28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Zbytkovník

Znáte to, navaříte víc, než dokážete během oběda zbaštit, a na večeři si zpovykaná rodina už radši namaže chleba, než by si ohřívala zbytky od oběda. A teď, co s tím?!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Kytka 28.2.2015 13:21

Re: zbytkové vepřové pečené..

Co mi to jen připomíná.... akorát že u nás byly "jen" br.kn. :o))

Š. Matyášová 28.2.2015 6:55

zbytkové vepřové pečené..

když zbylo od sobotního oběda, tak se v neděli uvařily chlupaté knedliky,došlo se do sklep apro zelí, maso se nadrobno pokrájelo, sosíkz výpeku se trošku nastavil  a pak se do ohřátého masa a výpeku v pekáčku,frkly horké chlupaté knedle, pak překrájené kysané-jen prohřáté zelí, smíchalo se to a dalo se to celé na stůl...něžně jsme tomu říkali "prasečák" ale mlátili jsme se u toho lžícema, protože to byla skvělá bašta....pak jsme to zapili pívem a odpadli k nedělní rozhlasové pohádce..když jsme se kolem třetí hodiny vzbudili,umylo se nádobí....

Š. Matyášová 28.2.2015 6:51

zbytky budou dneska u mne...

zbyl mi (schválně) chleba..bude chlebová polívka...jede mi na ni huba šejdrem už asi 2 nedělle...

Z. Yga 27.2.2015 21:50

Re: Taky od rána dumám

Je pravda, že Terka jí dvakrát denně, navíc má často poněkud divné stravovací návyky - ráno takový ten nekynutý chleba (prý fit nebo co) s lučinou a odpoledne, co matička navaří - ale v podstatě ji stačí rýže (tu ji určitě neujídám) s oliváčem a hrstkou slunečnicových semínek. Jenže pak přijde období, kdy sní hromadu brambor a k tomu čtvrt kila masa (téměř) - a to se pak opravdu těžko odhaduje, protože ta období se nedají odhadnout (:o)). Na druhou stranu fakt dobře peče ...

Z. Yga 27.2.2015 21:41

Re: YGO!

Přiznávám, že to kolínkové mne naučila má nejstarší neteř - a je to fakt bašta, navíc docela zasytí (to ty sýry).

Z. Yga 27.2.2015 21:39

Re: YGO moc hezký názve - Zbytkovník

Maričko - já z brokolice mám ráda právě ten košťál - pěkně ho oloupu a pak sním syrový (:o)).

Z. Rpuťová 27.2.2015 21:08

Re: Taky od rána dumám

Matyldo, na to je ta Studentská polívka naprosto ideální. 5 litrů polívky najednou nesežere a druhej den zas naředíš, přihodíš, co kde zbylo a chvíli povaříš .... a za týden se chlapec dopustí matkovraždy! :)))

Ale vážně, ta polívka je ohromně sytá (i pro puberťáka) a hlavně dobrá!

T. Zana 27.2.2015 20:51

YGO!

Moc pěkné :-) Zbytkové vaření je úžasná věc, jen se musím trošku nutit do správného množství. Co u nás nebydlí synek, horko těžko jsem se přeorientovala na vaření pro dva, až jsem zjistila, že je to vlastně nesmysl a chci vařit tak, aby zbylo.

To kolínkové neznám, rozšíříme si repertoár :-)

Z. Vave 27.2.2015 20:44

Re: hezký den

Myslíš do bramboráků? ;o) To jo, to mám ráda. :o)

Z. Matylda 27.2.2015 20:42

Re: Taky od rána dumám

Máš jedno velmi štíhlé dítě. Nemáš doma pubertálního kluka, který jí každé tři hodiny. Ne trošku, jak praví dietologové.

V. Glover 27.2.2015 20:30

Re: Polivky!

já bych taky za žvancem rýže šla světa kraj

M. Crossette 27.2.2015 20:22

YGO moc hezký názve - Zbytkovník

Já vařím schválně tak aby byly zbytky !!! Protože večeře udělaná ze zbytků mi jde vždycky rychleji, než z čerstvých surovin. Kndelíky s vajíčekm jsou rad dva, rizoto CCD (z rýže od včera) je také rychlovka, slepičí prsíčka jsou hotová za pár minut a k tomu malé osmažené kostičky brambor zbylých po pečení v troubě pár dnů předem. Takže když vařím rýži, brkaši - tak schválně víc. Když peču v troubě brambory, také jich je hodně extra atd. Když jsme hodně hladoví (my neobědváme) a rýže či kaše moc nezbyde ani pro jednoho na druhý den - dorazí zbytek Trixie. Pečená brambora zbyde i na ni (nejvíce miluje hodně velkou, má pocit, že dostala kost, či co). Pečené brambory dělám fakt do zásoby, jak pro nás tak pro psa, protože když už mi trouba jede hodinu i víc na vyskokou teplotu, tak ať se to vyplatí. A přihřívané jídlo nám take nevadí.

