3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

BTW: Vánoční

Zmrzlé ticho zimního lesa zaplašil veselý dětský smích. Sníh křupal pod těžkými klidnými kroky staršího muže a kůzlečím poskakováním asi sedmiletého chlapce. Chlapec se znovu zasmál a hodil klacek psovi, který za ním s nadšením vyrazil.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Olčava 25.12.2009 12:54

Re: OT - DINOSOUŘÍ ČEPICE

teda to je paráda!!! Kdybych se nestyděla, tak si taky ušiju dinosaury... a ty židle pro Lucku jsou mi taky nějak povědomé :-)

Vave 25.12.2009 13:04

Re: OT - DINOSOUŘÍ ČEPICE

Ušij si! Nebo na příští rok Matyldě - tady. :-)

JJ, ty židle taky od Tebe! R^:-)

Olčava 25.12.2009 14:26

Re: OT - DINOSOUŘÍ ČEPICE

panečku, tomu říkám pracovní postup i pro nemehla, ale já jsem mehlo :-) děkuju

Rpuť 25.12.2009 15:13

Re: OT - DINOSOUŘÍ ČEPICE

A já si pořád lámala hlavu, co to mělo být ta dinosauří čepice...:-D... Pěkná!

zkumavka 25.12.2009 10:46

vavísku,

pekáče mohu zapůjčit,jsem nedaleko! Na Kačáku.Ozvi se mi,jesi jest to aktuální..Nebudu nic péct ted.

Vave 25.12.2009 11:15

Re: vavísku,

Milá Zkumavko VV, děkuju moc, stavila bych se u Tebe odpoledne, zavolám Ti za chvíli.

Karolina 25.12.2009 10:15

Pro Vave

Sbal kachnu a přijeď, jak radí Olčava!!!! Já Ti dám tu svojí a upeču novou! Nebo si dáte svářo, přespíte a k obědu přivezete kachnu jako máslíčko, jen ji ohřát v troubě! Jde to u nás bez problémů, kamna stejně stále hoří!

Ale teď vážně! Kachnu dej do pekáče, klidně i zmrzlou - pokud v ní ovšem není pytlík z plastu s droby, to jsem jednou, coby dítko školou povinné, udělala doma s kuřetem! Jíst se to moc nedalo, ale naši to vzali sportovně a strašně jsme se nasmáli! Přikrej, to je důležité. Pokmínuj a prosol, trochu podlej vodou, vývarem nebo černým pivem - to je lepší přidat až nakonec, aby maso nezhořklo! A vlož na nízké stupně do trouby. Stále kontroluj - tak jednou za hoďku navštiv pekáč! Zpočátku to vypadá, jako když se nic neděje! Ale pak se postupně kachna začne "uvolňovat" a měknout a v poslední fázi pečení přidáš stupně a ona nádherně zezlátne. Peč tak 20 hodin! Občas polej, nesmí se maso vysušit! Proto musí být pekáč pevně uzavřen. Nejlepší zkušenost mám s litinovým, těžký je jak potvora, ale drží teplo, poklička pevně sedí a nepustí ven páru, ve které se kachna začíná pomalu dělat. Takhle to maso zůstane úžasně křehké a měkkoučké, plné šťávy!

Vave 25.12.2009 10:32

Re: Pro Vave

Děkuju, začnu péct teda navečer, na spaní to vypnu a ráno budu pokračovat. Bohužel nemám tak velký pekáč a víkem, mám porculánový a když peču, přikrývám to alobalem, ale ten tak úplně netěsní. No, děj se vůle Páně!;-)

To mám z toho, že jsem chtěla koláče bez práce - aneb španěláci mi připadli moc pracní. :-/

Karolina 25.12.2009 11:01

Re: Pro Vave

Nemáš takovou tu "pečící nohavici" tomu říkám? Je to vlastně dlouhatánský sáček z mikrotenu(?) bez dna! Vložíš ptáka, ustřihneš potřebný kus a na obou koncích pevně svážeš. Zůstane v tom všechna šťáva. Pak se to odstraní a dopeče dozlatova! To je ideální, když není pekáč. Ale jinak opravdu doporučuji velký, kvalitní pekáč s víkem, pevně přiléhajícím. Využij třeba nabídku Zkumavky! Při dlouhém pečení je důležitá ta pára! Římský hrnec by taky nebyl? To víš, já tu tyhle problémy nemám, chalupa je zásobena těmito věcmi dostatečně, u nás opravdu platí: "mám vše, něco i 3x". Aspoň víš, co si přát za dárek k narozeninám či jiné příležitosti.

