18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Chlebánek sladký Pepánek

V naší rodině se s oblibou pečou různé druhy chlebů. Každý z nich má svůj specifický název např.: Chlebánek Pepánek, Chlebíček Pepíček, Pepa z depa apod. Proto i níže uvedený recept má jméno Chlebánek sladký Pepánek, tak jak je uvedeno v záhlaví. Je to "chlebánek" pro víkendové či sváteční chvíle.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
htffggz 11.4.2008 16:57

ghjdrtfghv

;-P

RenataE 26.6.2006 21:25

Re: Re: Re: to RenataE,

Celaskon může být i obyčejný vitamin C, ale protože moje domácnost takovým vitamínem v prášku nedisponuje, dám ocet. Jablečný ocet dávám do všech chlebíků a myslím, že jeho funkce je stejná, rozhodně při problémech s kynutím se doporučuje.

possum 26.6.2006 16:04

Re: Re: to RenataE,

Diky moc. Ten Celaskon mi vrtal hlavou. (To je ten sumakovej vitamin C ????) Jenze, bude ten ocet pracovat jako ten Celaskon???  Rum mam 'zasitej'. Dovezla jsem si litr, a kdyz jsem ho 'zasivala', prisla jsem na to, ze tam jeste jeden je. ;-D Mam ho ciste na peceni. ;-)

possum 26.6.2006 16:00

Re: Re: Re: Re: Re: Re: JoVo,

;-D;-D Tak to jsme na tom stejne. ;-D;-D Myslim, ze to bylo na te babovce, (jinak na Labuznikovi)ale to je fuk.

Jak jsem psala tojefukovi, ja se ponejvic dostanu na diskuze pozde, a lidi uz jsou mezitim zase na novem clanku, takze asi budu jen cist (a krast recepty) a jinak drzet hubu. ;-)  Jak ze je to prislovi? Sedavej panenko v koute, budes-li hodna najdou te. ;-D;-D

Alcala 26.6.2006 15:57

Re: Re: Dobrá zpráva

Dovolím si přidat komentář, i když nepatřím k pravidelným dopisovatelům Zvířetníku, jen ke čtenářům. Máme stejný problém se švestkami i na naší chalupě na Kysucích. Hledala jsem radu na internetu a zde je odkaz: http://www.vsuo.cz/vyzkum/och/choroby/puchr/puchr.html

RenataE 25.6.2006 22:46

Re: to RenataE,

Budu zkoušet, ale až výhledově. Zkusím ubrat trochu tekutiny, celaskon nahradím jablečným octem. Do úterka to rozhodně nestihnu, ještě jsem ani nekoupila rum na rozinky :-)

JoVo 25.6.2006 17:02

Re: Re: Re: Re: Re: JoVo,

:-/Tak teď jsem z toho jelen. Nevím kde a kdy byla ta reakce Aidy. Asi jsem něco přehlédl.:-/ Na Labu to zamená na Labužníkovi? Kdy to bylo a v které kategorii? Ten můj mozeček už skutečně pracuje na malý výkon. Pokud můžete tak mně „naťukněte. Pokud nemáte čas, tak to nechte plavat. Hlavně, že Vám to chutnalo.R^;-P

possum 25.6.2006 15:26

Re: Re: Re: Re: JoVo,

Jo jo, to jsem pochopila. :-D 

Tou reakci jsem myslela reakci Aidy. Tu i na Labu. Ale jak jsem rekla, treba to byl muj spatny vyklad.....

JoVo 25.6.2006 11:12

Re: Re: Re: JoVo,

:-D:-D:-D:-D:-DProti opisování nemám vůbec nic, a nevykládejte si to špatně. Já to myslím v dobrém.R^R^R^ Ten Copyright byl míněn jako vtip.;-D;-D;-D;-D;-DAť se Vám daří.VV

possum 24.6.2006 18:12

Re: Re: JoVo,

Dekuji. :-D 

Ja to myslela dobre. :-) A necekala jsem takovou reakci.8-o Ale mozna to vsechno bylo mineno uplne jinak a ja si to vylozila spatne.:-/

JoVo 23.6.2006 22:41

Re: Re: Re: Re: Celaskon?

:-D:-P;-);-P;-D

JoVo 23.6.2006 21:33

Celaskon Pro M a R i ostatní zájemce MLSOTNÍKU.

:-DTen Celaskon (kyselina askorbová) se přidává do kynutých těst jako oxidant.Účinek oxidantů spočívá ve zpevnění lepku (obilní bílkovina) a zvýšení jeho schopnosti zadržovat kypřící plyny. Dávkuje se do 0,02 %. Vitamin C je vhodné použít zejména do mouk se slabým lepkem a pro zlepšení vaznosti čerstvých (nevyzrálých) mouk, které špatně poutají vodu. Není to z mojí hlavy, ale vyčteno z moudrých knih.;-)Pro zájemce o pečení z kynutého těsta, doporučuji tyto brožury: Pečeme z kynutého těsta a Pečeme chléb a housky doma a na chalupě.Podtitul obou příruček je:Pavla vaří a peče zdravě. Obě tyto příručky vydalo nakladatelství Pavla Mončilová, jako sešity zdravého vaření, svazek č. 16 a č. 20. Adresa nakladatelství: V zahradách 146, 251 70 Čestlice.(Rok vydání 1997 a 1998). Hodně úspěchů při pečení přeje JoVo.;-P

zana 23.6.2006 20:59

Re: Re: Re: Celaskon?

jsem si skoro úplně jistá, že cuketová šťáva váže dokonale a s nevyzrálou moukou zatočí;-D

JoVo 23.6.2006 20:09

Re: Jako bych to měl před očima!

