12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Zbytkovník

Znáte to, navaříte víc, než dokážete během oběda zbaštit, a na večeři si zpovykaná rodina už radši namaže chleba, než by si ohřívala zbytky od oběda. A teď, co s tím?!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Yga 27.2.2015 9:11

Re: hezký den

No vidíš Vave, člověk to napíše spisovně a už jsou tu divné asociace. Po našemu se kelu říká kchel (a není to nakonec i slovensky?) a to už by sis mamuta nepředstavila.

A přesňáky jsou opravdu moc chutné placky, jenom to chce buď klasický športhlet nebo železnou plotýnku na plyňák nebo aspoň železný hrnec (který používám já).

M. Pajakerryková 27.2.2015 9:03

no vlastně u nás zbytky

nejsou, když zbyde trochu ryže nebo těstovin dám psům. Prostě všechno spaseme.

Ale tipy dobré, úplně Tě Ygo vidím v kuchyni (palec nahoru)

pěkný dne přeju, u nás je skoro po sněhu, jen ještě zbytečky v ohradách, už jsem viděla malinké jehňátka, krásné ale zem nestíhá nasávat tu vodu tak tu máme takové malinké bahenní lázně.

Z. Vave 27.2.2015 8:58

Re: hezký den

Představila jsem si nebohého Jeníka, an třetí den ohlodává vařený mamutí kel a lehce jsem se orosila obdivem nad kvalitou jeho chrupy. ;o)

Jinak chválím recepty ze zbytků. Taky mi občas zbude trocha toho či onoho - pohříchu jsou to většinou nějaké přílohy. Pánev, trocha tuk a trocha toho nezbytného codůmdal to vždycky jistí.

Ty přesňáky snad někdy budu muset udělat. Znějí mi tak neskutečně a Ty se vždycky u psaní tolik olizuješ, že je prostě někdy budu muset ochutnat. I kdybych si měla k Tobě stoupnout za branku do fronty na zbytky. ;o)

Přeju všem dobrý den. <3

Z. Matylda 27.2.2015 8:12

Problém zbytků

je u nás ten, že málokdy zbude víc než jedna porce. A z toho se vyrábí špatně.

Těstoviny zbytkové se dají spotřebovat tak, že člověk udělá na omastku (nejradši na sádle) cibulku, na to hodí prohřát zbytek těstovin a zaklepne vajíčkem. S nakrájenou zeleninou nebo okurkem dobrý.

Jinak u nás dost frčí omelety na různé způsoby.

Zbytek masa se dá vrazit do omáčky na těstoviny.

Vlastně jsem nejradši, když si ten zbytek dotyčný strčí na talíř a sní ho tak, jak je. Když zbude jedna porce, tak se s ní pro tři až čtyři lidi, z toho jeden je jáma bezedná (Kuba) něco tvoří dost mizerně. A vyrábět ze zbytků pro každého něco jiného je sakra úmorné.

Z. Lika 27.2.2015 7:34

Re: Rýže?

Jeník se má :-) A začíná sezóna medvědího česneku, ten já můžu jen tak nasyrovo jako salát.

Vlastně k té rýži můžu přispět i "receptem" na moc dobré jakobyrizoto: zvlášť podusím nastrouhanou mrkev (s troškou oleje případně kousínkem másla, a s trochou soli), stačí tak 3 - 5 minut, pak přihodím pár nakrájených řapíků celeru (ani ho neloupu a krájím tak na půlcentimetrové kousky) a s tím už spíš jenom prohřeju, a celé to pak smíchám s rýží. Je to dobré i jen tak samotné, případně jako příloha.

Z. Yga 27.2.2015 7:29

Re: hezký den

NO u nás v podstatě zbývají jenom ta jídla, která jí jen Jeník (jak jsem psala pod Liku) a já toho uvařím hrnčisko - třetí den mu už můj výborný kel taky tak moc nejede, tak poslední šufánek vyhodím (:o)). Ale teď se na naši ulici přistěhovala neteř s přítelem a zrovna včera mi její matinka (moje sestra rodná) řekla, ať ty zbytky klidně lifruju k nim, oni že jsou vděční za každé jídlo jim dodané (pravda, neteřinka je umělecky velmi nadaná, ale právě umění Rettigové nevyznává ...)

Z. Yga 27.2.2015 7:24

Re: Rýže?

Přiznávám - zbytkové jídlo Maso s rýží je jediné rýžové, na kterém si doma pochutnám, ale že bych se tím přecpala do bezvědomí, tak to mi nehrozí. V podstatě ho vařím pro ostatní (mám taková jídla - kel, zelňačka na kyselo, dušená mrkev, špenát z medvědího česneku - to všecko klohním a dokonce prý moc chutně, ale nejím - všecko toto vaření je z lásky k Jeníkovi - chichichi)

Z. Xerxová 27.2.2015 6:13

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

U nás se nevyhodí z jídla nic. Polovička preferuje teplé (klidně zbytkové) večeře a Night (tak jako předešlé dogy) je popelnice nevybíravá zbytkožravá

Krásně (jasně Ygovsky) zapsané

Z. Lika 27.2.2015 6:03

Rýže?

Ygo, jak to? :-D

Jinak já jsem veliká milovnice různých rýží a můžu je i jen tak "nasucho".

A fotka těch opečených brambor je vyloženě sugestivní a opět mi připomíná Jadran - tím tymiánem, rozmarýnem a spol. Díky za chutné ráno!

Pokud jde o zbytky, mohu přispět poučkou, že zbytek omáčky je nejlepší druhý den a navíc ze šufánku.

Z. Lika 27.2.2015 5:56

Re: Pre Liku

Maťo, děkuji :-) Ještě mám dotaz: jako autorka chceš být uvedená Maťa, anebo celým jménem?

To je divné, s tím emailem. Možná mi k adrese přidáváš mezeru na konci nebo jiný překlep. Zkus používat tlačítko "odpovědět". Anebo jít přes "KONTAKT na redakci Zvířetníku je zde", který je uvedený u každého článku vpravo. Když klepneš na to "je zde", otevře se Ti rovnou email s mou adresou.

A ještě jednou děkuji velice!

M. Šilhanová 27.2.2015 1:00

Pre Liku

Mila Lika nedá sa mi poslať Ti e-mail,tak píšem tu . Na všetky otázky mam kladnú odpoveď len ze Cyro bol papagáj veľkosti holuba.