6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: A opět zakysaná smetana...

Milé kuchařky až budete unaveny z vaření tradičních vánočních a novoročních jídel a rády používáte v kuchyni zakysanou smetanu, přikládám 3 recepty na obyčejná jídla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zana 16.1.2009 10:25

Re: ZANO! Tady! Haló!

Díky:-)

zana 16.1.2009 10:25

Re: Mila Nelino, a taky YGO

jéžišmárja - já to úúúplně vidím8-oR^. Rukolu děsně miluju (rodina se mi směje, že nejradši pampelišky).

Jsme měli onehdy nějakej služební mejdan a tam jí byly plný mísy a já jen tak uždíbla;-(;-(. No, poraďte mi někdo, jak jíst pampeliškový listí na veřejnosti!!Ne, radši neraďre, už je to pryč:-/.

Jakub S. 16.1.2009 10:23

Teda tuhle atlantskou anabázi jsem teď úplně prožíval,

to se vyrovná té putimské! Ta představa Hanky na křesle - jak ve filmu.  A finty, skrývačky, výmluvy, nepravdy... u mně čím dál víc hraje roli ještě další stránka takových situací (taky kolaudace staveb, daňová lejstra atp.):  d ů s t o j n o s t - dignity. Je to malicherné, je to nutné, pochopitelné, úzkoprsé, jeden mustr na všecko, co pod určitý výčet spadá - ano, nahlížíme na to všelijak, ale: člověk by už chtěl konečně žít důstojný život - ale ano, já to napíšu, Vašku - v pravdě. A pak je na úspěšnost (třeba částečnou) své finty člověk hrdý a chlubí se, jistě... leč... jak to říct... malý člověk ve velké historii tahá vždycky za kratší slámku...

Tož tak. K odlehčení: napadlo někoho z vás - kromě Jiřího a Emy ovšem - srovnat to s tou proslavenou gestapáckou prohlídkou na letištích v Klokánii? Cokoli se dá požít, pryč s tím, a hned?

Matylda 16.1.2009 9:56

Re: Bubu!

Mimochodem, vzpomněla jsem si včera na tebe, když jsem šla s Borůvkou na procházku a za rohem tu mám obchod- speciálku na patchwork- Bellus gallery. Chtěla jsem se přihlásit na kurz, ale prý už tam mají 5 lidí, a tak jsem utřela nos, asi budu muset počkat:-/

Matylda 16.1.2009 9:27

Myslíte,

že by to šlo péct v zapékacích keramických miskách místo alobalových? Vlastním bulharskou keramiku i s pokličkma ještě z dob minulých, ale využívám je málo!

Matylda 16.1.2009 9:25

Re: Bubu!

No, ale jak mám přicestovat do Litomyšle, když mají otevřeno? Asi počkám na léto!:-)

Kaštan 16.1.2009 9:24

Re: Mila Nelino, a taky YGO

Ano, creme fraiche funguje úplně stejně jako zakysaná smetana. Dokonce to můžeš trošku poředit mlékem, bývá většinou ouplně tuhý.... 

A jeden receptík: vezmi kouštík toho dovezeného špeku a nakrájej na malé kousky, hoď do hrnce, nech vyškvařit, přidej creme fraiche, osol, opepři a na konec přihoď hrst pokrájené rukoly. Lehce promíchni a šoupni na špagety. Zastrouhni parmazánkem a jako doplněk skleničku vychlazeného bíleho vínka...

Bláža 16.1.2009 9:22

Zapečené brambory s masem

Milá Nelino, tyhle recepty já můžu :-). Zrovna plánuju uvařit zapečené brambory s masem. Do skleněné varné mísy, kterou vytřu sádlem dám vrstvu syrových brambor na plátky, sůl, pepř, kmín, na to vrstvu kuřecího masa (může být i uzené, vepřové) naklepané na malé plátečky, nejlépe kuřecí prsa , posolit, zasypat strouhaným sýrem a opakovat vrstvy, poslední vrstva jsou brambory. Nakonec zalít šlehačkou a dát péci na 1 hodinu. Zakryté. Mňam! :-)

Bubu 16.1.2009 9:20

Re: Bubu!

