6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jídlo na cestu aneb řízky

Řízek mi totiž při pátku třináctého připadá jako takové bezpečné téma.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 13.5.2016 10:16

Re: pití přece ve flašce

S tou láhví mi to taky vrtá hlavou - někdy v 70. letech jsem určitě s nějakou chodila na zemědělské brigády, byla z umělé hmoty, měla šroubovací uzávěr a určitě byla od "něčeho". Z práce ji naši rozhodně přinést nemohli, tam se nic takového nevyskytovalo. Láhev jsem používala pořád dokola - lil se do ní čaj nebo voda se sirupem. Jenže - od čeho byla?

T. Zana 13.5.2016 10:26

Re: pití přece ve flašce

Já si pamatuju žlutou, takovou oblou. Obsah stejný. Časem jich bylo určitě víc a všechny aspoň trochu tekly :-))

Z. Rpuťová 13.5.2016 9:08

Řízky z bedel !!!

Ajajaj, ojojoj, ježíšmarjá, to bych si dala! :)))))))))))

Njn, cucáci nezletilí nepamatujou.

Kdo měl kliku a měl strejdu čundráka, tak měl army čutoru a kdo to štěstí neměl, tak lahev od sodovky s patentním uzávěrem!

Odkazy mi to sežralo, tak si obrázky najděte!

Z. Lika 13.5.2016 9:25

Re: Řízky z bedel !!!

Láhev s patentním uzávěrem jsme určitě doma měli, ale stejně si nepamatuju, že bychom ji brali s sebou. Prostě jsme se napili, až bylo kde.

Houbové řízky, zejména bedlové, mi také velmi chybějí. Snad se letos zadaří!

Z. Yga 13.5.2016 10:00

Re: Řízky z bedel !!!

No jo - patentní uzávěr znají jen starší ročníky! Za mne už a ještě nebyly.

Z. Jenny 13.5.2016 16:11

Re: Řízky z bedel !!!

Jj, patentní uzávěr, to bylo přímo umělecké dílo z porcelánu, pod tím duma a kovová klapka, mám ještě doma sklenici. A kde jsme pili? Na brigádách z dovezené nádoby mdlý čaj se sirupem. Na pochoďákách jsme zvonili nebo klepali na první vrata" paní sím Vás natočíte nám vodu, případně napumpujete" jinak bývaly kolem baráků volně přístupné pumpy a v mém rodném městě dostupný pramen, kam chodívali všichni a na kole kousek dál Moštěnka.

Z. Jenny 13.5.2016 16:25

Re: Řízky z bedel !!!

néé duma ale guma!

Z. Lika 13.5.2016 16:32

Re: Řízky z bedel !!!

Duma pod patentním uzávěrem - to není špatné :-)

Z. Vave 13.5.2016 8:45

Řízky!

Jako dítě jsem každý řízek hbitě oloupala a pátrala ostřížím zrakem po každém atomu tuku v mase. A i tak mi maso chutnalo méně než strouhanka.

Řízek je vánoční jídlo, a ano, taky výletové. Nejdřív jsem je, když jsem začala vařit, dělala z kýty, ale pak jsem uznala moudrost předků. Řízek jedině z krkovičky. :o) Smažím je ve friťáku, dělám i kuřecí, ale chutnají mi víc vepřové.

Kuřecí maso se hodí na řízky v bramboráku. Malé kousky naklepaného a osoleného kuřecího masa dávám na placičku těsta na bramboráky a přiklopím další lžící těsta, kterou maso úplně zakryji. Takové bramboráky se dělají delší dobu, ale je to moc dobré jídlo. Studené možná ještě lepší, než čerstvé a ještě horké. Ale jestli člověk chce mít ty vystydlé, musí toho dělat opravdu kopec - nebo s ev kuchyni zamknout.

Přeju všem dobrý den. <3

Z. Lika 13.5.2016 9:18

Re: Řízky!

Připomněla jsi mi, že při hromadných oslavách narozenin byly/jsou nejoblíbenější maličké řízečky, ať už drůbeží, nebo vepřové. Hromada v míse uprostřed stolu byla neustále středem zájmu. Ale nebylo divu - je to velmi chutné a navíc jídelně praktické, nepadá z toho petrželka nebo plátky rajčat :-) Má to však efekt bramborových lupínků - člověk s tím nepřestane, dokud něco zbývá :-)

Š. Matyášová 13.5.2016 9:37

Re: Řízky!

jsi mi připomněla tím popisem kreslenej vtip. Je mísa řízků uprostřed kulatýho stolu,okolo stolu sedí lidi a všichni si berou a najednou je tam poslední řízek. a pak je tam obrázek,prázdné mísy a uříznuté ruky na stole, do které je zapíchnutá vidlička :-D

Z. Lika 13.5.2016 9:58

Re: Řízky!

