min na 180°C.

Hana W 18.10.2008 3:01

Tady je jedna z Emeriky

Od Chetovy babicky, krapet upravena - mene cukru nez puvodni recept. Tradicni US deserty jsou strasne preslazene.

1 hrnek piskoveho cukru (puvodne to byly dva), 4 vejcejeden a tretina hrnku oleje. Vyslehat vajicka s cukrem, zamichat olej. 2 hrnky mouky, 2 cajove lzicky jedle sody a totez prdopece a skorice. tady pozor - lidi zde preskoricovavaji (hele - nove slovo). My dame 1 lzicku skorice, neco mleteho noveho koreni, 3 spetky zazvoru, krapet strouhaneho muskatoveho orisku a chutname, az se nam to zda. Pres sitko prosijem suche ingredience do vajecne smesi. Vmichame 4 hrnky jemne strouhane mrkve a 3 ctvrte hrnku ne moc jemne usekanych orechu. Dat do vymazane a vysypane dortove formy a pect na 175-180 Celsia tak asi 35-40 minut, az paratko zabodnute do korpusu nevytahuje tekute testo. Dort bude ukazovat jiste znamky pnuti se ve stredu. Aby se nepropadnul, po paratkovem testu vypnout troubu, otevrit dvere a nechat dort odpocivat - jinak se vam udela krater v prostredu.

Tradicni krem: ctvrt kila co je US cream cheese,v CR bych doporucila Lucinu, pul hrnku masla (ale mozno vynechat nebo objem snizit), vanilkovy cukr dle chuti a asi ctvrt kila praskoveho cukru (puvodni recept pul kg - FUJ) a neco citronove stavy, prip. i kury. Rozkrojit studeny dort na pul, trochu pomazat v polovine a neco dat navrch.

Poleva netradicni: Svarit neco hnedeho cukru s vodou na hustejsi syrup, pridat dost citronove stavy a neco mleteho zazvoru (zazvor a mrkev se krasne snoubi - i v polevkach) a kdyz dort je jeste teply, zalejeme teplou polevou.

Upravuju tady nektere tradicni recepty. Chetova tradicni rodina vali oci a dlabe, co jim udelam - priznavaji, ze je to lepsi nez to preslazene. Pro lepsi chut orechy oprazim na panvi. "Jeden hrnek" je asi zhruba ten co pojme + - ctvrt litru. Kdyz pouzijete tradicni krem, mozno zasypat orechama.

Jakub S. 17.10.2008 23:49

Re: Tak jsem v klidu

To musí být nádhera!

Jakub S. 17.10.2008 23:46

Re: OT- mrkvová buchta

Mrtvolný buchty jsem v životě nesnášel!

Já jsem dycky měl rád opravdu živý.

RenataE 17.10.2008 23:00

Re: OT- mrkvová buchta

Jestli myslíš ten recept z apetitu, tak tam je - nastrouhaná mladá mrkvička:-)

aida 17.10.2008 22:49

Re: OT- mrkvová buchta

:-)

Matylda 17.10.2008 22:45

Re: OT- mrkvová buchta

Mně teda na tom receptu připadalo zvláštní, že mají sepsané pořadí přidávání ingrediencí, ale nějak jim z toho vypadla ta mrkev...

aida 17.10.2008 22:23

Re: OT- mrkvová buchta

No, to nevím. Nejspíš ale autorka receptu zapomněla vyplnit tu správnou kolonku.

Jinak, Ygo, ten včerejší článek o hodech a krojích se mi moc líbil, je dobře, že jsi ho napsala. Jen jsem neměla čas ho víc okomentovat. Já jako malá jezdila na hody do Brumovic (byl odtama děděček), teď jako velká jezdím do Čejkovic ke kamarádům (letos nám to bohužel nevyšlo). Jestli by to šlo, napiš ještě něco podobného, moc se mi líbilo i povídání o dědečkovi a Mlsotník.

YGA 17.10.2008 22:12

Re: OT- mrkvová buchta

Tak jsem nahlédla, ale zarazilo mě, že je určen pro nula osob 8-o! Pro koho se tedy peče?

aida 17.10.2008 22:06

Re: OT- mrkvová buchta

Věřím, že je mrkvová dobrá, ale pro mě prosím ne.

Jinak, vždycky když měla babička s dědečkem tichou domácnost, upekla honzovky, ale s mrkvovou náplní. Nebylo to dobré; taková malá tichá pomsta - dědeček měl honzovky moc rád.

