18.1.2020 | Svátek má Vladislav


MLSOTNÍK: Čokoládový dort

17.10.2008

 
Šedesát = kopa, proto ta neobvyklá výzdoba. Jak já se bála, aby ty dvě kopy nevypadaly jako prsa zazděné jeptišky. :o)) Z.Zdena b. p. - čokoládový dort
 Korpus s hořkou čokoládou
 Ingredience:
 100 g změklé hořké čokolády,
 60 g másla nebo Hery
 100 g krupicového cukru,
 5 žloutků,
 100 g polohrubé mouky,
 1 lžička prášku do pečiva,
 sníh z 5 bílků
Příprava:
Čokoládu nalámeme na dílky a necháme změknout ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Tuk utřeme s cukrem a žloutky (nejlépe v robotu na vysoké otáčky), do ušlehané hmoty zatřeme změklou prochladlou čokoládu a nakonec přidáváme střídavě mouku s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Naplníme do dortové formy (vymazané tukem a vysypané strouhankou nebo hrubou moukou) a pečeme při 180 °C, později teplotu snížíme a dopečeme.
Upečený necháme vychladnout ve formě, po vychladnutí vyjmeme z formy a druhý den plníme náplněmi.
Zároveň připravíme piškotovou roládu s džemem, která patří mezi ty náplně:))
Krém:
Ingredience
pudink z 1/4 l mléka a jednoho pudinku (vychladlý)
1/4 rozměklého másla
2 sáčky vanilkového cukru + cukr pudr dle chuti
Příprava
Vyšleháme máslo s cukrem a postupně přidáváme tuhý pudink. Proříznutý korpus namažeme višňovým džemem (nebo jiným) a krémem. Na něj naklademe řezy rolády (min. na prst silné) a zase dáme vrstvu krému. Na to dáme vrchní díl dortového korpusu. Zatížíme prkýnkem a hrncem vody (cca na hodinu). Potom dort dozdobíme krémem.
Dort na obrázku byl ze dvou dávek na korpus a 3 ks rolády. Krém byl ze 4 ks másla a 0,5 l mléka. A 1 větší džem.
***
Recept převzala od zasvěcených a vlastní rukou představila Zvířetníkům
Zdena Knotková (Zdena b.p.)