24.2.2020 | Svátek má Matěj


MLSOTNÍK: A opět zakysaná smetana...

16.1.2009

Poměry surovin neuvádím, všechno dělám odhadem.

Pečení brambor v alobalu

Používám alobalové misky, počet podle počtu jednotlivých strávníků, velikost pak zvolit podle jejich apetitu.

Alobal slabě vymazat a vrstvit tence nákrájené syrové brambory
sůl, kmín (lépe drcený)
poklást půlměsíčky cibule
rozklepaný plátek(y) masa (já používám kotlety, pak hodně kmínu) nebo kuřecí řízek (na něho koření podle vlastní chuti)
potřít hořčicí
sůl, pepř
na másle podušené žampiony (možno i jiné houby)
opět tenké plátky brambor
nasekanou petrželku
zalít zakys. smetanou smíchanou s nastrouhaným sýrem (nejlepší je směs, niva nesmí chybět)
navrch utěsnit alobalem a naskládané na plechu dlouho péci.

Bramborový koláč se šunkou

Množství surovin podle počtu strávníků.

Uvařené brambory nakrájené na kostičky
olivový olej (lepší je už ten ochucený kořením)
cibulka
šunka, kladenská nebo debrecínka
hodně bazalky, saturejky, oregana (čerstvé nebo sušené)
vejce
zakysaná smetana
tvrdý sýr nakrájený na kostičky (důležité. Ne strouhaný)

Na oleji osmahnout cibulku se šunkou
zamíchat do nakrájených osolených brambor
přimíchat bylinky
narovnat do vymaštěné pečící nádoby
přelit rozšlehanou zakys. smetanou s vejci kam byl vmíchán i nakrájený sýr
urovnat a péci asi 25 - 30 min.
hotové nakrájet na kostky

Zeleninový závin

Brambory
listové nebo tvarohové těsto
cibule
máslo
mražená zeleninová směs
zakysaná smetana
vejce
sůl, pepř,
petrželka

Náplň na rozválený plát těsta:
Do rozmačkaných brambor vmíchat zakys. smetanu, rozšlehané vejce, na másle podušenou zeleninu, zesklovatělou cibulku, petrželku, sůl, pepř
zabalit, potřít rozšlehaným vajíčkem a péci na plechu vyloženém pečícím papírem

Suroviny u všech receptíků jsou v podstatě na jedno brdo ale vždy to chutná jinak.

Tak dobrou chuť a nekamenujte mě:))

Eva Macková (Nelina)