28.2.2020 | Svátek má Lumír


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jen tak o koření

Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 70, poslední: 17.2. 2020 6:24, přehled diskusí

V. Verenková 14.2.2020 19:13

Marička bezvadný voňavý článok.Presne tak to mám aj ja,sú korenia,ktoré užívam často-paprika výborná pravá kalocsajská,korenie 4 farieb a kmín.No ale kupujem všetko nové a hlavne podľa obalov,hromadí sa mi to v skrinke na koreniny a ja hľadám a hľadám...

Niečo Vám ale poviem o solení.O škodlivosti nadmerného používania soli pre srdcovocoevny aparát vieme všetci.A lekári varujú a dvíhajú prsty.Od strašne prísnych/teda nesoliť,používať len bylinky/ až po benevolentných.Môj kardiolog/starý múdry pán-teda vrstovník/ mi ale povedal,obmedz trochu solenie,ale hlavne odlož zo stola soľničku a nedosálaj!!-to dokonale stačí.A má pravdu,dodržujem to.

M. Crossette 15.2.2020 21:36

Verenko, tvůj dr. má pravdu s tou solí. Jak jsem napsala, já na stole sahám po mlýnku s pepřem, po slánce jedině na ty pečené brambory (při pečení celých v troubě se přisolit nedají). Ale zase v parném létě, když dělám buď rajčatový, nebo okurkový salát (a nosím ho ven, kde ho v chládku jíme), tam naopak solím dost. Úplně cítím, jak si tu venku vypocenou sůl tělo potřebuje nahradit.

M. Crossette 14.2.2020 18:52

Dneska mi celou dobu blbne PC a odeslat jeden komentář trvá minuty !!! Napíšu ho, odkliknu a nic se něděje. PC vrčí, odpověď tu sedí a nic a nakonec uplyne čas a všechno to vypadne. Manžel teď zkusil PC pročistit, tak zkusím tohle napsat znovu. Omlouvám se, jestli jsem někomu neodpověděla.

Ale potěšilo mě, u kolika z vás je kmín na prvním místě oblíbeného koření. Já ho dávám hodně když vařím brambory. Vodu z nich pak sleju, dám do lednice a studenou později vypiji - i se vším kmínem !

M. Crossette 14.2.2020 19:00

Ha, odeslalo se to, hurá !Jsem ráda, že kreolské koření se ujako. Tady je znovu, kdybyste si ho někdo kdo ho nezná chtěl zkusit. Já ho přidávám nejen do rizotta, ale dokonce i do strouhanky, když dělám smažený sýr :)

Creaolská směs koření (v mixeru rozmixovat dohromady)

5 lžic papriky, 2 lžíce sušeného česneku, 2 lžícesušené cibule, 1 lžíce černého pepře, 1 lžíce sušených feferonek (nebo cayenský pepř),1 lžíce celerových semínek (není nutné),2 lžíce oregano,

1 lžíce majoránky,2 lžíce bazalky

1 lžíce tymiánu (pův. jsem napsala mateřídouška).

M. Crossette 14.2.2020 19:01

Napsat koření ve sloupku bylo moc dlouhé, teď je to takové zmatené,tak si to prosím upravte srozumitelně.

Z. Yga 14.2.2020 19:22

Děkuju za recept na koření, určitě ho vyzkouším, tuším, že až na cerelové semínko mám všechno. Che - jak mám tu skrytou dyslexii, tak jsem místo majoránky četla majonézy a fakt jsem se chvíli divila, co všechno dáváš do směsi koření a jestli se ti to nekazí (:o)))

Z. Lika 14.2.2020 20:15

Taky děkuju za recept, bude se hodit!

Š. Matyášová 17.2.2020 6:24

celerová semínka se dají koupit v království chuti (internetový obchod) nebo v kamenné prodejně na Nuselské, Praha 4.

D. Ruščáková 14.2.2020 21:28

Maričko, hezky jsem si početla! vysloveně mě nadchl tvůj způsob eliminace soli z kořenící směsi - jsi zdatný experimentátor!:))

Já sama jsem kdysi kořenila víc, dnes jsem významně střídmější, i mi to víc chutná. Přesto bych bez koření vařit nechtěla :) Směsi moc nepoužívám - mám doma dobré kari a garam massalu (či jak se to píše). Co mám zahradu, používám spoustu bylinek :)

M. Crossette 15.2.2020 21:45

No mě tu bohužel na záhoně vyroste akorát bazalka a šnitlýk (ten celoročně). Jak už jsem napsala, s rozmanitostmi koření jsem se seznámila až v dospělosti, ale stále mi chutnají i jídla, kde je koření málo, nebo vůbec.

