3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: A just budou buchty s mákem!

Známé se tehdy podařilo získat místo ve Švýcarsku. Francouzsky, německy i anglicky uměla jako když bičem mrská a italštinu s retorománštinou ji odpustili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Tojefuk 13.5.2006 7:47

Re: Je to dobrý,

I v sobotu se verk sám odpojil, smazal pokračování a dožral tojefuka! Tak repete:

Devět děcek ve věku 5 - 11 let, všecky jak živý stříbro! Dneska se tomu říká hyperaktivní a jsou na to doktoři. Nám muselo stačit pár facek a další příděl práce, aby nás přešly roupy! Holt, facka v pravý okamžik dělá divy! Stačilo první dopoledne, aby se všechny nápady udělat něco hned změnily v mudrování, že by ten nápad nebyl špatný, jen kdyby nebolel celej člověk. Večer nebyly ani nápady, ani mudrování, zbyl jen pohled na neotrhané keře. Babička potomkům vesele sdělila, že je zítra neděle a můžou otrhat zbytek, kvílející potomky ucpala králíkama s nádivkou, třem nejpilnějším přidělila za odměnu k jejich porci králičí hlavy na obírání, tojefuk dostal čtvrtou jako náhradu za ranní lepanec. Děda se vrátil s prázdnýma ošatkama a než dovyprávěl nějakou příhodu z myslivosti nebo o včelách, potomci spali jak brundibáři. Jak dopadla neděle ani nemusím povídat. Stačí říct, že školou povinní potomci byli rádi, že zítra jdou do školy!

Tojefuk 13.5.2006 8:36

Re: Re: Je to dobrý,

Druhá babička měla rybízů a srstek jen tak na buchty a pár zavařených skleniček. Zato měla na poli dvacet stometrových řádků brambor, aby bylo pro prase! I na lidi zbylo. Střídaly se s ječmenem. Jen někdo, kdo okopal a přihrnul řádek brambor ocení tojefukův výkon! Herkules to měl snadný - pustil řeku do chlíva a měl vystaráno! Na erteple šli dva. Tojefuk a motyka! Vykopávaly se kraplem. To bylo něco jako podkova na násadě, aby se neposekalo moc brambor. Taky něco pro tojefuka.

Tahle babička pekla buchty ve sporáku na otýpkách. To se všechny větvičky, vystříhané z rybízů, stromů a posbírané v Berce, když nerostly houby, posekaly, svázaly do otýpek a složily do kůlny. Sekání větviček byla ta část, která tojefuka bavila. Ostatní, hlavně sbírání posekaného, srovnání a vázání mu pilo krýv, dokud si neudělal kozenku, nepřistavil ji ke zdi a nevázal na ní. Pečení buchet probíhalo tak, že babička seděla u sporáku, po hrstkách přikládala z otýpek, roští dávalo dlouhý plamen. Ten krásně oblítl okolo celé trouby a rovnoměrně ji ohříval. Proto babička nerada pekla na něčem jiném, než na otýpkách.

Tojefuka nikdy nenapadlo babičkám vyčítat dřinu, která na něho zbyla. Babičky dělaly víc! Vzpomínka je už to jediné, co tojefuk může babičkám dát!

Iva 13.5.2006 10:05

Re: Je to dobrý,

Tojefuku však jsem se zasmála, když prošel ten zákon o dětské práci a hnala jsem potomky k našim na jejich latifundie hrabat seno a stahovat klestí z lesa, minule byli na inventuře na krámě a počítali, až se z nich kouřilo. Mně taky pomáhají přes prázdniny.Hned vidí, že pečení holubi do huby nelétají a když chtějí kačku na víc, tak musí máknout. je to pro ně zkušenost k nezaplacení.

Rybíz, hmm dobrá brigáda byla v Losinách, starý brigádnice si vybraly ta nejlepší keříky a my otrhávali ty po kuličce. 1 litr byl za 30 halířů. Na dvacku si člověk musel máknout.

