4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: A just budou buchty s mákem!

Známé se tehdy podařilo získat místo ve Švýcarsku. Francouzsky, německy i anglicky uměla jako když bičem mrská a italštinu s retorománštinou ji odpustili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mirka - Houston 12.5.2006 4:17

Mak, tady - ani nahodou....

Je povazovan za drogu. Sezenu jenom v konzerve, je jiz ochucen a rozreden - tedy mak pouze pripomina. Ale nasla jsem zdroj. V pekarne.  Musite trosku zaskemrat a nepusobit, jako individum na drogach zavisle. Potom vam trosku navazi - opravdu na jeden plech buchet.

Jeste horsi to je s tvarohem. Dostanete ho jenom v  malych kostickach, ktere v kelimku plavou. Odstredenim  vam temer nic nezbyde. Nastavuji jogurtem.

Proto u nas mame buchty s povidly, jablkem, nebo hruskou. Pouze v zime, v horku jake tady zacina, vam stejne nic sladkeho nechutna.  :-/

JO,JO - neni nad ceske buchty a ceske suroviny !!

WWW 12.5.2006 4:34

Re: Mak, tady - ani nahodou....

Zdravim mila Hano!

Dovolil bych si poradit, treba to bude fungovat. Tam, kde zije polska komunita, tam mak nutne musite dostat.

Tady,ve Francii, je s makem stejny problem, jako u vas, nebo ve Svycarsku. Ale severni Francie tvori vyjimku. Makove zaviny ( zvane makoc) se prodavaji bezne i v hypermarketech !! V severni Francii je snad kazdy druhy obyvatel polskeho puvodu !

Mirka - Houston 12.5.2006 4:46

Re: Re: Mak, tady - ani nahodou....

Diky, za typ, pane WWW. Ja jsem Mirka,  / snad Vas nezklamu /  Bohuzel tady na jihu neni Chicago. Narazila jsem v Houstonu jenom na jednu polskou prodejnu. Same salamy, tlacenka, neco jako uherak a cabajky, uzany bucek, dobry chleba s kminem. Pernicky, marmelady, dobre bylinkove caje.... Zadny zavin. Tady nejsou ani cukrarny, typicke na severu. Ze bychom neco zalozili....? ;-D

WWW 12.5.2006 4:48

Re: Re: Re: Mak, tady - ani nahodou....

WWW 12.5.2006 4:52

Re: Re: Re: Re: Mak, tady - ani nahodou....

Mila Mirko !

Prominte. To dela tak trochu unava po nocni a me zbrkle cteni. To vite, ze nezklamete, ale potesite !

Zdena bez psa 12.5.2006 14:07

Re: Mak, tady - ani nahodou....

Tak se na mne podívejte, jakej jsem prdlej systematik. Já si příjdu k PC až odpoledne a čtu to od zadu. Reaguji a hlásám věci dávno sdělené Mirkou 8-o:-/.

Veronika 4.6.2006 2:06

Re: Re: Mak, tady - ani nahodou....

Ked som pred mnohymi rokmi prisla do Kanady a nieco na to bola schopna aj diskutovat so spolupracovnikmi o zivote "tam" a tu a o tom, co by som si priala v buducnosti, poznamenala som, ze az budem mat dom, urobim si v zahrade zahon a na nom budem pestovat mak. Az dovtedy culo diskutujuci spolupracovnici sa zrazu premenili na zive sochy. Nastalo ticho. Udivena touto necakanou premenou, spytala som sa, co sa deje. Chvilu este bolo ticho, ktore ukoncil sef kratkou vetou : - Za pestovanie maku je sedem rokov vazenia. - Az vtedy mi doslo, ze chvalit pred nimi makove buchty je iluzia. Dom mam, ale mak v zahrade nepestujem.( Teraz uz mozno vysiel z mody, naharadila ho marihuana.) Dostat ho v sacku v niektorych obchodoch, lepsi uz ako hotovu plnku ( na vahu ) v Montreale, kam sa dovaza zo Strednej Azie. A v mestach s pocetnymi polskymi obyvatelmi i hojne i makovnikov v  mnohych variantach.