L. Bláža 14.2.2020 16:39

Maričko, stále si míchám tvoje kreolské koření, je naším oblíbeným! :)

Koření mám ráda, používám hodně druhů. Tady se dají koupit i kořenící směsi bez obsahu soli a taky bez obsahu glutamátů.

L. Bláža 14.2.2020 16:48

Jo a šnytlík, neboli pažitka je úžasné koření, máme na zahradě vždy po ruce. :) Na posypání hotového jídla, do salátů a pomazánek. :)

T. Zana 14.2.2020 15:27

Maričko, to jsem si početla :-) . Tak tolik koření rozhodně doma nemám. I u mne je hlavní kmín, pak asi barevný pepř a uzená paprika. To bude skoro všechno (ne že bych nic víc doma neměla, ale tohle je osvědčená klasika :-)

Směsi nepoužívám - přesně z toho důvodu, co píšeš - skoro vždycky je tam něco, co mi vadí. Zejména sůl. Solím málo, velmi málo a přesolené věci mi tudíž vadí až extrémně.

Z. Hanča 14.2.2020 15:07

Moc pěkný článek, Maričko, opravdu voňavý. Mám moc ráda vůni kmínu - ten okamžik, kdy ho hodím do hrnce na smažící se zeleninu a v tu ránu se rozvoní po celé kuchyni. Moje maminka i babička dělávaly kmínovou polévku, úplně obyčejnou, nic jiného než jíška a kmín v ní vlastně nebylo, jen ještě zelená petrželka a do hotové polévky jsme si dávali opečené chlebové kostičky a jaká to byla dobrota!

Kořením spíš bylinkami - bazalkou, oreganem, rozmarýnem, tymiánem. Papriku radši sladkou než pálivou, obecně pálivé koření moc nemusím. A teď jsem si vzpomněla na tvoje kreolské koření, Maričko, které jsi rozdávala na jednom Pražení. Tak s tím se muselo opravdu rozvážně, jinak hrozil požár v puse, ale zase můj muž, ten si vyloženě liboval, on má takové palivce rád.

P.S. Také vám zmizeli smajlíci?

A. Zemanová 14.2.2020 15:15

Také. A docela je postrádám, neb jsem infantilní osoba a mám je ráda.

Z. Lika 14.2.2020 17:13

Smajlíci podle mě souvisí s nedávnou havárií diskusí - jsou to oblíbení nosiči hacků.

M. Crossette 14.2.2020 19:02

Ano Hančo, není nad kmín !!!!

J. Hlavsová 14.2.2020 20:12

Maričko, obdivuji Tvé dochucovací umění.Já díky choulostivým játrům mám kořenění hodně omezeno (nemůžu např. pepř, papriku, kari), kořením týmiž bylinkami jako Hanča,jediná směs, kterou používám je provensálské koření. Byla jsem loni pracovně v blízké vesnici, tamní zemědělský podnik pěstuje kmín, tak jsem od starosty trochu dostala - úžasná vůně. Kořenky mám téměř stoleté porcelánové po babičce, tak je mám jen pro parádu. Koření mám v těch původních znovuuzavíratelných pytlíčcích z obchodu, jen ten kmín ve skleničce, aby nevyvanul.

M. Crossette 15.2.2020 21:49

To je mi líto, že ti zdravotní potíže nedovolují vychutnat si některé chute koření. Ale provensálské koření je výborné, take jsem ho jeden čas hodně používala, ale pak nějak upadlo v zapomnění, zvykla jsem si na jiná.

Já tedy svoje chodské kořenky mám plné a používám je, ale i hezké prázdné umí dělat parádu !

Z. Jenny 14.2.2020 12:51

Milá Maričko, tys přímo alchymistka. Tolik koření tedy nemám ale za to mám moc dobré z Valašska od soukromníka, včetně polévkového, tu mají v takovém zeleném kyblíčku a je moc dobrá.Kmín mám taky ráda ale jen náš český,tady jsme velmoc! Bylinkové máslo mám taky ráda a občas si zajedu na farmu Zdenka,pro kořeněné sýry.Díky za velmi příjemný článek,už jen si ho přečíst, voní.:-)

M. Crossette 14.2.2020 18:00

Jenny ano český kmín je vynikající, krásně voňavý. Měla jsem možnost si teď přivézt si z Prahy a ten si budu šetřit jen do chleba :) Na tom, co kupuji přes internet je napdáno, že je z Kanady, odkud ho oni mají tam už není (nebo se možná někde v Kanadě také pěstuje!) Ale voní hezky (ale ne česky!).