Teď v sezoně jíme jako přílohu hodně brokolici. Z trsu odkrojím pouze hlavičky, které jen krátce povařím ve slané vodě a pokapu máslem a opepřím. "Stonky" brokolice uložím do lednice a použiji jako přílohu jindy - pokrájené na kolečka spolu s kolečky mrkve (mrkev dusím jako první, potřebuje trochu déle, než brokolice). Od ale stonků předem odkrojím "kůru", takže mi zůstane jen vnitřek, který syrový chutná jako kedlubna. No a tohle jsem dělala zrovna včera večer a slupky od brokolice i mrkve jsem dala stranou pro Trixie jako přídavek k večerním granulím. Jenže jsem na to zapomněla a slupky (na lince v misce) do rána zavadly. Přesto jsem ji je nabídla dneska dopoledne jen tak samotné - slupla všechno do posledního kousku a koukala, jestli nemám další dávku. Máme psa opravdu všežravce.

Moc hezký mlsotník YGO (včetně toho "přítele") a v diskuzi jsem se zasmála tvé větě : "pravda, neteřinka je umělecky velmi nadaná, ale právě umění Rettigové nevyznává ...)"

Dostala jsem chuť na pečené br. placky, kdysi jsem je dělávala hodně, teď už dlouhá léta ne. Dneska bude květák se strouhankou, ale co nejdříve udělám placky - dokonce mám litinovou pánev !!!

Z. Rpuťová 27.2.2015 20:08

Re: Taky od rána dumám

Ygo, možná že je to spíš vařícím plánem. Když jsem např dělala vepřo-knedlo, upekla jsem toho vepřového jako na dva dny. Takže vlastně předpekla. A druhý den bylo z toho "zbytku" rizoto.

A jestli si někdo vzal plátek masa navíc nijak nevadilo. Když se mi zdálo, že masa je málo, "dohonila" jsem to hráškem .... atp.

Z. Yga 27.2.2015 19:15

Re: Polivky!

No konečně někdo, kdo vaří tak, že mu zbývá - a jak umíš ty zbytky využít! Ty bramborové placky musí být mňam. A ta pomazánka - jéje, tu určitě taky zkusím.

H. Williamson 27.2.2015 19:00

Re: Přesňáky

Kel (keel) miluje nasa mama. Mela jsem k nemu za mlada nevyjasneny vztah (zeli a kel se u nas doma zakhlochavalo, coz byl postrach meho detstvi), ale vzdycky jsem milovala kelove karbanatky, ktere mama dela vynikajici.

H. Williamson 27.2.2015 18:52

Re: Taky od rána dumám

No, ja to celkem odhadnout umim, ale kdyz prednosta stoji zachmurene v kuchyni, ze toho bude MALO, a pak je toho MOC, tak holt se vari ze zbytku.

H. Williamson 27.2.2015 18:41

Polivky!

Polivky miluju a nenahlizim na ne jako na odpad, ale ze zbytku to jde dost dobre. Zbyle testoviny: Na masle nebo ol.oleji osmahnu zmrazenou zeleninu (vzdy v mrazaku v pohotovosti), zaleju vyvarem, pridam italsky protlak z tuby (v tube se nezkazi, narozdil od tech v konzervickach a navic je strasne chutny), zbyle testoviny, zelenou petrzelku nakonec. Pripadne jeste parmesan. Predevcirem mi zbyla moc dobra houbova omacka s kminem - ten béchamel nejak nabyl... Uvarila jsem jednu velkou bramboru na kosticky, soupla i s vodou na tu omacku, pridala neco mletych hub (koupene v Olomouci u korenarky), petrzelku, cesnekovy toast. Do kazdeho talire jsem dala vajicko na hnilicku. Mnam.

Miluju pecene veprove, ale jen ten den -ohrivane nerada. Dobra pecene z maleho kousku nejde. Takze druhy den studene na platky, s horcici, krenem okurkou, co dum dal. A zbytek - takova pomazanka - nechci to nazyvat pastikou. Na masle si zpenim koreni Divocinka, zaleju smetanou, do robotu dam peceni na kousky, pridam tu smetanu a zbylou stavu a pak chutnam. Vzhledem k tomu, ze pecu peceni na hodne cesneku a kminu, tak uz to moc nepotrebuje. Vychlazene na tousty - parada. Podobne jde zachazet s pecenym/grilovanym kuretem. Kure doma zridka pecu, ale v nekterych obchodech maji slusna grilovana jen za par supu navrch od ceny syroveho. Opet to nemam rada ohrivane, takze prijde na kureci salat. Receptu na netu je spousta. Jen bych podoktla, ze kureci salat je lepsi z kureciho masa narthaneho na nudlicky nez nakrajeneho. Nevim proc, ale je to tak.

Bramborove kase schvalne delam kotel - aby zbylo. Pak si na angl. slanine oprazim cibulku, do kase dam mouku a vajicko, primicham tu cibulku, dorazim to zelenou cibulkou (nebo petrzeli, ale cibulka je lepsi)a delam placky. Dietni to neni, ale dobry zeleninovy salat to jisti.