Madla 14.5.2006 1:59

Re: Je to dobrý,

Já Vám babičku, Vy mně pekárnu. V době mého dětství, kdy ještě fungovala roční období, jak měla, nám na podzim maminka  naložila švestky na můj kočárek, a my jsme je odvezli do pekárny, kde jsme pomohli paní pekařce (nebo pekařové?) švestky rozprostřít na lísky, a ty se pak dávaly do stojanů, kde se sušily. Pamatuju si tu vůni a chuť vlažných švestek,  čerstvých rohlíků, bohužel přišlo vítězství pracujícího lidu a bylo po idylce. I když možná tam ještě chvíli švestky sušili, ale my jsme se odstěhovali, tak už jsme tam nejezdili.V té souvislosti ještě jeden nápad: ono komunistické - poručíme větru, dešti- možná funguje, byť opožděně. Jsem na mrtvici z toho dnešního počasí, kdy se z kožichu jde rovnou do plavek a ze sandálů do kozaček. Nejhorší je pro mne posledních pár let to zběsilé jaro, kdy se dlouho nic neděje, pak najednou rozkvete všechno najednou a jeden neví, co s tím. Když jsem byla malá, tak bylo všechno, jak má být. V zimě byl sníh, klouzačky, sáňkování; pak najednou nějak zavoněl vzduch, cvrnkaly se kuličky, mamince jsme nosili podléšky, fialky, petrklíče (rostou ještě vůbec někde?), šeřík, pivoňky a růže z parku, lipový květ a po prázdninách švestky a jabka ze sadů prázdných chalup. V září jsme snad všichni ve třídě měli kromě jednotných tepláků (a v zimě bot křusek a tatranek) ke svačině chleba se sádlem a pytlík švestek. Dneska mě čerti berou, když v červenci zrajou jahody, třešně i švestky najednou. A k tomu rybízu: já mám zase trauma z borůvek.Naši malovali, tak nás máti odvezla ke své sestře na Vysočinu, do vesničky v lesích.Teta byla šetřivka, takže jídlo nic moc a navíc zoufale málo.Každé ráno nás vyhnala do lesa s pětilitrovou bandaskou, průhledným krajíčkem chleba (zajíte to borůvkama) a nesměli jsme vrátit s poloprázdnou. Galeje. Borůvkový koláč sice mám ráda, ale nenasbírat je manžel, tak nevím, jak vypadají, k jejich sběru od té doby jsem se donutila jen, když byly děti malé, dneska, i kdyby mě to mělo stát krk, tak prostě ne. Jo - vzpomínky.

tojefuk 13.5.2006 5:50

Dobré ráno, Zvířetníci!

Tojefuk se opět radostně zapojil do pracovního procesu a snad všeecko půjde, jak má aa tjf se bude moci potloukat po Zvířetníku! Jdu se podívat ven a uvidíme!

Iva 13.5.2006 7:03

Re: Dobré ráno, Zvířetníci!

Dobré ráno. Půjdeme se s Bettynou společensky vyžít do parku tak na dvě hoďky a pak najukneme;-D, co se tu děje za nekaloty;-D;-D

madla 12.5.2006 22:24

taky mi pan doktor nezakázal rebarboru (reveň)

a proto zítra (přijdou děti s pugéty ke Svátku matek) peču rebarborový koláč. Níže popsané hrnkové těsto, tvářící se jako piškotové, na to vrstvu tvarohu, husté posypat oloupanou, pokrájenou a mírně proslazenou rebarborou, navrch drobenku, já ho snad půjdu udělat už teď. Rebarboru, červený rybíz, meruňky, borůvky, právě v tomto pořadí, mám nejraději. Protože mi tou zlomenou pravačkou nejde míchat kynuté těsto a ten můj letitý stroječek kynutý neutáhne, musím se spokojit tímhle šlehaným, ale - jak se říká - z nouze voda z louže dobrá, o to víc si pak kynutý užiju. Vy jste mi ale dali s buchtama, úplně vidím, jak je naše maminka pekla na chalupě v kachlových kamnech, která měla dvě trouby, takže pečení bylo opravdu radostí. Měla čtyři velké těžké pekáče, říkali jsme jim husí podle velikosti, na každý se vešlo 28 buchet, 3x se otočily, ale když se potom maminka sháněla po nějaké vychladlé buchtě, nebylo pomalu čím po psovi hodit, protože nás bylo i s dětmi 14 a likvidovali jsme je ještě horké. Taky vždycky po makových buchtách ležely sestra a švagrová na zahradě a děti si povídaly o velkém psovi, který sežral pejskovi a kočičce dort a pak hekal za plotem, takže každá sobota, kdy se pekly buchty skončila fackovací slavností. Děti už (kromě těch mých) mají svoje děti, maminka od předloňska peče buchty už jenom tatínkovi a švagrové, kteří ji předběhli, ale já tu vůni a chuť mám pořád v nose a na jazyku. Bylo to těmi kamny nebo tou maminkou? Pořád ji vidím, jak seděla na malé stoličce před kamny, hlídala oheň, aby nebyl moc nebo zase málo, pískala si přes nehet hašlerky a Škoda lásky a jiné hity jejího mládí a všem nám bylo fajn. Všechno se opakuje.My jsme s bráchou vždycky prskali a umírali smíchy, když něco z toho hráli v rádiu, mamince se potáhly oči slepičí blankou a zasněně pronesla :To mi bylo 15. Přesně tatkhle jsem se před svými dětmi o pár let později ztrapňovala já při písničkách ze Semaforu, dneska se smějou moje děti samy sobě, když slyší Olympic.  