To víš, naše náměstí opravdu pozoruhodné. Čokoládová pralinkárna s nevšedníma bonbonama (například sušené švestky naložené ve slivovici v marcipánu a hořké čokoládě), řeznictví s báječným špekem, borovská pekárna s tím nejlepším chlebem široko daleko a vinotéka u kata Mydláře s přijemným posezením, kde k vínu nenosí brambůrky, ale sýr.  Ne nadarmo je naše náměstí na seznamu památek UNESCO. ;-P

Bubu 16.1.2009 9:13

Mňam

Nelino, to se ti povidlo. Bramborové mističky vypadají velmi povedeně. Myslím, že budou v sobotu k obědu a bramborový koláč dělám. Naposledy minulou sobotu k večeři. ;-)

Matylda 16.1.2009 9:13

Re: Bubu!

To se nedělá! Takhle vábit! Jak mám potom nadávat tomu ubohýmu psovi, že mi slintá do klávesnice, když to dělám taky!:-)

Bubu 16.1.2009 9:06

Re: Mila Nelino, a taky YGO

8-o Taková anabáze. Ovšem kvůli špeku není žádná konspirace zbytečná. Ti amíci neví, o co přicházejí, když nemají špek a kyselou smetanu a náš český chleba.... 

I u nás na náměstí v jednom menším řeznictví mívají úžasný špek. Je vyšší, v úzkých šrůtcích s jedním nebo dvěma proužky libového, lehce kořeněný hrubě mletým pepřem a paprikou a báječně uzený. Výtečný za studena s chlebem (můj nejdražší ho barbarsky špiní hořčicí) a úžasný rozpečený pod míchanými vajíčky.

Zdena 16.1.2009 9:00

ZANO! Tady! Haló!

MIlá Zano, tady je odpověď na tvou včerejší odpověď - já už včera nebyla a a nereagovala. Výlet - jak jsem lákala na zasněžené pláně za Prahou - je vhodný i pro bezautové rodiny. K nám jezdí z Prahy příměstská doprava, o víkendech každou hodinu resp. po 45 min.

Hledej na netu, autobusem je to ideální, protože NĚKAM dojedeš, pochodíš a odjinud se vracíš.

Hana W 16.1.2009 8:50

Re: Mila Nelino, a taky YGO

Ahaaa, to je dobrej napad, to se zde i dokonce koupit.

Matylda 16.1.2009 8:49

Re: Mila Nelino, a taky YGO

Mě teda fakt štve, že kvůli úředníkům zase vymýšlíme konspirační akce, jak ukrýt to a ono. Doufala jsem, že tohle už nebude nutné, dokud jsem si z dovolené nechtěla dovézt do vázy dvě větvičky z olivy a tři z vavřínu, což se nesmí. Přisithla jsem se, jak je balím do mikiny a cpu tam, kde je celníci neuvidí, ale klacíky újmu neutrpí...

Hana W 16.1.2009 8:45

Re: Mila Nelino, a taky YGO

V hospodarstvi uz zde toho moc vic rozvratit asi nejde:-/ Co je proti tomu kus speku? Vzhledem k miniobedu na devitihodinovem letu bych ten rohlik i sporadala na miste jak Sophie mortadelu, ale kvuli vtipne rozmistenym spekum jsem nechtela provokovat:-D

Hanko 16.1.2009 8:43

Nelino,

to jsou moc pěkný recepty, já jsem taky bramborová, ten smasíčkem hodně kmínovaným by se na víkend hoditl;-)R^.

Hanko 16.1.2009 8:42

Re: Mila Nelino, a taky YGO

;-D;-D to jsi ale měla vzrušující návrat! Kdepák, erár je všude stejnej;-P;-)!!

Hlavně že se povedlo:-)R^, Kuliderdovi dál držímR^.