 

WWW 12.5.2006 0:48

Bezpochyby stejna situace, jako ve Francii. Svycarsko znam dobre, ale mak jsem tam jeste neshanel. Presto s naprostou jistotou si troufam tvrdit : v lekarne, mila Jarko, v lekarne ho dostanete cisty !!!

veram 12.5.2006 0:53

Re: Bezpochyby stejna situace, jako ve Francii. Svycarsko znam dobre, ale mak jsem tam jeste neshanel. Presto s naprostou jistotou si troufam tvrdit : v lekarne, mila Jarko, v lekarne ho dostanete cisty !!!

no a nešlo udělat buchty s tvarohem?

Lucka 12.5.2006 0:53

Re:

;-D;-D;-DR^R^R^

Martinka 12.5.2006 8:43

Re: Re:

Zase jsem se zasmála až se otřásají zdi:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

zana 12.5.2006 8:42

Re: Bezpochyby stejna situace, jako ve Francii. Svycarsko znam dobre, ale mak jsem tam jeste neshanel. Presto s naprostou jistotou si troufam tvrdit : v lekarne, mila Jarko, v lekarne ho dostanete cisty !!!

s povidlama! Povidla nejradši.

Ostatně sehnat v zemích koruny české pořádná povidla je zcela nadlidský úkol, abychom se jen tak neposmívaliRv

evam 12.5.2006 11:09

Re: Re: Bezpochyby stejna situace, jako ve Francii. Svycarsko znam dobre, ale mak jsem tam jeste neshanel. Presto s naprostou jistotou si troufam tvrdit : v lekarne, mila Jarko, v lekarne ho dostanete cisty !!!

Mám -li švestky tak si povidla dělám sama t.zv. nemíchaná. A viděla jsem 2 druhy povidel prodávat v Bille. Takže budou i jinde. No, páni, to jsem dostala vlčí chuť na buchty s máke m i s povidly. Odpoledne se vzpomínkou na příznivce Zvířetníku zrealizuji.  Do máku dávám trochu mletého badyanu. Vidím to na kila navíc.  Zdravím vás všechny!

YGA 12.5.2006 12:01

Uvařit dobrá povidla je kumšt

nejlépe se vaří v měděném kotli, který se musí vymastit sádlem, musí se míchat, aby se nepřipálila a vařiř a vařit a vařit, dokud nejsou pořádně hustá. Takovým způsobem se taky dobře vaří marmeláda (např. z meruněk, té taky mamka vaří kotel). Jéje maminčiny povidlové koláče, v peci pečené - těm se nic nevyrovná (však taky na hody zadělává ze 2 listrů mléka a žádný koláček se nevyhodí).

zana 12.5.2006 12:32

Re: Uvařit dobrá povidla je kumšt

Když já jsem ten Pražák, bez příbuzných mimo Prahu, takže švestky si tak leda koupím a dělat povidla doma se mi těžce nevyplatí. Vím, že dají dost práce. Bývala na trhu moc dobrá (slovenská). Značky, které se mi zatím podařilo sehnat, mají uvnitř něco jako asfalt - vzhledově i chuťově. Taky si všimněte, že když jdete k pekaři, tak nejmíň mají věcí s povidly:-(

Zdena bez psa 12.5.2006 14:04

Re: Re: Uvařit dobrá povidla je kumšt

Máte pravdu, povidla teď vytvářejí s něčím neidentifikovatelným a švestky okolo jen letěly. Švestek nemaje patlala jsem povidla jablková. Ty taky můžu. Co se týká maku, jen si to užijte, dokud si toho úředníci v EU nevšimli. Ani v USA prý tento artikl není běžně v prodeji. Heč mák já nemusím. Já jsem totiž marmeládová. A náš druhorozený taky.