tojefuk 12.5.2006 16:44

Padla!

Nashledanou zítra ráno, Zvířetníci!

JoVo 12.5.2006 16:39

Pro paní FALLOWA- bábovka.

:-DRychlá bábovka podle maminky moderátora Aleše Cibulky. :-P

Je to pro buchtařky a buchtaře, kteří nesnášejí olej v těstech.

500 ml polohrubé mouky, 150 ml krystalového cukru, 4 celá vejce, 1 celá šlehačka, 1 sáček vanilkového cukru a 1 sáček prášku do pečiva.

Vše smícháme dohromady a vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Po přidání kakaa můžeme udělat bábovku celou hnědou, nebo mramorovou. Můžeme přidat sekané oříšky, mandle, hrozinky, kokos, kandované ovoce. Chuti a fantazii se meze nekladou. Příprava je opravdu rychlá, za 5 minut máte bábovku v předem vyhřáté troubě.

Dobrou chuť a ať se daří!:-P

D. R. 12.5.2006 17:33

Re: Pro paní FALLOWA- bábovka.

Jak velká šlehačka? 250 ml? Ona se totiž prodává všelijaká...:)))

JoVo 12.5.2006 18:44

Re: Re: Pro paní FALLOWA- bábovka.

:-PŠlehačka 250 ml. Dobrou chuť.;-P

Zdena bez psa 12.5.2006 14:56

BTW asi tu už nebude Tjf, že?

Ale možná, že to bude vědět i Bláža. Tojefuk má na Hadopasech kytičky. A já mám problém, heč. Jak se jsmenuje ta fialová vedle petrklíče? Má kulaté listy a Blážo, ty ji máš na chatě taky. Já ji objížděla, abych ji neustřihla dráty od kola. :-(

zana 12.5.2006 15:03

Re: BTW asi tu už nebude Tjf, že?

bergénie, včera jsme to hlásili (y?) tři:-D:-D

Bláža 12.5.2006 15:13

Re: BTW asi tu už nebude Tjf, že?

My tomu říkáme "sloní uši"  :o))

Ale jinak bergénie, viz: http://www.garten.cz/encyklopedie.php?encid=133 

tojefuk 12.5.2006 16:09

Re: BTW asi tu už nebude Tjf, že?

I tojefuk děkuje za včerejší bergenii!

Bláža 12.5.2006 11:56

Hrnková bábovka

2 hrnky pol. mouky, 1 hrnek cukr moučka, 1 šlehačka 250ml, 1 pr.do peč., 1 vanilk. cukr, 3 vejce, případně nastrouhat čokoládu na obarvení části těsta.

Dobrou chuť!

Bláža 12.5.2006 11:48

Makovec bez vážení

Množství na jeden běžný plech:

2,5 hrnku pol.mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mletého máku (kupuji už mletý), 1 hrnek mléka, 1/4 hrnku oleje, 2 celá vejce, špetka soli, citronová kůra, 1 pr.do peč.

Vejce rozšleháme v mléce a smícháme s ostatními přísadami. Já dávám hrnky vrchovaté, aby byl makovec trochu vyšší a mohla jsem ho rozříznout a promazat marmeládou. Někdy to ale nestihnu a makovec je sněden samotný. Mák u nás milujeme. Dobrou chuť!