Tak taková situace jako v tom vtipu sice nenastala, ale už jsem zažila, že se lidi dost protivně pohádali a vyčetli si, že někdo jich sež- víc a nemyslí na ostatní :DDD

Z. Lída 13.5.2016 11:12

Re: Řízky!

U nás to bývá opačně. Poslední kousek čehokoliv na talíři zbyde. Říkáme tomu žinýrštyk. Každý se totiž žinýruje sežrat ten poslední, na který je nejvíc vidět :-))

Z. Lika 13.5.2016 11:28

Re: Řízky!

Myslím, že o tom psala Agáta Christie, že je vychovávali k tomu nechávat poslední sousto na talíři - "pro paní Etiketu".

Š. Matyášová 13.5.2016 11:29

Re: Řízky!

u nás zase, že poslední ani KU-VA nebere :-D

Z. Matylda 13.5.2016 11:39

Re: Řízky!

To babička pak vždycky řekla- tak tam nenechávéte ty pocušky. Nebo pohlodky :) prostě poslední kousky.

Z. Yga 13.5.2016 15:17

Re: Řízky!

Jojo, u nás se taky hezky dojídalo až do konca - žádný cochání. A o ten poslední kousek jsme se hezky rozdělily na tři díly. Ano, byly jsme ta chamtivé, že jsme ten poslední kousek snědly sami a chudáci rodiče se stařečkem ostrouhali - ještě, že to "neměli rádi" (;o))

Š. Matyášová 13.5.2016 9:33

Re: Řízky!

řízek Ondráš...to může Beda....

Š. Matyášová 13.5.2016 9:35

Re: Řízky!

já restnu to maso, aby se zatáhlo a udělalo se do zlatova, pak dám na pánev těsto na bramborák, položím maso a opět přidám těsto na bramborák. a pak otočím, maso je fakt udělané..al eto dělám s vepřovým, kuřecí se udělá i nasyrovo...

Z. Lika 13.5.2016 9:40

Re: Řízky!

Hm, s tím Ondrášem taky díky za tip, pro návštěvy by se hodil, ale vždycky jsem se bála, že to uvnitř bude tuhé nebo polosyrové...

Š. Matyášová 13.5.2016 9:59

Re: Řízky!

nesmíš ho tam dát horký,jinak na něm to těsto nedrží, al emůžeš si pomoci instatní brkaší nebo strouhankou, horký maso v ní obalíš a dáš na to bramborákový těsto..jinak to nech cca 5 minut ležet, for je v tom, že by to maso nemělo být navrchu mokré...tak jsem vykoumala to obalení...jinak stejně jde udělat i celerovej řízek Ondráš

Z. Yga 13.5.2016 8:33

Jo řízky

já je teda moc nemusím - když tak musí být do tenka naklepané (vepřové) nebo kuřecí. Jinak se v naší rodině smaží mladý králík (ovšem na rozdíl od liky velice pomalu v troubě v přirytém pekáči - už jsem psala minule u králíka - stejně tak i celé kuře). Na výlety jsem nikdy řízky nedělala - tam byly obložené chleby nebo bagety (ale když jsme jeli posledně se koupat tak Jenda chtěl ty řízky - prý ostatní je taky mají ... jak malé děcko).

Smažené bedle v trojobalu - mňam ... ale už pár roků u nás bedle nebyly, tak doufám, že letos ...

Pití na výletech býval problém, neb šroubovacích lahví nebylo - pomerančovou šťávu z dovozu jsme nekupovali, měli jsme vlastní rybízovou v demižónu (:o)). A když se koupila nějaká "speciální turistická" tak většinou neměla ani litr a navíc nikdy netěsnila (tudíž se musela dávat ještě do sáčku a aj tak bylo všecko mokré). Proto výlety = žízeň. Nejlepší výlet byl v Tatrách - tam jsem chlastala z každého potůčku nedbaje varování, že bych neměla ... no, nic se mi nestalo, takže buď byly opravdu zdravotně nezávadné nebo jsem měla tenkrát dobrý pajšl.