RenataE 25.12.2009 11:13

Re: Pro Vave

Mně nadělil nový pekáč vloni Ježíšek a dokonce sehnal i tu správnou barvu. Ale dělá mi potíže do něj skládat buchty, protože není hranatý, ale značně zaoblený;-D

Vave 25.12.2009 11:13

Re: Pro Vave

Karolínko VV, děkuju za rady. Ten pečící rukáv by byl skvělý, ale já ho nemám. :-/ Ostatních věcí se musím vzdát, protože to prostě nemám kam dát. Všechno, co mohu potřebovat jednou dvakrát do roka, to vlastně nepotřebuju. ;-)

Karolina 25.12.2009 11:48

Re: Pro Vave

Tu pečicí fólii si určitě ale kup, místo nezabere a je to opravdu dobrý pomocník. Mám v Praze, kdyby náhodou, ale tam se pečení opravdu moc nevěnuju!

A věřím, že s místem je to potíž! V Praze mám sice velký byt pro 2 osoby, ale také tam nemám tolik věcí, protože se nevejdu! Hlavně je ale nevyužiji. Vše, co je potřebné pro pečení v kachlových kamnech a vaření mám na chaloupce, tady se fakt vyřádím! A je tak velká, že se sem opravdu hodně věcí vejde!!! Vždyť říkám - něco i 3x!;-)

Vave 25.12.2009 11:58

Re: Pro Vave

Už jsem si jí chtěla koupit alespoň stokrát, jenže jsem na takový výkon moc sklerotická. Ale teď už vážně! hned jak půjdu na nákup!

Máš nějaký tip, Karolínko, nebo je to jedno?

Rpuť 25.12.2009 11:32

To se nedá číst, tohle....

Si tu kaním do klábosnice. Já snad, abych šla tu kachnu koupit! Kdo to má vydržet?;-)

Karolina 25.12.2009 11:45

Re: To se nedá číst, tohle....

Běž a přijeď s ní do Kerkonoš!;-D

Rpuď 25.12.2009 12:43

Re: To se nedá číst, tohle....

Si dělej šoufky, kanimůro! Všude je zavříno a i kdyby nebylo, všechny kachny jsou dávno sežraný. Jen počkej, ty tu budeš tak dlouho provokovat naše chuťové buňky, až ti tam jednou vtrhne celej Zvířetník! ;-D;-D

Karolina 25.12.2009 13:54

Re: To se nedá číst, tohle....

Proč ne! Když si každý přinese svoji půlku kachýnky, dole v Trutnově pořídíme soudek Krakonoše, v těch 2 troubách se toho upeče......................:-D

Karolina 25.12.2009 10:05

Krásný sváteční den

přeji ze zablácených a mokrých Krkonoš. Je tu opravdu nepříjemně: v altánu venku na zahradě máme +8°C! Teplotní rozdíl v rámci několika dnů je více jak 25°. Opravdu pro organismus to nejlepší! Chrchlám jak po 3 krabičkách startek denně, hlava mne bolí a u nosu mám oprať. Venku po celonočním dešti nezbyl skoro žádný sníh, takže okolní kopce jsou kropentaté, mezi šedými trsy staré trávy a zelenými ploškami té posekané a udržované zahrady čouhají neuvěřitelné černé "sněžky" od našeho pracovitého krtečka. To roztomilé zvířátko má energie za celý Metrostav - tunel Blanka by s rodinou určitě zvládl rychleji a přesněji! Zajímavé je, že na druhé straně kopce, kde louku nikdo neudržuje, není jediný krtinec! Kachna se nám krásně v troubě přes noc upekla, takže už jen ten knedlíček bramborový a červené zelí a můžeme zasednout ke svátečnímu obědu. Aspoň si mohu v klidu číst. Kdy já naposledy v Praze měla možnost si sednout ke knížce? Maximálně tak k odborné literatuře nebo nějakým textům, které potřebuji pro práci. S bídou stíhám noviny. Ale nic nedělat a číst si.............. nádhera. Teď vylezlo slůňo a svítí na tu kropenatou spoušť, co je na loukách okolo. Tady by bylo hezky, kdyby sněhu bylo!

zana 25.12.2009 10:02

O.T.

víte o tomhle?