Hela S. 12.5.2006 12:20

Re: Makovec bez vážení

Jééé, to je bezva recept! Makovec mám moc ráda, ale recept na něj jsme neměla. Zkusím! :-)

zana 12.5.2006 12:43

Re: Makovec bez vážení

Tak tohle bych zkusila... my na mák ve formě nádivky moc nejsme, ale makovec, to je jiná.;-D

Nějak takhle podobně vypadá mrkvový koláč, který zcela výjimečně dělávám - nízká frekvence souvisí s jizvami po strouhání mrkve:-/. Ale je dobrý.

aida 12.5.2006 14:32

Dámy, jestli se mezi Vás můžu vmísit, já dělám makovec z NEmletého máku, a taky je moc dobrý

2 hrnky mouky (já dávám 1 hrnek hladké a jeden hrnek špaldové), 1 hrnek cukru, 1 hrnek nemletého máku, 1 hrnek oleje, 2 hrnky mléka, 3 celá vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prdopeč, špetka soli, špetka sušené citronové kůry. Všecko smíchat, nalít na plech, péct. Nelekněte se, těsto je spíš řidší, ale nádherně vyskočí a hlavně - vždycky se povede.

Hela S. 12.5.2006 14:53

Re: Dámy, jestli se mezi Vás můžu vmísit, já dělám makovec z NEmletého máku, a taky je moc dobrý

"Prdopeč" ;-D;-D;-D;-D

Taky to vypadá dobře! Zkusím oba a posoudím rozdíl :-)

aida 12.5.2006 14:59

Re: Re: Dámy, jestli se mezi Vás můžu vmísit, já dělám makovec z NEmletého máku, a taky je moc dobrý

Zkuste! :-)

Ještě jsem zapomněla, nahoře to lze postříkat čokoládovou polevou (nejjednodušší je koupit takovou tu hotovou v sáčku, jak se nahřívá v hrnku s teplou vodou).

Zdena bez psa 12.5.2006 14:47

Re: Makovec bez vážení

Ano, ano to jsou ty správné recepty jak já říkám pro blbce a pro Zdenu bez psa.

aida 12.5.2006 14:48

Re: Re: Makovec bez vážení

:-) a pro mě, taky se s vařením/pečením moc nemažu, není čas.

tojefuk 12.5.2006 10:50

Dneska PC ještě nespad!

Xerxesi, panička měla pravdu, sas. pryskyřníkovitá. Můžeš se svou paničkou vychloubat!            Zano, střemchu mám, bude v dalším bloku. Problém - PC nemá šuplík na připojení foťáku! Takže nafotit, stáhnout doma, vymámit z céry čisté CD, stáhnout v práci, přebrat a poslat!      Lucko, můj poslední profil dělal kádrovák 18 let, když to po 89 vraceli kádrovaným, lezl můj tehdejší šéf hanbou pod stůl! Ukázal jsem ten elaborát čubě ( máma souč. dvou zrzavých ), a nechtěla ode mne ani buřta!               Ivo, Lipová, Jeseník, Česká Ves, Písečná. Trefil jsem? S halúzkovou bude problém. Mám poslední slušnou flašku, když mne Lucka najde, bude po ní veta! Po flašce!         WWW, kytky mne léta živily, podle nich se určují soubory lesních typů, vhodné dřeviny pro zalesnění atd. Tenkrát do lesařiny nekecali divadelní kritici, ale převážně lidi, kteří lesu rozuměli! Potřeboval jsem jich znát stovky, česky, latinsky a taky je poznat v lese. Teď už 10 let soubory nepotřebuju, tak se vytrácejí z hlavy!

evam 12.5.2006 11:40

Re: Dneska PC ještě nespad!

 ...perfektní povolání v přírodě, žádný stereotyp....

tojefuk 12.5.2006 13:12

Re: Re: Dneska PC ještě nespad!

Jistě, proto jsem se na lesařinu dal!

aida 12.5.2006 14:34

Paní evam

U článku o mikrovlnkách jsem Vám nechala jeden odkaz ohledně těch slepých map. Našla jste to? Jestli ne, tak se když tak koukněte.

Lída Š. 12.5.2006 13:46

Re: Dneska PC ještě nespad!

Hele - nejste náhodou Pavel?;-)

tojefuk 12.5.2006 16:10

Re: Re: Dneska PC ještě nespad!

Neé!