MLSOTNÍK: A opět zakysaná smetana...
Poměry surovin neuvádím, všechno dělám odhadem.
Pečení brambor v alobalu
Používám alobalové misky, počet podle počtu jednotlivých strávníků, velikost pak zvolit podle jejich apetitu.
Alobal slabě vymazat a vrstvit tence nákrájené syrové brambory
sůl, kmín (lépe drcený)
poklást půlměsíčky cibule
rozklepaný plátek(y) masa (já používám kotlety, pak hodně kmínu) nebo kuřecí řízek (na něho koření podle vlastní chuti)
potřít hořčicí
sůl, pepř
na másle podušené žampiony (možno i jiné houby)
opět tenké plátky brambor
nasekanou petrželku
zalít zakys. smetanou smíchanou s nastrouhaným sýrem (nejlepší je směs, niva nesmí chybět)
navrch utěsnit alobalem a naskládané na plechu dlouho péci.
Bramborový koláč se šunkou
Množství surovin podle počtu strávníků.
Uvařené brambory nakrájené na kostičky
olivový olej (lepší je už ten ochucený kořením)
cibulka
šunka, kladenská nebo debrecínka
hodně bazalky, saturejky, oregana (čerstvé nebo sušené)
vejce
zakysaná smetana
tvrdý sýr nakrájený na kostičky (důležité. Ne strouhaný)
Na oleji osmahnout cibulku se šunkou
zamíchat do nakrájených osolených brambor
přimíchat bylinky
narovnat do vymaštěné pečící nádoby
přelit rozšlehanou zakys. smetanou s vejci kam byl vmíchán i nakrájený sýr
urovnat a péci asi 25 - 30 min.
hotové nakrájet na kostky
Zeleninový závin
Brambory
listové nebo tvarohové těsto
cibule
máslo
mražená zeleninová směs
zakysaná smetana
vejce
sůl, pepř,
petrželka
Náplň na rozválený plát těsta:
Do rozmačkaných brambor vmíchat zakys. smetanu, rozšlehané vejce, na másle podušenou zeleninu, zesklovatělou cibulku, petrželku, sůl, pepř
zabalit, potřít rozšlehaným vajíčkem a péci na plechu vyloženém pečícím papírem
Suroviny u všech receptíků jsou v podstatě na jedno brdo ale vždy to chutná jinak.
Tak dobrou chuť a nekamenujte mě:))