;-(Protože jsem se dnes pohyboval v Brdech a vrátil jsem se domů až v 19,05 hod., nemohl jsem hned reagovat na zapracování cuket. Ve hlavě mně napadlo, že by se mohla vymačkat šťáva z cuket (nebo co to tam je), nahradit tou šťávou vodu v těstě.:-P:-P:-P:-P:-P

JoVo 23.6.2006 20:02

Re: Re: Re: Domácí chleba je jistě báječná,

;-DUpečete, upečete v normální troubě,nebo hrkovzdušné, tak jako ty chleby pečeme u nás doma.;-P

JoVo 23.6.2006 19:48

Re: Re: Celaskon?

:-DTen Celaskon (kyselina askorbová) se přidává do kynutých těst jako oxidant.Účinek oxidantů spočívá ve zpevnění lepku (obilná bílkovina) a zvýšení jeho schopnsti zadržovat kypřící plyny. Dávkuje se do 0,02 %. Vitamin C je vhodné použít zejména do mouk se slabým lepkem a pro zlepšení vaznosti čerstvých (nevyzrálých) mouk které špatně poutají vodu. Uf, uf. Není to z mojí hlavy, ale vyčteno z knih.:-D Zkusím vymačkat z cukety šťávu a dát jí do těsta místo vody.:-D:-D:-D

JoVo 23.6.2006 19:30

Re: JoVo,

:-DOpisování je povoleno, nemám na to „Copyright“ ©.:-D

JoVo 23.6.2006 19:24

Re: RECEPT PROSIM

:-DDnes jsem byl mimo bydliště. Nějaký recept vyšťourám.:-D

Hanako 23.6.2006 19:12

RECEPT PROSIM

Prosim prosim nebyl by nejaky receptik i na normalni chlebik...pekarnu jen tak neporidim. Dik Hanka

possum 23.6.2006 17:30

JoVo,

to vypada mooooc dobre.  :-P  Tu uzenou babovku jsem uz delala 3x. V pekarne. Je to tedy cihla a ne babovka, ale chutna to.  :-P   A ja ted jdu hlady spat. ;-(

BTW. Slibuju, ze povede-li se chlebanek v pekarne, bez dovoleni neopisu. ;-)

possum 23.6.2006 17:25

to RenataE,

prosim te, jestli chlebanka Pepanka vyzkousis v pekarne, dej vedet. Ja se k tomu nedostanu driv jak v utery.

Iva 23.6.2006 14:53

Anebo sem s nimi

Bettyna si je dává jako zákusek po večeři;-D;-D;-D;-D. Nekecám!!

MaR 23.6.2006 14:42

Re: Re: Dobrá zpráva

O šarce vím jen tolik, že způsobí, že plody nedozrají  a mají v dužnině, na pecce a myslím i na povrchu škaredé červené skvrny.

Zdena bez psa 23.6.2006 14:22

Re: Re: Re: Re: Dobrý den, Tojefuku,

Když  jsme přišli o švestku, tak jsem tu pitomou šarku tak složitě neviděla. Prostě laikovi nakukáš cokoliv :-/. Tak jsem zvědavá, co nového se o té mrše dozvím. Jo, a krááááásný víkendík VŠEM, VŠEM, VŠEM.

tojefuk 23.6.2006 14:10

Re: Re: Re: Dobrý den, Tojefuku,

Jsem ochoten uvěřit! Hlavně aby ho našla paní Ruščáková!

tojefuk 23.6.2006 14:07

Re: No jenže to by v něm musela být voda

Proč? Když je samozalívací, ať si vodu sežene!

Zdena bez psa 23.6.2006 14:01

Re: Re: Dobrý den, Tojefuku,

Pozor, Pan doktor Větvička velí Botnické zahradě UK a ta je nad Karlákem. Potom je ještě Botanická zahrada hl. města Prahy a ta je v Tróji nad ZOO

tojefuk 23.6.2006 13:49

Re: Dobrá zpráva

Tak teď už jsem úplně na větvi! Známý měl u Brna švestkový sad, jeden rok 500litrů kvasu, druhý rok ani na škopek, zahradníci z VŠZ tvrdili, že je to šarka!

To se kruci mezi náma nenajde nikdo, kdo ví, o čem je řeč a vysvětlí všechny varianty i s poznávacíma znakama?

tojefuk 23.6.2006 13:44

Re: Re: Re: Re: Re: Re: od věci

Natočit na kameru i se zvukem a poslat, ať si spravím náladu z puchrovitost, šarky a spály! Furt doufám, že to šarka není!  

tojefuk 23.6.2006 13:40

Re: Dobrý den, Tojefuku,

A sakra! Já mám šarku spojenou se spálou růžokvětých - vy říkáte růžovitých - z doby asi před deseti lety - tehdy mně okresní vědátoři lezli po okrasných dřevinách, jestli náhodou nepěstuju okrasný hloh právě kvůli šarce, odtud mám to spojení! Uvítal bych, kdyby měla Olga pravdu, taky na dálku, stromy kácet zbytečně je určitě škoda! Jestli už se nedá spolehnout ani na úřední fytopatology, tak mne napadá jen pan Větvička z pražské(?) botanické zahrady!

Paní Ruščáková z nás asi dostane psotník!