Ale, zrovna dneska bylo na Labužníkovi tohle, snad by to šlo? Podobných receptů je tam víc, stačí dát do vyhledávače "mrkev koláč"

Matylda 17.10.2008 21:38

Re: OT- mrkvová buchta

YGO, ač se denodenně zabývám upírama, zombijkama a davy čarodějů i čarodějek, tohle fakt ještě nesháním;-D;-D;-D

zana 17.10.2008 21:03

Re: OT- mrkvová buchta

YGO, dobrýýý!!;-D;-D;-D

YGA 17.10.2008 20:50

Re: OT- mrkvová buchta

Panebóže, dělejte se mnou něco - já četla mrtvolná buchta - a přemýšlela jsem, co to jenom může být 8-o8-o;-D;-D - jestli něco, jako ta mrtvá teta, co ji tady onehdy propagovala Zdena b.p. - tenkrát jsem se dost divila, že s ní chce trávit deštivý večer (ten název sem neznala).

zana 17.10.2008 20:48

Re: OT- mrkvová buchta

U nás se dělávala tahle: 25 Dg hladké mouky, 25 Dg mrkve (teda strouhaný), 1 prdopeč, 1 vejce, 10 Dg tuku (nejspíš to bylo máslo) 15 Dg cukru. Ostrá marmeláda.

Cukr, tuk, vejce třít do pěny, přidat zbytek, plnit do vymazané a vysypané formy. Hotové rozkrojit a promazat tou marmeládou.

Ta mrkev je na ní ale znát, asi jako makovec má strukturu máku, tak tohle je takovej ...mrkvanec;-).

RenataE 17.10.2008 19:01

Re: OT- mrkvová buchta

tady, dělala jsem to bez sirupu a taky to bylo dobré. Ale je to poněkud kaloricky vydatné:-)

RenataE 17.10.2008 18:52

Re: Tak jsem v klidu

Salámovou kytku udělají v každém lepším květinářství - teda aspoň v matičce Praze. A já mám ochočeného květináře, který mi vyrábí kytice podle zadání, např.: "nerudný šéf, hypochondr, sportovec, 50 let". Na tohle téma jsem obdržela úžasnou kompozici z namodralých bodláků, zelených chryzantém a nějaké zeleně,s  umně zakomponovaným tejpovacím obinadlem, nějakými vitamíny, náplastmi a iontovým nápojem v jednorázových baleních. Celá firma si tu kytku ještě týden chodila studovat:-)

Bláža 17.10.2008 18:49

Bábovka z mrkve

Mrkev je třeba jemně nastrouhat. 10 dkg cukru, 7 dkg Hery, 1 celé vejce =  vše třít a pak přidat 30 dkg polohrubé mouky, 1 prdopeč, 1 vanilkový cukr, 15 dkg syrové strouhané mrkve, mléko na řidší těsto. Smícháme suroviny, pečeme 3/4 až 1 hodinu, záleží na tom, jak rychle nám trouba peče, asi na190st. Bábovka je vláčná a dobrá :-)

RenataE 17.10.2008 18:45

Re: Paráda

Přesně, to funguje dokonale, obvykle stačí dát tašky dolů. Taky jsem to tak měla, dokud byl plynový sporák. Nehodí se hřebenáče;-D

RenataE 17.10.2008 18:41

Re: OT- mrkvová buchta

Mám, ale kde? Je to  asi z apetitu. Zkusím to najít na jejich webu, ale je tam mizerné vyhledávání.

Matylda 17.10.2008 18:19

OT- mrkvová buchta

Minulý týden mi doma přistála nějaká mrkev zbylá ze školy z hodiny Vedení domácnosti (zase se to vrací, přátelé). Našla jsem na netu recept na nějakou mrkvovou bábovku a vyrobila ji. Chutnalo nám to teplé i studené, je asi díky mrkvi vlhká, ale pořád z toho trochu čučela ta mrkev. Nemáte někdo recept na mrkvovou buchtu, co už máte ověřenou?

zana 17.10.2008 14:49

Re: Mňam,

Fallowo, to si ho zasloužíš:-).

Xerxová 17.10.2008 14:30

Re: Tééda, Zdeno b.p., to se dělá

je vidět, že se Don Pedro má jak čuník v žitě. Tolik výletů a kamarádů a kamarádek... tak to má být. A ty podzimní fotky jsou taky moc krásné :-)