Vave 25.12.2009 10:35

Re: O.T.

A mně nejdou bedýnky! ;-(

veram 25.12.2009 9:51

Tak lidičky,

tímhle se mi stal Santa Klaus a americká protivzdušná obrana NORAD o trošku sympatičtějšími :-D;-D:-D

Šla jsem na jejich stránky, doporučuji, usmívala jsem se.

A přeju krááásný hodobožový den, poklid a usebrání. Specielně Velké kočce držím všechny palce, ať je co nevidět v pořádku. R^VVR^VVVVVVR^VVR^

Olčava 25.12.2009 9:42

Milá Dede a všichni, kdo jste tady vzpomínali

moc krásné povídání vánoční, připomnělo mi to moje těšení a to zvláštní šimrání v břiše, jestli a jak se  Ježíškovi povede doručit dárečky, a i když jsem byla větší a už nevěřila, stejně tam ty pochyby, že by to možná i ten Ježíšek nakonec mohl být, trochu zůstaly...

zana 25.12.2009 10:02

Re: Milá Dede a všichni, kdo jste tady vzpomínali

Mimochodem v jižní Anglii prej leje;-P

Vave 25.12.2009 9:20

Krásný sváteční den!

Zdravím Zvířetníky! VV Praha hlásí teplé špinavé fuj. Dnes jsme ještě sami a tak můžu došít dinosauří čepičku pro Tádoška a pokračovat na dekách pro tchánovi a taky už se snad zbavím toho bleble nach lazení, neboť zítra se to u nás sjede. VV:-)

Proto kladu anketní otázku:Jak nejlépe upéct cca 2,5 kg kachny?Já vím, že to už tady bylo nejmíň dvakrát, ale netuším, kde bych to našla. Děkuju!VV

Olčava 25.12.2009 9:34

Re: Krásný sváteční den!

chi chi, myslím, že nejlepší by bylo zajet ke Karolíně, a upéct přes noc v jejich kamnech (to sem ti krásně poradila, co?) VV;-)

zana 25.12.2009 9:36

Re: Krásný sváteční den!

Vavís, pochopila jsem, že pomalu. Celou noc tak kolem 100 stupňů. Ale ještě jsem nezkusila - on tu někdo poradí líp;-P. Ať se vyvede.

Já mám jaksi opačnej problém. Zítra odjíždíme, navíc už nepeču a nevařím pro tatínka... zkrátka jídla je plnej balkon. Dva štrůdly se mi zdály docela přiměřený. Dva kýble polívky si vyžádal synek. Hm, taky odjede. Takže co to tu na dnes máme: jeden štrůdl, půl vánočky, 1,5 prádelňáku polívky, 1 miska salátu. Z masa zbejvá zaplaťpánbu jen jeden kousek... Jo, nedotčený vánoční pečivo, ale to aspoň vydrží...

Vave 25.12.2009 9:48

Re: Krásný sváteční den!

Nojo, jenže já na svém sporáku nemám ty stupně! A taky se to bojím nechat celou noc v plynové troubě. :-/

Olčava 25.12.2009 9:51

Re: Krásný sváteční den!

no a co to takhle zvolna péct přes den, to bys měla pod dohledem, ne?

Vave 25.12.2009 9:56

Re: Krásný sváteční den!

To by šlo - ale dyš ten pták je zmrzlej! a divokej! Jsem ho vyndala do plastového lavóru a von do něj hned probkobl ďůru! 8-o8-o8-o;-);-D;-D;-D

zana 25.12.2009 9:59

Re: Krásný sváteční den!

Zkus to přes den, jak píše Olčava. Já bych možná aspoň ze začátku dala alobal nebo tak něco, on plyn dost suší...