Kaštan 16.1.2009 8:38

Re: Mila Nelino, a taky YGO

A co vyzkoušet tu zakysanou smetanu nahradit creme fraiche? Je to taková luxusní verze zakysané smetany...

alimo 16.1.2009 8:32

Mám hlad !!!

brambory můžu...smetanu můžu.. a vůbec fšechno to můžu !!!!:-D 

Uřčitě něco vyzkouším, štrůdl "naslano" děláme běžně, ale s touhle náplní ještě nebyl, tak uvidím...dík za inspiraciR^

Matylda 16.1.2009 8:29

Bramborový koláč

vypadá tuze jedle, navíc vypadá, že ve vychladlé podobě se dá dojídat celé odpoledne (v případě pubertální mládeže velmi důležité!) Právě jsem koupila pytel brambor na nějaké větší bramborové jídlo, takže zřejmě vyzkouším:-)

YGA 16.1.2009 8:22

Milá Nelino

- brambory můžu v každé době a v každé podobě. A velice se mi zamlouval ten erteplovo-zeleninový štrůdl ;-D! Já ho asi prubnu - a to co nejdřív!

YGA 16.1.2009 8:21

Re: Mila Nelino, a taky YGO

Páni - HanoW 8-o! Emeričani musí být vděčni, že jsi se nerozhodla pašovat drahokamy - mohla bys rozvrátit celé jejich hospodářství (je-li co dnes rozvracet :-/). Úplně tě vidím na té židličce, s rozsypanou kabelčičkou a třímající inkriminovaný rohlík se šunkou. Mohla jsi to ještě vylepšit, kdybys ten rohlík tedy před zraky inspektorů spořádala - nebo aspoň tu šunku jsi si měla nacpat do hu...úst ;-D;-D;-D.

Matylda 16.1.2009 8:18

Re: Vave,

už se tě nějakou dobu chci zeptat- na Pražení jsi měla krásný černo- barevně kostičkatý svetr. Vlastní výroba? Vypadal úžasně....

Vave 16.1.2009 8:01

Re: Mila Nelino, a taky YGO

Milá Hano W.VV, stále jsem přemýšlela, kde je u nás v Modřanech malé řeznictví, kde si dělají vlastní výborný špek, který se dá tak kouzelným způsobem pašovat do země neomezených možností, ale pak mi došla, že nejsou Modřany jako Modřany!;-) Zdravím do Emeriky a doufám, že se Kuliferda našel! R^:-)

Vave 16.1.2009 7:15

Zrovna jsem přemýšlela

o jjídelníčku na sobotu, vidím to na ty brambůrky v misce. Děkuju ta tip, milá Nelinko VV, všechno vypadá tuze jedle!

Fallowa 16.1.2009 5:53

Dobrý den všem!

Tak tahle jídla určitě vyzkoušímR^,vypadají velmi jedle.Dík za inspiraci!V

Fallowa 16.1.2009 5:49

Re: Mila Nelino, a taky YGO

Páni, já zírám - celníci a ještě zemědělci8-o?A zná USA anglickou slaninu?Třeba by stačilo říci,že to je česká slanina a jen pro vlastní potřebu;-P...