Z. Lika 13.5.2016 9:15

Re: Jo řízky

Přeju, aby bedle rostly co nejvíc! A s pitím na výletech máš pravdu - když jsme byli v přírodě, každá studánka a potok byly naše :-)

J. David 13.5.2016 10:26

Re: Jo řízky

Obalit do trojobalu se dá leccos, jako starý "haluzák" bych mohl potvrdit. Miluji řízky z pýchavky obrovské, to je přímo "mana nebeská", z těch obecných je to ale nimračka, tedy ta příprava jednohubných řízečků. Z bedly vysoké, či růžovějící to je také ňamka, jenom je blbé to olupování kožovitých klobouků plodnic, u hub hřibovitých je to jednoduché, ale pozor na "červy" u toho, komu se to "ekluje", i když ty larvy jsou i výrazně výživné. Klobouky "mrchomůrek" (růžová/tlustá) dělám přírodně na sádle, jenom osolit, pokmínovat a hup s nimi na pánev. Také bašta. Jeden náš hajný kdysi si takto i dával klobouky z muchomůrky červené a královské, tvrdil, že muskarin mu bystří mysl, libido i zrak, nu někdo má rád vdolky, jiný zase ... A k té vodě v potůčku nebo studánce. Znáte tu básničku J.V.Sládka o "křišťálové studánce"? Tak z toho nepít, je to totiž v dnešní době plné Velparu, Roundapu a Abushe. Nutno kouknout, zdali jsou ve vodě "breberky" (buchanky, krásnoočka, etc.), pak jemně na hladině zakvedlat prstíky (ony se schovají na dno), a pak můžete "z plna hrdla" nasávat živou vodu. Pajšlík Vám to zvládne, i když nějakého to mini-korýše nasrknete. Defekujete se pouze po "gly-organo" fosfátech, které obsaženy ve vodních tocích a křišťálových studánkách, vyhubily tamní mikroflŕu i faunu. Takže, i tato voděnka Vám vyhubí střevní mikroflóru, takže nastane co? Spontánní neřízená defekace (korektně to nemohu nazvat klasickým výrazem).Navíc nakrknete svého ploštěnce a symbionta, tedy tasemnici,neboť její rostely budete divokou peristaltikou namáhat nad únosnou mez. Brr, to jsem se ale od řízků dostal docela daleko... Promiňte mi verbální "mlsotník", jako haluzák jsem "do hory" vozil pouze ručnici, patrony, pytlík soli a bochník chleba. Ostatní, na ty ňamky,"jagdgulasch", potažmo na "hirschschnitzel", to jsme museli ulovit "v terénu" a pak si to "uklohňat". Když udělám zvěřinovou svíčkovou, kolegyně jsou v kulinářském orgasmu. Holka na vdávání musí umět uvařit svíčkovou, jedlou.

Z. Lika 13.5.2016 11:00

Re: Jo řízky

Určitě je dobré vědět, co je výš po proudu potůčku nebo nad studánkou. Samočistící schopnost vodních toků je úžasná - ale to, co se jeví jako čistá voda, může o pár desítek metrů výše mít přítoky z domácích odpadů chatové kolonie... Tohle je dobré připomínat. Díky za tip, jak poznat slušnou vodu, to se hodí. Nás v biologii naučili, že spolehlivou známkou pitnosti jsou larvy chrostíků.

Jinak můžu potvrdit, že dobře provedená svíčková dělá zázraky.

Š. Matyášová 13.5.2016 11:27

Re: Jo řízky

:-D moc pěkný příspěvek....

Z. Inka 13.5.2016 7:36

nejlepší řízky

jsou z vepřového svalečku, který je schovaný pod plecí - fakt nevím, jak to nazývají - když se maso bourá, zručný řezník ten svaleček vypreparuje. No a řízky z něj jsou slaboučké a šťavnaté. Já nemusím řízek silný, raději dotenka naklepaný. A už vůbec né z krkovice. Takhle z divočáka, to je mňamka.

Houbové řízky z masáků, celerové z mladého celeru, achjo, řízky jsme měli minulý týden se salátem, to by znova neprošlo

Z. Lika 13.5.2016 9:13

Re: nejlepší řízky

Tak to budu muset po svalečku zapátrat, to mě zaujalo. Divočáčinu jsem posledně koupila u řezníka, a tedy litovala jsem. Buď to byl starý vyskákaný kňour, anebo už byl za duhou víc než slušnou dobu, protože smrděl jak mrtvému ucho. Zvěřinu jsem víc než párkrát ochutnala, takže mám srovnání, a tohle se mi opravdu nepovedlo.

Ty houbové řízky jsou opravdu skvělá dobrota, z celeru taky, a pokvetou černé bezy, ty se dají taky osmažit!

Š. Matyášová 13.5.2016 9:41

Re: nejlepší řízky

kosmatice,ale musí se na ně jít rychle,s broučkama to není ono :-D

Z. Lika 13.5.2016 9:47

Re: nejlepší řízky

Troška křupavého chitinu... v lékárně bys za to zaplatila těžké peníze!