Zbyla ryze jde Jakeymu - ten by za zvancem ryze sel sveta kraj.

Z. Yga 27.2.2015 18:00

Re: Taky od rána dumám

Jak je možné, že vám nezbývá jídlo? Jste všichni zřejmě geniální kuchařky, které dokáží odhadnout množství jídla, spotřebovaného na hlavu i množství možných přídavků ... to já neumím.

Z. Rpuťová 27.2.2015 17:53

Re: Taky od rána dumám

Jj - hrnečku vař, to je přesné!

Zas ovšem jeden ví co vyřit, když mu tam vtrhne banda nenažranců! :))

Z. Lika 27.2.2015 16:33

A když zbude rýže

a ještě k tomu kimči (což se může stát, kimči vydrží v zeláku nejvýš měsíc a ke konci je záhodno urychlit konzumaci), tak se taky dá obojí hodit na pánev a narychlo osmahnout. Moc dobré!

Z. Lika 27.2.2015 16:30

Re: hezký den

Spousta majoránky a česneku to jistí :-)

Z. Lika 27.2.2015 16:29

Přesňáky

Těm se mám dojem u nás říkalo patenty. A kél můžu velmi!

Z. Lika 27.2.2015 16:27

Re: Taky od rána dumám

Připomíná mi to hrnečku vař a perpetuum mobile v jednom :-) Ale vločkovou jsem měla vždycky ráda, vydatná a chutná.

Z. Rpuťová 27.2.2015 14:45

Taky od rána dumám

a těch zbytků se ne a ne dobrat! :)

A pokud by náááhodou přece jen něco, tak do "Studentské polévky" možno vrazit cokoliv.

Juž jsem zde inzerovala, tak jen pro pořádek: Osmahnout cibulku, k ní osmahnout cca 15-20dkh ovesných vloček, zalít dvěma litry vody. Možno i vývarem, či bujónovou kostkou.No a pak se tam mrská, co, kde, komu od huby upadlo! Uzenina preferována, ale možno doslova cokoli. Snad jen rybu jsem nezkoušela, ale ta nikdy nezbyla.

Problém té polévky je jen ten, že houstne v čase a nejlepší je tak druhý den, třetí pak hotová mana. Nutno ředit a 15min převařit. Takže začnete na dvou litrech a skončíte s pětilitrovým kastrolem.

Když to do té doby ovšem nikdo nezblajzne! :)))

Z. Vave 27.2.2015 11:24

Re: hezký den

Šiškote, tak to je v kélu - kel/kél/kchel bych nejedla ani první den, brrr. To je poživatina mně krajně nesympatická, ani nevím vlastně proč. Nejspíš mi prostě nevoní.

Z. Matylda 27.2.2015 10:25

Re: hezký den

Kapusta, Vave, moji babi jí říká kél :)

Z. Vave 27.2.2015 10:20

Re: hezký den

A jsem zase v čudu! Myslela jsem, že napíšeš třeba "ále kdepak mamutí, kančí kel to", nebo takňák, ale Ty ses tomu mazaně vyhnula. Se musím zeptat přímo: prosím, mohla bys prozradit mé drahé skleróze, co je to henten kel, alebo snad kchel? ;o) Děkuju moc!

M. Pajakerryková 27.2.2015 10:04

Re: no vlastně u nás zbytky

zbytek svíčkové psovi?? já bych raději praskla, takový su krknu :)

naši včil dostávájí co Olimu odpadne od pusy nebo zbyde trošku jeho obědu nebo bilý jogurt a všechno jim chutná, povařená zelenina - jsem netušila, že tak milují lusky a hrášek

Z. Yga 27.2.2015 9:23

Re: no vlastně u nás zbytky

Však v úvodu jsem psala, že zbytky jsou především v rodinách bezzvířecích nebo v těch, kde se hledí na správnou a vyrovnanou stravu pro zvěřoně (třebas Terka by Brooke zbytek svíčkové nedala - a já musím potajomku).

Jé - u nás už sníh dááááávno není, a jehňátka i kozlátka jsem už taky viděla poskakovat. A bahenní lázně jsou též - ještě nevyschly od loňských podzimních veledešťů.

Z. Yga 27.2.2015 9:18

Re: Problém zbytků

Máš pravdu Matyldo, nejlepší je vařit bezezbytkově (ale já mám vždycky strach, aby toho nebylo málo, takže nakonec je toho moc).

Když byla naše děvčátka malá (děvčátky myslím mé starší sestry), tak po obědě si mohly vybrat - buď dojí zbytky nebo budou umývat náčení ... zajímavé, že Mánička vždycky dojídala (ona vždy ráda jedla, i když to na ní není vidět - pětačtyřicet kilo i s metlou) a Danuška vždycky umývala (ta dokázala - a dokáže - nad půlkou rohlíku sedět půl dne a než by ho snědla, tak si radši nechala nalepancovat).