Hana W 16.1.2009 3:32

Re: Mila Nelino, a taky YGO

..neco jako uzeny tuk, nikoliv tedy masny vyrobek. Uplne zatlouct jsem to nechtela - to by nebylo vhodne. A uz jsme supajdili k zemedelcum. Byli tam 3 inspektori. Chet a koleckovy zrizenec mne malem zatlacili k neprijemne zenske, ktera vypadala, ze ji lidi vseobecne vadi. Hbite jsem si stihla vysypat kabelku, protoze uz jsem mela vyhlidnuteho mladsiho sikovneho inspektora. Pochopili... Inspektor mi zabavil rohlik se sunkou a nechal jeden se syrem a pote projel 3 zavazadla rentgenem. Uff. I pta se, kde ze mam ty potraviny. 2 kufry jsme si Praze na letisti nechali zabalit do igelitu, tak jsem po jistem rozmysleni ukazala na svuj kufr nezaigelitovany. Houbicky a koreni prosly. Vytahovala spodni pradlo na pult a konecne taky jeden spek. Stebetala jsem neco o tom, ze je to domaci specilita a jen pro nasi spotrebu a vlastne, kdyz se to rozpusti, jako olej, ale delala jsem to s pokanim a pokorou. No byly tam 3 mensi kousky, 2 dobre, jeden nizky nasoleny. Zabaveny. Pak se inspektor zeptal, jestli ten zbytek po rozbaleni se zase da dohromady a popravde jsem rekla, ze si nejsem jista. A odmavnul nas, i kdyz mu muselo byt jasne po tech rentgenech, ze tam je vic. Takze to dobre dopadlo a ani nam nedal pokutu.

Chtela bych dodat, ze naprosto chapu a respektuju zakaz privazeni ovoce a semen a podobnych veci, protoze to muze opravdu delat problemy, ale neni mi zcela jasne, jak nekomercni vyuziti v podstate sadla muze uskodit nekomu jinemu nez me rodine - jestli vubec.Jej, to bude dobrych jidel. Od nejakeho maleho reznictvi v Modranech, kde si to delaji sami, spek vysoky takovych 5 - 8 cm a krasne zauzeny a uplne se rozpousti v puse, ani neni nutne kousat. Toz tak.

Hana W 16.1.2009 1:56

Mila Nelino, a taky YGO

Maji ty tvoje recepty jeden zadrhel: ja tady nesezenu zakysanou smetanu - nejbliz k tomu ma asi podmasli.  A smetana se zde samovolne zakysat neda, protoze krome pasterizace je taky tzv. homogenizovana, z cehoz posleze vznikne neco, co priserne smrdi. Jeste ne napada tucny husty recky jogurt, ktery se obcas dostane - mame tady dost Reku a tak jim to lepsi obchody dovazeji. Ale zkusim - na neco prijdu.

Tohle je mozna dobre misto odpovedet na dotaz YGY. Ano, odvazne jsem propasovala vetsi mnozstvi speku.  Rozkrajene na mensi kousky, zabalene v mnoha vrstvach potravinove folie, pote v papirovych rucnicich a nakonec v ziplocich lstive rozmistene do 3 zavazadel, ktera jsme si podali. Zemedelci na americkych letistich jsou ostraziti, zejmena na masne vyrobky. na letisti v Atlante jsem si objednala koleckovou zidli, protoze takto se presunu jednoduseji pres nutnost projit imigracni sluzbou, vyzvednout zavazadla, projit celnikama a zemedelcema a prepodat  si zavazadla na cestu do mista urceni. Tim padem mne a Cheta zrizenec provede do cela fronty a nic se nedeje. Ovsem vloudila se chybicka. U sestrenice nam do ruksaku do letadla napakovali nekolik rohliku se syrem a sunkou. Dva v tom baglu zustaly - puvodne jsem je chtela nechat v letadle, ale uprimne receno jsem na ne krapet zapomnela. A jak sedim u tocny a cekame na kufry, tak se ke mne prihrne takova pekna mala fenecka a lisa se. Tak ji rikam, jak je pekna, az vidim, ze ma slusivou pokryvka, ktera rika Chranim americke zemedelstvi. No, a za chvilicku si lisajici se fenecku vyzvedla mila pani v uniforme a ze jestli nemam s sebou nejake jidlo. tak jsem hrde priznala rohliky - s omluvou, ze nam to rodina zapakovala, abychom na letisti a v letadle nehladoveli. nastal obligatni dotaz, vezu-li jine jidlo - v tudobu uz zrovna Chet nakladal jedno ze zavazadel naq vozik a fenecku zavazadlo nebavilo - cili spek byl chranen. Tak jsem priznala susene houby od Karoliny a koreni (legalni) no a jeste mam neco...