Z. Iva 14.2.2020 12:01

Maričko, tady prodává Lidl koření, nazývá je Steak Wonder. Složení je asi podobné jako u toho montrealského. Je v něm spousta soli, ale té se dá ubrat nebo ji úplně vynechat a namíchat si jen to koření. Složení: 660g soli, 120 g celého pepře, 60 g celého koriandru, sušený česnek 40 g, cibulový prášek 35 g, paprikové vločky 30 g, hořčičné semínko 30 g, chilli 15 g. Kopr tam tedy není.

M. Crossette 14.2.2020 17:56

Ivo, tak to vypadá skoro stejné složení jako montreálské. Díky, opsala jsem si to a zkusím ho (tedy bez soli :) ).

A. Zemanová 14.2.2020 9:43

Kořením střídmě a nejsem příliš velký experimentátor. Počet koření jsem po přestěhování redukovala, kolikrát jsem totiž něco použila jen jednou (nový recept) a pak zestárlo. Teď mám malé kulaté magnetické kořenky na lednici, většinu z boku. Bohužel poblíž indukční desky, ale jsou po ruce a místo není. Další sáčky mám v krabičkách nad sporákem. Náhradní balení a málo používané.

Na dvířkách ledničky mám kmín mletá i celý, papriku (taky ráda uzenou) a oba pepře černé, tedy celý i mletý. To spíš ze setrvačnosti, protože používám mlýnky s barevným i černým pepřem, jen ten bílý mám pouze mletý. Ale s pepřem šetřím.Kdysi, jako čerstvě těhotná, jsem na návštěvě požila přepepřené španělské ptáčky a bylo zle. K ptáčkům jsem pozititvní vztah neztratila, ale k pepři se od té doby chovám nesmírně ostražitě.

Směsi použiju jen zřídka, časem jsem je téměř opustila, protože když chci nějakou zkusit, zjistím, že je moc slaná, pálivá, nebo tam něco moc vyčnívá. Jedinou výjimkou je směs Čarodějka, tu miluju na minutky. Teď dělám maso málo, tak mi vydrží slouho. A ještě mám ráda Tandori a Garam másalu. Červenou tandori používám třeba i do hokkaidó polévky. Vlastně i tu žlutou.

Solím málo, spíš se učím se solí zacházet lépe, neb jsem si přečetla chytrý článek o tom, co dělá s potravinami ve vodě osmóza.

Hodně používám zelené bylinky, letos mám celou zimu na zahrádce tymián (různé odrůdy), majoránku, petrželku hladkou i kudrnatou, hladkolistý celer, keř rozmarýnu a "kari" (smil italský).

A. Zemanová 14.2.2020 15:13

Ještě jsem si vzpomněla na oregano a šalvěj, ty mám taky celou zimu zelené. To jen tak pro pořádek. :)

Z. Lika 14.2.2020 17:14

Onehdy jsem padla na dobrý tip pro vaření luštěnin, které vařím ve velkém - tentokrát tedy se šalvějí a tymiánem.

A. Zemanová 14.2.2020 18:51

Tymián do nich dávám ráda, ale šalvěj mě nenapadla. Dík za tip, Liko.

M. Crossette 14.2.2020 17:52

Vave, magnetické kořenky na boku ledničky - to je bezva vychytávka. No právě proto,že některá jednotlivá koření zase nepoužívám tak často a pak zbytečně stárnou, vyčichají. Také proto raději směsi. Ovšem tam je problem s tou solí. Ale v bylinných (tedy převažují sušené listy) je soli málo nebo tam není vůbec (třeba v té italské, co zmiňuji u Liky je napsáno "sodium 0%). Naopak na obrázku ta žlutá sklenička s modrým vrškem (Nature's Season)je ochucená, okořeněná sůl (Norton je asi hlavní dodavetel soli).

Z. Lika 14.2.2020 9:42

Jo a zapomněla jsem zmínit jednoho svého veleoblíbence: bylinkové máslo. Je to tedy jak příslušná směs, tak už hotový produkt. Dopřávám si ho jen v restauraci, pokud ho přinesou s čerstvě upečenou pidihoustičkou. Mám dojem (i když jsem se o to pokoušela), že doma si tu směs nedokážu tak dobře připravit. Anebo zde funguje dobře známý jev - co mi připraví někdo jiný, vždy chutná lépe :-)

Z. Iva 14.2.2020 9:45

Úplně nejlepší je bylinkové máslo z čerstvých bylinek - petrželka, pažitka, oregano, saturejka, utřený česnek, sůl, špetička pepře. Pokaždé jiné, pokaždé dobré.